17 Julai 2016

Semua Pemegang Kad Debit ATM Perlu Tukar Kad Debit Baru Sebelum 1 Januari 2017!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Beberapa hari lepas kecoh jap kat Facebook pasal penukaran kad debit ATM yang baru... Kekecohan bermula dengan penerimaan SMS meminta semua Pemegang kad debit ATM Maybank buat penukaran kad sebelum 31 Julai 2016. Ramai yang dapat SMS tu... Termasuk suami MF.. Tapi takde lah panik... Relax je sehinggalah ada berita yang sahih... Akibat kekalutan tu... Blogger Suria Lekat Lekit terus berhubung dengan Maybank melalui Page di Facebook rasmi Maybank.

Berita tu rupanya tak betul pun... Sebenarnya... Penukaran kad tu sehingga 31 Disember 2016. Maknanya sampai hujung tahun ni boleh tukar di mana-mana cawangan Maybank.

Disebabkan kes VIRAL tu juga... MF ambil inisiatif sendiri tanyakan hal yang sama untuk pemegang kad debit ATM Cimb Bank... MF ajukan pertanyaan melalui email menerusi talian khidmat pelanggan CIMB BANK.

Alhamdulillah... Dapat penjelasan secara direct dari CIMB BANK... Dan pemegang kad debit ATM Cimb Bank juga perlu tukar dengan kad baru sebelum 1 Januari 2017. 


Dan dari email tu diberikan link mengenai kenapa dan mengapa perlu tukar... Rupanya... Dah ubah sistem debit dan kredit kad...

Semua bank akan guna sistem Pin and Pay..  Jadi sebab tu semua semua kad ATM mana-mana bank kena tukar walaupun expired pada kad lambat lagi...

Penukaran ni percuma sahaja...  Cuma bawa kad lama dan kad pengenalan...


http://www.maybank2u.com.my/WebBank/pinPay-FAQ.pdf

seluruh industri akan beralih daripada penggunaan kad tandatangan kepada kad PIN mulai pertengahan tahun 2015. Tandatangan akan dihentikan penggunaannya secara berperingkat-peringkat apabila kad dan terminal dinaik taraf. Apabila anda menerima kad PIN yang baharu, anda hendaklah memasukkan PIN apabila dikehendaki, dan bukannya menurunkan tandatangan semasa membuat pembayaran di terminal tempat jualan di Malaysia. Bermula 1 Julai 2017, tandatangan tidak lagi diterima apabila anda menggunakan kad untuk membuat pembayaran dalam negara.

Sistem Pin and Pay ni lebih selamat penggunaan untuk pembelian menggunakan kad kredit atau kad debit. Jika sebelum ni guna kad kredit atau kad debit kita kena turunkan tanda tangan... Tapi dengan sistem kad yang baru, tak perlukan tandatangan lagi tapi pengguna atau pemegang kad kena masukkan no pin.

No Pin tu sama je dengan no pin ATM yang kita guna... Jadi ada sistem yang lebih selamat kat situ... Sebab tandatangan kan..sesetengahnya boleh ditiru...

Itu antara sebab kenapa kena tukar kepada kad baru.

Maklumat lanjut boleh lah baca pasal Pin and Pay dilink berikut:
 https://pinandpay.com.my/bm/pemegangkad.html


Jadi, jomlah kita menukar kad baru ya.. Banyak masa lagi ni... Jangan tunggu saat akhir baru nak buat... Masa tu tak terkejar nak buat...

Mujur juga kami pemegang kad bank Maybank dan CIMB sahaja... Kalau yang ada dua tiga jenis bank tu... Haishh... Jenuh juga nak hadap satu-satu bank ya... 
Previous Post
Next Post
Related Posts

22 ulasan:

  1. tksh infonya ada kad maybank je.

    BalasPadam
  2. hmm. lepas ni tak perlu tanda tangan? hanya masukkan pin sahaja? hmm

    BalasPadam
  3. Thanks for the info...nanti naknpi tukar la ATM kad..eh kad credit juga ke?

    BalasPadam
  4. Saya dah tukar... Anak2 nyer blom lagi...

    BalasPadam
  5. Kad kredit kena tukar ke x?

    BalasPadam
  6. Kad kredit kena tukar ke x?

    BalasPadam
  7. Kad atm cimb yg bukan debit..wajib tukar ker...

    BalasPadam
  8. Terima kasih diatas maklumat berguna ni. Nakpaknya CIMB tetap juga kene ke kaunter rupanya.

    BalasPadam
  9. Kalau tukar selepas january 2017 apa akan jadi? Adakah baki dalam akaun tadi akan dimatikan

    BalasPadam
  10. Betul ke kena masukkan no pin? Sy berbelanja d satu pasaraya. Tiba d kaunter cashier dia hanya scan atau imbas sahaja kad saya tanpa mrmasukkan no pin dan sistem terus memotong duit dlm akaun... sy tanya cashier kena tk perlu masuukan no pij. Dia kata sistem baru tk payah dh masukkna no pin. Saya terkedu.. rasa macam dh takda safety langsung... boleh admin tlg jelaskan.. huhhhuhu bahaya kalau kad tercicir lagi parahhh

    BalasPadam
  11. bahaya sistem paywave ni, bawah RM250 xperlu pin, maksudnya jika kehilangan kad orang lain jumpa boleh senang2 curi belanja maksimum RM250. Mohon pencerahan sesiapa tahu, betul ke ini sistem...

    BalasPadam
  12. Mohon pencerahan .... wajib kah tukar kad bank baru

    BalasPadam
  13. Kalau lebih tempoh nya maka caj rm10 dikenakan.betul ke

    BalasPadam
  14. mc ad something je

    BalasPadam
  15. Btl ke kna tkor... Thun dpn xblh pki...pastu buruh tmpt sya smua xtkor xpe...

    BalasPadam
  16. Kat negara eropah dah lama sistem pin & pay ni. Singapore pun dah mula lama.Kat Malaysia jer teknologi ni smpi lmbt

    BalasPadam
  17. Nak tanya...kalau sebelum ini kad saya hanya semata-mata kad atm,x tambah fungsi sebagai kad debit. Tp saya dah tukar kpd kad baru. Adakah saya boleh guna terus kad baru sebagai kad debit?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh baca pada post terbaru saya...
      http://www.mariafirdz.com/2016/12/penjelasan-isu-penukaran-kad-atm-kepada.html

      Padam
  18. macam tak ada safety je kad baru amcam ni?baik tak payah guna kad bank..simpan kat rumah dan tanam bawah tanah lagi selamat

    BalasPadam
  19. klu kad tak di tukar selepas 1 januari ni,adakah kad itu masih dpt di jual kan utk keluarkan duit?

    BalasPadam
  20. Penukaran nombor pin atm ada kena mengena dgn cimb click ker?..saya x blh log in cimb click saya lah..lepas tukar kad atm..huhu..

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^