07 Oktober 2015

D.I.Y Magnet Fridge ABC FOR HOMESCHOOLING

MF antara ahli dalam Group Homeschooling Genius Syurga di facebook... 

Tujuan utama join, adalah untuk korek sebanyak mana idea dan sumbangan kreatif ibu-ibu yang buat homeschooling di Malaysia ni...

MF jadi silent reader... Tapi seronok la join.. Sebab banyak idea kreatif untuk kita buat pembelajaran di rumah untuk anak-anak.

Semalam, tercetus idea nak hasilkan magnet fridge ABC... Kami kan buat bisnes.. Memang ada buat pun magnet fridge sebagai cenderahati... Jadi, bahan dah tersedia...   Terus je buat... Tu pun berperang juga dengan anak-anak yang teruja nak tahu apa yang kita buat...

MF design yang simple je... Tak nak gambar banyak sebab nak bagi dia kenal huruf dan warna. Si kakak dan adik boleh belajar sama.

Alhamdulillah... Seronok kakak dan adik dapat main walaupun Kadang-kadang berebut juga... Biasalah... Anak-anak sama jantina dan perempuan pula tu.. Cemburunya lain macam sikit.. Jadi, kena pantau..

Bertambah lagi la aktiviti anak-anak... Jadi, masa kita kat dapur, adalah aktiviti diorang untuk main.. Biasanya main bekas plastik je buat masak-masak...

Alhamdulillah... Seronok tengok anak-anak seronok. MF bekerjaya... Jadi, gunakan masa yang sedikit tu untuk praktikkan apa yang MF dapat dari group MF join tu...

Tapi satu je yang MF perasan... Walaupun MF cikgu, anak-anak tak nak ikut sangat... Anak-anak akan ikut bila Abi dia yang ajar... Kalau MF sekali je ikut, lepas tu mula la memberontak buat hal sendiri... Hmmm...

MF tak pernah paksa anak-anak untuk belajar... Sebab waktu begini waktu diorang main lagi... Jadi, mainlah sepuasnya kan... Nanti waktu belajar, belajar betul-betul kan...


KISAH SEDEKAH MEREKA YANG HEBAT!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

MF tak suka nak kongsikan kisah orang.. Tapi kali ni MF nak kongsikan kisah sedekah orang yang hebat. MF ambil kisah ni untuk dikongsikan sebagai muhasabah diri kita dan renungan kita bersama.

Boleh baca kisah mereka melalui printscreen di bawah... Kalau tak jelas klik je gambar tu ye...

Inilah kisah realiti hari ni... Inilah kisah mereka yang hebat... Mereka sedekah dan berkongsi rezeki walaupun sedikit. Di saat mereka susah nak cari rezeki, mereka tetap kongsi. 

Hebat kan... Cuba kita renungkan diri kita pula... 
Setiap hari makan sedap... Peti sejuk sentiasa penuh... Ada saja restoran baru yang disinggah setiap minggu... Tapi pernahkah kita kongsikan makanan kita, rezeki kita dengan orang lain??? 

Ingat!!! Ujian paling besar ialah saat Allah memberikan nikmat dan kesenangan kepada kita. 

Tersentap dengan kisah orang yang hebat ini... Moga kisah ini dapat mengubah dan menjadikan diri kita orang yang lebih baik. 

WW | FOLLOWER KITA YANG PALING SETIA!!!

Renungkanlah buat semua penulis...
Merekalah follower kita yang paling setia...
Setiap catatan kita dikira pahala dan dosa...
Tulislah yang bermanfaat untuk semua...


TANDA ORANG BERIMAN!

Orang beriman sangat menjaga tutur kata dan lidahnya... Tidak beriman seseorang itu jika lidahnya suka mengumpat, mengutuk, mencela dan menghina orang lain...

Sekalipun ilmu agamanya tinggi, pakaiannya warak...tapi lidahnya tak terjaga, maka masih belum dikatakan orang yang beriman.


06 Oktober 2015

Sendiri Yang Buka Aib Sendiri, Tak Sedar???

Zaman moden... Hidup Peribadi dah macam takde makna dah istilah peribadi tuh... Sebab semua benda nak diceritakan dan dikongsikan dengan orang...

Apa maknanya tu... Asyik sangat bercerita hingga tak sedar buka air sendiri... Tak sedar pun kan... Cerita habis aktiviti harian hingga tiada lagi kehidupan peribadi yang privasi. Dah takde rahsia dah... Sampaikan orang boleh tahu dia buat apa dan apa sepanjang hari. Hmmm...

Hati-hatilah berkongsi pun kan. Buat blogger... Fikirlah sesuatu nak pos apa pun... Tak usah terlalu asyik bercerita hal hidup sendiri... Kerana tak bawa faedah kepada orang pun... Cuba kongsi yang bermanfaat sikit.

Yang tua bimbinglah yang muda... Yang muda teruskan cari gali ilmu semasa muda nih.... Solat dan ibadah sempurnakah... Adab sopan, tutur kata dah diperbaikikah..  Selalulah muhasabah diri. Kita hidup nih bukan untuk dunia... Tapi nak mati yang tak tahu bila... Dah cukup ke bekalan kita nak hadap Yang Maha Esa???

Renungkanlah.. Sama-sama muhasabah diri... Untuk ingatan kita semua.


Ujian Personaliti Mengikut Corak!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Ini ujian personaliti ringkas yang dirangka oleh ahli psikologi.. Ujian mudah untuk kenali personaliti diri sendiri atau orang lain secara cepat dan mudah. Ujian ni tak 100% tepat, tapi ada yang betul dan kebetulan. Mari kita cuba..


ARAHAN: 
Untuk mengetahui jenis personaliti anda, PILIH salah satu corak di bawah yang anda rasa paling menarik. HANYA SEKALI PANDANG DAN SEKALI PILIH JE TAU! JUJUR YA

Selepas pilih, Scroll ke bawah untuk mengetahui maksudnya.

MAKSUD TERSIRAT DISEBALIK CORAK PILIHAN:


Introspektif, Sensitif, Reflektif
Anda dapat memahami diri dan persekitaran anda dengan lebih kerap dan mendalam jika dibandingkan dengan kebanyakan orang lain. Anda bencikan kedangkalan; anda lebih sanggup bersendirian berbanding dengan bercakap perkara remeh. Perhubunan anda dengan rakan-rakan adalah amat intensif; ini memberikan harmoni dan ketenangan dalaman yang mengakibatkan perasaan baik. Anda tidak keberatan bersendirian bagi jangka masa yang panjang; anda jarang berasa bosan.Berdikari, Tak Konvensional, Tak Tersangkut
Anda mengehendaki kehidupan bebas dan tak tersangkut untuk membenarkan anda menentukan arah tuju sendiri. Anda mempunyai kecenderungan seni dalam pekerjaan atau aktiviti riadah. Kadang kala, deskan anda untuk kebebasan menyebabkan anda melakukan perkara yang bertentangan dengan apa yang dijangkakan daripada anda.
Gaya hidup anda amat individualis. Anda tidak meniru apa yang popular, sebaliknya cuba hidup mengikut idea dan kepercayaan diri - walaupun menentang pendapat umum.
Dinamik, Aktif, Ekstrovert
Anda rela menerima risiko-risiko tertentu untuk mendapatkan kerja yang menarik dan pelbagai. Sebaliknya, rutin berkecenderungan untuk meninggalkan kesan lumpuh pada diri anda.
Anda suka sekali berupaya memainkan peranan aktif dalam peristiwa dalam hidup anda. Dalam usaha anda yang berkenaan, inisiatif diri sangat nyata
Terus Terang, Seimbang, Harmoni
Anda menghargai gaya natural dan suka perkara yang tak rumit. Orang lain mengagumi anda kerana anda praktikal dan mereka boleh bergantung kepada anda. Anda memberi orang yang rapat dengan anda rasa selamat dan kelapangan. Anda dipersepsikan sebagai orang yang mesra dan insani. Anda menolak segala yang menyilaukan dan lapuk. Anda berkecenderungan untuk berasa skeptik terhadap kehendak trenda fesyen. Bagi anda, pakaian haruslah praktikal dan tampan tanpa menonjol.
Profesional, Pragmatik, Yakin Diri
Anda menguasai hidup anda dengan lebih mempercayai usaha sendiri daripada nasib. Anda menyelesaikan masalah dengan ragam yang praktikal dan tak rumit. Anda memandang secara realistik unsur-unsur dalam hidup dan menanganinya tanpa ragu-ragu. Anda diberi banyak tanggungjawab di tempat kerja kerana orang lain boleh bergantung kepada anda.
Kekuatan azam anda yang menonjol menunjukkan sifat keyakinan diri kepada orang lain. Anda tidak berpuas hati sepenuhnya sehingga anda telah mencapai idea-idea anda.


Tenang, Berhati-hati, Tak Agresif
Anda mudah berbicara tetapi bersifat berhati-hati. Walaupun anda berkawan dengan mudah anda menikmati persendirian dan kebebasan. Anda suka memencilkan diri dari masa ke masa untuk merenung tentang erti hidup serta menikmati sendirian diri. Anda memerlukan kelapangan, jadi anda berlepas ke tempat bersembunyi yang permai. Namun, anda bukan penyendi. Anda berdamai dengan diri sendiri dan dunia, serta anda menghargai hidup anda dan apa yang ditawarkan oleh dunia ini.
Tanpa Bimbang, Berkelakar, Riang
Anda suka hidup yang bebas dan spontan. Anda cuba menikmati hidup anda dengan sepunuhnya mengikut motto: "Anda cuma hidup sekali."
Anda bersifat ingin tahu dan terbuka kepada segala yang baru; anda memajukan diri atas perubahan. Tiada yang lebih buruk daripada rasa diikat. Anda mengalami persekitaran sebagai sesuatu yang versatil dan sering menakjubkan.
Romantis, Pelamun, Beremosi
Anda seorang yang sensitif. Anda enggan memandang dari segi rasional dan waras sahaja. Perasaan anda membawa erti yang sama penting. Anda berpendapat bahawa harapan adalah penting dalam hidup.
Anda menolak orang yang mencaci romantisme dan hanya dipandukan oleh rasionaliti. Anda tidak membenarkan sebarang kongkongan terhadap variasi perasaan hati dan emosi anda.
Analitik, Amanah, Keyakinan Kendiri
Perasaan halus anda bermutu tinggi dan tahan lama. Akibatnya, anda suka mengelilingi diri dengan "permata-permata" yang anda temui sendiri apabila orang lain terlepas perhatian.
Justeru itu, kebudayaan memainkan peranan khas dalam hidup anda. Anda telah menjumpai gaya peribadi sendiri, yang tampan dan ekskusif - serta bebas daripada olahan fesyen. Kehidupan anda adalah berlandaskan ideal diri iaitu kesukaan yang beradab. Anda menghargai sesuatu tahap kebudayaan daripada orang yang anda berkawan.

Sumber: http://www.teachersrock.net/Seronok sesekali buat ujian personaliti begini.. untuk kenal diri sendiri dan orang lain. walaupun tak 100% betul tapi menarik untuk cuba sesekali kan. Dah dapat keputusannya, sama-sama muhasabah diri.. yang mana kurang kita perbaiki..

Apa Yang Perlu Ibu Tahu Tentang Homeschooling???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Homeschooling.. Satu istilah yang mungkin baru bagi ibu baru... MF mula tahu bab istilah ni pun masa dah jadi cikgu... Sebab ada kes pelajar tak bersekolah kerana maknye nak buat homeschooling sepenuhnya di rumah. Ini bertentangan dengan undang-undang negara kita.

Di luar negara, tiada masalah bab homeschooling. Memang kebanyakan ibu di luar negara buat homeschooling untuk anak-anak. 

Apa itu homeschooling??? 
Homeschooling iaitu pembelajaran anak-anak di rumah. Ibu bapa membuat sesi pengajaran dan pembelajaran terhadap anak-anak di rumah. 

Namun ada beberapa perkara yang ibu bapa perlu tahu mengenai homeschooling... Antaranya:

Tiada had umur untuk lakukan homeschooling.. Boleh mulakan seawal anak dalam kandungan hingga dewasa. Tapi biasanya, ibu bapa di Malaysia kurang beri penekanan dan homeschooling pada anak-anak apabila meningkat remaja. Sedangkan waktu remaja perlu diberi lebih perhatian kerana waktu remaja anak-anak banyak terdedah dengan pengaruh luar. 

Homeschooling dilakukan secara tidak formal lebih menarik minat anak... Ajar nak secara santai bukan ambil buku sebut, suruh anak ikut.. Tapi secara tak formal... Sambil mandi nyanyi ABC, nak tidur baca doa, adab ketika makan... Segalanya dilakukan secara sambil-sambil.

Jangan paksa anak untuk ikuti sesuatu pembelajaran...Ajar anak ikut minat, gaya dan juga kemahiran dan bakat anak-anak. 

Jangan paksa anak ikut sesi pembelajaran yang kita mahu, tapi kita yang perlu ikut rentak dan gaya pembelajaran anak. 

Masa untuk sesuatu homeschooling biasanya tak lebih dari 20 minit. Kerana anak-anak mudah bosan dengan sesi pembelajaran yang lama dan sama.

Banyakkan teknik belajar sambil main agar pembelajaran mudah diterima.

Konsisten dengan teknik pengulangan.. Biar sekejap tapi selalu diulang. Kerana itu lebih mudah diingat. 

Gunakan bahan guna semula dalam buat homeschooling. Kotak terbuang, kertas surat khabar atau bekas tisu boleh digunakan untuk homeschooling. Ini bukan sahaja untuk jimat tapi untuk jana minda anak supaya lebih kreatif dan kritis.

Masuk ke dalam dunia anak-anak untuk menjadikan penyampaian ketika pembelajaran lebih berkesan. Bila menyanyi, nyanyilah dengan penuh kesungguhan dan macam anak-anak... Anak akan seronok, ibu pun akan release tension sekali. 

Jangan stress jika anak tak nak mengikut dengan apa yang kita ajar. Tapi ubah teknik untuk tarik minat dia. .. 

Ibu dan bapa perlu sama-sama untuk membentuk pembelajaran di rumah... Jika bekerjaya, sama-sama cari masa untuk homeschooling dalam masa 10-15 minit sehari. 

Jangan bandingkan anak-anak dengan anak orang lain. Atau adik beradik lain. Setiap anak tak sama walaupun lahir dari rahim yang sama. Dan tak semua teknik homeschooling boleh digunakan dan sesuai untuk semua anak-anak. Setiap anak Allah ciptakan dengan kelebihan dan bakat masing-masing. 

Disebalik usaha, sentiasa berdoa dan bertawakal kepada Allah... Betulkan niat, tetapkan matlamat.. Dan tawakal moga Allah permudahkan urusan kita mendidik anak-anak kita menuju syurga Allah. 

Homeschooling tidak semudah teori yang kita belajar, tapi praktikalnya, homeschooling ini penuh cabaran dan keseronokan. 

Teruskan buat homeschooling buat anak-anak selagi hayat kita ada seperti usrah keluarga dan tazkirah ringkas. Sebagaimana Nabi s.a.w tetap menasihati dan menyampaikan pesanan kepada Saidatina Fatimah walaupun puteri Baginda dah menjadi isteri. 

Homeschooling yang perlu kita fahami ialah, pembelajaran berterusan di rumah. Tiada had umur dan masa untuk lakukan homeschooling. 

Ibu-ibu dan bapa-bapa yang ingin jadi idea untuk buat Homeschooling untuk anak-anak boleh sertai Group Homeschooling Genius Syurga di Facebook. Banyak idea menarik untuk jadikan pembelajaran di rumah menjadi menarik dan berkesan. 

Moga Allah permudahkan urusan kita mendidik amanah Allah menjadi hamba Nya yang beriman dan beramal soleh.

Sumber gambar: Google images

Kita Hanya Ada 3 Detik Dalam Hidup!

Tiga detik:

1 saat yang telah berlalu dan tak kan kembali lagi...

1 saat yang sedang kita lalui dan nikmati...

1 saat yang kita akan tempuhi yang kita belum pasti...

Hargailah setiap detik... Kerana tiga detik kehidupan akan sia-sia jika kita tak manfaatkan sebaiknya...


05 Oktober 2015

Yang Mana Satu Betul???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Teka teki Islamik dan sebagai menguji kefahaman kita dalam melaksanakan syariat Islam...

Teka yang mana satu betul dan menepati syariat Islam... Serta kenapa???

Jika dapat ulas dan beri jawapan .. Maknanya kita dah faham konsep bertudung yang betul.

Jika dah tahu dan faham, maknanya kita kena laksanakan dan tiada terkecuali lagi untuk tidak melaksanakan nya.

Jika kita tahu itu salah dan tak betul tapi buat juga.. Kita berdosa kerana ingkar perintah Allah...

Jawab teka teki ni dan sama-sama muhasabah diri. 
Daftar Jadi Agen Affiliate Ephyra Secara PERCUMA!!!

Daftar Jadi Agen Affiliate Ephyra Secara PERCUMA!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Terbaca kat blog +QasehRania Ephyra perkenalkan sistem affiliate. Teruja nak join.. Memang teruja lah sebabnya MF pengguna Ephyra. Setahun MF amalkan minum Ephyra dan sekarang masih gunakan produk iaitu Ephyra Skin Bar.
A photo posted by Maria Firdz (@maria_firdz) on
Melihat keberkesanan Ephyra kepada diri sendiri, MF tak teragak-agak untuk join sama mempromosi dan dalam masa yang sama jana pendapatan sampingan melalui Ephyra.

Apakah keistimewaan yang dibawakan oleh sistem affiliate Ephyra.my?: 
 1. Pendaftaran adalah percuma. Tiada sebarang yuran atau caj yang akan dikenakan. 
 2. Anda tidak perlu menyimpan sebarang stok. 
 3. Anda tidak perlu menguruskan order atau pembelian. 
 4. Anda hanya perlu berkongsi unik URL atau link yang disediakan ke semua laman media sosial anda seperti Facebook dan Twitter. Ataupun hanya dengan semudah melalui Whatsap dan bersedia untuk menerima komisen. 
 5. Anda berpeluang untuk menerima komisen sehingga 5% bagi setiap pembelian (bergantung kepada jenis produk) yang dilakukan oleh pelanggan yang di-referred oleh anda ke sistem kami. 
 6. Setiap referral akan di-tag ke akaun anda selama setahun. Anda akan mendapat komisen bagi setiap perbelanjaan mereka sepanjang tempoh tersebut! 

Apa yang lebih menarik lagi? 
 1. Anda boleh meningkatkan lagi komisen anda dengan cara mengajak lebih ramai rakan-rakan anda untuk menjadi Affiliate Agent kami dengan menggunakan Unique URL atau link yang disediakan di ruangan dashboard akaun anda.
 2. Contoh: Anda mengajak si A untuk menjadi agent. Maka anda akan mendapat komisen sehingga 3% (bergantung kepada jenis produk) sekiranya si A membawa pelanggan untuk membeli di Ephyra.my. Sekiranya si A mengajak si B menjadi agent, anda tidak akan memperoleh sebarang komisen sekiranya si B membawa pelanggan untuk membeli di Ephyra.my. 
 3. Pertandingan dan hadiah lumayan untuk Affiliate yang memberikan prestasi terbaik dari masa ke semasa. 


Ephyra satu produk kesihatan dan kecantikan yang memang berkesan untuk tubuh badan. Sesuai untuk wanita dan lelaki moden yang sentiasa pentingkan kecergasan dan kecantikan luaran dan dalaman.
A photo posted by Maria Firdz (@maria_firdz) on
Jadi, bagi yang belum cuba Ephyra, boleh mula beli dan rasai sendiri kesannya. Bagi yang dah minum, jom join sistem affiliate Ephyra untuk jana pendapatan sampingan bersama Ephyra.

Untuk join... KLIK SINI... dan DAFTAR PERCUMA SEKARANG!!! KISAH MF BERSAMA EPHYRA! 

Cara Membersihkan Harta Haram!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Wang yang diperoleh secara haram boleh dibahagikan kepada dua kategori, dan kaedah pembersihan juga adalah berbeza, iaitu:

1) Harta haram yang diperolehi tanpa kerelaan pemiliknya

Contoh harta haram dalam kategori ini ialah hasil curian, rompakan, rampasan, pengkhianatan dan penipuan dalam perniagaan. Perolehan harta melalui jalan-jalan tersebut adalah tidak diiktiraf oleh syarak, justeru pemilikannya terhadap harta tersebut adalah tidak sah.

Kaedah mengendalikan pengurusan harta haram dalam kategori ini ialah dengan menyerahkannya kembali kepada pemilik asal. Ia adalah kaedah yang diarahkan oleh syarak dan disepakati oleh fuqaha.

Antara dalil kewajipan menyerahkan kembali harta tersebut kepada pemiliknya ialah:

منْ كَانَتْ لَهُ مَظْلَمَةٌ لِأَخِيهِ مِنْ عِرْضِهِ أَوْ شَيْءٍ، فَلْيَتَحَلَّلْهُ مِنْهُ اليَوْمَ، قَبْلَ أَنْ لاَ يَكُونَ دِينَارٌ وَلاَ دِرْهَمٌ
Maksudnya: “Sesiapa yang mempunyai sebarang kezaliman terhadap saudaranya pada maruahnya atau sesuatu, maka hendaklah meminta halal daripadanya pada hari ini, sebelum datang hari yang tiada guna lagi dinar dan dirham” (al-Bukhārī, Ṣaḥīḥ al-Bukhārī, 1422H, Dār Ṭawq al-Najāh, 3:129 (No: 2449).

Kewajipan menyerahkan kembali harta haram kepada pemiliknya dalam kategori ini adalah disepakati oleh ulama. Ini sebagaimana nukilan ijmak oleh sebahagian fuqaha.
Ibn Qudāmah menyatakan, “Sesiapa merampas sesuatu, maka dia wajib memulangkannya balik selagi mana ia masih kekal, tanpa ada khilaf yang kami ketahui” (Ibn Qudāmah, Al-Mughnī, 1388H, 5:177.).

2) Harta haram yang diperolehi dengan kerelaan pemiliknya.

Contoh harta haram yang diperoleh dengan kerelaan pemiliknya, ialah harta yang diperoleh melalui aktiviti perjudian, perniagaan haram, pelacuran dan seumpamanya.

Harta haram tersebut hendaklah disalurkan kepada mana-mana saluran berikut:

1) Disalurkan kepada maslahah umum.

Pembersihan harta haram dengan cara menyalurkan kepada maslahah umum disebut oleh ramai fuqaha. Antaranya Imam al-Ghazālī menyebut, “Manakala jika harta haram itu dimiliki oleh pemilik yang dia tidak ketahui dan tidak mampu untuk mengetahuinya, maka hendaklah diserahkan kepada maslahah umum orang Islam seperti pembinaan jambatan, kubu, masjid, kemaslahatan jalan ke Makkah, dan lain-lain yang dikongsi bersama penggunaannya oleh orang-orang Islam” (al-Nawawī, Al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, 9:351).

Ia juga dinisbahkan kepada pandangan majoriti ulama sebagaimana Ibn Taimiyyah menyebut, “Jika harta-harta diambil tanpa hak dan tidak dapat dikembalikan kepada pemilik-pemiliknya seperti kebanyakan harta-harta pemerintah, maka membantu dalam menyerahkan harta tersebut kepada maslahah orang Islam seperti pembinaan kubu, pembiayaan tentera dan seumpamanya adalah termasuk dalam membantu dalam kebaikan dan taqwa. Ini adalah pandangan majoriti ulama seperti Mālik, Abū Ḥanīfah, dan Ahmad. Ia juga dinukilkan dari beberapa orang sahabat, dan hujah-hujah syarak menyokongnya (Ibn Taymiyyah, Al-Siyāsah al-Sharʿiyyah, 1418H, 40).

2) Disalurkan kepada sedekah, iaitu disalurkan kepada golongan fakir dan miskin.

Cara kedua mengendalikan urusan pembersihan harta haram ialah dengan cara menyalurkan dalam bentuk sedekah. Kaedah ini dinukilkan dari ramai salaf dan ulama, antaranya:

عَنْ مَالِكِ بْنِ دِينَارٍ قَالَ : قَالَ رَجُلٌ لِعَطَاءِ بْنِ أَبِي رَبَاحٍ : رَجُلٌ أَصَابَ مَالًا مِنْ حَرَامٍ , قَالَ : لِيَرُدَّهُ عَلَى أَهْلِهِ , فَإِنْ لَمْ يَعْرِفْ أَهْلَهُ فَلْيَتَصَدَّقْ بِهِ , وَلَا أَدْرِي يُنْجِيهِ ذَلِكَ مِنْ إثْمِه
Dari Mālik ibn Dīnār, katanya bahawa ʿAṭā’ ibn Abī Rabāh ditanya oleh seorang lelaki tentang seseorang yang memperoleh harta daripada suatu yang haram, lalu jawabnya “Hendaklah dia kembalikan kepada tuannya, dan jika tidak mengetahui tuannya hendaklah dia bersedekah dengannya. Dan aku tidak tahu adakah tindakan itu menyelamatkannya daripada dosanya atau tidak” (Ibn Abī Shaybah, al-Muṣannaf, 1409H, 4:561 (no: 23133).

Malahan sebahagian ulama berpendapat hanya saluran sedekah sahaja yang boleh digunakan dalam menyalurkan harta haram sebagaimana tulisan Al-Tawātī yang menukilkan pandangan mazhab Maliki dengan katanya, “Jalan penyelesaian hartanya jika tidak dapat dikembalikan kepada pemiliknya ialah saluran sedekah kepada fakir, dan tiada saluran lain” (Al-Tawātī, Marjiʿ al-Mushkilāt, 107).
sumber: Majlis Fatwa


Sumber: Google images

Itu adalah harta haram yang memang jelas haram halal dan haramnya. Bagi kita yang bekerjaya atau makan gaji, perlu juga membersihkan harta setiap bulan... Kerana mungkin dalam kerja kita itu ada yang syubhah... Ada haramnya tanpa kita sedari... Mungkin ada kita terleka dari melaksanakan tanggungjawab seperti yang diamanahkan... 

Jadi, sedekah kepada orang yang memerlukan...dan sedekah kepada kaum kerabat adalah antara langkah mudah untuk bersihkan harta... Jadi, banyakkanlah sedekah untuk memastikan keluarga dan zuriat kita memakan dan membesar dengan rezeki yang halal lagi berkat. Insha Allah.
15 Pengomen Aktif di Blog www.mariafirdz.com Sepanjang September 2015!

15 Pengomen Aktif di Blog www.mariafirdz.com Sepanjang September 2015!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Seperti biasa, blogger semalaya akan keluarkan senarai pengomen tegar blog masing-masing. Maaf, MF lambat keluarkan senarai untuk bulan lepas... Sibuk uruskan kehidupan walaupun beberapa cuti jerebu kan... Sibuk kat rumah lagi ekstra dari kat tempat kerja kan...

Ok.. dari terus melalut, baiklah MF umumkan 15 Blogger yang menjadi Pengomen Setia dan Tegar di blog MF sepanjang bulan September 2015. Calon-calonya ialah:

PeRdU cINta (41)
Athirah Diyana (36)
adianiez AIDA (36)
Mardiah Diana (33)
Azhafizah Md Nor (15)
Nurfaezah Abdullah (15)
Kathy R'bain (13)
aeinna Musa (11)
Diana Rashid (11)
Farah Waheda Wahid (11)
Mizz Aiza (10)
Nieyl (9)
sayidah napisah (9)
Eintan Nurfuzie (8)
Fendi Rocka (8)

Tahniah dan terima kasih buat mereka yang rajin komen di sini... 

Terima kasih buat semua blogger yang sudi bertandang, singgah dan komen di sini.
terima kasih juga buat silent reader dan sesiapa sahaja yang memberi sokongan kepada blog ini.
Terima kasih semua... 

5 Oktober | Hari Guru Sedunia!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Info baru... Hehe.. Kalau kawan sekerja tak tag, tak tahu gak yang hari ni adalah hari guru sedunia... 

Cari info, dapat info ringkas dari Wikipedia Indonesia:
Hari Guru Sedunia diperingati setiap tanggal 5 Oktober sejak tahun1994. Tujuan diperingatinya hari ini adalah untuk memberikan sokongan kepada para guru di seluruh dunia dan meyakinkan mereka bahawa keberlangsungan generasi pada masa depan ditentukan oleh guru. 
Menurut UNESCO, Hari Guru Sedunia mewakili sebuah keprihatinan pemahaman, dan penghargaan kepada kerjaya guru utama, iaitu mengajarkan ilmu pengetahuan dan membangun generasi. 
Education International (EI), sebuah federasi yang mewakili pengajaran profesional di seluruh dunia, yakin bahwa Hari Guru Sedunia harus dikenal dan dirayakan di seluruh dunia. EI juga percaya bahwa prinsip-prinsip Rekomendasi 1966 dan 1997 harus dipertimbangkan untuk diimplementasikan ke seluruh dunia. 
Lebih dari seratus negara memperingati Hari Guru Sedunia. Dorongan bagi Education International dan 401 lebih anggotanya telah berkontribusi pada tersebarnya prinsip ini. 

Jadi, dikesempatan ini, MF nak ucapkan Selamat Hari Guru buat semua guru di dunia.. Kita semua adalah pendidik... Ya.. Pendidik kepada diri sendiri...kerana setiap hari kita mendidik diri kita untuk menjadi lebih baik... 


Selamat hari guru sedunia juga buat ibu dan bapa seluruh dunia kerana ibu bapa adalah guru pertama kita..  

Selamat hari guru sedunia semua... Semoga kita menjadi guru yang berilmu dan beriman serta tabah mendidik anak-anak syurga kita... Insha Allah.. Ameen...

04 Oktober 2015

Motivasi: Jangan Cemburu Dengan Nikmat Yang Orang Lain Dapat!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: Facebook
Dalam kehidupan dunia .. Allah aturkan dengan sangat adil...
Allah beri nikmat dan dugaan pada setiap orang pada masa yang tepat penuh hikmah dan bijaksana. Cuma nikmat musibah seseorang itu tak semua sama...

Saat melihat orang lain mendapat nikmat, jangan mudah terasa cemburu dihati... Kerana kita tak pernah tahu, dugaan apa yang pernah dia hadapi suatu ketika dulu....

Pengalaman kehidupan penulis.
Sejak dari kecil MF sakit asma... Pergerakan terhad, sekolah selalu tak hadir... Dan banyak nikmat ditarik terutama nikmat makan... MF selalu sakit...

Alhamdulillah... Sekarang Allah beri nikmat sihat pada MF... Allah beri anak-anak yang sihat dan aktif pada MF... Anak-anak jarang sakit... Itulah hikmahnya... Dulu MF dah derita sakit, jadi Allah gantikan derita itu dengan nikmat kini...

Orang tak nampak derita MF dulu... Yang orang nampak nikmat MF kini... Jadi, jangan cemburu ya... Segalanya Allah dah aturkan yang terbaik untuk kita.  

Selalulah renungkan apa nikmat yang pernah Allah beri kepada kita... Untuk kita lebih rasa syukur dari membandingkan diri dengan orang lain.

Syukur seadanya.  

4 Kategorikan Wanita Cantik Yang "Dibenci" Lelaki!

Hmm... Tak tahu nak kata pe...
Tapi sebenarnya lelaki memang suka wanita cantik semulajadi...

Cantik tak semestinya putih, kulit licin dan badan solid slim macam model...

Tapi cantik yang lelaki pandang ialah cantik semulajadi yang lahir dari hati dan akhlak yang mulia...

Jadi, wanita atau gadis yang terlalu eksposed diri terutama di laman sosial bukanlah pilihan lelaki,  walaupun Kadang-kadang lelaki ni suka komen cantik dan sebagainya.... 

Jadilah wanita yang mahal... Memberi untuk yang halal sahaja baginya...


Giveaway 2015 By Syafiyahluv.com

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Otak berjerebu di hujung minggu nak update apa..
Jadi, join GA je la buat masa ni sambil support blogger lain...

Jom join segmen ringkas ni...
Syarat tak banyak pun...


KLIK BANNER UNTUK JOIN
TAMAT: 31 OKTOBER 2015Tanda Dekat Dengan Allah!

Fikir sebelum cakap...
Percakapan mencerminkan diri seseorang...

Jika jaga aurat, jaga solat, jaga sunnah tapi lidah tak jaga, maknanya tak sempurna lagi sebagai orang beriman...

Hati-hati... Jaga lidah!!!


03 Oktober 2015

Bacaan IPU Jerebu Yang Tak Logik Jika Banding Dengan Mata Kasar!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Ini situasi jerebu di sekitar Batu Caves tengah hari tadi...

Pagi tadi, gelap dalam rumah ingatkan mendung nak hujan, sekali temgok putih je... Tanya suami, kabus ke.. Dia kata jerebu... 

Mula dah tak nak keluar rumah dah.. Tapi keluar juga teman suami betulkan kereta Perdana yang rosak Gear Boxnya..  Pergi ke bengkel di Batu Caves yahg biasa kami pergi tu... 

Memang teruk jerebu.... Bukit kat batu Caves tu pun kelabu je, walaupun pandang dari dekat. Memang teruk nih.. Sekali semak kat aplikasi MyIPU..  140 je bacaannya.. Biar betul... 

Memang betullah, bacaan IPU tu tak boleh dipakai sangat.. Jerebu tebal macam tu tak kan seratus lebih je kan... Nak bernafas pun susah... Nasib la kat bengkel kereta tu ada tempat menunggu berhawa dingin... Sampaikan kami makan pun dalam tempat menunggu tu... Sporting tokey bengkel tu... 

MF memang tak boleh nak la .. Batuk masih bersisa... Asma pun masih ada lagi nih..  

Ni pula info dari Facebook dan aplikasi whatsapp yang MF terima...Jadi, kita beringatlah... Jika IPU seratus tu maknanya bacaan sebenarnya dah dua ratus la tu...

Bagi warga Johor Bahru, rujuk kat Page UTM di facebook... Mereka ada update bacaan IPU terkini ikut alat yang pihak UTM pasang di UTM.


Hmmm.. susah jugalah macam tu kan... Sepatutnya pihak kementerian benda macam ni kena upgrade kan.. untuk kesejahteraan rakyat... ni upgrade kereta pihak-pihak atasan je la dok tengok kan.. opss... terover plak... ok.. malas nak ulas panjang... masing-masing la jaga diri ye...

Banyak minum air.. amalkan pakai penutup hidung dan mulut... dan kurangkan aktiviti luar buat sementara ni kan... Takpe lah... mungkin nilah masa nak bergurau senda dengan ahli keluarga dalam rumah kan... Fikir positif disebalik dugaan... 

SCARFBUCKS: Fenomena Selendang Dalam Cawan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Fenomena scarf baru.. Scarf dalam cawan... 

Mula tengok kat web Tudung2u. Tapi tak beli sebab tak banyak warna pilihan.

Sekali kawan sekerja MF jual... Mula tengok warna yang bercorak.. MF tak minat sangat tudung dan selendang bercorak... Jadi, tak beli...

Esoknya, tengok ada lagi kengkawan dok pilih-pilih... Tanya la warna plain merah tak de ke... Sekali ada sehelai je... Haa.. Terus la grab... Rupanya, scarf ni di datangkan satu set dengan 40 warna... Jadi, satu warna satu helai je la...

Beli terus sebab selendang ni labuh... Panjangnya 2 meter.. Belitlah sepuasnya dengan macam-macam gaya... Dan lebar standart la...

Kreatif pengasas selendang ni..
Idea dari starbucks mungkin kan... Hehe...

Butiknya terletak di Shah Alam... Harganya RM39 setiap satu... Oklah, sebab labuh dan tebal selendang yang dijual. Jahitan pun kemas. Istimewa nya dapat satu cawan siap tutup... Yang MF beli tu, selamat dah jadi barang mainan dan koleksi masak-masak adik kakak... Hehe..

Tambah lagi koleksi selendang yang ada... Hehe...
Info SCARFBUCKS:
SCARFBUCKS
25A, Jalan Plumbum P7/P, Seksyen 7, 40000 Shah Alam.
✉ scarfbuckskl@gmail.com
📱+60174477651
www.scarfbucks.com
IG: @scarfbucks

Tak Guna Badan Kurus Kalau...!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: Facebook

Alhamdulillah.. Syukur dengan badanku seadanya... 

Biarlah orang kata badanku kurus macam tiang telefon pun, kurus sangat macam orang tak cukup makan, tapi sedar tak kata-kata itu memang buatku terasa.. 

Bukan aku yang ciptakan tubuh badanku sendiri...
  

Begitu juga jika kita gemuk... 
Jika Allah beri kita gemuk syukurlah... 
Dan jika kita nak kurus, niatkan kerana Allah.. Allah tahu yang terbaik... 

Ya Allah... 
Aku nak kurus sebab nak mudahkan aku beribadah kepada Mu...
Aku nak kurus untuk aku mudah mencari pakaian yang menutup auratku...

Bukan bila kita kurus, kita suka, bangga tayang badan, tunjuk aurat sana sini... Jangan kufur nikmat... 

Syukur seadanya...
Allah tahu hikmah kenapa kita gemuk dan kurus. 

Yang penting sentiasa lah doa agar kita terus sihat.   Itu lebih penting... Kerana kurus tapi tak sihat tak guna juga sebab sukar nak beribadah kepada Allah. 

Syukur selalu...

GIVEAWAY DIANA RASHID BERSAMA MAMALINK DOT COM.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Assalamualaikum..Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway saya .Hadiah berupa   beberapa produk Mustela yang bakal di berikan kepada 10 pemenang.Saya dan Mamalink.com.my selaku penaja utama give away ni   ada juga menjemput beberapa penaja lain untuk sama2 memeriahkan Giveaway kali ini.

Untuk melayak kan kawan2 semua menyertai Giveaway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi..Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.


SENARAI HADIAH

*Mustela travel pack x 10 pemenang
setiap pek mengandungi :-
 • Mustela Dermo Cleansing 50ml
 • Mustela Cleansing Milk 50ml
 • Mustela PhysioBebe 50ml
 • Mustela 1-2-3 Vitamin Barrier Cream 10ml
 • Mustela Soothing Comfort Balm 3ml
 • Mustela Cold Cream 5ml
( Baca disini maklumat mengenai produk Mustela)

*Wang tunai Rm30 x 1 pemenang

*wang tunai Rm20 x 1pemenang

*sehelai instant shawl + broach x 1 pemenang

*1 set produk kecantikan x 2pemenang

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

-Like facebook penaja.
Asyalya
Mamalink-Follow instagram penaja.
@mnizamyusof
@dianarashid80
@safurara

-Follow blog penaja
Bahejabella
Safurara.com
Dianarashid.com
Asyalya

-Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY DIANA RASHID BERSAMA MAMALINK DOT COM.

-copy codding di bawah dan paste kan di html blog post anda.

<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
Assalamualaikum..<br />
<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<a href="http://1.bp.blogspot.com/-MQlQxpHKJfY/VgySnCkWP4I/AAAAAAAAkGY/46Q7ypxaeuU/s1600/20151001071835.png" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" height="320" src="http://1.bp.blogspot.com/-MQlQxpHKJfY/VgySnCkWP4I/AAAAAAAAkGY/46Q7ypxaeuU/s320/20151001071835.png" width="320" /></a></div>
<br />
<span id="goog_554192491"></span><span id="goog_554192492"></span><br />
<br />
Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway saya .Hadiah berupa &nbsp; beberapa produk Mustela yang bakal di berikan kepada 10 pemenang.Saya dan <a href="http://www.mamalink.com.my/" target="_blank">Mamalink dot com</a> selaku penaja utama give away ni &nbsp; ada juga menjemput beberapa penaja lain untuk sama2 memeriahkan Giveaway kali ini.<br />
<br />
Untuk melayak kan kawan2 semua menyertai Giveaway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi..Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.<br />
<br />
<br />
<b><span style="color: #cc0000;">SENARAI HADIAH</span></b><br />
<b><br /></b>*Mustela travel pack x 10 pemenang<br />
setiap pek mengandungi :-<br />
<ul style="text-align: left;">
<li>Mustela Dermo Cleansing 50ml</li>
<li>Mustela Cleansing Milk 50ml</li>
<li>Mustela PhysioBebe 50ml</li>
<li>Mustela 1-2-3 Vitamin Barrier Cream 10ml</li>
<li>Mustela Soothing Comfort Balm 3ml</li>
<li>Mustela Cold Cream 5ml</li>
</ul>
( Baca<a href="http://www.mamalink.com.my/" target="_blank"><b><span style="color: #9fc5e8;"> </span><span style="color: blue;">disini</span><span style="color: #9fc5e8;"> </span></b></a>maklumat mengenai produk Mustela)<br />
<br />
*Wang tunai Rm30 x 1 pemenang<br />
<br />
*wang tunai Rm20 x 1pemenang<br />
<br />
*sehelai instant shawl + broach x 1 pemenang<br />
<br />
*1 set produk kecantikan x 2pemenang<br />
<br />
<b><span style="color: #cc0000;">SYARAT-SYARAT PENYERTAAN</span></b><br />
<br />
<b>-Like facebook penaja.</b><br />
<a href="https://www.facebook.com/Tempahan-Jahitan-Sue-Ezalya-1041196959237511/timeline/?ref=bookmarks" target="_blank">Asyalya</a><br />
<a href="https://www.facebook.com/mamalinkfans" target="_blank">Mamalink</a><br />
<b><br /></b>
<b><br /></b>
<br />
<div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/Tempahan-Jahitan-Sue-Ezalya-1041196959237511/timeline/" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false">
</div>
<div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/mamalinkfans" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false">
</div>
<b>-Follow instagram penaja</b>.<br />
<b><a href="https://instagram.com/mnizamyusof/" target="_blank"><span style="color: #990000;">@mnizamyusof</span></a></b><br />
<b><a href="https://instagram.com/dianarashid80" target="_blank"><span style="color: #990000;">@dianarashid80</span></a></b><br />
<b><a href="http://www.instagram.com/safurara" target="_blank"><span style="color: #990000;">@safurara</span></a></b>
<br />
<br />
<b>-Follow blog penaja</b><br />
<a href="http://www.bahejabella.com/" target="_blank">Bahejabella</a><br />
<a href="http://www.safurara.com/" target="_blank">Safurara.com</a><br />
<span style="color: #e06666;"><a href="http://www.dianarashid.com/" target="_blank">Dianarashid.com</a></span><br />
<a href="http://blogashalya.blogspot.my/" target="_blank">Asyalya</a><br />
<br />
-Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY DIANA RASHID BERSAMA MAMALINK DOT COM.<br />
<br />
-copy codding di bawah dan paste kan di html blog post anda.<br />
<br />
<center>
<div style="background-image: url(&quot;https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcjHmqNSEXYkQZumugT_hamp1tcppTY0kt6-47HHnyg5VPWGWC&quot;); border: 2px dotted #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;">
<div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
&lt;div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on"&gt;<br />
Assalamualaikum..&lt;br /&gt;<br />
&lt;div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"&gt;<br />
&lt;a href="http://1.bp.blogspot.com/-MQlQxpHKJfY/VgySnCkWP4I/AAAAAAAAkGY/46Q7ypxaeuU/s1600/20151001071835.png" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"&gt;&lt;img border="0" height="320" src="http://1.bp.blogspot.com/-MQlQxpHKJfY/VgySnCkWP4I/AAAAAAAAkGY/46Q7ypxaeuU/s320/20151001071835.png" width="320" /&gt;&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
&lt;span id="goog_554192491"&gt;&lt;/span&gt;&lt;span id="goog_554192492"&gt;&lt;/span&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway saya pada kali ni.Hadiah berupa &amp;nbsp; beberapa produk Mustela yang bakal di berikan kepada 10 pemenang.Saya dan Mamalink dot com selaku penaja utama give away ni &amp;nbsp; ada juga menjemput beberapa penaja lain untuk sama2 memeriahkan Giveaway kali ini.&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
Untuk melayak kan kawan2 semua menyertai Giveaway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi..Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
&lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;SENARAI HADIAH&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;b&gt;&lt;br /&gt;&lt;/b&gt;*Mustela travel pack x 10 pemenang&lt;br /&gt;<br />
setiap pek mengandungi :-&lt;br /&gt;<br />
&lt;ul style="text-align: left;"&gt;<br />
&lt;li&gt;Mustela Dermo Cleansing 50ml&lt;/li&gt;<br />
&lt;li&gt;Mustela Cleansing Milk 50ml&lt;/li&gt;<br />
&lt;li&gt;Mustela PhysioBebe 50ml&lt;/li&gt;<br />
&lt;li&gt;Mustela 1-2-3 Vitamin Barrier Cream 10ml&lt;/li&gt;<br />
&lt;li&gt;Mustela Soothing Comfort Balm 3ml&lt;/li&gt;<br />
&lt;li&gt;Mustela Cold Cream 5ml&lt;/li&gt;<br />
&lt;/ul&gt;<br />
( Baca&lt;a href="http://www.mamalink.com.my/" target="_blank"&gt;&lt;b&gt;&lt;span style="color: #9fc5e8;"&gt; &lt;/span&gt;&lt;span style="color: blue;"&gt;disini&lt;/span&gt;&lt;span style="color: #9fc5e8;"&gt; &lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;/a&gt;maklumat mengenai produk Mustela)&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
*Wang tunai Rm30 x 1 pemenang&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
*wang tunai Rm20 x 1pemenang&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
*sehelai instant shawl + broach x 1 pemenang&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
*1 set produk kecantikan x 2pemenang&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
&lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;SYARAT-SYARAT PENYERTAAN&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
&lt;b&gt;-Like facebook penaja.&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;a href="https://www.facebook.com/Tempahan-Jahitan-Sue-Ezalya-1041196959237511/timeline/?ref=bookmarks" target="_blank"&gt;Asyalya&lt;/a&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;a href="https://www.facebook.com/mamalinkfans" target="_blank"&gt;Mamalink&lt;/a&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;b&gt;&lt;br /&gt;&lt;/b&gt;<br />
&lt;b&gt;&lt;br /&gt;&lt;/b&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
&lt;div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/Tempahan-Jahitan-Sue-Ezalya-1041196959237511/timeline/" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false"&gt;<br />
&lt;/div&gt;<br />
&lt;div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/mamalinkfans" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false"&gt;<br />
&lt;/div&gt;<br />
&lt;b&gt;-Follow instagram penaja&lt;/b&gt;.&lt;br /&gt;<br />
&lt;b&gt;&lt;a href="https://instagram.com/mnizamyusof/" target="_blank"&gt;&lt;span style="color: #990000;"&gt;@mnizamyusof&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;b&gt;&lt;a href="https://instagram.com/dianarashid80" target="_blank"&gt;&lt;span style="color: #990000;"&gt;@dianarashid80&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;b&gt;&lt;a href="http://www.instagram.com/safurara" target="_blank"&gt;&lt;span style="color: #990000;"&gt;@safurara&lt;/span&gt;&lt;/a&gt;&lt;/b&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
&lt;b&gt;-Follow blog penaja&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;a href="http://www.bahejabella.com/" target="_blank"&gt;Bahejabella&lt;/a&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;a href="http://www.safurara.com/" target="_blank"&gt;Safurara.com&lt;/a&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;span style="color: #e06666;"&gt;&lt;a href="http://www.dianarashid.com/" target="_blank"&gt;Dianarashid.com&lt;/a&gt;&lt;/span&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;a href="http://blogashalya.blogspot.my/" target="_blank"&gt;Asyalya&lt;/a&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
-Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY DIANA RASHID BERSAMA MAMALINK DOT COM.&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
-copy codding di bawah dan paste kan di html blog post anda.&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
-tinggalkan link entry di kotak komen &lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;&lt;a href="http://www.dianarashid.com/2015/10/giveaway-dianarashid-bersama-mamalink.html" target="_blank"&gt;di entry ini&lt;/a&gt;.&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
- tarikh tutup pada 18 oktober 2015 jam 12 malam.&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
Semoga berjaya semua..&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
sekian..&lt;/div&gt;<br />
<div>
<br /></div>
</div>
</div>
<center>
<br /></center>
<div style="text-align: left;">
<span style="text-align: left;">-tinggalkan link entry di kotak komen </span><b style="text-align: left;"><span style="color: #cc0000;"><a href="http://www.dianarashid.com/2015/10/giveaway-dianarashid-bersama-mamalink.html" target="_blank">di entry ini</a>.</span></b></div>
<div style="text-align: left;">
<br /></div>
<div style="text-align: left;">
<span style="text-align: left;">- tarikh tutup pada 18 oktober 2015 jam 12 malam.</span></div>
<div style="text-align: left;">
<br /></div>
<div style="text-align: left;">
<span style="text-align: left;">Semoga berjaya semua..</span></div>
<div style="text-align: left;">
<br /></div>
<br />
sekian..</center>
</div>


-tinggalkan link entry di kotak komen di entry ini.

- tarikh tutup pada 18 oktober 2015 jam 12 malam.

Semoga berjaya semua..


sekian..

Giveaway Nurfuzie Dot Com #1

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)Assalamualaikum dan salam sejahtera semua
Give Away yang ditunggu tunggu oleh cik en dan sponsar sponsar cik en akan bermula pada 1/10/2015 sehingga 30/10/2015
Hadiah bernilai lebih dari RM 1000 boleh dimenangi dengan penyertaan 18 sponsar untuk 28 orang peserta yang bertuah. Mungkin anda salah seorangnnya. Jadi apa tunggu lagi, mari mencuba dengan join Giveaway Nurfuzie Dot Com #1 ini dengan syarat yang sangat mudah.
Kalau sertai Insyallah rezeki itu ada, Kalau tidak sertai sudah tentu rezekinya tiada
Ini syarat yang perlu untuk menjadikan rezeki itu jadi kenyataan


1. Buat satu entry bertajuk " Giveaway Nurfuzie Dot Com #1"

2. Follow  dan like semua sponsar dibawah ini  dan copy html dan paste di HTML entri korang :

Follow Blog
Nurfuzie , Julia Jamaludin , Lisa Hlovate , Along , MrsYatie , KhalidKyle , Shad , Nona , Farah , Athirah Diyana , Ejulz , Addin , Nik Ainaa , KawaidesuConcept , Emy Amelia , Irrayyan , Sporting Mummy , SayidahNapisah

Follow Instagram
Nurfuzie , Lisa Hlovate , Along , Shad , KhalidKyle , Athirah Diyana , Ejulz , Nik Ainaa , KawaidesuConcept , Nona , Emy Amelia , Marsha farprettybylh

Follow Twitter


Follow Google+


Masukkan Dalam Bloglist
Farah , MrsYatie , Addin , Irrayyan , SayidahNapisah

Fanpage

Nurfuzie.com
Along Maisuri
Shad
Ejulz
Farprettybylh
Kawaidesu Concept
Sayidah Napisah
Emy Amelia
Carehappytips
Jeragat LESS? Seronok
Follow
Cahaya Farah
Irrayan

3. Publish dan letakkan link entri tersebut di komen entri  Giveaway Nurfuzie Dot Com #1 sahaja

Tarikh Give away ini bermula 1/10/2015 sehingga 30/10/2015.

Fuyooo !!! Giveaway by Mama Darwiish

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


klik banner untuk join
FUYOOO !!! GIVEAWAY 
by Mama Darwiish
Hadiah  :
1x Leonovo A560 + 8Gb SD Card 
1x Cartoon Power Bank 8800 mAh 
1x Mini MP3
1x Neesya Serum
1x Cash RM50
Tempoh :
28 Sept 2015 - 28 Okt 2015
Pengumuman Pemenang 31 Okt 2015
Syarat-syarat :
1. Blogger yang beralamat di malaysia
2. Wajib mempunyai akaun instagram
3. Follow, Add, Like semua blog, fanpage, G+, instagram penaja
4. Copy Code yang disediakan dan paste di ruang html blog anda
5. Tag minimum 3 rakan  anda yang lain dan pastikan mereka tahu
6. Tinggalkan link penyertaan & emel di kotak komen entri ini
Pemilihan pemenang :
1. Kesemua pemenang akan dipilih menggunakan random
2. Penyertaan akan terbatal jika gagal ikut syarat terutama No.2
3. Pemenang akan dihubungi melalui email
Follow Blog  : http://mamadarwiish.blogspot.my/ http://sharingiscaring-fiza.blogspot.my/ http://unclezuan.com/ http://mrspuex.blogspot.my/ http://mekzumbie.blogspot.my/ http://www.hafizhafizol.my/ http://aderakukeysah.blogspot.my/ Follow G+ :  : Khalid Kyle Blurrydino
Like Page Penaja :
Mama Darwiish
SuperMom With SuperKids
Blog Uncle Zuan
MrsPuexDotBlogspotDotCom
Gloxina17
Acacia Beauty Care HQ
Qyra Beauty Care
Follow Instagram :