بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alhamdulillah, bulan Disember 2015 dah berakhir menandakan berakhirlah tahun 2015. Sekejap je masa berlalu... tu-tup habis dah setahun...

Dan di bulan Disember ni, suka untuk MF up entry tentang statistik blog untuk sebulan bagi bulan Disember 2015.

Melalui Google Analytic, pencapaian blog agak menurun berbanding bulan November 2015.


Tapi MF faham sangat la kenapa menurun tu, sebab pola berblog MF agak kelaut tapi tetap ada entry... Tapi tak hairan, MF bukan blog gosip artis, bukan blog hiburan, bukan blog cerita isu panas dan politik dan MF tak kan update entry tentang tu semata-mata nak raih pageview tinggi... Apa pun, blog MF yang hanya update entry motivasi, teguran dan ilmiah masih maintain walaupun menurun dari bulan lepas... 


Alhamdulillah, terima kasih buat semua pengunjung yang sudi baca bahan-bahan dan entry dalam blog MF ni... semoga bermanfaat.

Namun, walaupun menurun, ranking Alexa MF kembali menunjukkan peningkatan ketara...


Bulan lepas : 
Global : 617,881
Malaysia : 6,018

Memang nampak peningkatan.. MF rasa peningkatan ni selepas blogspot buat pembersihan blogger yang tak aktif yang menyebabkan bilangan follower blog menurun mendadak. Namun, pageview tak berubah... Menunjukkan follower tu hanyalah kuantiti bukan semua kuantiti tu berkualiti.

Harapan Berblog 2016
Tiada apa yang MF harapkan, cuma harapkan dapat berikan lebih ilmu dan manfaat melalui blog di tahun 2016 ni... Moga diberi ruang dan peluang untuk terus berbakti dan berdakwah dalam dunia penulisan blog. Insha Allah dengan izin Allah. 

7 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. ehehe ok banyak ni kak dari blog CT =P
    tahniah2..

    BalasPadam
  2. follower x menjaminkan dorg masuk blog kita.. tapi yg kta nk tackle adalah silent reader kita... cik en agak menurun bln disember berbanding novemer tapi masih dalam ranking

    BalasPadam
  3. Alhamdulillah sis....tahniah dan semoga di tahun 2016 akan lebih baik lagi..

    BalasPadam
  4. keep it up sis ;)
    all the best

    BalasPadam
  5. waaaa....
    hebat!
    blog MG dh kelaut dh statistiknya ...heheh

    BalasPadam
  6. Tahniah kerana berjaya maintain trafik walaupun bukan blog hiburan

    BalasPadam
  7. yea, setuju sangat. asalkan kita share benda yg berfaedah berbanding entry yg berfaedah.. keep it up

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama