07 September 2015

Bukan Tak Nak Keluar Bersosial... Tapi...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: Google images

Bersosial di alam nyata.. Dah lama tinggalkan zaman tu... Sekarang ni zaman berkeluarga pula.. 

Pernah diajak rakan pergi shopping tapi bukan waktu kerja la... Tapi menolak dengan baik... Maaflah.. Bukan anti-sosial tapi sentiasa ingatkan diri bahawa kita ni status isteri... Ke mana kita pergi maruah diri dan maruah suami kita bawa bersama. 

Bersosial dibawah nama blogger... Lagi lah tak mungkin dan tak akan... Biarlah jadi blogger yang hanya orang kenal di dunia maya... Ramai aih.. Blogger boleh cari makan tanpa tayang muka... Tak popular mana, tapi duit setiap bulan masyuk je... Malas nak sebut je blogger mana... 

Bukan tak nak bersosial, tapi banyak benda nak kena jaga bila bersosial ni... Hal aurat, hal mata, hal ikhtilat semua tu kena jaga... Kita boleh jaga aurat kita tapi tidak aurat orang... Kita boleh jaga mata kita tapi orang tak jaga mata dia... Tu belum bab ikhtilat... Bercampur lelaki dan perempuan. 

Suamiku juga pernah bersosial... Pergi ke majlis dan event kelab-kelab kereta... Tapi itu masa bujangnya je... Bila kahwin, semua hobi tu dia tinggal... Tak lagi keluar berkelab tanpa isteri... Bahkan nak join TT pun bawa anak bini... Akhirnya dia tinggalkan hobi sebab susah nak usung sekali... Tambah pula nak kena jaga pandangan tu yang paling payah. 

Kali terakhir kami bersosial ialah mula kahwin dulu... Join event kelab kereta sambil honeymoon di PD masa tu... Tapi cukuplah sekali... Terlalu tak kena dengan jiwa kami... Bukan nak kata kami baik, tapi Allah bagi kita iman dan akal... Allah bagi al-Quran dan Hadis sebagai panduan kan... Jadi, kita ikutlah apa yang Allah dan Rasul suka. Tapi sebab kebanyakan event sosial alam nyata masa kini tak jaga aurat, tak jaga solat, tak jaga batasan... Tu sebab kami elakkan diri... Sebab kami tak kuat nak dakwah orang secara hakiki... Allahu Akbar,  lemahnya rasa iman ni... Hanya mampu sampaikan di alam maya ni je... 

Jadi, kalau nak bersosial pun lebih kepada dengan sama fikrah... Macam reunion rakan sekolah, rakan seuniversiti kan...

MF tak salahkan untuk bersosial... Tapi sebagai orang Islam, jadilah Islam yang sebenar. Jangan Islam pada namanya sahaja. Buat pengajur event sosial, terapkan syarat yang Islamik... Paling tidak tetapkan syarat bab berpakaian... Sangat memalukan...lihat isteri orang ditayang depan laki orang... Maaflah bahasa kasar sikit... Tapi lebih baik je terus terang sebab kias-kias orang tak faham. Islam bukan pada nama, tapi biarlah setiap kehidupan kita, kita bawa Islam bersama....

Inilah tanda kita tak merdeka lagi... Jiwa kita masih dijajah... Bagi orang beriman, memang dunia ni ibarat penjara tapi hanya orang beriman sahaja mampu hadapi penjara dunia... Sebab nak buat itu ini ada syaratnya... Tapi kalau semua faham dan jaga, Islam ni sangat indah kan... 

Renungkanlah... Sebab ni juga MF dah delete semua gambar MF dan keluarga di laman sosial... Memang orang tak kenal tapi biarlah... Sebab wanita itukan aurat.. Jagalah selagi boleh jaga... 

Setakat ni selesa je bersosial dengan suami dan anak-anak... Dengan rakan sekerja di tempat kerja saja... Selebihnya, banyak berkurung je la di rumah...

Bukan anti sosial, tapi takut bertambah dosa... Sebab pahala pun tak banyak kan... Biarlah orang kata jumud... Tapi kita tahu apa kita buatkan... Allah tahu niat kita... Insha Allah...
Tapi teringin juga nak jumpa rakan blogger dari group Mama Blogger... Sebabnya group ini semua perempuan...  Semuanya ibu dan kebanyakan semuanya anak dah besar... Insha Allah... Lebih memahami bab aurat dan sosial ni kan...

Bukan nak kata diri ni baik... Banyak khilafnya juga tapi cuba perbaiki diri dan nak ajak orang lain juga perbaiki diri setiap hari... Matlamat kita hidup untuk syurga.. Tanyalah siapa pun nak pergi syurga, tapi mana jalan yang kita ikut???? Ke syurga atau ke neraka... Jom.. Muhasabah diri bersama... 

Geram Dengan Pencuri Wifi!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Teknologi canggih tapi salah guna... 

Geram dengan pencuri Wifi kat rumah kami... Sebabkan pencuri ni, kami bermasalah nak akses google. 

Mulanya semalam, google dapat kesan bahawa network kami diceroboh oleh satu sistem software yang pelik... Jadi, kami tk dapat guna google search... 

Jadi, betullah tekaan kami sejak bulan lepas... Wifi kami dicuri... Memang geram nih... 

Bulan lepas terkejut sangat data cepat sangat habis padahal baru je renew data... Sebab awal bulan. Data Wifi setiap 1hb akan direnew... Bila check data siang hari tinggal 700mb je... Biar betul... Memang terkejut la... Lepas tu, data malam banyak juga lagi... Sebab nak penggunaannya waktu pagi... Jadi, waktu tu jarang guna dan kami off... 

Bulan ni lambat sikit habis sebab kami kawal data... Tu pun dah nak habis juga dah waktu siang.... Memang geram la.. Kita penat bayar, sedap je orang curi... 

Lagi satu yang boleh kesan kes kecurian tu bila kami tak dapat nak connect lima device... Empat device je lepas... Sebab hunddle Yes tu untuk lima device... Jadi, maknanya dah ada satu device yang siap connect. 

Nak tukar password masih tak berjaya... Tak tahu apa masalahnya... Dah guna password yang memang susah nak dijangka, tapi kalau guna software memang dapat la trace juga kan walau seberap canggihnya password dibina. Perkara ni kami dah laporkan kat pihak Yes juga... Sakit hati je dengan pencuri ni... Harap pihak yes dapat bantu selesaikan masalah ni... 

Memang syak penyewa baru la ni yang curi, sebab penyewa lama dah de wifi sendiri kalau nak guna pun... Sejak ada beberapa penyewa masuk ni, baru terjadi kes ni... Sebab kami dah lama guna, takde pula kes curi wifi ni... Kalau tahu rumah mana, memang pergi ketuk pintu ni.. Bagi tazkirah sikit. 

Jadi, setakat ni kami off je wifi dulu... Guna mobile data je... Jadi, terhad sikit la penggunaan internet kat rumah. 

Syukurnya Wifi Yes ni, dah habis data pun boleh guna lagi... Cuma waktu pagi sampai tengah hari tu laju la... Petang ke malam dah slow sikit kalau time habis data. 

Tunggu nak dok rumah sendiri baru nak pasang Unifi nanti... Geram betul... Ada ilmu, teknologi tapi buat jahat. Memang tak halal lah siapa yang buat tu... Geram je nak buat solat hajat... Bagi Allah tunjuk sikit siapa pencuri wifi ni... Geram betul!!!!

Hadiah GA Sedia Untuk Dipos!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Hadiah GA selesai dimasukkan dalam sampul.
Setakat ni sembilan orang pemenang dah hantar dah detail, tunggu lagi  seorang hantar detail.

Pemenang yang gagal hantar detail hingga 12 September ini, cabutan lain akan dibuat.

Rasa seronok nya kali ni... Boleh pula blogger kembar menang GA kami kali ni... Mula perasan, masa tengah tengok detail... Tengok binti nya sama, nama hampir sama dan alamat sama... Rupanya kembar.  .hehe... Tahniah ya si kembar...

Nak tahu blogger mana, tunggu la kot diorang review hadiah ke nanti... Tapi MF tak minta review pun... Terpulang kepada blogger tu sendiri ye... Terima kasih dan tahniah buat blogger yang sudi bagi kerjasama dan komitmen untuk jayakan GA kami.

Moga semua hadiah ini selamat diterima kepada penerimanya.

Bukan mudah nak anjurkan contest atau segmen nih... Perlukan masa dan komitmen yang tinggi serta perlu jujur dan amanah... Barulah orang percaya kat kita... Insha Allah, lain kali kalau kita buat segmen, orang akan join lagi... 

Sila Pesan Pada Hati!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Selalu pesan pada hati... 
Bersih kan hati... 
Jangan dengki...
Jangan iri hati...
Bersangka baik.. 
Jangan kata kat orang...

Sebab banyak dah berlaku depan mata MF.  
Orang yang dulu pernah kata kat orang...
Siap buat status lagi...
Akhirnya berbalik kat dia...
Bahkan lagi teruk dari tu...
Orang tu mungkin tak perasan...
Tapi orang yang melihat dan baca kata-katanya...
Akan ingat...

Pengajaran dan peringatan bersama...

06 September 2015

Gemuk Ke Kurus???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Gemuk ke kurus ke sama je... Janji sihat kan...
Kalau kurus tapi sakit tak de guna juga...
Kalau gemuk tapi badan tak sihat sama juga...

Nak gemuk, nak kurus sanggup seksa diri... 
Ambil produk itu ini sebab kurus atau nak gemuk tapi kesan sampingan jangka panjang tak siapa ketahui... 

Jangan seksa diri...
Syukur seadanya... Allah jadikan kita, bukan kita yang bina badan kita... Kita gemuk, kurus atas izin dia. 

Jika nak diet, asalkan kena caranya. 
Nak gemuk atau kurus, betulkan niat.
Niatkan, "aku nak gemuk/kurus supaya aku dapat beribadat dengan lebih sempurna Dan lebih baik"... Bukan niat nak kurus atau gemuk sebab nak pakai Baju cantik, nak tayang badan... Nak tutup mulut orang... Jika itu niatnya, mungkin sebab Tu Allah tak perkenankan impian kita nak gemuk atau kurus.

Apa guna cantik di mata manusia tapi tidak cantik di sisi Allah... MF pun dah lali sangat orang tegur badan MF kurus kering lah, sekeping lah. Macam-macam lagi... Tapi, MF syukur je. Walaupun kurus MF sihat, mampu susukan anak MF ni lagi. Itulah rezeki Allah. Buat apa nak mengeluh kan. Syukur seadanya.

Giveaway : Choose yourself by Mdmnissa

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


No pilihan: 3, 4 dan 6


Simple GA untuk join...
Hadiah boleh pilih sendiri lagi...

Jom support blogger mdmnissa..

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Senarai Pemenang Giveaway Anak Merdeka 2015!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Maaf atas kelewatan mengeluarkan Senarai pemenang Giveaway Anak Merdeka 2015. Setelah perbincangan dibuat, akhirnya penganjur minta MF pilih pemenang melalui Random.org. Insha Allah guna sistem genarate komputer lebih telus kan...

Semak nombor penyertaan >>>DI SINI <<<

Tahniah untuk senarai pemenang berikut:

1 helai T-Shirt Cotton x 2 pemenang

 




1 button badge + 1 magnet fridge x 3 pemenang:





1 custom sticker x 2 pemenang:

 



1 puzzle x 1 pemenang:




1 car stripe sticker x 2 pemenang:




TAHNIAH BUAT SEMUA PEMENANG!!!

Semua pemenang perlu laporkan diri di: myfirdaussy@gmail.com

Sila nyatakan:

Tajuk Email: Pemenang GA Anak Merdeka 2015
Nama:
No. dan URL Penyertaan:
Alamat:
No. Tel
Hadiah yang dimenangi:

Sila lapor diri sebelum atau pada 12 SEPTEMBER 2015. 


Tahniah buat pemenang... Yang tak menang, jangan kecewa ye.. Insha Allah ada rezeki kami buat GA lagi... Terima kasih sangat-sangat atas sokongan semua rakan blogger. 

05 September 2015

Jangan Berkira Makan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Dapat gambar ni dari Facebook. Nak kongsi pengalaman bab makan. 

Setuju sangat dengan kata-kata ni... Dan amalan keluarga kami juga... Memang tak berkira bab makan... Kadang duit habis kat makan je banyak setiap bulan... Bab pakaian ke shopping barang peribadi takde sangat. Tapi makan memang tak berkira. Bukan mewah, tapi ada. 

Ni juga amalan bapa MF juga dari dulu. Bab makan sebut aje. Akan diusahakan... Memang tak berkira. 

Sebenarnya, point sebenarnya dalam bab makan ni jangan berkira tapi jangan pula sampai membazir. Bagi MF tiada istilah membazir jika makanan tu sama dikongsikan... Tak kongsi dengan orang, kongsikan dengan binatang... Insha Allah ada berkatnya. 

Sesekali keluar duit, belanja anak makan sedap... Suami belanja isteri makan kat luar, bagi isteri cuti memasak sesekali kan.. Isteri mesti suka. Ataupun beli bahan, masak lebih bagi pada jiran... Jadi, jangan berkira bab makan... Berjimat tu boleh tapi jangan sampai kedekut.

Survival Dalam Hujan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Kenangan betul balik kerja semalam. Survival dalam hujan. Dan salah satu pembelajaran untuk anak-anak juga.

Hari ni suami ambil dari tempat kerja. Dan anak-anak memang ikut bersama... Naik motosikal itu biasa bila hari cerah. Petang yang cerah tak sangka tetiba mendung gelap berarak laju. Hujan turun selebatnya... Masa tu lagi 15 minit waktu balik. Hati tak berhenti, mohon hujan reda...

15 minit berlalu... Hujan masih lebat. Ramai rakan sekerja menunggu hujan reda sikit. Sebab terlalu lebat. Ada rakan hulurkan bantuan, tapi ditolak secara baik. Bukan tak nak terima tapi tak nak menyusahkan sesiapa.

Akhirnya, hujan reda... Tinggal renyai-renyai biasa... Dengan lafaz bismillah...kami mula redah hujan.... Dah gerak keluar kawasan tempat kerja suami bagitau, minyak motor terlupa nak isi, dah tanda E dan amaran merah. Bertambah debar... Tawakal sahaja... Moga sempat sampai ke rumah.


Redah aje la kan... Masuk highway DUKE, awan hitam pekat di hadapan ..tanda hujan lebat.  Makin tambah debarnya. Hati tak putus zikir... Doa sepanjang jalan.... Memang hujan yang amat lebat. Nak berhenti berteduh takde tempat... Maklumlah highway kan...

Tawakal menggunung, redah juga... Adik diselubung dengan sweather MF je... Si kakak dipakaikan sweather abinya... Disuruhnya tunduk je..untuk elak air hujan kena mata... Tambah dengan kilat dan hujan lebat memang betul survival ...

Beberapa kali redah banjir kilat, mujurnya motor tak mati tu pun semput juga. Risau tak tau nak kata...tapi tawakal saja..  Allah Maha Berkuasa.

Redah saja dalam hujan yang teramat lebat tu. Alhamdulillah bila selamat sampai tu syukur nya tak tahu terhingga.

Memang perasan, kami jadi perhatian juga di jalan tadi... Jangan ada yang ambil gambar dan viralkan sudah la....

Alhamdulillah... Kira pelajaran untuk kakak dan adik juga... Belajar keluar dari zon selesa.... Belajar mandi hujan untuk tingkatkan imunisasi badan. Nak bagi badan tahan lasak.

Alhamdulillah... Anak-anak enjoy betul tadi... Si adik siap boleh lena lagi atas motor tadi. Si kakak memang dah biasa.

Itulah... Sesekali ajar anak keluar dari zon selesa. Ajar anak hidup susah... Sebab zaman anak sekarang ni, anak-anak celik mata je, kemudahan semua ada kan.. Jadi biarkan dia rasa bila satu kemudahan tu dah tiada. Takde la rasa selesa sentiasa. Bukan tak kesian tapi satu pembelajaran dari pengalaman.

Apa pun satu pengalaman indah untuk dikenang. Saja coretkan disini buat kenangan. 

GIVEAWAY 2nd ANNIVERSARY BLOG AKIF IMTIYAZ'

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Halwa Attire menepati citarasa gaya moden ibu-ibu hamil masa kini dengan memperkenalkan gaya dan design baru trendy dan moden yang sangat digayakan oleh ibu hamil bekerjaya. Jom cuci mata di:

Page : Halwa Attire
Instagram: halwaattire



KLIK BANNER UNTUK JOIN.

SEGMEN:BLOGLIST KEKAL THEYANAONLY

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


GIVEAWAY

(blog anda akan diletakkan di dalam bloglist saya disidebar secara kekal)
TAMAT PADA 10 SEPTEMBER 2015, JAM 11:59PM

segmen theyanaonly ni bukan sekadar blogwalking tapi giveaway juga, ada hadiah bagi 2 orang yang bertuah. Macam mana nak join mudah sahaja baca bawah ni apa yang perlu anda lakukan
  1. buat "SEGMEN:BLOGLIST KEKAL THEYANAONLY" (jangan lupa linkkan)
  2. follow blog saya "i follow" (make sure jujur)
  3. follow twiter saya "i follow" (kalau ada twitter wajib)
  4. berapa kerap anda post cerita di blog anda ? (contoh dibawah pilih salah satu)
SETIAP HARI / SETIAP MINGGU / SETIAP 2 MINGGU 
dua orang yang bertuah dipilih dengan cara random.org akan dapat hadiah special

MUDAH KAN JUST COPY CODING DALAM BOX BAWAH NI AND PASTE DEKAT POST KORANG SEMUA TELAH SIAP DI LINK KAN.
TAMAT 10 SEPTEMBER 2015, JAM 11:59PM

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK ENRTY ANDA

center>

GA Pertama MeeyaHani

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


KLIK BANNER UNTUK JOIN

GA berlangsung dari 22 Ogos 2015 - 5 September 2015 jam 9 malam

HADIAH :
- Sehelai sweatshirt dari Meeya Techik 
- Sehelai tudung dari Cik Hani

GIVEAWAY : MUDAHNYA NAK MENANG HELLO KITTY DI SHEHANZSTUDIO.COM

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


KLIK BANNER UNTUK JOIN.

Simple segmen untuk dijoin...
Tak sarat dengan syarat... 

Jom support rakan blogger.

04 September 2015

Perhimpunan BERSIH 5!

Sepatutnya...
Perhimpunan "bersih" macam ni yang wajib kita sertai...

Halal lagi berpahala...

Renungan bersama...

MF kongsikan ini... Bukan bermakna MF sokong mana-mana pihak...

Tapi sebagai umat Islam kita ada iman san dan akal Allah bagi kan...

Boleh fikirkan cara terbaik untuk menyelesaikan sesuatu masalah...

Kekuatan umat Islam datang dari solat pada waktunya...

Malangnya kita sebenarnya lemah... Jika bersatu dan teguh iman sebagaimana iman para sahabat dan para mujahid dahulu... Insya Allah... Kita dapat menentang apa sahaja kezaliman dan kemaksiatan yang ada... Yakin dengan janji Allah!! Allah tak memungkiri janji!!!

Renungan bersama...


Info: Sistem Pemenggal Waktu!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: Google images

Sistem pemenggalan waktu menurut Dewan Bahasa dan Pustaka ialah:

1  Tengah hari - dari pukul 12.00 hingga 1.59

2  Petang -dari pukul 2.00 hingga 6.59

3  Malam - dari pukul 7.00 hingga 11.59

4  Tengah malam - dari pukul 12.00 hingga 12.59

5  Pagi - dari pukul 1.00 hingga 11.59

Diharap semua warga pendidikan yang menyediakan buku program, kertas kerja, laporan, surat, tentatif atur cara majlis, minit mesyuarat, penulisan RPH dan dokumen-dokumen lain dapat menggunakan sistem pemenggalan waktu ini dengan betul.

'Biasakan yang betul, betulkan yang biasa'

Terima kasih.

ABDUL RAHMAN JURI
Munsyi DBP
Sumber: Whatsapp

Kadang ikut suka kita je guna kan... Pagi malam tu kan... Tapi untuk surat rasmi kena betul sistem waktu ni... Jadi kena tahu juga, sistem pemenggalan waktu ni juga untuk beri ucapan selamat kepada seseorang. Moga bermanfaat info ni untuk kita semua... Jika dah tahu anggap la ini sebagai ilmu pengukuhan. 

Hati-hati Dengan ISTIDRAJ!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


ISTIDRAJ
Sangat takut dengan ujian ISTIDRAJ ini..
iaitu Allah beri kenikmatan dalam kemaksiatan dan kemurkaan-Nya...

Pernah, berlaku dalam kalangan orang sekeliling MF...
Hdupnya boleh kata senang, rezeki melimpah ruah tetapi tak pernah lihat dia solat sekalipun..
Nauzubillah..

Janganlah kita sebegini...
jadi kufur nikmat...
Nauzubillah...

Biarlah tak kaya, tak senang, tapi asalkan rezeki yang sedikit itu berkat dan dari keredhaan Allah.

03 September 2015

Review Movie: Inside Out!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Inside Out | Apabila Minda Diterjemahkan Ke Dalam Kartun

Anak-anak dah makin besar ni, rumah dah macam tadika dah... Setiap hari pasang movie kartun je... Astro dah lama takde... Nak tengok tv takde pula rancangan yang sesuai untuk ditonton dengan anak-anak yang tengah membesar tu... Jadi, kami layan je movie kartun inggeris ... Sama ada download dari internet atau beli VCD je. 

Kartun animasi terbaru yang kami tengok ni. Bertajuk Inside Out. Tanpa lihat sinopsis, kami beli je VCD nye... Sekali dah tengok berkali-kali nak tengok. 

Unik filem animasi ni sebabnya ianya berkisar tentang emosi manusia yang diterjemahkan dalam bentuk kartun. 

Sedikit info mengenai filem animasi Inside Out:
Pengarah: Pete Docter
Penulis: Pete Docter

Watak: Amy Poehler (voice), Lewis Black Anger (voice), Bill Hader (voice), Mindy Kaling (voice), Phyllis Smith (voice)

Sinopsis Inside Out 2015

Filem ini bercerita tentang anak perempuan berusia 11 tahun bernama Riley yang memiliki berbagai emosi yang ada dalam tubuhnya. Dalam fikiran Riley, terdapat 5 wujud emosi yaitu Joy ( bahagia, Amy Poehler ), Fear ( takut, Bill Hader ), Anger ( marah, Lewis Black ), Disgust ( jijik, Mindy Kaling ) dan Sadness ( sedih, Phyllis Smith ).

5 wujud emosi tersebut tinggal di sebuah tempat yang disebut dengan Headquartes ( markas besar ) iaitu pada pusat kendali fikiran Riley yang membimbingnya dalam kehidupan dan kegiatan sehari-hari. Keadaan pun menjadi berubah ketika Riley kena berpindah ke kota San Fransisco untuk ikut bersama ayahnya. Headquartes pun menjadi kacau bila Riley berusaha beradaptasi dengan kehidupan di kota tersebut. Sementara Joy berusaha dan tetap untuk optimis, kelima emosi ini bergaduh tentang cara terbaik untuk Riley dalam menghadapi kehidupan kota, rumah, sekolah dan lingkungan baru.

Memang seronok tengok.... Macam mana emosi ini berperanan dalam mengemudikan otak manusia. MF nak terangkan lebih pun tak reti, tapi filem ni memang WAJIB tonton. Bila tengok filem ni dalam masa yang sam kita bermuhasabah diri... Dari filem ini, MF dalam ambil pengajaran ringkas betapa buruknya kesan jika kita terlalu mengikut emosi marah. 

Selain itu, kesan buruk juga jika kita terlalu memendam rasa. Kita pendam dan pendam. Perasaan dan emosi tu kalau dipendam menyebabkan perasaan marah yang lebih menguasai diri. Dan seterusnya akan menghancurkan kehidupan. Bila marah, kita kan hilang semua perasaan lain. 

Kesedihan perlu dalam hidup kita. Bila sedih, kita akan kenang semula kenangan lama... 

Memang seronok la kartun ni. Ringkas dan padat jalan ceritanya. Serta penuh pengajaran berguna. Tak rugi tonton filem ni. 

Bila konflik berlaku, Sadness lah yang berperanan untuk kembalikan semula kehidupan Riley yang kucar kacir tu... Macam mana dia buat, kena la tonton sampai habis.  

MF rasa macam nak bagi 10 bintang je untuk filem animasi ni... Carilah peluang untuk tonton. Setakat ni takde lagi kat internet kecuali web berbayar. Sebab baru je ditayang filem animasi ni kat pawagam bulan lepas. 

Memang seronok. Seingat MF dah hampir 5 kali ulang tayang tengok... Hehe.... 

Dari Dot Com Kepada Dot My!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Semalam Google ubah logo rasmi nya, dan tambah favicon pada browsernya, hari ni ada pula perubahan lain dibuat.

Masa blogwalking baru perasan... Iaitu perubahan URL blog bagi blogger yang guna blogspot.com... Perubahannya ialah, diubah kepada blogspot.my.

Perubahan besar juga tu bagi yang pentingkn SEO blog. Bagi yang ada domain sendiri, tak perlu risau... Ianya tak kan mengganggu pun setakat ni...

Jadi, bagi blogger Malaysia, kena alert dengan perubahan ini.. Dot dibelakang berubah ikut negara la tu kan... Jadi, dot my tu tanda kita blogger Malaysia. Hehe...

Pinjam gambar blog blogger +Hanim Hashim sebab terperasan masa blogwalking ke blog kak hanim tadi.... Hehe.   So, screenshoot terus la kan...

Jadi, setakat ni kalau klik link blog ianya akan terus berubah ke dot my... Hmmm... Lepas ni apa lagi perubahan google nak buat ye agaknya... Dia tengah naik tarafkan perkhidmatan dia la tu kan... Sebab Google ni syarikat besar di seluruh dunia. Sebut Google budak kecil pun tahu kan... Yahoo pun dah ketinggalan dengan Google ni kan. 
8 Cara Untuk Kekalkan Khasiat Sayur!

8 Cara Untuk Kekalkan Khasiat Sayur!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: Google images

Sayur kaya nutrisi dan mengandungi pelbagai vitamin seperti vitamin C yang berfungsi menguatkan sistem imunisasi badan, awet muda dan melawan kanser. Sayangnya, vitamin B dan C mudah rosak apabila terdedah kepada oksigen, air, haba dan cahaya matahari. Jadi, cara penyimpanan dan pengendalian ketika memasak sayur yang betul mampu mengekalkan nutrisi dan khasiat sayur.

1. Makan sayur segar

Kandungan nutrisi pada sayur akan mula berkurang apabila dipetik. Jangan simpan sayur terlalu lama dalam peti sejuk. Jika boleh, masak terus selepas dibeli. Jika ingin menyimpan sayur dalam peti sejuk jangan dibasuh atau dipotong. Jika sudah dipotong, simpan dalam bekas yang tertutup rapat dalam peti sejuk. Jika zaman dulu takde peti sejuk, sayur dibalut dengan kertas surat khabar untuk tahan lama...lama pun dalam dua atau tiga hari... Jika sekarang, boleh guna plastik wraping tu untuk simpan sayur dalam peti sejuk.

2. Potong dan basuh sayur dengan betul

Vitamin B dan C mudah larut dalam air. Jadi, jangan merendam atau membasuh sayur terlalu lama, sebab nanti lagi banyak vitamin akan hilang. Sayur yang ada kulit seperti timun, petola dan peria tidak akan hilang vitaminnya apabila dibasuh sebelum dipotong kerana kulit melindungi bahagian dalam sayur yang kaya dengan khasiatnya.

Jadi, digalakkan membasuh sayur sebelum memotong kecil. Sayur yang dipotong kecil akan menyebabkan bahagian dalamnya terdedah. Apabila dibasuh dalam keadaan sudah dipotong kecil, vitamin pada bahagian dalam sayur akan terkena air dan larut serta hilang.

3. Jangan merebus sayur terlalu lama

Merebus sayur terlalu lama akan menyebabkan vitamin di dalam sayur hilang. Cara paling sesuai adalah dengan mencelur sayur dalam air mendidih selama beberapa saat dan angkat secepat mungkin. Tapi tak semua sayur sesuai untuk dicelur. Sawi batang hijau tu pahit kalau celur je kan... Kena masak betul juga, baru rasa. 

4. Kukus sayur

Cara terbaik masak sayur adalah dengan mengukus, tetapi jangan terlalu lama. Dengan mengukus, vitamin yang ada dalam sayuran tidak larut dalam air. Selain itu, ia juga tidak merosakkan rasa asli dan nutrisi sayuran itu. Untuk menumis, masukkan sayur apabila minyak sudah panas dan angkat sebaik sayur nampak layu. Jangan tunggu hingga sayur terlebih masak (lembik).

5. Kenali cara memasak sayuran dengan baik

Kena tahu cara memasak setiap sayur dengan baik sebab setiap jenis sayur memiliki cara memasak tersendiri untuk mengaktifkan nutrisinya. Contohnya tomato apabila dipanaskan atau direbus akan mengaktifkan aktioksidan. Tapi, brokoli dan bunga kobis akan hilang antioksidan jika direbus. Sedangkan apabila tomato dijadikan jus, akan dapat merosakkan nutrisinya.

6. Jangan panaskan sayur yang sudah dimasak

Jangan panaskan sayur yang sudah masak. Apabila terpaksa, panaskan sekali saja. Ini dilakukan untuk mencegah kandungan nutrisinya supaya tidak hilang. Tapi, sayur memang tak sedap kalau dipanaskan semula. Masak makan habis, tak habis ratah je la sampai habis. Memang tak sedap kalau simpan pastu nak panaskan semula kan.

7. Makan salad

Sayuran mentah yang sesuai juga boleh dijadikan salad dan dimakan bersama buah-buahan segar. Khasiatnya terutama vitamin akan terus diserap tubuh tanpa kehilangan seperti mana proses memasak. Salad antara ulaman moden... Sedap dimakan mentah kan... Tapi, biasa salad dibuat lapik ketika menghidang lauk sebagai hiasan hidangan, tu pun boleh mengurangkan nutrisinya.

8. Sayur yang kaya vitamin A perlu dimasak

Menurut kajian, karotenoid (vitamin A) lebih mudah diserap dalam badan apabila dimakan bersama sedikit lemak seperti minyak serta dimasak berbanding makan segar. Sayur seperti lobak, labu, ubi kayu, tomato atau apa saja sayur yang berwarna terang (oren, kuning, merah) lebih sesuai dimasak tumis bersama sedikit minyak jika ingin mendapatkan serapan karotenoid (Vitamin A) yang lebih berkesan.

Sebagai fakta tambahan, kandungan serat pada sayur tidak akan terjejas walaupun kita masak sayur hingga lembik. Kementerian Kesihatan menyarankan kita mengambil empat hingga lima hidangan sayur dan buah-buahan setiap hari. Bukan saja untuk kekal sihat dengan sistem imun yang lebih kuat, memakan lebih banyak sayur juga boleh mengurangkan risiko sakit jantung dan tekanan darah tinggi.

Diolah dari: Artikel Harian Metro

Sayur banyak khasiatnya, tapi kalau pergi ke kedai makan, menu sayur sangat kurang kan... Anak-anak MF memang dididik makan sayur dari kecil... Alhamdulillah si kakak penggemar sayur terutama brokoli dan carrot... Sayur memang kena pandai dan tahu cara masaknya baru sedap dan berkhasiat. Jika kita amalkan pemakanan seimbang setiap hari, sebaiknya vitamin tambahan tak perlu lagi sebagai tambahan.... Tapi masyarakat Malaysia kebanyakannya tidak amalkan pemakanan seimbang sebab tu mereka bergantung kepada pengambilan vitamin tambahan. Apa-apa pun setiap yang Allah ciptakan baik untuk kita, cuma kita la kena bijak hargai apa yang ada... 

Jadual Waktu Peperiksaan PT3 dan SPM 2015!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Bulan September menjelang, maknanya semakin hampir dengan waktu peperiksaan. Makin hampir peperiksaan, bermula dengan peperiksaan bertulis UPSR lagi 5 hari....

Untuk sekolah menengah, ada dua peperiksaan yang besar menanti pelajar. Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3), dan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Untuk tingkatan tiga, pelajar dah lepas dah dua fasa ujian iaitu ujian amali untuk mata pelajaran Geografi dan Sejarah. Dan ujian lisan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris pada bulan Ogos yang lalu. Kini, mereka menanti untuk menghadapi ujian bertulis pada 12 OKTOBER 2015 hingga 15 OKTOBER 2015.

JADUAL PENUH PEPERIKSAAN PT3 BOLEH DIMUAT TURUN:
>>>DI SINI<<<

Untuk peperiksaan SPM peperiksaan bertulis bermula 2 NOVEMBER 2015 hingga 2 DISEMBER 2015.

JADUAL PENUH PEPERIKSAAN SPM 2015 BOLEH DIMUAT TURUN:
>>>DI SINI<<<

Untuk peperiksaan lain seperti UPSR, STAM dan PAV... Boleh rujuk di laman web Lembaga Peperiksaan Malaysia.


Semoga berjaya buat semua calon peperiksaan tahun 2015. Buat yang terbaik dan jangan hampakan harapan ibu bapa dan guru.

Tahun ni tak pasti lagi kena jaga peperiksaan ke tak... Tapi borang dah diisi... Kalau kena jaga, satu pengalaman juga la untuk MF sebagai guru. Peperiksaan PMR pernah dah jaga... SPM belum pernah lagi... Tapi semua tu pengalaman jadi cikgu... Semua cikgu memang kena jaga juga kan.

Nasihat MF:
Jaga kesihatan dan pemakanan waktu peperiksaan ni... Ibu bapa kena lebih beri perhatian kepada anak-anak waktu nak hampir peperiksaan ni... Sokongan dan doa dari ibu bapa juga menentukan kejayaan anak-anak kita... Insha Allah. 

02 September 2015

WW | SEJARAH EVOLUSI LOGO GOOGLE!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Hari ni macam pelik lihat sikit buka google sebab ada nampak favicon kat browser... Rupanya, ini adalah evolusi terbaru logo Google... Macam comel je tengok...

Jom kita lihat rentetan logo Google yang bermula pada tahun 1998..






Dalam banyak-banyak ni yang mana logo paling comel??? 

WW | Turutan Cinta Suami Isteri!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: Facebook

Kenapa Kena Ajak Orang Buat Baik???

Sumber: Facebook JAKIM

Kisah ini adalah jawapan kenapa kita sentiasa ajak orang buat baik, ikut perintah Allah dan Rasulullah.

Dakwah itu wajib bagi semua umat Islam... Ajak orang buat baik dan tinggalkan kejahatan...

Selalu ajak orang buat baik, tapi orang tak berubah juga pun...
Macam kita selalu post pasal aurat, tapi orang tetap tak tutup aurat juga pun...

Tapi, bab berjaya atau tak orang yang kita dakwahkan itu kerja Allah, Allah yang beri dia hidayah... Tapi tugas kita sebagai hamba, wajib ajak orang buat baik...

Allah tak tanya kita berjaya atau tak... Tapi Allah akan tanya apa usaha kita dah buat...

Jangan putus asa untuk terus ajak orang buat baik... Insha Allah... Kita ajak orang buat baik, dan dalam masa yang sama...kita mendidik diri agar tak buat jahat...


01 September 2015

eGTukar: Permohonan Pertukaran Guru Sesi Januari 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Bulan September dah menjengah... Musim nilah musim cikgu cikgi mula mohon tukar dan berpindah.

Setahun dua kali sistem ni dibuka... Untuk sesi Jun permohonannya dibuka pada bulan April... Dan untuk pertukaran tahun hadapan, sistem permohonan online dibuka pada bulan September...  

Tempoh permohonan adalah sebulan:
1 September 2015  hingga 30 September 2015

Permohonan adalah secara online iaitu melalui laman web:

Permohonan adalah untuk guru yang telah mengajar secara tetap dan sah jawatan. Guru-guru baru posting, nak minta boleh juga... Tapi dengan alasan dan sebab yang paling munasabah. 

Antara faktor yang menyebabkan cikgu-cikgu nak berpindah adalah:
  1. Ikut pasangan,  siapa sanggupkan duduk berjauhan kan... 
  2. Menjaga ibu bapa yang telah uzur
  3. Sakit yang kritikal
  4. Mencari pengalaman baru
  5. Membina motivasi diri. Sesetengah orang dia cepat bosan bekerja dalam suasana yang sama dalam satu-satu tempat... Jadi, dia suka berhijrah untuk lebih bermotivasi.
  6. Tak suka tempat kerja yang lama... Mungkin tak serasi dengan sekolah yang ada tu kan.. 
  7. Ancaman keselamatan... Kena ugut dan ada laporan polis. Alasan ni boleh dipindahkan serta merta pun ya... 

Ini antara sebab popular untuk berpindah... Dan kebiasaannya dapat mengikut kekosongan yang ada. 

Sistem pertukaran sekarang guna sistem trafik light... Maknanya guru-guru boleh lihat, jika negeri yang dipohon tu berwarna merah, maknanya tiada kekosongan lagi disitu mengikut opsyen cikgu... Kalau hijau tu ada harapan untuk dapat dan lulus permohonan cikgu. 

Jadi, buatlah pilihan sebaiknya...dan karanglah ayat terbaik agar permohonan cikgu-cikgu diluluskan. Dalam masa yang sama, letakkan sepenuhnya tawakal kepada Allah... Kerana setiap sesuatu yang Allah tentukan itulah yang terbaik untuk kita. 

Semua berjaya buat cikgu-cikgu yang memohon bagi sesi kali ini...

Statistik Blog Ogos 2015!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Bulan lepas tak update pun... Bulan ni terajin pula... 
Agak menurun sikit dari bulan Julai... Tapi entry bulan ni lebih sikit iaitu sebanyak 133 entry bulan ni... 

Namun, masih maintain untuk syarikat pengiklanan... Tadi pun masih study pasal iklan dan hasilkan yang berkesan... 

MF memang buat advertorial jika ada yang nak... Juga sewa tapak... Sebagai pendapatan sampingan berblog disamping untuk bantu kengkawan dalam mempromosikan bisnes diorang... 

Setakat ni MF pernah bekerjasama mengiklankan produk dari Lion Southern, Zalora dan beberapa syarikat lain... Dan sepenuhnya menjadi pengiklan untuk syarikat kerjasama suami isteri HMSD ENTERPRISE. 

Jadi, ada yang nak iklankan bisnes, nak promote program boleh la contact MF terus ya... PM kat facebook atau email dan boleh juga melalui borang Contact Us di atas header tu ye... Harga boleh runding... Kita sama-sama cari makan dan duit lebih kan...

Bukan senang nak maintain kan blog seperti jni... Kena usaha... Tambah MF bekerjaya juga bantu suami bisnes...dan dalam masa yang sama suri rumah tangga lagi... Kena kuatkan semangat dan ikhlaskan niat.. Insha Allah...  Allah permudahkan. 

Pewaris Blog???

Pewaris Blog???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

A photo posted by Maria Firdz (@maria_firdz) on

Gaya anak zaman IT, kecil-kecil dah pandai dah tekan keyboard.Jangan jadi keyboard worrior sudah... Si adik ni nampak minat dia ke arah IT dan komputer. Walaupun dok kata atas meja, dia panjat kerusi dan nak menaip juga... tu la sebabnya susah nak update blog guna laptop lagi.. Banyak guna mobile phone je walaupun skrin kecil. 

Adakah itu tanda adik minat berblog??? Bakal pewaris blog ke dia??? 
MF rasa tak kot... MF tak galakkan untuk dia jadi blogger macam MF buat masa ni... lagipun kecil lagi kan.. Blog ni pun MF tak berniatkan nak wariskan kepada sesiapa.. Andai MF dah meninggal pun., biarlah blog ni begini sahaja... Sebab tu input berguna je MF kongsikan, boleh juga buat bekalan apabila dah mati nanti kan...  

Carta Pengomen Setia Ogos 2015!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Alhamdulillah, bulan Ogos telah berlalu... dan selamat datang bulan September. Seperti biasa, bila masuk bulan baru, senarai pngomen tegar blog akan dikeluarkan oleh kebanyakan blogger Malaysia. 

Memandangkan ada masa dan ruang ni..sebab bukan mudah dapat mengadap laptop ni kan... MF update je terus la hari ni.. Berikut 15 blogger yang menjadi pengomen setia sepanjang bulan Ogos.

PeRdU cINta (65)
adianiez AIDA (53)
Azhafizah Md Nor (51)
Athirah Diyana (29)
Mardiah Diana (19)
Mummydearie (19)
Akif Imtiyaz (17)
Yana Yani (17)
Puan Wawa (12)
aeinna Musa (11)
Diana Rashid (11)
NURUL AQIDAH AZAHAR (10)
Farah Waheda Wahid (10)
husna zahidi (9)
Ija Rased (9)

Terima kasih buat semua blogger yang sudi bertandang, singgah dan omen di sini.
terima kasih juga buat silent reader dan sesiapa sahaja yang memberi sokongan kepada blog ini.
Terima kasih semua...