30 September 2015

Motivasi: My Life Goal

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: Facebook
Hidup perlu ada matlamat..
Antara yang tersenarai di atas, hanya beberapa yang dah MF dapat tapi ada juga perlu dicapai semula... 

Moga semua matlamat dicapai sebelum menutup mata..

Pastikan hidup ada matlamat!!!

Manusia Akhir Zaman Yang Malas Berjalan...

Sumber: Facebook

Kebaikan berjalan banyak sangat... Sebab Tu Allah bagi kaki...

Tapi manusia akhir zaman malas berjalan... Sanggup parking kereta depan pintu pasaraya, pintu masjid dan tak kisah la block kereta orang pun... Parking tempat OKU pun takpe... Asalkan dekat...

Hmm... Berjalanlah sikit... Tak tercabutnya kaki.. Bahkan banyak kebaikannya...

Berjalanlah kerana Allah beri kaki tu ada kegunaannya...

Berjalan ke tempat maksiat dan melalaikan tak rasa penat, tapi berjalan ke masjid rasa berat yang amat... Dunia oh dunia...


AWAS!!! Anda Sedang Diperhatikan!

Hati-hati...
Ada yang memerhati... 
Satu keperluan untuk beli dan pasang ketika memandu zaman sekarang ni...

Biar keluar duit sikit untuk keselamatan kita juga kan... Terutama buat pemandu wanita yang selalu memandu sendiri...

Tak sampai beribu pun belanja nih...  Jauh lebih murah dari harga gadjet yang kita ada..  Ntah beg tangan tuh lagi mahal agaknya...
Hehe...  Tapi en.somi, memang utamakan bab keselamatan macam ni... Jadi, tak lokek dia keluar belanja untuk beli gadjet keselamatan sebegini...


29 September 2015

Kisah Pengalaman dan Motivasi | Rezeki Anak!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah...
Syukur dengan nikmat dan rezeki yang Allah berikan...

Tak banyak tapi sentiasa ada...

Alhamdulillah... Dari bebelan mulut ni, rupanya Allah nak tunjukan itulah rezeki tambahan keluarga kami..

Waktu memula posting guru, dapat Kuala Lumpur... Rasa sedih, risau pun ada sebab bandar besar mesti poket besar, belanja pun besar.. Kos sara hidup mesti tinggi..


Redha dan tawakal...
Benar kata orang... Memula kahwin memang Perit dan susah dulu, lama-lama akan senang... Tambah bila ada anak... Ada je rezeki Allah akan beri... Itulah rezeki anak... Sentiasa ada dan cukup untuk kita...

Alhamdulillah... Lepas kakak lahir, Allah berikan jalan untuk suami mula cari rezeki lebih... Walaupun memula risau, tapi suami buat juga.. Mulakan dengan kongsi hobi dan minat dia...

Akhirnya, ada rakan yang sokong... Sokong dan terus sokong... Dari situlah tertubuhnya HMS Enterprise... Tak sangka dan tak pernah terfikir nak ada satu syarikat sendiri dan produk sendiri...

Alhamdulillah.. Syarikat dan produk kami terus dapat sambutan... Walaupun secara online, tapi satu Malaysia dah dipasarkan dan ada pembeli...

Memula cuma jual design sticker kereta, tampal sticker kat kereta... Potong guna tangan sepenuhnya ...sebab tu namanya Homemadesticker logo gambar tangan.. Itu kisahnya...

Selepas adik setahun, Allah beri lagi rezeki untuk kami lebarkan sayap bisnes... Cetak baju pula .. Alhamdulillah... Sambutan menggalakkan...

Kisah ni bukan nak menunjuk tapi cuma MF terkenangkan... Ya Allah.. Lapangnya rezeki anak kan... Betullah setiap anak bawa rezeki.. Sebab tu kadang termarah kakak atau adik rasa menyesal... Sebab rezeki yang dapat ni adalah rezeki anak-anak juga... Cepat-cepat minta maaf kat anak-anak... Jangan malu minta maaf dengan anak-anak... Buang ego kita sebagai ibu bapa...

Alhamdulillah.. Dengan rezeki Allah dan rezeki anak nih...


Jangan ada yang terasa pula dengan kisah ni... Jangan sedih bagi yang takde anak... Allah bagi rezeki cara lain... Banyakkan sedekah... Insha Allah... Ada rezeki Allah berikan anak suatu hari nanti...

Perancangan Allah itu terbaik untuk kita...

Saja bergurau dengan suami tadi, anak pertama buat bisnes sticker, anak kedua bisnes baju, anak ketiga keempat bisnes apa pula... Hehe... Insha Allah... Adalah tu rezeki kan... Insha Allah... Allah tahu apa yang terbaik untuk kita..

Ramai kawan MF pun MF tengok rezeki bertambah bila ada anak nih... Ada yang jadi agen dropship, bisnes online, MLM dan macam-macam lagi.. Yang pasti rezeki anak... Allah akan tunjukan jalan... Yang penting jangan berhenti bersyukur, redha dan tawakal serta doa kepada Dia.  

Kahwin Muda: Bawa Berkat Atau Mudharat???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: Google images

"Majlis akad nikah itu baru sahaja usai. Saya dan beberapa orang sahabat  masih menikmati minuman ringan yang disediakan oleh pihak tuan rumah.  Tiba-tiba seorang lelaki tua yang memang saya kenali menarik tangan saya dan  bertanya, "Kenapa orang sekarang kahwin lambat sangat?" 

Saya lantas  bertanya, "Tuk dulu kahwin cepat?" 
"Umur 15 tahun, nenek kau dah dapat anak seorang..." 

Terbayang anak  perempuan saya yang menuntut di tingkatan 5 sekarang. 

Sukar nak membayangkan betapalah di usia itu dia sudah mempunyai anak. 

"Bahagia Tuk?" 
"Tak bahagia apa... anak Tuk 12 orang!" 

Terhibur saya berbual dengannya, semuanya diukur dengan angka. 

"Saya berkahwin pada umur 21 tahun. Waktu tu masih menuntut lagi, orang  heboh saya tak sabar," adu saya tanpa dipinta. Sengaja mengundang reaksi. 

"Tak sabar? Pelik, kalau zaman Tuk, tu kira terlajak dah tu!" 
"Betulkah saya tak sabar, Tuk? " tanya saya semacam mengusik. 
"Eh, taklah. Kalau nak buat baik, eloklah cepat. Selamat dari maksiat. 

Kalau betul tak sabar, Tuk ni lagilah tak sabar... umur 17 tahun dah kahwin,  heh, heh, heh..." 

"Setuju tak Tuk kalau dikatakan soal kahwin ni bukan soal cepat lambat, tapi  soal dah bersedia atau tidak?" 
"Setuju. Tapi kena hurailah maksud persediaan tu..." tajam Tuk membalas. 
"Kalau ikut pandangan Tuk, apa agak-agaknya persediaan tu?" 
"Soal ni tak boleh agak-agak... Mesti tepat." 

Terkedu saya dibuatnya. Tuk ni bukan sebarang orang. 
"Maksud bersedia bukan sahaja dari segi umur... Asal akil baligh dah boleh  kahwin. Bukan sahaja diukur oleh badan yang sihat, pendapatan yang cukup,  tapi yang penting kematangan diri... Ertinya, seseorang yang nak kahwin  mesti dah mula dapat berfikir dengan baik, dah boleh sedikit sebanyak kawal  perasaan, dan jiwa tu sikit-sikit dah agak tenang." 

Saya menung panjang. Tertikam di sudut hati petanyaan, sudahkah saya matang  sewaktu mula berkahwin dahulu? 

"Jangan menung... Tuk cuma kata, dah sedikit sebanyak matang. Tak payah  tunggu matang betul... nanti tak kahwin pula!" usik Tuk seperti dapat  membaca fikiran saya. Walau tanpa ijazah, Tuk sebenarnya sedang menjelaskan  asas kebahagiaan rumah tangga yang kadang kala tidak dapat ditimba di  mana-mana menara gading. 

"Macam mana nak matang?" tanya saya perlahan. Malu rasanya untuk diajukan  soalan sedemikian di usia 40-an ini. Terasa terlambat! 

"Tentulah dengan ilmu. Dulu Tuk dan kawan-kawan... umur sebelas tahun dah  khatam Quran. Dah selesai belajar ilmu fardu ain. Rukun, sah, batal dan  lain-lain ilmu asas dah OK. Bila sudah baligh buka kitab Muhimmah, baik  lelaki, baik perempuan. Dah diterangkan tanggung jawab suami, isteri dan  asas-asas kerukunan rumah tangga." 
"Itu sahaja? Ilmu lain?" soal saya pendek. 
"Eh, perlu. Mesti ada ilmu untuk cari rezeki. Yang otak baik, jadilah guru,  pegawai kerajaan... ikut keadaan zaman tulah. Tuk ni tak nasib baik... kerja  kampung sahaja, guna tulang empat kerat, buka tanah. Itulah dusun yang Tuk  kutip hasilnya sampai sekarang ni..." 
"Tapi sekarang Tuk dah senang. Dengarnya dah dua kali naik haji." 
"Tak senang. Tapi mudah-mudahan... tenang. Tulah doa Tuk, biar hidup kita  tenang." 
"Agaknya sebab kurang matang nilah orang sekarang kahwin lambat?" cuit saya,  kembali ke tajuk asal. 
"Ni agak Tuklah. Budak sekarang tak macam dulu. Mereka ni macam lambat  matang. Kalau dulu umur 13 dah boleh pikul tugas. Dah berdikari, dah boleh  harap jaga emak bapak. Setakat jadi imam dan baca berzanji tu lancar... tapi  sekarang lain, umur dah 23 tahun pun masih bergantung kepada emak bapak. Nak  jadi imam? Jauh sekali." 

Terbayang kekesalan di wajahnya. Dia menyambung, "Sekali tu Tuk tengok  betul-betul dengan mata kepala ni macam mana seorang bakal pengantin  tersekat-sekat mengucap kalimah syahadah depan tuk kadhi. Bila tanya rukun sembahyang, geleng kepala. Yang dihafalnya rukun nikah saja..." 

"Kalau macam tu macam mana?" 
"Baik tak usah kahwin. Macam mana dia nak pimpin isteri dan anak-anaknya  nanti? Tu baru ilmu yang paling asas, belum lagi ilmu... apa orang kata...  ... parenting skill." 
"Tuk pun tahu parenting skill?" 
"Sekarang ni macam-macam sumber ilmu ada. Di radio, tv, ceramah,  buku-buku... ah, macam-macam." 
"Tapi Tuk, kalau tak kahwin pun susah juga... Nanti terjebak dengan  maksiat," kilas saya. 
"Tulah, ajaran Islam ni macam mata rantai. Lepas satu disambung satu. 

Bermula dengan yang paling utama, diikuti yang kedua, ketiga dan  seterusnya... Ilmu tauhid, fekah dan akhlak perlu diasak di awal usia. 

Diiring ilmu akademik. Jadi, bila dah nak kahwin nanti, ilmu tu semua dah  ada. Persediaan agama ada, persediaan material ada." 

"Macam mana kalau ada yang lambat-lambatkan kahwin kerana katanya belum  bersedia, dari segi material dan agama?" 

"Apapun biarlah berpada-pada. Kalau nak diikutkan ilmu agama... sampai mati  pun tak akan habis dituntut. Cukuplah sekadar keperluan dulu dan tambah lagi  selepas kahwin. Begitu juga soal material, soal kerja, profesion... Ni pun  tak akan habis-habis. Ukurlah ikut keperluan dan kemampuan diri. Jangan  sampai terlanjut usia sudahlah. Jangan nanti ilmu ada, matang ada, duit ada,  calon pulak tak ada..." 

"Tuk lihat macam mana keadaan anak muda masa kini?" terluncur soalan yang  berbau akademik tanpa saya sedari. 

"Akibat tak ikut tertib dalam menghayati ajaran Islam, keadaan jadi agak  lintang-pukang sekarang. Yang berkat jadi mudarat. Tak dikahwinkan, membuat  maksiat. Bila dikahwinkan, tak bertanggungjawab." 

"Antara dua keadaan ni... yang mana patut kita pilih?" 
"Perlukah kita buat pilihan? Pada Tuk... pilihlah keadaan yang tidak memaksa  kita membuat pilihan!" 

Saya terdiam. Kagum. Kata-kata tersirat itu boleh mengundang seribu wacana  para sarjana!

Sumber: facebook

Kahwin bukan suka-suka tapi penuh tanggungjawab. Kahwin bawa berkat atau mudharat kita yang corakkanya dengan imam, ilmu dan amal... Kahwin muda atau tua bukan masalah, kerana semuanya atas landasan ilmu dan syariat.

Chocopin Pengganti Milo!

Semalam en.somi ke kedai OTK Jalan Gombak... Sekali dia beli Minuman Coklat Malt Upin Ipin...  Namanya Chocopin...

Produk baru ni dari syarikat pengeluar kartun Upin Ipin ni..

Semestinya produk tempatan dan buatan Malaysia...  bahkan halal lagi...

Teruja nak mencuba, sebab first time beli...

Chocopin ni dalam bentuk paket kecil...  Ada 15 paket di dalam bungkusan besar ni...

Terus bancuh satu... Buat air minuman coklat panas... Fuhh... Sedapppp... Rasa coklat...tak rasa susu pun... Sedap...

Satu paket kecil tu banyak dan sekali bancuh penuh satu gelas... Tapi kalau nak pekat bancuh la satu mug saiz biasa tu...

Sedap minum panas atau sejuk...

Boleh jadi pengganti milo dah ni... Sedap diminum... Sesuai juga untuk kanak-kanak... Bagi anak-anak yang suka milo boleh ganti dengan Minuman Coklat Malt Chocopin ni...

MF memang dah lama boikot milo dan segala produk nestle... Sebelum ni minum Susu coklat dutch lady... Sekarang ni boleh tambah lagi satu minuman keluarga.. Iaitu chocopin ni...

Lagipun, ianya dalam bentuk paket... Mudah nak bawa travel atau bawa ke pejabat ke kan...

MF tak pasti kat pasaraya lain ada ke takde... Sebab baru jumpa kat OTK dan tak pernah jumpa kat pasaraya lain... Harganya sebungkus ni... RM13.90 termasuk GST.

Nak boikot tu boleh je... Sebab banyak juga dah produk buatan Malaysia setanding buatan luar negara... Cuma nak berubah tu perlukan kekuatan dalaman kan...



Nota:
Boikot adalah sebahagian usaha kecil kita buat saudara seIslam kita di sana... Mungkin tak nampak di dunia...tapi Allah akan menilainya di akhirat sana...


Motivasi: Jangan Nak Salahkan Orang!

Jangan salahkan orang jika sesuatu berlaku dalam hidup kita...

Allah hadirkan:

Orang yang baik untuk bahagiakan kita...
Orang yang jahat untuk beri kita pengajaran dan pengalaman...

Baik dan buruk ada sebab dan hikmahnya..
Jadi, syukuri dan nikmati hidup ini dengan positif...  Insha Allah... Seluruh kehidupan kita akan positif dan bahagia...


28 September 2015

Jom.. Jemput Follow Instagram Kami...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Entry santai je petang nih... Idea tepu...
Sejak cuti hari tu... Tambah dengan kesihatan tak mengizinkan tambah pulak dengan jerebu buatkan blog seolah-olah hilang seri...

Tunggu lah mood tu nak datang balik...
Apa-apa pun entry tetap ada dan blog tetap berupdate cuma nak berblogwalking belum ada masa. Nanti ada masa MF jenjalan kat blog korang ek...


Tapi, nak minta tolong korang.. Hehe...
Jom la follow instagram bisnes baju kami nih... Buat cuci-cuci mata korang kan.. Mana tau ada berkenaan ke nanti... Atau mana tau nanti nak buat family day ke, nak buat birthday party ke, majlis akikah ke... Majlis rewang kenduri kahwin ke... Boleh la tempah dengan kami... Murah dan paling utama cepat... Gerenti puas hati...

Jom follow sini...
instagram.com/cetakbajuekspress

Bukan paksaan tapi kerelaan dan keikhlasan hati tau...
Terima kasih buat yang sudi follow... 

Format Baru UPSR 2016!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Transfromasi Pendidikan berlaku lagi... Kali ni melibatkan peperiksaan UPSR pula... Cikgu, murid dan ibu bapa kena la terima sebab Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) melibatkan semua warganegara, bukan warga sekolah je.. Jadi kena hadam gak la... 

Format peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang baharu dan ditambahbaik akan digunakan bermula 2016. Pengarah Lembaga Peperiksaan, Datin Nawal Salleh, berkata perubahan format membabitkan bentuk dan jenis soalan. 

Katanya, soalan objektif aneka pilihan akan dikurangkan dan sebaliknya ditambah objektif pelbagai bentuk berunsurkan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT). 

UPSR format baharu akan membabitkan enam subjek dengan Bahasa Inggeris dipecahkan kepada dua kertas iaitu pemahaman dan penulisan. (Sumber: Berita Harian Online)

Nampak tak.. Penekanan kepada subjek Bahasa Inggeris lagi.. Dan juga dimasukkan unsur soalan KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi). Sebab ada unsur ni, MF tak galakkan beri jawapan jika anak tanya... Biar dia cari jawapan sendiri dan bantu dia cari jawapan... Sebab nak biasakan dengan unsur KBAT ni lah. 

Hmm... Apa pun... Pendidikan Islam tidak begitu ditekankan... Itulah nasib kan... Dah la ibu bapa kurang bagi penekanan agama, sekolah pun hanya sekadar belajar je... Hmmm... Apa lah maknanya 5 atau 6 A kalau al-Quran tak reti baca. 

Maklumat lanjut, ibu bapa, cikgu dan murid boleh rujuk kat laman web Lembaga Peperiksaan Malaysia.

DOWNLOAD INSTRUMENT DAN FORMAT UPSR 2016 UNTUK SEMUA MATA PELAJARAN DI SINI
SENARAI NASI KANDAR PALING BEST DI PULAU PINANG!

SENARAI NASI KANDAR PALING BEST DI PULAU PINANG!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Pergi Pulau Pinang, tak best kalau tak pekena Nasi Kandar original di Pulau Pinang. Memang sedap kalau dapat rasa Nasi Kandar ori dari Pulau Pinang. Walaupun dah ada cawangan kat negeri lain... Tapi resepi asal tak sama gak rasanya. Kadang gerai dan restoran kecil di Pulau. Pinang tu juga yang sedap. MF nak kongsikan senarai Restoran Nasi Kandar yang best di Pulau Pinang. Info ni dari Page di Facebook.
Sumber: Google images

Pagi
1. Jelutong (Nasi kandaq Ali Amir) - Jln Jelutong off Jln Tan Sri Teh Ewe Lim)
2. Kampung Melayu (Flat kg melayu - pagi & Desa Mawar - petang)
3. Sulaiman (6.00am - kedai cina depan bertentangan Jln Utama)
4. Rahman (4.00pagi - Jln Dato Keramat bertentangan Ivory Times Square)
5. Teluk Kumbar (kedai cina pekan lama - mami yg jual - kakak) org panggil nasi kandar daud
6. Haniffa (isteri arwah Malik - Jln Byn Lepas - dekat dgn simpang Jln Garuda)

Tengahari
1. Hotel Merlin (Union St off Penang St)
2. Tajuddin Hussain (10am - Queen St)
3. kedai rendah bertentangan Sikh Gudwara (Jln Gudwara)
4. Rahim @ Haniffa (Rahim, abg arwah Malik - Jln Byn Lepas - dekat dgn simpang Jln Garuda)
5. Taat (Pekan Teluk Kumbar)

Malam
1. Shariff (Glugor depan 7-Eleven)
2. Teluk Kumbar (kedai cina pekan lama - mami yg jual - adik)
3. Nasi Beratur (10.00 mlm - Liaqat Ali - sebelah Masjid Kapitan Kling)
4. Rahman Berkat (kedai cina Jln Jelutong off Jalan Market Jelutong
5. Tajuddin Hussain (6.30pm - Queen St)
6. Rahman Nasi Dalca (Queen St - ini nasi dalca = mcm nasi kenduri)
7. Nasi Kandar Imigresen (5.30pm - Lorong Pasar -stall sebelah kedai cina)

-Restoran Deen 24jam (Jln Jelutong sebelah &-Eleven - yg ni sedap & terkenal di kalangan Penangites)

-Line Clear - rasa tak menentu, kekadang rempahnya rasa maung tak ditumis betul

-Cargas Cafe (Byn Lepas) - cuma terkenal dikalangan pekerja kilang (katogeri "bole makan")

nasik kandar kpg melayu rasanya lain sikit dr nasi kandar kedai lain..especially daging nye...

Lauk Istimewa Tiap-tiap Nasi Kandar

Pagi
1. Jelutong (Nasi kandaq Ali Amir) - Jln Jelutong off Jln Tan Sri Teh Ewe Lim)
- ayam ros, daging, sotong & udang (udang besar dijual pd harga yg agak murah)

2. Kampung Melayu (Flat kg melayu - pagi & Desa Mawar - petang)
- daging tempatan, sotong, ayam kicap madu.

3. Sulaiman (6.00am - kedai cina depan bertentangan Jln Utama)
- daging, gulai ikan.

4. Rahman (4.00pagi - Jln Dato Keramat bertentangan Ivory Times Square)
- daging, ayam goreng bawang (kali terakhir makan ayamnya dah tak sedap)

5. Teluk Kumbar (kedai cina pekan lama - mami yg jual - kakak)
- daging cincang

6. Haniffa (isteri arwah Malik - Jln Byn Lepas - dekat dgn simpang Jln Garuda)
- daging cincang, ayam goreng bawang

Tengahari
1. Hotel Merlin (Union St off Penang St)
- nasi tomato, sambal kelapa, ayam ros, sotong.

2. Tajuddin Hussain (10am - Queen St)
- daging kambing, nasi tomato / beryani, ayam ros (best in town), sambal kelapa, cili kering goreng, gulai anak ikan, 

3. kedai rendah bertentangan Sikh Gudwara (Jln Gudwara)
- tak ada yg istimewa tapi masakannya panas2.

4. Rahim @ Haniffa (Rahim, abg arwah Malik - Jln Byn Lepas - dekat dgn simpang Jln Garuda)
- ayam goreng bawang

5. Taat (Pekan Teluk Kumbar)
- gulai ikan

Malam
1. Shariff (Glugor depan 7-Eleven)
- daging, gulai ikan

2. Teluk Kumbar (kedai cina pekan lama - mami yang jual - adik)
- gulai ikan talang kering, sotong

3. Nasi Beratur (10.00 mlm - Liaqat Ali - sebelah Masjid Kapitan Kling)
- daging, telur dadar (rasa mcm murtabak), sambal kelapa

4. Rahman Berkat (kedai cina Jln Jelutong off Jalan Market Jelutong
- ayam goreng bawang, daging

5. Tajuddin Hussain (6.30pm - Queen St)
- daging kambing, nasi tomato / beryani, ayam ros (best in town), sambal kelapa, cili kering goreng, gulai anak ikan, 

6. Rahman Nasi Dalca (Queen St - ini nasi dalca = mcm nasi kenduri)
- gulai ayam, daging kambing.

7. Nasi Kandar Imigresen (5.30pm - Lorong Pasar -stall sebelah kedai cina)
- nasi dimakan bersama bawang goreng

Sumber: Facebook

Semoga bermanfaat dan jadi rujukan buat nak bercuti atau nak makan nasi kandar di Pulau Pinang. Terima kasih buat Page Saya Orang Kepala Batas yang kongsikan senarai lengkap ini. 

Menjemput Rezeki Dengan Solat Sunat Dhuha!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Solat Sunat Dhuha, solat sunat yang ditunaikan pada waktu pagi selepas naik matahari dan berakhirnya waktu iaitu sebelum waktu Zohor.

Solat Sunat Dhuha amat digalakkan dan banyak pahala. Sinonim solat Sunat ini ialah untuk lapangkan rezeki dan dimudahkan urusan menambah kekayaan.

Sumber: Google images

Daripada Abu Dzar r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Hendaklah masing-masing di antara kamu setiap pagi bersedekah untuk setiap ruas tulang badanmu. Maka tiap kali bacaan tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, dan setiap takbir adalah sedekah. Menyuruh kebaikan adalah sedekah, mencegah keburukan juga adalah sedekah. Dan sebagai ganti daripada itu semua, cukuplah mengamalkan dua rakaat solat Dhuha.”   (HR Ahmad, Muslim dan Abu Daud)

Paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah lapan rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan adalah dua rakaat.

Nabi Muhammad SAW  bersabda: “Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kamu malas mengerjakan empat rakaat solat Dhuha, maka akan aku cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang.”   (HR Al-Hakim dan At-Tabrani)

Waktu Solat Dhuha
sumber: google images

Solat sunat Dhuha dilakukan pada waktu matahari sedang naik. Masanya adalah 28 minit selepas Syuruk. Walaupun begitu waktu paling afdal melakukan Solat Sunat Dhuha adalah anggaran matahari naik, tinggi segalah (7 hasta atau 3 meter), lebih kurang dalam pukul 9.30 pagi.

Zaid bin Arqam r.a. berkata: “Nabi SAW keluar menuju tempat Ahli Quba, di kala itu mereka sedang mengerjakan Solat Dhuha. Baginda bersabda; “Inilah solat orang-orang yang kembali kepada Allah, iaitu di waktu anak-anak unta telah bangkit kerana kepanasan waktu Dhuha.”  (HR. Ahmad, Muslim dan Tirmidzi).

Cara Mengerjakan Solat Dhuha
Solat ini boleh dilakukan sekurang-kurangnya dua rakaat sehinggalah 12 rakaat, tetapi yang paling banyak dikerjakan oleh Rasulullah ialahlapan rakaat.

1.  Niatnya:
"Sahaja aku solat sunat Dhuha dua rakaat kerana Allah Taala."

2.  Antara surah-surah yang dianjurkan ulama ialah:

a.  Solat sunat Dhuha dua rakaat:
i.  Ayat al-Kursi 10 kali dan Al-Ikhlas 10 kali atau;
ii.  As-Syams dan Ad-Dhuha. atau;
iii.  Al-lail dan Al-Insyirah.

b.  Solat Dhuha lebih daripada 4 rakaat;
i. Solat Pertama :   As-Syams dan Ad-Dhuha.
ii. Solat Seterusnya :   Surah al-Kafirun dan Al-Ikhlas

Ringkasan Tatacara Mengerjakan Solat Dhuha

Rakaat Pertama
1)      Berniat di dalam hati untuk mengerjakan solat Dhuha
2)      Takbiratul Ihram
3)      Doa Iftitah
4)      Membaca surah al-Fatihah
5)      Membaca Surah al-Qur’an
6)      Rukuk
7)      Iktidal
8)      Sujud
9)      Duduk antara dua sujud
10)    Sujud kali kedua
11)    Bangun untuk rakaat kedua

Rakaat Kedua
1)      Ulang seperti rakaat pada pertama dari nombor (4) hingga (10)
2)      Duduk untuk tahiyyat akhir
3)      Memberi salam ke kanan dan ke kiri.

Doa Selepas Solat Sunat Dhuha


اَللهُمَّ اِنَّ الضُّحَآءَ ضُحَاءُكَ، وَالْبَهَاءَ بَهَاءُكَ، وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ، وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ، وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ، وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ. اَللهُمَّ اِنْ كَانَ رِزْقَى فِى السَّمَآءِ فَأَنْزِلْهُ وَاِنْ كَانَ فِى اْلاَرْضِ فَأَخْرِجْهُ وَاِنْ كَانَ مُعَسَّرًا فَيَسِّرْهُ وَاِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهِّرْهُ وَاِنْ كَانَ بَعِيْدًا فَقَرِّبْهُ بِحَقِّ ضُحَاءِكَ وَبَهَاءِكَ وَجَمَالِكَ وَقُوَّتِكَ وَقُدْرَتِكَ آتِنِىْ مَآاَتَيْتَ عِبَادَكَ الصَّالِحِيْنَ

Maksud doa:
“Ya Allah bahawasanya waktu Dhuha itu waktu Dhuha-Mu, kecantikan itu ialah kecantikan-Mu , keindahan itu keindahan-Mu, kekuatan itu kekuatan-Mu, kekuasaan itu kekuasaan-Mu dan perlindungan itu perlindungan-Mu". "Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaan-Mu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh”


Fadhilat Solat Dhuha
Sebaik-baiknya solat Dhuha ini dikerjakan setiap hari kerana ia mempunyai banyak kelebihan dan fadhilatnya, dimana seseorang itu akan memperolehi keampunan Allah SWT, murah rezeki dan ketenangan jiwa serta kehidupan.

Rasulullah SAW  bersabda:  “Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan ‘Dhuha’. Maka apabila  tiba hari kiamat kelak, berserulah (malaikat) penyeru: “Manakah orang-orang yang telah mengamalkan solat Dhuha; Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam syurga dengan Rahmat Allah.”   (HR At-Tabrani)

Rasulullah SAW juga bersabda dalam hadits lain dari Nuwas bin Sam’an,  “Allah berfirman: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat raka’at pada permulaan siang (Solat Dhuha), nanti pasti akan Ku cukupkan keperluanmu sampai ke petang harinya.”   (HR. Haklim dan Tabrani).

Perlu diingatkan, rezeki Allah itu luas... bukan terhad kepada wang dan kekayaan... tetapi ketenangan hati, kebahagiaan dan keimanan yang semakin bertambah juga itulah rezeki yang tak ternilai sebenarnya. Tak susah buat Solat Sunat Dhuha... Jika dah biasa buat, akan ketagih dan akan rasa solat kita kurang jika tak buat... Jom amalkan secara istiqamah... 


Sumber rujukan: Internet dan Buku Indahnya Hidup Bersyariat

Belajar!!!

Ujian dan nikmat datang dari Allah....
Wajib kita syukuri kerana kedua-duanya ada hikmah disebaliknya...

Namun, kita sangat jarang bersyukur bila ditimpa musibah... Dan kadang terlupa juga bersyukur bila mendapat nikmat.

Syukur bukan hanya melalui Ucapan, tetapi perlu diyakini dengan hati bahawa segalanya Allah yang beri pinjaman di dunia sebagai aset di akhirat. Dan syukur juga perlu dizahirkan dalam bentuk amalan dan perbuatan... Iaitu dengan taat dengan perintah Allah dan meninggalkan larangan Allah.

Bersyukur dengan nikmat Allah...
Dan bersabar dengan ujian Allah...

Dua perkara mudah disebut tapi payah nak buat kan...

Namun, dengan iman... Insha Allah... Kita mampu buat dan amalkan dengan istiqamah.


27 September 2015

Bahagianya Dapat Main Tisu!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Habis tisu sekotak dikerjakannya...

Pantang lepa... Mulalah ada je projek dia buat...
Bahagia betul dapat main tisu... Siap berenang dalam dalam tisu tuh lagi..

Hai la anak...
Ada je akal mu yang bijak tuh ye...
Layankan aje... Asalkan dia sihat dan gembira...

Sekolah Ditutup Esok Kerana Jerebu Semakin Buruk!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Berita yang baru dikeluarkan oleh Harian Metro...
Jerebu makin teruk, sekolah ditutup...

Jadi, ibu bapa kena pantau anak... Dah anak tak sekolah jangan biarkan anak-anak pergi main kat luar...

Jangan pula keluar status cemburu dengan budak sekolah. Sangat kelakar status tu... Yang dewasa dan pekerja swasta atau kerajaan ni, rasa tak sihat ambillah inisiatif masing-masing. Majikan pun bertindaklah ikut kewarasan akal dan budi bicara ye... 

JEREBU SEMAKIN TERUK!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Bacaan indeks jerebu sehingga jam 11 pagi 27/09/2015

Paras IPU Jerebu semakin meningkat setiap jam... Dah paras 200 lebih dah di Selangor dan di Kuala Lumpur. 

Semua mula la menunggu esok cuti sekolah ke tak... MF tak kisah diumumkan cuti ke tak, MF tetap akan ambil cuti... Sama ada CRK atau MC. Bukan saja-saja nih... Tapi atas faktor kesihatan.

Asma MF masih bersisa... Dada masih sakit... Memang tak keluar rumah langsung. Tingkap tutup rapat.. Dok diam-diam dalam rumah... Memang sakit dada.. Nak bernafas pun susah. Tak tahu la apa jadi kalau MF pergi kerja juga esok dengan jerebu amaran oren begini esok. 

Bagi ibu bapa pun sama... Jika anak tak sihat, atau anak mudah kena sakit, lebih baik jangan bagi pergi sekolah..  Cuti kan anak kita sendiri.. Jika hantar taska pun, bekalkan dengan penutup mulut. Tak perlu tunggu pengumuman dari pihak kerajaan lah... Kita boleh fikir mana yang terbaik untuk diri kita kan... 

Masing-masing pantau indeks jerebu di tempat masing-masing. Semak secara online di Laman Web Malaysia Air Pollution atau download aplikasi MyIPU DI SINI.

Sama-sama lah kita berdoa agar jerebu berlalu segera... Doa moga hujan turun membawa jerebu pergi... Banyakkan solat taubat kerana jerebu ni adalah musibah dari Allah, untuk kita yang banyak undang kemurkaan Dia. 

26 September 2015

Rezeki Gantung Periuk!

Hari ni gantung periuk... Tengah hari je cadangnya... Malas nak masak... Dapat jemputan kenduri rumah tuan rumah.

Cucu tuan rumah buat kenduri... Alhamdulillah.. Rezeki tak payah masak tengah hari...

Selesai makan kenduri... Lepak kat rumah je... Jerebu kat luar rumah makin tebal...menyesakkan tekak...

Dekat Asar, cucu tuan rumah datang ketuk pintu dan beri salam bertalu-talu...

Rupanya dia datang bawa nasi dan lauk kenduri... Mungkin banyak lebihnya...   Alhamdulillah..  Jimat tak payah masak... Cukup untuk dua hari nih... Banyak betul...

Alhamdulillah... Rezeki hujung minggu...

Itulah kan...rezeki Allah tu tepat pada masanya... Tapi rezeki Allah bukan dalam bentuk yang kita nampak je... Banyak rezeki Allah dalam bentuk yang kita tak nampak tapi sering kali kita terlupa untuk bersyukur...



Nota:
Lima tahun lepas kami dirai dalam kenduri yang sederhana tapi meriah... Hari ni, kami pula rai pengantin lain...yang majlisnya sederhana tapi meriah... Alhamdulillah...  Tepat dan cantik Sunnatullah...


Susahnya Hidup Berjiran Kalau...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Jiran menurut Islam ialah orang yang tinggal berdekatan dengan kita 40 buah rumah setiap penjuru. Itu maksud jiran dari segi Islam. Jika kat bandar, memang ramailah jiran kita sebab rumah dekat-dekat dan rumah tinggi-tinggi plak tu...

Tapi, malangnya akhir zaman ni, semangat kejiranan dah kurang dah. Bahkan jiran sebelah menyebelah pun jarang berjumpa. MF sendiri baru je kenal dengan jiran rumah MF. Tu pun sebab tuan rumah sewa MF ni buat group whatsapp.. Jadi dapat la kenal.

Tapi jiran sekarang tak macam jiran dulu.. Dulu, syukur kalau ada jiran.. Tapi zaman sekarang ni susah juga hidup berjiran kalau...
Sumber: Google images

1. Laman rumah dia, laman rumah dia lah tapi laman rumah kita pun dia punya juga... Kalau sampah jatuh ke laman rumah dia bukan main bising lagi... Tapi kalau sampah jatuh ke rumah kita, bahkan siap bakar sampah depan rumah kita takpe plak ye...

2. Memekak siang malam. Ini memang jiran tak boleh kawasan perumahan. Kena dok kat hutan je.  Nak memekak siang malam takpe. Bising lebih kena la serang dengan binatang.  

3. Anggap ada tukang sapu depan rumah dia. Bagi rumah berkongsi laman atau koridor macam rumah flat memang kena la ambil peranan jaga kebersihan... Bukan main sedap rasa je buang sampah... Ingat ada tukang sapu berbayar agaknya. Jika ada tukang sapu sekalipun, jaga kebersihan tu tanggungjawab bersama.

4. Berkira. Memang susah jumpa jiran jenis berkira itu ini. Buah sebiji dia kira.  Pinjam air segelas pun berkira lagi.  

5. Mulut jahat!!!
Memang susah jumpa jiran camni. Mulut jahat tak kira tempat. Canang aib orang sana sini.. Memang susah kalau dapat jiran macam ni...

Lima jenis jiran ni memang wujud... Nak dapat jiran yang baik, insha Allah kita pun kena didik diri kita jadi jiran yang baik.

Setiap jiran ada hak masing-masing. Jadi, hormat sesama jiran dan jangan pentingkan diri sendiri...kerana manatau satu hari jiran itu berguna untuk kita... Jangan sombong, jangan berlagak... Kerana jiran penting dalam kehidupan kita. 

25 September 2015

Tazkirah #8: 4 Tanda Hati Mati!

4 Tanda Hati Mati :

1. Banyak makan
2. Banyak tidur
3. Banyak ketawa
4. Banyak berbual kosong

Jangan biarkan hati kita mati...
Elakkan buat empat perkara ini agar hati kita terus hidup...

Jika hati mati... Susah untuk hidupkannya semula... Nauzubillah...


Throwback: Kisah Raya Haji Lima Tahun Lepas!

Throwback: Kisah Raya Haji Lima Tahun Lepas!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

*Entry Tanpa Gambar

Alhamdulillah.. Dah masuk raya kedua... Tahun ni tertiba teringat plak satu kenangan lima tahun lepas. Kenangan yang tak mungkin dilupakan...

Tahun ni tahun kelima, dan kebetulan atau suratan.. Hari dan tarikhnya tepat dan sama cuma tahun berbeza...

Raya Kedua bulan Zulhijjah lima tahun lepas, waktu yang sibuk... Hari Jumaat .. Berpusu-pusu jiran datang... Kerja-kerja rewang mula dijalankan...

Sementara itu seorang dara bakal bertukar status kepada isteri orang selepas Asar nanti...

Selepas solat Zohor, si dara mula disiapkan dan dimake up ringkas oleh si kakak dan kakak iparnya... Baju nikah yang ditempah dan dijahit, dikenakan..  Hampir Asar, rombongan ke masjid berarak...

Selepas solat Asar di masjid, upacara bermula... Tiga pengantin bersedia di depan tok kadi... Mula sedia untuk menggalas tugas sebagai suami... Berat amanah itu...

Selesai khutbah nikah... Upacara dimulakan dengan pengantin pertama... Alhamdulillah.. Selesai... Kemudian yang kedua... Alhamdulillah.. Sekali lafaz.. Selesai...

Dan yang ketiga... Upacara bertukar tangan... Wali si dara mula ambil alih.. Selesai tandatangan persetujuan... Majlis dimulakan... Nampak gementar pada wajah si teruna... Namun, berjaya dikawal...

Wali si dara mulakan majlis dengan lafaz ijab dan disambut oleh si teruna dengan sekali nafas .. Alhamdulillah... Selesai sudah... Termeterailah cinta dengan satu ikatan suci dan halal...

Bergambar ringkas kerana menghormati rumah Allah... Selesai majlis, rombongan bergerak ke rumah si dara... Menjamu selera sebelum si teruna dan rombongannya ke rumah tumpangan sementara menanti majlis esok

Yang dirumah rupanya menanti penuh debaran juga... Ahh... Dah sangkut barangkali... Kerana lama benar majlis nikahnya... Namun, setelah dijelaskan...baru lah orang kampung tak buat kesimpulan sendiri...

Serentak dengan majlis di masjid....
Petang itu juga, seekor lembu dikorbankan...  Itulah pengorbanan seorang tuan kepada sang lembu kesayangan... Menangis si tuan dibahu isteri... Sayu hati kerana dua yang disayangi dikorbankan... Si lembu dikorbankan kerana Allah...dan si anak bakal diserahkan tanggungjawab kepada seorang lelaki bergelar suami...

Majlis belum berakhir... Malamnya diteruskan dengan khatam al-Quran.. Serba serbi ringkas... Selesai majlis, persiapan menuju esok hari...

Hari Raya Aidil Adha Ke-3
Pagi raya ketiga, suasana mula riuh... Sanak saudara mula bertandang... Menyiapkan juadah secara rewang... Gulai kawah batang pisang sebagai hidangan utama...

Si dara yang bergelar isteri...mula siapkan diri... Akan dipertemukan dalam satu majlis yang moga diberkati Ilahi... Jam 12.30 tengah hari si dara dan si teruna dirai dalam majlis yang kecil tapi berseri...

Majlis serba ringkas... Tiada kugiran, tiada pelamin, tiada beradab bagai...tiada bergambar bagai-bagai... Semuanya sederhana... Majlis selesai sebelum Asar... Aurat dijaga, maruah terpelihara. ... Alhamdulillah... Segalanya dipermudahkan...

Itulah kisah kenangan lima tahun lepas... Makin kekal diingatan... Rasa baru semalam melaluinya... Rupanya sekarang dah beranak dua... Alhamdulillah...

Kena betul kenangan tu...  Hari Jumaat bersamaan 11 Zulhijjah dan hari Sabtu bersamaan 12 Zulhijjah kena betul tarikh tu dengan kenangan lima tahun lepas. Cuma beza tahun je... Allahu Akbar... Alhamdulillah.. Allah masih sihatkan akal dan ingatan ini...

Alhamdulillah... Moga Allah berkati cinta ini sampai syurga yang abadi... Alhamdulillah.... Alhamdulillah.... Alhamdulillah....

2 Waktu Mustajab Doa pada Hari Jumaat!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Waktu mustajab doa pada hari Jumaat..
Dan waktu yang paling Mustajab ialah:

1. Ketika khutbah Jumaat sehingga solat Jumaat .
2. Selepas waktu Asar pada hari Jumaat.

Jadi, jangan lepaskan peluang... Banyakkan selawat dan doa pada hari Jumaat.. Mintalah pada Allah.. Indah Allah, Allah akan makbulkan tepat pada waktunya .  

24 September 2015

Beraya Dalam Jerebu!

Salam Aidil Adha semua...

Tahun ni raya haji beraya di Johor... Ikut giliran...  Sebab raya Aidilfitri di Kedah... Itulah cinta Utara Selatan yang dihubungkan dengan PLUS... hehe...

Selepas peristiwa jerebu melanda... MF merasa kesannya.. Kena semput asma teruk sampai kena sedut gas dua kali di klinik... Jadi, plan nak balik ke Johor awal ditangguhkan dan kenduri sepupu sebelah suami pun tak dapat hadir...

Reda asma, plan nak balik kampung diteruskan... Hari pertama balik hingga sementara nak tunggu ke hari raya... Tiada aktiviti menarika sekadar jenjalan dan pusing area JB je... Selebihnya kami cat rumah.

Hari Raya di Johor tahun ni disambut dalam jerebu... Teruk jerebunya... Pedih mata...

Tu gambar MF ambil masa perjalanan kami nak ke Plentong...  Dekat area Ulu Tiram... IPU masa tu pagi tu... Dah amaran kuning... Sekarang dah petang mesti lagi naik...

Tak sedap sangat nak jenjalan sebab jerebu... Pergi plentong. Jenjalan rumah saudara sebelah suami je... Pastu terus balik rumah...

Nak kena minum air banyak time jerebu gini... Pedih tekak kalau tak... Hmm... Dah la sisa asma ada lagi ni... Hmm... Memang berkurung je la jawabnya...

Kat negeri lain tak setebal di Johor... Tapi tu lah... Gelombang kedua jerebu dijangka akan melanda Malaysia dalam jangka masa terdekat nih... Huhu... Nauzubillah...  Moga keraplah turun hujan... Bawalah jerebu pergi dari negeri kami...


Koleksi Ucapan Kreatif Hari Raya Aidil Adha!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Salam Aidil Adha semua...
MF nak kongsikan beberapa ucapana Hari Raya Qurban yang MF dapat yang kebanyakan nya dari whatsapp la... Mungkin boleh jadi rujukan untuk sesiapa nak buat ucapan raya.

Sumber: Google images

اَللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ وَالِلَّهِ الْحَمْدُ.
 اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللَّهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّيْنَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُوْنَ، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ وَأَعَزَّ جُنْدَهُ وَهَزَمَ اْلأَحْزَابَ وَحْدَهُ، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ وَالِلَّهِ الْحَمْدُ.
.....人
.. ( ◎)_________人
..║ ∩║____.-:''''''"''";-.
..║ ∩║___ (*(*(*|*)*)*)
..║ ∩║_  ║∩∩∩∩∩∩∩∩∩║

Indah langit kerana awan,
Indah laut kerana kebiruan,
Indah Aidilfitri kerana kemaafan,
Indah Aidiladha kerana pengorbanan.

Selamat Hari Raya Aidiladha

--------------------------------------------------------------

💥Selamat      💭✨      
                 ✨💭Menyambut  
       😗✨ 💭 💥AiDiLAdHa💥      
               __|  |_______
             /__________/_\
🌷🌹  | 四 |目| 四 |目|  🌳🌳
╭⌒╮ 🌙╭⌒╮✨
✨╭⌒╭⌒╮╭⌒╮✨
,✨︶︶︶︶ ︶~~
╬ ╱◥███◣✨n
╬ ︱田︱田 田 ︱╬╬╬
🌾🌾..🐂🐄🐃🌾🌾
Dengan ingatan tulus ikhlas, disusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf tersalah laku, terkasar bahasa...
Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha..
 👻👻👻👍👍👍⛔⛔⛔✌👌😜

---------------------------------------------------------------

Pabila kerbau berpantun.

bapak kerbau hilang di sawah, 🐃💨🐂💨................
Orang kampung sibuk mencari,
 😱😧🙀🙊😿👀🏃🙇😣
                                         
Kalau Tuan scroll ke bawah,
👀..................................................................🚓💨..........................................................🙀 .......................🚣..................................😖................,.............................................................🚜💨..............................................................😴.................. ........................................🙈
TUANlah KERBAU Yg kami cari..!!🐮🐂🐃
Haha.. Haha..😂😂😂😂😂
                                             
Kalau ada jarum yang patah,
Jangan simpan di dalam peti,
Jangan ler marah2,😤👺🔇
Aku pun terkena tadi..😭😭😭😭😭😭😭😭😭
     
Kalau ada spender yg basah,                
Jangan diperam di dlm besin,          
Kalau mau hilangkan marah hahahah 😎😂      
Send lah msg ni pd yang lain.! 😊😊😊😊😜😬😑😻😘
Haaa... kasi kureng itu stress cket..
Slmt mnyambut aidil adha. 💂👳🐑🐴🐘🐔🐇🐐🐫

----------------------------------------------------------------------------

Bยคt รє๓ยค รคђค๒คtкย,
Kคย๓ кєгค๒คtкย,๔คภ yﻮ ๓єภﻮєภคlเ ๔เгเ เภเ
Aรรคlค๓ยคlคเкย๓
 ♥รคyค🌹😊
    ♥๓ยภﻮкเภ😳
         ♥๒คภyคк💐😣
          ♥รคlคђ קค๔ค
          ♥к๏гคภﻮ😱
          ♥รєภﻮคןค😁
          ♥คtคย😲
          ♥tเ๔คк🙅
          ♥รє๒єlย๓☝
         ♥๓ครยк🚶
    ♥ђคгเ гคyค
          คเ๔เlค๔ђค ✨
♥รคyค😌
♥๓๏ђ๏ภ
      ♥๓คคモ☺
          ♥zคђเг👄
          ♥๒คtเภ💚
          ♥кєקค๔ค😉
          ♥รє๓ยค😃
          ♥รєtยlยร✌
      ♥ђคtเ💘
 ♥รคyค🙇
✨ кєtยקคt гєภ๔คภﻮ кยเђ гคyค  ,
Mคгเ ๔เ ๓คкคภ ๔เ ђคгเ гคyค
Iภﻮคtlคђ קєรคภคภ P๏lเร Dเгคןค Mคlคyรเค
 Bєгђคtเ2 ๔ ןคlคภ гคyค...... קєгﻮเ кє קครคг ๓є๓๒єlเ รค๒ยภ
Bєгןคlคภ2 tєгรєקคк кคฬคђ
Aภ๔คเ ค๔ค รคlคђ ๔คภ รเlคק
M๏ђ๏ภ ђคгคק ๔เ ค๓קยภ
✨ คภคк คyค๓ קครคภﻮ קєlเtค
Aภคк เtเк кєtคฬค ๒คﻮคเ ภคк ﻮเlค
Ayค๓ ๔คภ เtเк א ๔є кєภค ๓єภﻮєภค
Jยรt ภคк ยςคק รєlค๓คt ђคгเ гคyค
🌺🎉🎉🎉🎉🎉🎉......🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🌺🎧🎧🎧🎶🎵รєlค๓คt ђคгเ гคyค🎧🎧🎧🎧🎵🎤
Dคгเ кค๓เ รєкєlยคгﻮค ๓คคモ zคђเг ๒คtเภ ..😊

---------------------------------------------------------------------

Dαlαm GURAU αdα тerкαтα,
Dαlαm BICARA тerкαsαr вαнαsα,
Dαlαm TINDAKAN тerguris rαsα,
Dαlαm HIDUP ✗αdα yg ✗вuαt dosα..
Sαтu Aidilαdнα мenjelαng тiвα,
тαквir вergeмα мengegαrкαn jiwα,
Seкirαnyα αdα sαlαн dαn dosα,
Ampun dipinтα diнαri мuliα.
Keтupαт puluт di αтαs pαrα,
Hendαк direвus di тepi perigi,
Whαтsαpp diнαnтαr penggαnтi kαd rαyα,
Тαndα ingαтαn di αidiLαdнα
* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
• ˚Selαmαt★* 。 • ˚ ˚ ˛ ˚ ˛ •
•。★Hαri Rαyα!★ 。* • ˚。
° 。 ° ˛˚˛ * _Π_____*。*˚
˚ ˛ •˛•˚ */______/~\。˚ ˚ ˛
˚ ˛ •˛• ˚ | 田田 |門| ˚
     ••●❥✾SELAMAT✾❥●••
 ╰••●❥✾HARI RAYA✾❥●••╮ 
╰••●❥✾AIDILADHA✾❥●••╮ 
╰••●Maaf Zahir...Batin Tak Salah yo....HiHiHi●••╮ dari BLÆÇK@JÅÇK 😁

-----------------------------------------
اَللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ وَالِلَّهِ الْحَمْدُ.
 اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللَّهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّيْنَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُوْنَ، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ وَأَعَزَّ جُنْدَهُ وَهَزَمَ اْلأَحْزَابَ وَحْدَهُ، لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ وَالِلَّهِ الْحَمْدُ.


Saya mengambil kesempatan pada 10 Zulhijjah ini untuk mengucapkan selamat Hari Raya Aidiladha. Marilah kita mengambil kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail dan menghayatinya betapa tiada perintah yang lebih utama dan terpenting melainkan perintah Allah S.W.T. Di bulan yang penuh keberkatan ini, saya doakan kita semua beroleh rahmat Allah sebanyak-banyaknya tanpa henti. Aamiin.

-------------------------------------------

Ini antara ucapan hari raya Aidil Adha yang MF dapat... Banyak lagi ucapan kreatif yang telah dicipta oleh sang kreatif.... Terima kasih buat pencipta ucapan kreatif ni... Semoga orang yang cipta ucapan ni beroleh barakah... 

Selamat hari raya semua....😁

Salam Aidil Adha!!!

Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua rakan, sahabat dan taulan... Di alam maya atau di alam nyata...

Maaf zahir dan batin atas salah silap sepanjang mengenali entry dan blog ini dan sepanjang yang mengenali tuan blog ini...

Moga sama-sama kita ambil barakah dan hayati makna pengorbanan yang sebenar...

Untuk dapatkan sesuatu yang lebih baik banyak pengorbanan yang perlu dilakukan... Hanya dengan iman yang mantap dan kekuatan emosi yang tinggi mampu menjadikan pengorbanan itu bernilai di sisi Allah...


23 September 2015

WW | Gaya Wanita Muslimah Sebelum Keluar Rumah!

Pastikan cukup semua syarat ni baru boleh keluar rumah ya!!!

Tu pun kalau anda sayang suami anda, sayang bapa anda, sayang saudara lelaki anda la... Hmmm...

Cermin diri sebelum keluar rumah!!!


WW | 12 Jenis Makanan Yang Kaya Dengan Folate

Folate penting untuk perkembangan minda anak-anak... Dan penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan..

Jadi, ibu mengandung kena banyakkan makan makanan ini untuk kesihatan bayi dalam kandungan...


22 September 2015

Tips Cari Sahabat Sejati!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Hidup normal seorang manusia perlu ada kawan... Manusia yang tak berkawan orang panggil kera sumbang... Suka hidup menyendiri...

Seorang sahabat sejati amat bernilai dan berharga berbanding dengan seribu kawan yang baik. Kenapa??? Kerana sahabat ini istimewa dan kawan ini hanya sebagai teman... Tapi sahabat lebih dari itu.

Jangan tak tahu, MF tak pernah ada kawan baik. Tapi ada sahabat sejati... Jika dulu kawan baik MF si kembar, iaitu kawan satu Tingkatan Enam... Sehingga kini masih kawan baik walaupun masing-masing sudah ada kehidupan sendiri... Tapi sahabat sejati MF dunia akhirat ialah keluarga MF... Jika dulu ibu bapa MF, tapi sekarang suami MF...

Tapi sahabat sejati dalam kalangan orang yang tiada hubungan saudara ni, MF takde... Kat mana-mana MF pergi, MF kawan dengan semua orang... Sama saja.. Kat universiti dulu, MF kawan dengan semua kawan lain... Di tempat kerja pun sama juga... Takde kawan rapat...

Bagaimana kita nak cari sahabat sejati???

Ini caranya...

Carilah kawan yang dapat bimbing kita ke syurga.. Selalu nasihati kita ke arah kebaikan dan ingatkan kita kepada Allah.

Sebab tu, walaupun rakan alam maya, MF titik beratkan ciri-ciri ini... Kawan yang selalu luah perasaan, tak jaga tutur kata.. Rakan yang beri aura negatif, MF unfriend atau hide je dari pandangan MF. MF tak nak aura negatif menyerap kepada MF... MF pun tak kisah, kalau orang hide atau unfriend MF jika MF tak dapat beri manfaat kepada orang lain.

Moga kita dapat jadi sahabat sejati untuk diri sendiri... Sentiasa mencari kebaikan dan memberi manfaat lepada orang lain.

Jangan Beri Jawapan Jika Anak Tanya!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alhamdulillah... Si kakak dah masuk usia 4 tahun 21 hari... Semakin hari, semakin petah dia berkata-kata... Banyak cakap... Dan paling suka bertanya.

Jika dahulu MF suka menjawab pertanyaan dia... Namun, sejak akhir-akhir MF tak lagi jawab pertanyaan kakak... Kenapa??? Bukankah sepatutnya kita jawab pertanyaan si anak???

MF memerhati... MF adaptasi ilmu yang ada, pengalaman yang masih bersisa...

Dari ilmu dan kuliah serta ceramah yang sering  MF dengar di TV, teringat penjelasan dari Ustaz Badli Shah mengenai Generasi yang suka bertanya... Iaitu generasi Y. Biasanya generasi Y ni memang suka bertanya... Bila perhatikan si kakak... Memang ada betulnya...

Salah satu kelebihannya MF jadi guru, MF memerhatikan anak murid MF sendiri... Murid MF ni bukanlah sekolah pelajar yang bijak, tapi golongan sederhana.. Jadi, dapat lihatlah bagaimana perkembangan anak-anak yang sama generasi dengan anak sendiri nih...

Boleh dikatakan, majoriti anak-anak generasi Y ni, banyak bertanya dan kurang berfikir... Jadi kesannya jika kita selalu atau didik anak ni dengan jawapan tersedia apabila ditanya, otaknya kurang berfikir.

Memikirkan MF tak nak anak MF jadi camtu, MF dah mula ubah cara didikan... Dulu rajin angguk juga bila kakak tanya sekarang nih, MF banyak jana pemikiran dia... Biar dia fikir jawapannya sendiri. Tiada jawapan secara terus MF bagi. 

Biasanya, jika kakak tanya soalan MF jawab dengan soalan juga... Dan si kakak ni nampak mula tak nak berfikir... Adakalanya bila kita tanya soalan jawapannya "entah", " tak tahu". Jadi, kena usaha dan ubah pemikiran si kakak nih... Nak kena bagi otaknya rajin berfikir.

MF tak bandingkan MF dengan anak orang lain. Biarpun kakak agak lambat la kenal abjad dan nombor tapi dia hafal itu satu perkembangan positif dah... Cuma MF yakin, bakat anak-anak lebih cenderung ikut suami.. Itu bakat seni... Jadi, bab akademik ni kira sederhana sahaja. MF bukan dalam golongan cerdik pandai... Kira sederhana je. MF tak pernah pergi tadika masa kecil, belajar sendiri kat rumah, umur 7 tahun masuk darjah satu. Kira lain dari rakan sebaya yang lain... Tapi Alhamdulillah dengan kurniaan Allah bagi dulu hingga sekarang...

Jadi, itu caranya nak jana minda anak supaya rajin berfikir. Dia suka tanya sebab nak tahu, tapi jangan beri jawapan secara terus... Jawab dengan soalan atau jana mindanya supaya dia dapat mencari jawapannya sendiri.

Insha Allah... Harap kakak lebih bijak dan berdikari... Insha Allah. 

Motivasi: Jangan Bandingkan dan Syukur Apa Yang Ada!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



UNTUK MENDIDIK DIRI RASA SYUKUR, IALAH DENGAN BANYAK MELIHAT ORANG YANG KURANG DARI KITA. 

JANGAN LIHAT APA YANG LEBIH, TAPI TENGOK APA YANG KURANG DARI KITA.. 

JIKA KITA TENGOK ORANG ADA CINCIN EMAS, SYUKUR KITA ADA CINCIN PERAK, DAN LEBIH BERSYUKUR KERANA ADA YANG KUDUNG JARINYA... 

"AKU MENANGIS KERANA TIDAK BERKASUT, SEHINGGALAH AKU TERLIHAT ORANG YANG TIDAK BERKAKI." 

Tazkirah #5: Ingatan Buat Si Mulut Jahat!

Kata Imam Al-Ghazali...

Yang paling tajam di dunia ini ialah Lidah!!!

Pakaian yang baik, amalan yang bermanfaat boleh terhapus jika mulut jahat!

Mengumpat, mengata, memfitnah dan merasa diri lebih baik dengan bangga diri...menghapuskan pahala kebaikan yang kita buat...


Renungkanlah...


21 September 2015

TARBIAH SENTAP: Rogol dan Wanita Berpurdah!!!

Assalamualaikum....


Terjumpa post ni kat facebook... 

Memang makan dalam betul kata-kata nih... 
Sentap habis... 

Tarbiah sentap ni ada bagus... Kadang hati kita perlu disentap oleh kata-kata sebegini agar kita tak terus alpa. 

Maklumlah.. Kita manusia, mudah lupa dengan nikmat dunia. 

Memang lumrah dan realiti.. 

Apa pun MF nak komen sikit pasal rogol tuh... Ada benarnya.. Huraian dan penjelasannya ada MF ulas sedikit di entry: 




Tarbiah sentap kedua pasal purdah... Hmmm... Betul juga tukang post tuh... Apa tujuan berpurdah jika wanita berpudah masih gedik berselfie... Memang orang tak nampak muka, dari gaya mata, gaya post gambar orang tak respect... Maaf cakaplah.... Tapi purdah bukan sekadar tutup wajah. 



Maaf jika post ni buat ada yang sentap dan nak rasa nak marah MF... Tapi jika hati kita tersentap dengan post sebegini, maknanya masih ada iman di hati kita... Cuma kadang kita ego nak terima kita pernah buat dosa itu... Nauzubillah...

Sama-sama lah kita muhasabah diri dan perbaiki diri..agar kita sentiasa dirahmati Ilahi...

Suami Belah Bukit 22 Tahun Kerana Isteri!

Kisah cinta...

Suami membelah bukit selama 22 Tahun siang dan malam tanpa henti kerana isterinya meninggal dunia...

Isterinya sakit dan meninggal dunia kerana tak sempat nak ke hospital... Yang jauh di balik bukit.

Kerana itu, dia tekad untuk membelah bukit itu dengan kudratnya...dengan tangannya sendiri...  dia tak nak orang lain timpa nasib yang sama seperti dirinya... Kehilangan isteri kerana lambat terima rawatan.

Kisah penuh pengajaran... Hayati dan renungan kisah ini...

Kadangkala tiada yang mustahil bila tekad kita membulat!!!


Nutrisi Semulajadi Ketika Mengandung!

Amalan pemakanan ketika mengandung... Pengalaman MF sendiri... Tak ambil Supplement tambahan melainkan vitamin yang dibekalkan doktor dan juga mengamalkan pemakanan seimbang...

Kerana nutrisi semulajadi itu lebih baik diserap oleh badan dari vitamin yang telah diproses... Opss.. Ini pendapat peribadi MF ya... Terpulang kepada individu jika nak amalkan Supplement lain ketika mengandung...  Tapi bagi MF... Jenis tak ajar badan dengan Supplement...  Makan makanan semulajadi je...


Tazkirah #4: Waktu Singkat

Jangan lupa... Setiap detik saat yang bertambah maknanya bertambah juga umur kita dan bermakna usia makin berkurangan...

Ajal kita makin hampir...
Tandanya amalan kita perlu ditambah lagi...
Buat bekalan di akhirat nanti...


Renungkanlah...

Jangan terlalu alpa dengan dunia...
Kerana waktu makin singkat...
Kubur makin dekat...
Amalan perlu ditingkat..
Bekalan untuk akhirat.


20 September 2015

Tazkirah #3: TAPI SAYANG...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Renungan bersama...
Syukurilah setiap kurniaan Allah dengan amalan yang berpahala dan diredhaiNya.  

Moga kita tak jadi orang yang kufur dengan nikmat Allah...
Renungkanlah...
Masih belum terlambat untuk kita berubah dan perbaiki diri.

Doa Kepada Seseorang Yang Baru Menimang Cahayamata!

Jom amalkan baca doa ni apabila mendapat perkhabaran kawan atau saudara kita yang baru dapat anak...

Jika puji anaknya, kembalikan pujian itu kepada Maha Pencipta...

"Alhamdulillah... Sebaik-baik ciptaan dan sesempurna ciptaan Dia..."

Jom amalkan bersama...


Jom Kenal Nama Dalam Kumpulan Warna!

Serius baru tahu...
Sebelum ni tak tahu menahu bab nama warna nih... Tapi sebenarnya warna ada namanya tersendiri...

Kita orang Melayu suka je letak biru langit, kelabu tahi anjing, hijau kepala itik... Tapi dalam bahasa Saintifik nya warna ada namanya... Cuma nama ni tak glamer lah. Pergi kedai, minta kat tuan kedai, sebut nama warna yang pelik-pelik nih memang takdelah jawapnya...

Jadi, ini untuk pengetahuan am kita..bahawa warna ni ada nama dalam kumpulannya...