Ciri Pembeli MUNAFIQ!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

"Kak, saya nak tempah kek 10 tingkat, fondant dengan bunga 10 kuntum setiap tingkat.."

Maka gembiralah si pembuat kek mendapat mesej begitu, bergesa pergi membeli belah barangan yang bukan murah dan tidak lama kemudian dia mendapat mesej semula.

"Kak, sorrylah saya cancel orderlah kak.."

Maka terkedulah si pembuat kek.

Barang sudah dibeli. Walau kek belum dibuat tetapi belum pasti siapa pula yang akan order kek 10 tingkat selepas ini?

-----

"Kak, saya nak jubah yang merah jambu ni, size XS, Selasa ini saya bank in duit.."

Maka sepenjual ini gembiralah dengan janji tu dan bila tiba hari Selasa, senyap sunyi, bila tiba hari Jumaat tidak ada bunyi. Penjual pun hantar mesej tanya khabtar. Bila di tanya maka jawapannya

"Sorrylah tak jadi ambik.."

-----

Perkara ini biasa terjadi kepada penjual online. Kena reda saja. Nak marah, marah tembok sajalah. Nak tumbuk orang, tumbuk tembok sajalah dan paling tidak kita akan berkata, " Tak ada rezeki, Allah tak bagi kita rezeki lagi. InsyaALLAH nanti adalah rezeki kita. "
(biasa ayat pujuk dirikan)

Tetapi yang berjanji, jangan sewenang-wenangnya berjanji.

Jangan sewenang-wenang jari tu menaip nak itu nak ini tetapi tidak membeli.

Janji tidak ditunaikan.

Ini ciri-ciri ORANG MUNAFIK.

Nabi mengatakan bahawa di antara ciri-ciri munafiq adalah “Apabila dia berjanji dia memungkiri, apabila diberi amanah dia khianat.”

Orang munafik biasanya tidak akan berjaya dihujung kehidupannya kecuali dia bertaubat.

Allah menyatakan ciri-ciri orang yang berjaya, salah satunya adalah,

وَالَّذِينَ هُمْ لأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ

“Dan orang-orang yang memelihara amanah-amanah dan janjinya.” (surah Al-Mukminun, 23:8)

Sumber: Facebook

****************
MF biasa kalau beli Online akan bagitau semula bila nak membeli... Biasanya akan tanyakan harga dulu... Jika tak jadi nak beli, memang bagitau awal...

Sebab tu juga, MF lebih suka beli dari webshop... Boleh pilih sendiri... Klik-klik, payment dan tunggu je barang sampai... Tak berjanji dengan sesiapa... Selamat dan senang...

Dalam berniaga.. Inilah ragam pelanggan.. Pernah juga dapat pelanggan macam ni... Tapi redha dan anggap je bukan rezeki kita... Apa pun, isunya...jika kita sebagai pembeli elakkan beri harapan palsu kepada peniaga... Jika ada masalah maklumkan segera...jangan biarkan peniaga tertunggu...

Apa pun... Solusi masalah seperti ini ada.. Iaitu wang deposit... Pelanggan yang dahulukan deposit, baru kita proses... Jika tidak... Tak perlu nak tunggu harapan sangat... Sebab kengkadang pelanggan yang banyak tanya tu lah tak jadi... Tapi yang sekali whatsapp, tanya harga dan tanpa banyak tanya tu lebih mudah berurusan...

Moga kita menjaga adab berniaga dan bermuamalah... Agar beroleh barakah... Insha Allah... 

Post a Comment

0 Comments