Friday, 5 August 2016

[JJCM] BIHUN SUP PUAKA DI MERBOK KEDAH!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Review tertangguh... JJCM ni waktu balik kampung masa cuti sekolah sebelum puasa hari tu... Nak review sebelum puasa tak sempat... Dok belek gambar-gambar yang dah transfer ke netbook, terjumpa gambar ni... Alang-alang ada idea, meh la MF nak review sikit pasal JJCM kali ni..

Masa cuti hari tu, selepas balik dari membeli ikan bilis di Tanjung Dawai, lepas solat Jumaat, melilau cari tempat makan... Ntah macam mana boleh ternampak banner di tepi jalan, Bihun Sup Puaka. MF pernah ternampak ada orang share pasal Bihun Sup ni kat Facebook.. Apa lagi.. terus sahaja buka Google cari tempatnya... Rupanya tak jauh pun... jalan yang kami lalu tu juga.. cuma kena belok sikit je... Alhamdulillah.. berpandukan Google Maps, akhirnya sampai ke gerai Bihun Sup Puaka.

Sampai sahaja, kami ambil tempat duduk. rupanya hanya gerai biasa di tepi jalan... bukanlah restoran hebat pun.. Tapi kelainan nama tu buatkan nama bihun sup ni naik.

Orang tak ramai, ada la tiga orang semeja dok makan masa tu. Terus kami order... MF dan suami mestilah order Bihun Sup Puaka, manakala adik MF tak makan daging dan gerai ni takde jual sup ayam, hanya sup daging, jadi dia order Air Jagung Puaka. Kakak MF pula order Set Nasi bersama Sup Puaka... MF, suami dan kakak order Laici Kang Puaka. Semua Puaka cakap ko... hehe...


Bihun Sup Puaka - RM6.00




Tak lama ordernya, dalam 5 minit sampai la..
Fuhhh... baunya menyengat.. memang bau sup yang pekat dan likat melekat...

Terus dihirup la kan... Fuhhh.. memang puaka pun... supnya pekat, likat dan terlebih puaka tu sebab pedaaaassssss.... perghhh... berasap telinga... Dah sup pedas, diletak sos cili lagi... memang bertambah la puaka sup ni... Isi bihun ni banyak, siap ada tulang, isi, limpa, paru yang dipotong halus sebagai rencah tambahan dalam sup ini... Tak larat nak habiskan beraayaq mata makan... Tapi memang sedap la.. piooor punya kata orang utara...

Air Jagung Puaka - RM4.00

Pakat rasa la kan... Air Jagung Puaka memang berpuaka sebab gelas besar pastu pekat dan memang rasa jagungnya.. Laici Kang Puaka pun sedap dan banyak isinya... puaas makan..

Disebabkan kami ni jenis tak makan banyak, yang lebih tu kami bungkus bawa balik... Sampai rumah, baki kami makan tu boleh satu periuk lagi... Bayangkan lah banyak ke sikit dua mangkuk sup tu boleh sama dengan satu periuk... Mau pecah perut nak habiskan... dah la puaka betul...

Memang terasalah puaka tu. Patutlah dinamakan puaka sebab pedas, pekat dan likat.. cukup rempah ratusnya... Memang tak rugi mencuba... dan paling penting berpatut harganya.... Puas hati lah kata orang...

Bagi yang nak mencuba... kalau jenjalan area Sungai Petani, Merbok atau dari Tanjung Dawai, boleh singgah...



Facebook: Bihun Sup Puaka

4 comments:

  1. jauhnya kat utara. meleleh ayaq lioqqqqq :(

    ReplyDelete
  2. mmg sesuai ngn namanya yek... udahla banyak pedas sedap lak tu... tinginnya nk rsa tp nun jauh pulak di utara

    ReplyDelete
  3. hahahaa kontroversi sungguh nama sup. rupanya ada sebab di sebalik puaka tu kan. ee nampak sedappp

    ReplyDelete
  4. kalu dekat, boleh aida singgah :)
    jauh nun di utara...
    tapi kan, org utama memang makan cili padi pedas2 kan?
    dulu aida belajar, sebilik dgn org kedah. hmmm tak terlawan aida tahap pedas dia :)

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^