07 Ogos 2015

Pasang Lampu Kecemasan Ketika Hujan Lebat Membahayakan???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Semalam ternampak orang share post ni kat Facebook...
MF pun share juga la kat wall... Sebab ianya bertentangan dengan pendapat MF yang pernah buat..iaitu buka lampu kecemasan ketika hujan lebat. 

Caption kat atas tu dah diubah.. 
Yang asalnya MF tulis "Budak baru dapat lesen ni... Orang buka lampu kecemasan sebab tak nampak jalan... Kira kes kecemasan la kan... " kesilapan caption tu buatkan ada yang tak puas hati dengan status tu dan menyokong status asal yang di printscreen tu.. 

Tengok je la komen kengkawan MF kat facebook ni...



MF sedar kat situ... Caption tu buatkan a da yang tak setuju dengan pendapat MF tu.. Tu yang kena hentam balik... Apa pun MF terima dengan hati terbuka... Tak kisahlah yang hengam tu kan... Biorlah...nak kutuk pun.. MF suka je... Sebab banyak sikit pahala... Nak pula hari Jumaat ni kan... 

Tapi... Ada juga yang buat macam MF...  Kenapa orang buka lampu kecemasan ketika hujan betul lebat... Boleh baca komen kat bawah ni... Antara komen asal pada printscreen yang asal... 



Itu antara hujahnya... Jadi, bukan satu kesalahan juga buka lampu kecemasan jika ketika hujan lebat... Sebab itu sebagai isyarat kecemasan kepada orang lain... Bahawa kereta tu kecemasan... Mungkin pemandunya betul tak nampak jalan... Jadi orang belakang boleh ambil langkah perlahankan dan jaga jarak... Ianya tak silau...sebab lampu kecemasan tu berkelip berwarna kuning...lainlah kalau ada yang tukar lampu jadi warna merah atau putih... 

Lepas MF sedar pasal salah buat caption.. MF edit caption tu... Jadilah seperti gambar printscreen di atas tu... Tapi.. MF repost semula gambar tu dengan caption seperti di bawah... 


Bab signal... Hahahah... Dah agak.. Takde orang nak like dan komen..  Maklumlah semua orang pernah buat... MF berani buat caption.. Sebab alhamdulillah... MF dan suami sangat pentingkan bab penggunaan signal nih... Signal ni isyarat kita di jalan raya.. Kalau kereta kita boleh cakap... Tak perlu nak guna signal derr... 

Lepas je isu ni... Petang tadi..masa nak ke tempat kerja.. Hujan lebat... Teringat isu signal dan lampu kecemasan ni... Terus cakap suami... 

Orang bagi signal kecemasan ketika hujan yang terlampau lebat hingga jarak penglihatan kita kurang dari 5 meter.. Kenderaan kita sangat perlahan... Guna gear satu je masa tu... Dan juga wiper pada cermin kereta pun dah tak boleh nak halang air... Masa tu la pasang lampu kecemasan...  Setakat lebat tapi wiper kat cermin boleh lawan air lagi... Tak payah la pasang... Maknanya memang betul lebat... MF pernah hadapi hujan lebat camni... Sampai tercabut nombor plat dan bumper depan sebab redah air hujan... 

Jadi... Kena faham bila nak guna lampu kecemasan ketika hujan lebat... 
Cuma yang MF tak faham... Situasi tadi masa hujan... Ramai yang tak nyalakan lampu... Dah tu masih pandu laju ketika hujan dan potong dan masuk line lain tanpa signal... Bukankah itu lagi bahaya??? 

Fikirkanlah sendiri.. Yang mana lebih bahaya... 
Jika time hujan ni... Jangan follow dekat, sebab tu orang depan slow..  Dah tak payah nak bawa lelaju lah... Nak potong bagi signal... Kadangkala kita nampak salah orang yang sikit tu... Tapi salah kita yang biasa dok buat tu tak nampak... 

Fikirkanlah... 
Migrain time memandu sebab hadap perangai manusia yang tak dak adab nih!!! 

Apa pun... Perbezaan pendapat ini satu rahmat...  Setiap orang ada hujah tersendiri...  ada pendapat tersendiri...  Jadi, jangan bergaduh... Sebab kita ambil positif...  Isu ni ada pro dan kontranya... Dari perbezaan pendapat ni... MF dapat ilmu... Kenapa orang pasang dan ada yang tak pasang... Jangan gaduh kerana ianya satu ilmu... 
Simptom Selepas Bersalin Yang Tak Boleh Diabaikan!!!

Simptom Selepas Bersalin Yang Tak Boleh Diabaikan!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Bersalin, satu pengalaman indah yang tak boleh diceritakan... Walaupun banyak kali bersalin, pasti setiap kali bersalin tu akan lalui pengalaman yang berbeza. Seingat MF, mak MF pernah bersalinkan 8 orang anak... mak mentua pula pernah bersalinkan 3 orang anak... Mak mentua dan mak MF masih ingat setiap pengalaman bersalin yang berbeza antara kami adik beradik... Hebatkan kuasa Allah. 

Pengalaman bersalin yang berbeza ini juga, buatkan kita perlu ada ilmu yang berbeza... Cari gali ilmu sentiasa. Semalam, MF dapat berita pasal saudara rakan sekerja yang tumpah darah selepas bersalin secara pembedahan. Kini dirawat di ICU, selepas doktor putuskan untuk buang rahimnya untuk hentikan pendarahan. Ngeri dengarkan. 

Jadi, perlu ambil kisah dengan beberapa keadaan tak terduga yang berlaku selepas bersalin:

Keadaan yang memerlukan rawatan kecemasan segera

Pergi ke hospital dengan segera jika anda mengalami mana-mana yang tertera di bawah: 

Kehilangan banyak darah atau ia berlaku tiba-tiba 
Ini mungkin disertai tanda-tanda kejutan, seperti denyutan jantung yang pantas, pening kepala, berpeluh dan rasa seperti hendak pitam. Kehilangan banyak darah melalui faraj adalah pendarahan postpartum (tumpah darah selepas bersalin) dan anda mesti dapatkan bantuan dengan segera. 

Sakit kepala yang teruk atau berpanjangan
Ini mungkin kesan sampingan suntikan epidural dan anda patut berjumpa doktor secepat mungkin. Dalam 72 jam pertama selepas bersalin, sakit kepala yang teruk juga mungkin tanda pra-eklampsia, yang boleh berlaku selepas atau sebelum bersalin. Jika anda mengalami pra-eklampsia, anda juga mungkin mengalami penglihatan kabur dan/atau berasa loya. 

Tekanan darah tinggi
Tekanan darah anda patut diambil dalam masa enam jam pertama selepas bersalin. Jika angka di bawah (diastolik) melebihi 90, ini mungkin tanda anda mengalami pra-eklampsia dan berisiko menghidap eklampsia sepenuhnya. Anda patut berjumpa doktor dengan segera dan jika perlu, dimasukkan ke hospital. Tambah membimbangkan jika anda juga ada tanda-tanda lain pra-eklampsia seperti sakit kepala, penglihatan kabur atau berasa loya. 

Nafas pendek
Nafas pendek biasa berlaku jika anda melakukan sesuatu yang aktif seperti mendaki bukit. Tetapi jika anda berasa sesak nafas dan ianya tidak pulih walaupun selepas anda berehat, ia mungkin tanda embolisme pulmonari (apabila darah beku tersekat pada salah satu saluran darah di paru-paru). 

Sakit dada
Jika anda mengalami kesakitan pada dada, ia mungkin disebabkan oleh jangkitan dada atau ketegangan otot tegang akibat meneran semasa bersalin. Namun begitu, ia juga mungkin tanda sejenis embolisme pulmonari dan tidak harus diabaikan. Jika anda mengalami kesakitan, sesak nafas atau batuk berdarah, anda mesti segera pergi ke hospital. 

Sakit betis
Kesakitan pada betis mungkin adalah trombosis vena dalam (deep vein thrombosis – DVT). Ini adalah pembekuan darah pada vena dalam otot dan ia boleh membawa maut. Kadang-kala anda juga mungkin nampak tanda merah, bengkak dan/atau suhu badan yang tinggi sedikit. 

Berfikir hendak membunuh diri
Jika anda dapati diri anda memikirkan tentang kematian atau membunuh diri, hubungi doktor anda dengan segera atau berbincanglah dengan ahli keluarga anda supaya mereka boleh dapatkan bantuan untuk anda. 

Berkelakuan kurang siuman, termasuk insomnia dan mudah rasa gelisah
Selepas melahirkan bayi, sesetengah ibu mengalami perubahan dramatik pada kesihatan emosi dan mental mereka. Kekacauan pemikiran, terlalu mudah rasa gelisah, kekeliruan dan delusi boleh jadi permulaan sejenis keadaan kesihatan yang jarang berlaku, dikenali sebagai psikosis puerperal. Jika ini berlaku, sangat penting bagi anda mendapat rawatan segera dan bantuan yang anda perlukan. 

Demam yang sangat panas (38 darjah C)
Demam panas boleh disertai menggigil dan ia adalah satu tanda jangkitan. Selepas bersalin, anda boleh jatuh sakit dengan teruk dalam masa yang singkat jika anda mengalami jangkitan yang tidak dirawat segera. Tempat yang mudah terkena jangkitan ialah pada jahitan atau rahim anda. 

Tidak dapat membuang air kecil dalam enam jam pertama selepas bersalin
Jika anda tidak membuang sejumlah air kencing yang memuaskan dalam masa ini, anda mungkin mengalami masalah air kencing bertakung. Semasa anda di hospital, jururawat akan memerhatikan jumlah air kencing yang keluar. 

Keadaan yang cemas, tetapi boleh ditangguh sehingga pagi

Beritahu doktor anda secepat mungkin jika anda mengalami mana-mana simptom berikut: 

Rembesan faraj yang berbau busuk
Ini boleh jadi tanda terdapat jangkitan pada rahim atau faraj. 

Perut yang sakit
Ini juga mungkin satu tanda jangkitan. Anda mungkin berasa sakit pada luar perut di sekeliling jahitan jika anda menjalani pembedahan caesarean. Ia juga mungkin di dalam rahim, kerana tempat plasenta tertanggal adalah suatu luka yang perlu sembuh. Jika jangkitan dalam rahim tidak dirawat, ia boleh meningkatkan risiko anda mengalami pendarahan postpartum (lihat atas). 

Buasir yang teruk atau bengkak
Walaupun buasir adalah perkara biasa, kadang-kadang ia bengkak terlalu besar dan sakit selepas anda bersalin. Buasir adalan urat darah di dalam dubur yang bengkak, tetapi ia boleh terunjur keluar. Ini dikenali sebagai rembung. Anda mungkin juga akan mengalami sedikit pendarahan. 

Sugul bayi yang tidak hilang selepas 10 hari
Jika menjelang hujung minggu kedua selepas bersalin anda masih berasa pilu, murung, cepat marah dan tidak berasa seronok menjadi seorang ibu, anda mungkin mengalami kemurungan selepas bersalin. Penting bagi anda bercakap dengan doktor mengenainya. 

Sakit yang teruk pada perineum (kawasan di antara faraj dan dubur), mungkin disertakan air kencing yang memedihkan dan/atau berbau busuk
Ini mungkin jangkitan pada jahitan atau jangkitan air kencing. Penting bagi doktor memeriksanya untuk memastikan sama ada perineum anda sembuh dengan elok. Ia juga mungkin haematoma, atau lebam besar, pada tisu faraj anda. 

Punggung bocor
Keperluan untuk meluru ke tandas adalah biasa selepas bersalin, tetapi jika anda terbuang air besar sebelum berjaya sampai ke tandas, itu mungkin tanda peninjaan tak terkawal (keadaan di mana seseorang itu tidak dapat mengawal buang air besar). Beritahulah dengan doktor anda dengan segera.

Sumber: http://www.babycenter.com.my

Jadi, jangan ambil mudah jika ada tanda-tanda seperti di atas. Lepas bersalin, pantang betul-betul untuk elakkan sesuatu yang tak ingini... 
Hukum Mencukur Bulu Kaki!

Hukum Mencukur Bulu Kaki!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Soalan; 
Uztaz, saya inginkan penjelasan tentang apa hukum sekiranya seorang perempuan itu mencukur bulu kakinya? adakah itu haram? saya pernah terbaca di internet sebelum ini yang mengatakan mencukur bulu kaki bagi seorang perempuan adalah wajib bagi yang menyerupai bulu kaki lelaki. adakah itu benar, uztaz?? Untuk pengetahuan uztaz saya ada seorang kawan yang telah pun mencukur bulu kakinya menggunakan sejenis sabun/ubat yang pernah diperkenalkan melalui iklan di televisyen (Veet). terima kasih, uztaz.

Jawapan;
Tidak ada larangan dari Syarak terhadap mencukur bulu kaki. Yang ada larangan hanyalah mencukur/menipiskan bulu kening di mana ia dilaknat oleh Allah sebagaimana ditegaskan oleh Nabi s.a.w. dalam hadisnya; “Allah melaknat perempuan-perempuan yang membuat tatu dan yang meminta dibuat tatu pada badannya, perempuan-perempuan yang mencukur alis (bulu kening) atau minta dicukur alisnya dan perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik iaitu perempuan-perempuan yang merubah ciptaan Allah”. (Riwayat Imam Bukhari dan Muslim dari Abdullah bin Umar r.a.).

Apabila tidak ada larangan, maka ia kekal di atas hukum asalnya iaitu harus. Secara amnya, hukum mencabut bulu di badan adalah seperti berikut;
  1. Mencabut bulu ketiak dan ari-ari; hukumnya sunat. Bagi bulu ari-ari yang paling baik ialah mencukurnya. Adapun bulu ketiak yang paling baik ialah mencabutnya. Namun, jika dibuang dengan cara lain dari itu tidak mengapa.
  2. Mencabut bulu kaki dan bulu lengan/betis bagi wanita; harus kerana tidak ada dalil Syarak melarangnya.
  3. Menghilangkan bulu kening; haram sekalipun dengan permintaan suami kerana larangan keras oleh Rasulullah s.a.w. dalam hadis di atas.

Mengenai bahan/ubat/sabun yang digunakan itu, harus jika tidak mendatangkan mudarat kepada badan. Selain itu, hendaklah dipastikan ia suci (tidak mengandungi bahan najis). Jika ada bahan najis, hendaklah dibasuh sebelum mengerjakan solat. Wallahu a’lam.

Rujukan;
1. Fatawa Ulama’ Baladil-Haram, hlm. 727 dan 739.
2. Soal jawab agama bersama USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL Penasihat Akademik Maahad Darul Faizin. Ilmudanulama. blogspot. com

06 Ogos 2015

Lama Tak Sertai Giveaway dan Segmen!

Dulu ingat blog ni macam diary je..
Orang tulis pasal kehidupan peribadi sebagai kenangan peribadi..
Tapi lama kelamaan...
Baru tahu...
Blog bukan sekadar blog...

Selepas serius berblog...
MF berjinak dengan join segmen dan Giveaway...
Memula takut suami marah...
Sebab asal berblog nak kongsi ilmu...

Tapi,
Pertama kali join menang topup...
MF hadiahkan topup tu kat suami...
Dia tak marah lagi...

Sejak tu makin suka join segmen dan Giveaway...
Dulu join niat juga nak menang...
Tapi lama kelamaan...
Lebih kepada sokongan rakan blogger...
Tahun lepas banyak juga MF menang...
Tahun, tak banyak...
Bahkan... MF kurang join GA tahun ni...

Tak ingat dah bila kali terakhir MF join segmen... Hampir dua bulan dah rasanya tak join...
Tapi entry setiap hari maintain sama je...
Cuma entry segmen dan Giveaway yang tak kelihatan...

MF bukan dah tak nak join...
Tapi faktor masa dan kekangan masa...
Tak sempat nak join..
MF update dan blogwalking guna mobile sahaja...
Kalau takde smartphone agaknya blog tu bakal berkubur je...

MF update entry setiap hari...
Bila ada kesempatan dan buat autopublish...
Entry biasa tak kisah guna smartphone...
Tapi nak join segmen dan Giveaway kena guna laptop juga...

Giveaway yang banyak syarat lagilah terbatas..nak join..
Teringin nak join...
Teringin nak sokong kengkawan buat segmen ni..
Tak menang pun takpe... Janji join... Buat promosi bagi orang join...
Tapi semua tu MF tak sempat buat...

Maaf sangatlah kalau ada yang kata MF tak nak join segmen diorang kan.. Ada jemputan tapi tak join... Bukan MF sombong tapi takde masa nak join...

Maaf sangat...
Lagipun.. Fokus MF tu nak kongsi ilmu...  Jadi, join segmen atau Giveaway tu sebagai satu sampingan... 

Buat yang buat Giveaway atau segmen... Insha Allah...  Ada masa MF join..  Tengok masa dan juga kelajuan Internet...  insha Allah MF akan join nanti...

Semoga berjaya bagi yang join dan sokong segmen rakan blogger... 


Budak 11 Tahun Bersalin: Apa Peranan Kita???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Printscreen: Harian Metro Online

Semalam, dikejutkan dengan berita seorang kanak-kanak umur 11 tahun atau dalam sistem pendidikan Malaysia, pelajar darjah 5 melahirkan anak. Mula dapat berita ni di TV1... Terkejut??? Hmm... Nak kata terkejut sangat tu tak la.. sebab ada kemungkin di rogol? Tapi kat Harian Metro ni kata budak ni ada teman lelaki... Tak tahu la kan.. 

Bila dapat berita camni apa peranan kita??? 

Bila ada anak perempuan ni, berita sebegini amat merisaukan MF juga... MF ada dua orang anak perempuan. MF tak nak komen pasal keluarga dia ke, pasal budak tu yang selamat bersalin, atau pasal teman lelaki dia... Tapi MF nak komen, apa peranan kita bila lihat, dengar dan tahu berita sebegini??? Apa kita buat??? Adakah kita biarkan saja perkara sebegini berlalu.. dengan kata "Alah..dunia akhir zaman", "biasalah budak zaman sekarang."

Ramai dari kita nak dapat anak perempuan... seronok tengok anak perempuan... tapi masa kecik semuanya indah... baju perempuan cantik dan comel.. itu masa kecil... tapi mendidik anak perempuan banyak juga cabarannya. 


Mencegah lebih baik dari mengubati... 
Melentur buluh biar dari rebungnya
Kepimpinan melalui teladan

Ketiga-tiga pepatah Melayu ini, MF guna sebagai prinsip mendidik anak perempuan... 
Kerana fikirkan cabaran sebegini, MF gunakan kaedah mencegah lebih baik dari mengubati... Biar anak kita menangis hari ini, daripada kita menangis di kemudian hari. 

Melentur buluh biar dari rebungnya
Didik anak tentang aurat seawal usianya... Seawal 1 tahun MF mula ajar anak pakai baju longgar dan labuh. Terutama bila keluar dari rumah. Baju tanpa lengan dan seluar legging langsung tak pernah beli. Semuanya beli baju labuh dan longgar. Baju Gaun pun yang berlengan dan labuh sampai ke betis. Pernah juga, orang tegur sebab kami pakaikan anak baju besar... Tapi, pedulikan..itu cara kami.

Pergaulan anak-anak tak didedahkn lagi sebab belum bersekolah... Tapi, tetap ada peraturan bila dia bergaul dengan sepupu lelaki... Terangkan awal walaupun dia tak faham... Contohnya, kakak dah besar nanti, tak boleh salam tau dengan sepupu kakak... Allah marah... Walaupun dia mengerti... tapi kena fahamkan dari awal.

Kepimpinan Melalui Teladan
Ibu bapa adalah corak tauladan kepada anak-anak... Masa kecil nilah kita nak didik... Jika kita beradab, insha Allah.. anak kita mengikut... Contohnya, bab pakai tudung... jika kita mula pakai tudung... tanpa disuruh...dia akan mengikut... 

Memang mencabar mendidik anak zaman sekarang... Banyak pengaruhnya. Tu pun MF dah tamatkan siaran Astro... anak-anak hanya ditayang kartun tentang binatang, kartun Upin Ipin..tu pun ditapis, Pada Zaman Dahulu dan kartun yang tiada unsur ganas, lawan dan pakaian yang mencolok mata.

Anak-anak zaman sekarang mudah terpengaruh... Jadi, dia perlu dikawal... Ada ketika kita perlu berlembut.. Dan ada ketika kita perlu bertegas... MF bukan nak kata pandai dalam mendidik anak... Cuma, kongsi pengalaman... Kadangkala MF juga salah... Sebab kita semua ibu bapa yang sedang belajar mendidik anak generasi Y.

Pendidikan Seks Dalam Islam
Dalam Islam cukup jelas dah pasal pendidikan seks... Selain ajar pasal aurat... Ajar tentang pergaulan dalam keluarga...  Antaranya boleh baca di entry Asingkan Tempat Tidur Anak.

Anak-anak sekarang juga suka bertanya... Jadi, kena jelaskan bab seksual seawal usia...dengan jawapan yang munasabah dan yakin... Jadi, bukan senang kan jadi mak bapak ni... Hari-hari kena cari gali ilmu...

Kenapa kanak-kanak sekarang cepat baligh dan matang
Kajian psikologi mengatakan, antara punca kanak-kanak sekarang cepat baligh dan matang kerana faktor evolusi, persekitaran dan juga pemakanan... Jadi, kawal pemakanan anak...di rumah dan juga di sekolah...  Kalau boleh ajar anak bawa bekal...dan elakkan anak-anak terdedah dengan makanan yang dimasak oleh orang fasik secara kerap... Elakkan makan luar la lebih elok sebenarnya...  Masak sendiri... Lebih berkat...

MF nak cakap panjang pun tak tahu... Apa-apa pun perkara sebegini bermula dari rumah.. Atas ibu bapa tu sendiri bagaimana mencoraknya... MF cuma kongsi ilmu dan pengalaman...

Moga Allah lindungilah zuriat keturunan kita dari terjebak dalam perkara yang Allah murkai... Banyakkan berdoa.. Dan mantapkan iman ahli keluarga kita... Peranan bapa sebagai ketua keluarga...dan ibu sebagai pendidik dan pengasuh anak-anak...

Tarbiah Sentap:
Jangan tahu buat anak... Tapi lepaskan macam ayam... Nak mengandung nak beranak kadang mudah..sebab kita ada tempoh dan masa tertentu... Tapi nak jaga amanah Allah dan mendidik jadi manusia beriman dan yang Allah redha sampai ke akhir hayat...

Maaf jika ada yang terasa dengan entry ini... Moga kita ambil iktibar dan pengajaran... Serta fikirkan sesuatu dan bertindak sekarang jika tak nak peristiwa sebegitu jadi pada keluarga kita... Ujian Allah untuk orang lain sebagai pengajaran untuk dia dan juga kita semua...


Serpihan Sayap Di Pulau Reunion Adalah Milik MH370!

Selepas setahun lebih baru dikhabarkan serpihan sayap yang di temui di Pulau Reunion berhampiran Lautan Hindi adalah milik MH370..  Pasti berita ni mengejutkan semua pihak... Tapi masih menimbulkan beberapa lagi tanda tanya lain...

SERPIHAN sayap Boeing 777 yang ditemui di Pulau Reunion disahkan Malaysia dari pesawat Malaysia Airlines MH370 yang hilang, membuktikan ia terhempas di Lautan Hindi. Bagaimanapun, punca nahas masih tidak diketahui.

Berikut perkara utama yang kita tahu dan masih tidak tahu mengenai misteri MH370.

Kita tahu:

- MH370 berlepas dari Kuala Lumpur dengan 227 penumpang dan 12 anak kapal pada 12.41 tengah malam, 8 Mac tahun lalu, melalui Laut China Selatan menuju Beijing.

- Pesawat dipandu juruterbang Zaharie Ahmad Shah, 53, yang mempunyai 33 tahun pengalaman dengan syarikat penerbangan itu manakala Fariq Abdul Hamid, 27, ialah pembantu juruterbang.

- Sebelum MH370 memasuki kawasan trafik udara kawalan Vietnam, seseorang dalam kokpit menghantar mesej suara terakhir kepada pengawal Malaysia berbunyi: “Selamat malam, Malaysia Three Seven Zero,” pada jam 1.19 pagi.

- Sekitar jam 1.30 pagi, sistem pengesanan, termasuk transponder pesawat ditutup tetapi pesawat itu muncul di radar tentera sehingga jam 2.15 pagi menunjukkan ia kembali ke arah Malaysia dan kemudian menuju ke Lautan Hindi.

- Serpihan sayap yang ditemui di Pulau Reunion selepas lebih 16 bulan pesawat hilang disahkan dari MH370 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang mengumumkannya pada jam 1.30 pagi 6 Ogos 2015 dengan memetik penyiasat antarabangsa.

- Bateri beacon perakam data penerbangan yang hayatnya 30 hari pada MH370 kemudiannya didapati telah tamat tempoh lebih setahun sebelum berlepas, menimbulkan persoalan sama ada menjejaskan usaha pencarian lokasi pesawat terhempas di Lautan Hindi.

Kita tidak tahu:

- Punca pesawat itu mengalihkan laluan kerana sama ada krew kokpit atau sistem pemantauan pesawat tidak memberi sebarang tanda masalah sebelum itu dan cuaca pada malam kejadian adalah baik.

- Adakah ada krew kokpit terlibat kerana ramai pakar menganggap ia menjadi kemungkinan paling besar.

- Adakah berlaku rampasan atau keganasan dalam pesawat kerana tiada sebarang tuntutan daripada sesiapa.

- Kenapa sistem pengesanan pesawat dimatikan dan oleh siapa.

- Di mana lokasi MH370 terhempas. Walaupun penemuan serpihan sayap membantu mengesahkan kawasan carian adalah di Lautan Hindi namun selagi kotk hitam dan perakam data penerbangan tidak ditemui, punca kehilangan MH370 kekal menjadi misteri. - (Sumber: HM)


Berita ni mengalihkan isu RM2.6 billion dan juga viral pasal kabinet tak habis tu lagi... Pelbagai spekulasi lain pula timbul...

Apa pun... Takziah buat keluarga mangsa MH370... Hanya Allah yang tahu kebenarannya... Bertawakal kepada Dia... Moga suatu hari nanti... Segala persoalan disebalik tabir akan terungkai... Ameen...


Khasiat Biji Selasih!

Khasiat Biji Selasih!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: Google Images

Sedapnya nikmati sirap selasih sejuk time bulan puasa... Nikmat walaupun hanya air sirap.. dan selasih tu buatkan sirap tu lagi sedap. Biji selasih, mak MF kata teloq katak.. masa dulu tak minum la air yang ada selasih ni...Tapi lepas cuba sekali.. nak lagi.. 

Biji selasih bukan sekadar biji dan penyeri air.. tapi ada khasiatnya yang tersendiri... Antaranya:
  1. Dapat mengurangkan panas badan.
  2. Ia berkhasiat untuk menguatkan organ hati.
  3. Merawat insomnia (penyakit susah untuk tidur).
  4. Menenangkah fikiran yang secara tidak langsung dapat mengurangkan keadaan gelisah dan gagap.
  5. Dapat membantu mengatasi masalah gangguan pencernaan seperti sembelit.
  6. Dapat mengurangkan masalah sakit kepala, sakit gigi dan sakit perut.
  7. Bagi wanita, zat cineole dan tannin yang terkandung dalam biji selasih berkhasiat untuk mengurangkan cairan berlebihan pada vagina.


Biji selasih digunakan untuk merawat sembelit dan heartburn. Selain itu biji selasih ada khasiat lain, seperti minyaknya boleh digunakan sebagai bahan aroma terapi dan minyak wangi. Biji selasih juga boleh merawat pelbagai penyakit. Di CHina, biji selasih digunakan untuk merawat penyakit jangkitan, sakit perut, gigitan serangga, penawar demam, selera makan, membantu penghadaman, jantung, batuk dan mengurangkan panas demam.

Biji selasih boleh dimakan bila masa sahaja tetapi bijinya perlu direndam dalam air. Waktu terbaik untuk mengambilnya ialah sebelum tidur. Biji selasih berkesan sebagai antibiotik memusnahkan bakteria. Ia membantu menyah toksik dari dalam badan melalui darah dengan itu ia membersihkan darah. Pada waktu malam semasa kita tidur, ia bertindak sebagai pencuci mengeluarkan kesemua toksin dari darah dan pada esok paginya toksin dikeluarkan. Rasa kembong akan hilang dan kita akan rasa segar semula.

Sutter Gould Medical Foundation menyatakan biji selasih boleh mengawal gula dalam darah bagi pesakit kencing manis Type 2. Biji selasih dikatakan dapat membantu mengurangkan berat badan. Sifat selaput gelatin biji selasih yang telah direndam digunakan sebagai bahan dalam minuman dan ia mengenyangkan, yang boleh menyebabkan kehilangan selera makan jika diambil sebelum waktu makan.
Sumber: Facebook

Banyak betul khasiat biji selasih kepada tubuh badan kita... Nak kena amalkan selalu camni.. sedap tu, bila kenyal-kenyal suka main biji selasih dalam mulut... hehe

Motivasi: Langkah Pertama!!!

Langkah pertama penting dalam permulaan sesuatu.

Langkah pertama memang susah, tapi tanpa langkah pertama kita akan berada di takuk yang sama...

Cari kekuatan...
Yakin diri...
Dan mulakan langkah pertama...

Ianya pasti merubah hidup anda...
Jika langkah ke arah positif... Baiklah pengakhirannya nanti..
Jika langkah ke arah negatif... Moga ada peluang untuk berpatah balik...


05 Ogos 2015

Info Grafik: 8 CARA UNTUK DAPAT ANAK KEMBAR!!!

Usahalah..bagi sesiapa yang bercadang nak dapatlan anak kembar tu ye...

Masa mengandungkan anak kedua... Ada juga teringin... Tapi Allah tahu kita mampu ke tak kan.. Seorang je la...

Tapi, Allah perkenankan doa untuk rasa jaga anak kembar...

Itulah yang terjadi... Si kakak dan si adik ibarat kembar...semua nak sama... Pening kepala juga la... Hehe...

Jadi... Usahalah sesiapa yang berhajat tu... Tapi MF lebih yakin dengan perancangan Allah... Jika Allah tahu kita mampu dari segala segi untuk didik anak kembar... Insha Allah, Dia akan kurniakan...



Sumber gambar: Facebook


Tips Nak Cukupkan Minum 3 Liter Air Setiap Hari!

Nak minum air bagi cukup 3 Liter setiap hari bukan sesuatu yang mudah...

Bagi yang dah biasa takde masalah... Tapi bagi yang baru nak mula... Nak istiqamah tu amatlah mencabar... 

MF blogwalking dan terbaca satu tips mudah dari seorang blogger ni... Tapi cari balik...dah tak ingat yang mana... Maaf ye sahabat tak dapat nak kreditkan link dia...

Tapi, MF cuba praktikkan ilmu dan tips yang dia coretkan di entry dia...

Cara mudah nak amalkan minum air cukup 3 Liter setiap hari... Alhamdulillah... MF rasa, dalam banyak tips yang MF cuba yang ni paling mudah dan berkesan... Serta boleh istiqamah.. Insha Allah...

Caranya...
Setkan satu bekas air yang cukup 300ml... Macam MF guna Mug yang saiz standard... Dapat dalam 300ml air...

Amalkan minum setiap kali sebelum dan selepas solat lima waktu sehari semalam...

Sifirnya:
3liter = 3000 ml...
3000ml / 10 = 300 ml...

5 waktu solat x 2 kali (sebelum dan selepas)...  Jadi, setiap waktu solat kita akan minum 600ml air kosong...

Lima waktu solat cukuplah 3000ml atau 3L air kosong...

Alhamdulillah..  MF mula buat... Dan nampak mudah nak konsisten tu... Sebab kita tak lupa waktu solat kan... Insha Allah... Akan terus dan istiqamah minum air bagi cukup...

Air cukup penting bagi badan kita... Air tak cukup... Badan pun cepat penat dan lesu... Kulit pun kecut... Nak kurus pun susah... Jadi, sangat penting air pada tubuh kita... Tak makan takpe sangat.... Asalkan ada air... Kan...


04 Ogos 2015

Godaan Baru!

Dunia akhir zaman...

Itulah yang dikatakan...
 MENUTUP AURAT TETAPI TABBARUJ!!! 

Inilah fitnah yang dasyat di akhir zaman...

Dunia akhir zaman yang penuh kekeliruan... Menutup aurat... Tapi tiada rasa malu...
Menutup aurat... Tapi tak perbaiki akhlak....

Sama-samalah kita tengok diri sendiri...

Usah terlalu asyik tunding jari salahkan orang... Tapi cuba tengok cermin dan cari salah sendiri...


Buatlah Orang Lain Gembira!

Gembirakanlah...
Gembirakan orang lain...
Insha Allah...
Hati kita turut gembira berganda-ganda dari orang yang kita gembirakan tu...

Jika selalu gembirakan orang lain...
Dan tak berusaha untuk tidak susahkan orang lain...
Insha Allah... 

Allah akan sentiasa gembirakan hati kita...
Allah akan sentiasa permudahkan segala urusan kita...

Gembirakan orang lain juga salah satu cara untuk bahagiakan hati...

Buatlah orang lain gembira... Tunaikan hajat orang yang tersayang... Mudahkan urusan orang lain... Insha Allah... Ganjaran istimewa Allah sediakan untuk kita...


03 Ogos 2015

Dugaan dan Rezeki Serentak!

Pabila dugaan dan rezeki Allah datang serentak... Sungguh dalam dilema...

Masa nilah mohon kekuatan dari Dia..
Berserah dan bertawakal kepada Dia...
Hanya Dia yang menggerakkan dan memberi kekuatan...

Tiada daya dan upaya...
Melainkan dengan izin Allah....

Alhamdulillah...
Dugaan ditempuh dengan penuh redha...
Rezeki diterima penuh rasa syukur di dada..

***********************

Saat...
Empat-empat beranak selesema yang tiada penghujung...
Si pelindung keluarga pula sakit kepala...
Saat itulah juga Allah hadiahkan dengan rezeki yang tidak putus-putus...

Alhamdulillah....
Dalam dugaannya Allah nak hadiahkan sesuatu yang bermakna...

Kerana itu...
Pujangga mengatakan:

Di saat terik mentari...
Tetiba hujan datang tanpa diundang...
Kita menangis kerana mentari telah hilang...
Namun, tak lama kemudian...
Hujan berlalu dan sebenarnya...
Disebalik hujan yang mendatang...
Allah nak hadiahkan pelangi yang sangat indah...

Alhamdulillah....
Syukur ya Allah...
Atas dugaan dan rezeki yang Kau hadiahkan....


Antara Pos Laju, Gdex dan Skynet!

Antara Pos Laju, Gdex dan Skynet

Tiga syarikat penghantaran terbesar kat Malaysia...  DHL tak termasuk sebab dia penghantaran import eksport biasanya.. Tapi pos laju, gdex dan Skynet ni antara yang terbesar dan biasa digunakan orang ramai untuk hantar barang.

Bagi yang biasa guna bisnes online... Pasti pernah guna Ketiga-tiga ni...

Antara tiga tu... MF pilih Pos Laju... Kecewa dengan gdex dan Skynet...  Kedua-duanya memang mengecewakan... 

Bulan sebelum puasa pernah order barang dari supplier dari Kajang.. Fia guna perkhidmatan Skynet... Barang nak guna cepat... Sekali tiga hari baru sampai... Tu pun hari tiga kena hari Sabtu, tunggu juga pepagi sabtu tapi tak sampai pun... Dah tengah hari kami keluar ke Nilai 3, dalam perjalanan baru la dia call nak hantar barang... Fuhh.. Suami dah geram dah.. Hari Isnin terus je pergi tuntut kat pusat pengumpulan Skynet yang berdekatan.

Pengalaman dengan Gdex pula..
Gdex pengalaman guna alamat di tempat kerja cepat juga sampai... Mungkin pengurusan di kawasan tu cepat... Tapi pengurusan area gombak dan wangsa maju sangat mengecewakan.

Kami order barang dari supplier dan supplier pos barang hari Khamis... Target hari Jumaat atau Sabtu boleh sampai... Sekali..delay.. Suami call... Dia kata salah hantar ke pusat pengumpulan... Sepatutnya dari Cheras dia kena kumpul di Wangsa Maju, tapi pergi hantar ke Melawati... So, delay la sehari...

Suami minta nak ambil sendiri... Dia kata kena tunggu cawangan dia call semula. Tunggu punya tunggu la hari Jumaat tu, tak de call pun... Hari sabtu pun tak call. Hari ahad semak kat website gdex, ada kat Wangsa Maju...

Suami terus je nak pergi ambil kat sana... Jam 8.30 suami pergi... Tapi dekat 9.45 baru balik... Lama kemain... Padahal Gombak ke Wangsa Maju 10 minit je.. Balik, suami bagitau...lambat kat pusat pengumpulan di Wangsa Maju... Servis teruk katanya. Barang banyak tapi tak terurus... Tunggu dia cari barang tu pun lama... Alahai... Camtu pula...

Gdex oh Gdex perbaikilah mutu perkhidmatan kalau nak bertahan lama...

Dalam bisnes kami, untuk pelanggan kami, kami gunakan Pos Laju... Alhamdulillah... Tak pernah la mengecewakan setakat hari ini...  Servis laju...sesuai dengan namanya... Bahkan MF pernah terima barang yang dipos hari yang sama dari Baling Kedah... Terkejut...petang tu dah sampai...

Ini review berdasarkan pengalaman Mf dan suami sendiri... Mungkin pengalaman orang berbeza-beza kan... Apa pun... Harap pihak Gdex dan Skynet perbaiki mutu perkhidmatan... Tak kiralah di kawasan mana pun... Sebab kita manusia... Semuanya atas sikap kan...

Pos Laju pun...harap dapat kekalkan kualiti perkhidmatan di semua tempat macam ni juga... Walaupun mahal sikit, tapi kalau perkhidmatan bagus, orang akan suka dan berulang kali guna kan...

Impian kami.. Nak adakan satu bisnes perkhidmatan penghantaran satu hari nanti... Moga Allah permudahkan dan perkenankan...  Ameen...


Susu Alternatif Untuk Bayi!

Ada bayi yang alah susu ibu... Tapi bilangannya sangat sedikit...  Memang sedih la kan...

Tapi Allah tahu yang terbaik... Dan Allah ciptakan susu Alternatif lain yang sesuai untuk bayi... Walaupun tak sama dan tak kan sama.... Tapi, susu Alternatif ni sesuai untuk perkembangan bayi... Insha Allah...

Antaranya...
Susu soya
Susu kambing
Susu berasaskan beras...

Ketiga-tiga ni susu Alternatif untuk bayi... Boleh pilih yang mana sesuai...

Kira bayi yang alahan susu ibu ni spesial la kan.. Apapun.. Kita yang normal ni jangan pandang serong pada bayi ini... Tak de mak yang tak nak susukan anak dengan susu dia... Insya Allah...  Percaturan Allah itu terbaik untuk kita...


Tiada Alasan Tak Memasak Walaupun Penat Bekerjaya!

Zaman moden... 
Tiada alasan dah untuk memasak sekarang ni walaupun penat bekerja...

Salah satunya, siapkan bahan asas masakan awal-awal... Terutama cili giling dan bawang untuk tumisan...

Kisar dan simpan dalam peti sejuk...
MF akan kisar bawang putih dan besar stok untuk seminggu...  Sebab kalau lelama rasanya dah tak sedap...

Kalau cili kering pun sama... Kisar dan buat stok selama sebulan... Tapi kadang tak sampai sebulan...

Mood memasak MF di hari bekerja...
Kalau hari cuti kurang ada mood... Hehe... Kalau sekarang bulan Syawal...
Banyak yang buat rumah terbuka.. Jadi, tak memasak la time cuti hujung minggu...

Hari bekerja memang masak...
Kebetulan MF kerja masuk tengah hari...
Jadi, sebelum pergi kerja masak dan makan dulu... Dah jimat banyak...  Tak perlu makan lagi kat kantin...

Alhamdulillah...  Lebih puas hati memasak sendiri walaupun simple je kan...

Yang penting berkaattt... Insha Allah...


KABEL VS TAWAKAL!

KABEL VS TAWAKAL!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Ya, kabel. Mesti ramai yang pernah dengar perkataan ini. Sedari kecil aku selalu memdengar perkataan ini selalu diucapakan oleh mak,ayah, mak long,pak long, sepupu sepapat tentang perkataan kabel terutama selepas seseorang tu dah habis belajar dan nak kerja, terutama bila menghantar permohonan kerja dengan kerajaan. Selalu ayat yang biasa didengar “nak kerja kerajaan ni kena ada kabel besar, senang la dapat, kalau tak, jenuh duk ulang p temuduga la”.

Ya, setelah sekian lama, aku terfikir, dan aku akui kata-kata mereka ada benarnya. Kena ada kabel besar baru senang dapat kerja. TAPI aku bersetuju dengan konteks yang lain. Memamg kita kena ada kabel yang besar untuk kita berjaya, tidak kira dalam kerja, pelajaran atau apa-apa sahaja yang kita hajati. Bagi aku kabel yang aku maksudkan dalam ini ialah “KABEL KITA DENGAN ALLAH SWT”.

Semakin kuat kabel kita dengan ALLAH,semakin besar kejayaan yang kita akan peroleh, tidak kira dalam apa bidang yang kita ceburi, pekerjaan, pelajaran, perniagaan, rumahtangga, dan sebagainya. ALLAH SWT apa yang kita perlu,bukan apa yang kita mahu. Kita minta kerja dengan kerajaan, Allah bagi kita kerja dalam perniagaan, kita kerja dan kita belajar,buka perniagaan sendiri dan dengan izin ALLAH,perniagaan tersebut berjaya. Kita minat berniaga, tapi ALLAH takdirkan kita dapat tawaran masuk badan beruniform, kita kerja dengan ikhlas dan jujur, ALLAH murahkan rezeki kita,dapat keluarga yang bahagia, anak ramai, semua menjadi, Alhamdulillah,itu rezeki.

Kabel itu memang perlu ada, malah wajib ada dalam setiap diri insan bergelar manusia. Ya, kabel kita dengan ALLAH. Sejauh mana kabel kita dengan ALLAH, cuba kita check diri masing-masing. Kadang –kadang kita sering menyalahkan orang lain jika kita gagal melakukan sesuatu tanpa kita sedari kesalahan itu berada dalam diri kita sendiri.

Dalam hidup ini,kita perlu ada prinsip ni USAHA,DOA,TAWAKAL.

Bagiku, tawakal itulah kabel kita. Ya, tawakal! Setakat mana tawakal kita pada ALLAH. Tepuk dada Tanya iman.

‪#‎nukilan‬ dari hati kecil deq Siti

02 Ogos 2015

Transfer Aplikasi Masuk SD Card!

Nak jadikan smartphone yang betul-betul smart... Smartphone orang perempuan ni lain sikit... Banyak aplikasi penting bagi dia... Tambah pula kalau blogger kan...

Jadi untuk tidak memberatkan smartphone..  MF transfer beberapa aplikasi yang boleh di move kepada SD Card..  Terutama aplikasi yang guna RAM yang besar macam Facebook, Aplikasi untuk Edit Photo.. (MF guna Pixlr sebab senang nak kecilkan gambar dan masukkan watermark pada gambar sebelum upload ke dalam entry)... Dan aplikasi Messeger...  Semua tu besar-besar tu... Bukan Kb dah tapi Mb...

Dah transfer,  ringan sikit phone... Tak mudah hang... Barulah smart kan... Mudah nak buat kerja berblog guna mobile... Jadi mama blogger mana sempat nak hadap blog depan laptop selalu... Kebanyakannya guna mobile dan entry autopublish je... Janji dapat lepaskan minat dan hobi kan...




P/s: Install semula aplikasi Facebook demi memenuhi syarat GMBM yang baru. Mudah nak ping entry ke FB group melalui aplikasi Blogaway...  Selesai masalah...  Alhamdulillah.


15 PENGOMEN SETIA BULAN JULAI

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Jom lihat siapa yang ungguli 15 top lomentar blog Maria Firdz sepanjang bulan Julai.

sya mimie (17)


Terima kasih atas sokongan semua.. ada beberapa blogger baru..dan tahniah sebab terus jadi top komentar blog ni.. Terima kasih atas sokongan semua.

Buat yang baru, MF dah masukkan blog anda di Maria Firdz Bloglist...supaya MF dapat kunjung balas blog anda selalu... 
Bekalan Seorang Dai'e

Bekalan Seorang Dai'e

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sumber: Google images

Dakwah bermaksud:
Mengajak/menyeru orang buat baik ke jalan yang diredhai Allah. 

Hukum dakwah: Wajib 

Sesiapa sahaja wajib berdakwah... Jangan kata ustaz ustazah je punya kerja... sesiapa sahaja wajib ajak orang lain buat baik... dan sesiapa sahaja wajib cegah kemungkaran di depan mata... bukan tunggu orang di pejabat agama... 

Dakwah zaman moden:
Sebarkan ilmu agama dan ilmu yang bermanfaat melalui blog, whatsapp. twitter dan lain-lain medan sosial....

Sesiapa sahaja boleh berdakwah, namun perlu ada ilmu, akhlak, amal dan ibadah... Tak perlu semuanya sempurna, tapi dakwahlah, ajaklah orang lain untuk sama-sama berubah ke arah yang lebih baik. Kerana itu juga dakwah. ... 

Jom dakwah jom... 
sebarkan ilmu dan kebaikan... kerana itu tanggungjawab kita bersama.. namun, untuk orang itu berubah itu semua kerja Allah yang memberi hidayah kepada sesiapa yang dikehendakinya. 

01 Ogos 2015

Nuffnang: CPUV Awal Ogos!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alhamdulillah... rezeki dapat CPUV awal Ogos... Bulan Julai memang CPUV tak meriah.. Earning pun tak banyak mana... Harap bulan Ogos lebih baik ye Mr. Nuff.


CPUV kali ni dari Sloane Clinic Workshop.. Tiga CPUV dari pengiklan yang sama..
Alhamdulillah...

Terima kasih Nuffnang...
Moga lebih meriah ye lepas ni.. 
Personaliti Orang Yang Lahir Bulan Ogos!

Personaliti Orang Yang Lahir Bulan Ogos!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

August Personality

Dah masuk bulan ogos ni... Jom kita kenal sikit watak kebanyakan orang yang lahir bulan Ogos. Personaliti ni adalah hasil kajian dan soal selidik dari pakar psikologi. Tak 100% betul.. tapi jika ada yang sama, mungkin ada kebetulannya. 


* Suka berlawak.
* Mudah tertawan padanya.
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
* Berani dan tidak tahu takut.
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
* Pandai memujuk orang lain.
* Terlalu pemurah & bersikap ego.
* Nilai harga diri yang sangat tinggi.
* Dahagakan pujian.
* Semangat juang yang luar biasa.
* Cepat marah & mudah mengamuk.
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
* Sangat cemburu.
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
* Cepat berfikir.
* Fikiran yang berdikari.
* Suka memimpin dan dipimpin.
* Sifat suka berangan.
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
* Belajar untuk bertenang.
* Sikap kelam kabut.
* Romantik, pengasih dan penyayang.

* Suka mencari kawan 

Kalau MF belek diri MF dengan ciri-ciri di atas hampir 80% juga la sama... Tapi jangan yakin dan percaya, sekadar pengetahuan. Selebihnya ianya rahsia Allah... sebab tarikh kematian dan kematian adalah Rahsia Allah, yang kita tak tahu hikmah disebaliknya.
Selamat Datang Bulan Ogos!

Selamat Datang Bulan Ogos!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Sekejap je masa berlalu, dah masuk bulan Ogos dah... Bulan Ogos bulan yang menggembirakan MF... sebab ianya bulan kelahiran MF dan si kakak.. bila tarikhnya tunggu je la notification kat Facebook.. hehe... Terasa makin tua pula...

Alhamdulillah.. masih diberi nikmat Iman, nikmat Islam hingga ke saat ini..
Moga bulan Ogos ini, menjadikan bulan yang meninggalkan moment indah, menggembirakan dan lebih baik dari sebelumnya. ameen...

Kenangan Berblog Sepanjang Julai:
Tiada apa yang istimewa pun, cuma bulan Julai agak slow momentom berblog sebab sibuk dengan tugas hakiki sebagai guru dan juga suri rumahtangga bekerjaya...

Blog memang sentiasa update, tapi blogwalking tak selalu...
Moga bulan Ogos, mood dan momentom berblog lebih meningkat dan idea lebih banyak untuk mencoret sesuatu yang bermanfaat untuk semua... Insha Allah...

Moga bulan Ogos, lebih lapang rezeki dari Nuffnang dan Innity... serta offer dari mana-mana pengiklan ke kan.. hehe... Tapi apa-apa pun itu bukan tujuan utama MF berblog.. kalau ada, adalah.. sebab tu MF tak buat dan tak usaha sangat la pasal iklan atau advertorial... Jadi, syukur apa yang ada...

Moga bulan Ogos lebih baik dari bulan sebelumnya .. moga amal pun lebih banyak.. insha Allah.. ameen..