GuidePedia

0
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Setiap tahu, negara kita akan alami musim panas dan kering... Itu perkara biasa sebab kita berada dalam kawasan Khatulistiwa...

Tapi fenomena kemarau kali rasa seram sejuk dan gerun sebab lain macam panasnya. Ikut sains memang la dikatakan matahari tepat berada pada garisan Khatulistiwa... Tapi siapa yang mengizinkan matahari tu, kalau bukan Allah...

Dan peristiwa kemarau ni pula tepat berlaku selepas peristiwa gerhana matahari baru-baru ni... Tu yang menambah gerun di hati.


Tambah gerun juga, kat sebuah timur tengah perang tak habis-habis lagi... Dah merebak ke Turki pula... 

Memang nak hancur dah bumi ni... Dekat sangat dah agaknya kiamat ni... 

Memang nyata hadis Nabi semua tu... Dah mula terjadi dah... Tunggu aje la matahari muncul sebelah barat... Masa tu la baru orang yakin kiamat dah dekat... Sekarang ni masih ramai yang leka walaupun kemarau di sini sana... 

Padahal, terasa sangat kemarau kali ni... Sana sini sakit... Anak-anak mula demam dan tak baik-baik... Risau juga takut Allah ambil balik pinjaman dia dan orang yang baik-baik ni... Ya Allah...  Gerun bila fikir... Tapi kena fikir... Agar tak lena dan leka dengan nikmat dunia... 

Jom la kita fikirkan, duduk muhasabah diri bersama ahli keluarga... Apa persiapan kita menjelang kiamat... Moga sempat kita bertaubat.

Thanks for reading: Rasa Gerun Dengan Fenomena Kemarau Kali Ni!

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

 
Top