07 Februari 2015

Kerabu Kulit Tembikai!

Salah satu resepi simple hari ni...
Kerabu... lama sunguh tak makan kerabu... suami beli buah tembikai...jadi kulit dalamnya yang warna putih tu boleh digunakan lagi...

Mudah je pun... nak buatnya ..

Korek kulit tembikai yang warna putih dengan sudu... lepas tu potong nipis-nipis...

Bahan untuk buat kerabu...
Gula, garam, air asam jawa, cili padi...

Gaul semua bahan dengan kulit tembikai yang dipotong tadi..... cili padi tu dipotong kecil..tapi MF suka tenyeh bagi keluarkan airnya untuk rasa lebih pedas...

Dah gaul sebati... bolehlah makan... makan dengan nasi putih panas-panas dan ikan goreng...pun sedap...


Kumpulan Zero Juara MLM 2014!

Semalam malam minggu... Anak-anak tido awal.. Jadi, habiskan malam minggu melayan Maharaja Lawak Mega 2014 secara live streaming online...

Kami tonton kat web  pencuristream.com ... Tu pun berkali-kali server down sebab terlalu ramai tonton online...

Semua peserta bersungguh-sungguh buat yg terbaik... Peserta senior iaitu Sepahtu dan Shiro tak meletakkan harapan tinggi tapi diorang buat yang terbaik untuk peminat...

Tapi dah pertengahan tu MF dah nampak Zero menyerlah semalam... Dah ternyata memang mereka yang menang semalam... Tahniah kumpulan Zero... Kumpulan adik beradik dari Negeri Sabah yang nampak berbakat...

Kumpulan Sepahtu tempat kedua, Nabil ketiga, Keempat Shiro dan Kelima Bocey...

Tahniah buat semua... Terhibur la tengok persembahan mereka... Terutama dari kumpulan Sepahtu dan Shiro yang memang lawak bermoral serta ada makna tersirat...


Psst: pengalaman melayan MLM 2014... Selain Fear Factor, Master Chef Malaysia, MLM juga adalah program realiti yang kami tonton... Yang lain memang tak pernah ambil port...

06 Februari 2015

First Giveaway 2015

First Giveaway 2015

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Assalamualaikum and peace upon you. ^^


First Giveaway 2015

Senarai Hadiah.

Top Refferal.
  • 1 set Beauty Product x1 by Merlyn
  • Topup RM5 x1 by Sheila
Random.
Good luck! ^_^

Giveaway Shawl by Izzara Exclusive!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)




Hadiah-hadiahnya:

1. Sehelai shawl pilihan hati, bernilai RM49 setiap satu untuk seorang blogger bertuah!
2. Diskaun sebanyak RM10 sehelai tudung untuk lima blogger yang bertuah  =D

Tag:  +Green Farra +husna yusof  +CT Humairah 

Tonton Maharaja Lawak Mega (MLM) 2014 Final Secara Langsung Di Pawagam Malam Ini!


Malam ni, malam sabtu malam minggu... Bagi peminat Maharaja Lawak Mega 2014 pasti tak kan lepas kan peluang untuk tonton malam ni... Sebab malam ni malam penentuan siapa bakal bergelar juara musim ini...

MF tonton juga tapi lepas habis rancangan... Sambil layan dengan suami... Antara satu-satu rancangan realiti MF tengok... Tapi tak pernah tengok live sebab takde langgan Astro Warna... MF langgan Astro pakej yang paling basic je... Tu pun rasa tak tertengok kot... Jadi MLM biasa layan kat internet yang diorang dah rakamkan...

Tapi, semalam dengar kat radio Sinar.fm, MLM Final malam ni akan disiarkan secara live kat pawagam TGV dan MBO ... Best tu... Rasa macam nak pergi tapi mustahil la sebab ada anak kecil... Tapi takpe... Boleh juga tonton online kot... Pasti ada je live kat internet juga...

Bagi yang tak tengok secara real boleh tengok kat pawagam... Tak pun tengok je la kat Astro bagi yang ada langgan Astro Warna..


Setakat undian hari Selasa lepas... kumpulan Sepahtu ditangga teratas diikuti Shiro dan Zero... Itu dari undian peminat la... Tapi penentuan malam ni... Tema malam ni Muzikal dan Bebas...

MF tak sokong sesiapa... Tapi setakat ni MF suka tengok lawak dari Sepahtu dan Shiro sebabnya bermoral dan bukan sekadar lawak... Yang lain-lain MF tak ikuti sangat... Tengok kalau dapat empat bintang je dari juri...

Siapa menang??? Kita tunggu je malam ni... Tengok je la... Sekadar release tension... Harap lawak malam ni lawak bermoral walaupun ada tema...

Semoga berjaya buat semua peserta akhir MLM 2014.


Pssst: sesekali entry pasal isu hiburan...

Fenomena Whatsapp Group!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Whatsapp satu alat penghubung yang penting masa kini. Walaupun ada aplikasi seperti telegram, line, wechat namun, whatsapp tetap jadi pilihan walaupun dah kena bayar dalam tempoh tertentu... MF pun nak kena bayar mulai bulan Mei 2015 nanti... Ingat renew untuk lima tahun terus la kan.. 

Jika dulu, orang hanya pandai berwhatsapp secara perseorangan, tapi kini muncul pula whatsapp group.. buat kumpulan perbincangan melalui whatsapp... jika dulu whatsapp hadkan kepada 50 orang dalam satu group, kini diupgrade kepada 100 orang ahli dalam satu group. 

Apa yang MF perhatikan di laman sosial facebook, sekarang whatsapp bukan seperti dahulu lagi... Whatsapp sudah jadi satu fenomena baru dalam teknologi whatsapp... dari group di facebook, muncul pula ke group dan penubuhan group whatsapp... 

Pendapat MF, dari segi kebaikannya dapat berkongsi ilmu dan info-info berguna dari rakan alam maya atas dasar kerjaya, minat atau kegemaran yang sama. Contohnya, jika guru buat whatsapp guru bahasa sahaja, dan dapat kongsi ilmu tentang pengalaman dan cara mengajar bahasa Melayu dan bahasa Inggeris. Dari sudut positifnya ada baiknya. 

Namun begitu, ada juga kesannya jika tidak dijaga dengan baik... atau amanah dengan baik, Bila dalam whatsapp group orang lain tetap boleh copy nombor telefon kita... dan yang lebih advance dengan teknologi, boleh buat macam-macam dengan nombor telefon tu. Pergaulan juga bebas antara lelaki dan perempuan walaupun hanya di alam maya... 

Cadangan MF, sebelum join sesuatu group whatsapp terutama group yang dari facebook atau alam maya, PASTIKAN mohon dan minta izin suami. Ini bagi wanita yang sudah berkahwin. Bagi yang belum berkahwin pula, sentiasa berdoa agar terpelihara dari fitnah dunia. Bagi suami juga, perlu bagitau isteri agar tidak terjadi syak wasangka dalam hati isteri.. Pastikan isteri tahu group apa yang suami join. Jagalah ikhtilat walaupun di alam maya... Perlu ingat! Syaitan tak kan berputus asa menghasut manusia... Bahkan dia akan buat apa sahaja... sedetik hati kita lalai... maka waspadalah... 

Ada baiknya join group yang tiada percampuran lelaki dan perempuan, contohnya group kaum ibu sahaja!, atau group geng workshop kereta...(walaupun ada perempuan minat kereta, tapi bilangannya sedikit). Joinlah group yang memang khas untuk kepentingan kerjaya dan rakan yang kita pernah kenal sahaja....seperti group rakan sekolah menengah atau zaman di universiti. Elakkan join group yang ada percampuran lelaki dan perempuan walaupun atas dasar dan minat yang sama.... Jika ada masalah cukuplah PM atau tanya di Facebook... Walaupun begitu, kongsilah perkara yang bermanfaat dan berilmiah... elakkan bergosip, mengumpat, mengata serta kongsi hal peribadi dengan orang lain... kerana kita tak kenal hati budi rakan maya kita.

sumber: google images

Ini pendapat peribadi MF sendiri, tiada kena mengena dengan sesiapa... sebab MF makin bimbang bila ikhtilat dah tak dijaga..tak kira yang bujang atau yang dah kahwin sama sahaja... Tundukkanlah pandangan walaupun di alam maya... Jangan bagi peluang dan ruang untuk syaitan menghasut kita... Sentiasa berdoa agar dipelihara dari segala fitnah, noda dan dosa. Insha Allah moga Allah memberkati hidup kita semua. Maaf andai ada yang terasa.
Salahkah Suami Ambil Duit Isteri?

Salahkah Suami Ambil Duit Isteri?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

sumber: google images

Ramai suami sedar bahawa mereka merupakan ketua keluarga dan sudah menjadi tanggungjawabnya untuk memenuhi keperluan dan kehendak isteri dan anak-anak. Namun, masih ada juga yang tertanya-tanya bolehkah dan apakah hukum jika suami mengambil duit isteri tanpa pengetahuan?

Harta isteri adalah milik penuh isteri. Walaupun dalam bab memberi sedekah, isteri tidak perlu meminta izin suami untuk  melakukannya menurut jumhur ulama’. Isteri boleh membelanjakan hartanya mengikut kehendaknya asalkan perbelanjaan itu tidak membawa kepada dosa-dosa seperti pembaziran, maksiat dan  sebagainya.

Namun, jika perbelanjaan isteri boleh membawa kepada kemurkaan Allah, maka suami boleh menghalangnya. Ini atas dasar kewajipan seorang suami untuk mencegah isteri dan keluarga daripada dimasukkan ke dalam neraka, bukan atas dasar harta itu miliknya. Firman ALLAH SWT: “Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras dan tidak menderhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka pula tetap melakukan segala apa yang diperintah." (Surah at-tahrim:6)

Suami boleh mengambil harta isterinya hanya dengan keizinan dan kerelaan si isteri. Daripada Anas bin Malik bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Tidak halal harta seorang Muslim yang lain melainkan dengan kerelaan hatinya." (Riwayat Imam ad-Daruqutni)

Dalam kitab Maratib al-Ijma’ ada mengatakan bahawa, “Para ulama’ telah sepakat menegaskan bahawa tidak halal suami bersedekah dari harta milik isterinya melainkan dengan izin isterinya." (Maratib al-Ijma', Imam Ibnu Hazm, 1/92). [sumber]

Pendapat dan pandangan penulis, walaupun hak duit isteri adalah 100% hak mutlak isteri, namun si isteri perlu diingatkan bahawa isteri bekerja dan mencari rezeki lain tak kira lah berbisnes di rumah, buat direct selling, atau MLM atau memang bekerja makan gaji, semua tu atas keizinan suami. Jadi, haram jika bekerja tanpa izin suami. Dan jika suami perintahkan isteri jadi suri rumah sepenuh masa kerana kemampuannya menyara keluarga, si isteri wajib akur dan perlu terima berapa sahaja nafkah wang belanja yang diberi suami. 

Jadi, tak perlu lah nak berkira dalam bab ini... sebab rezeki kita dapat juga atas keizinan suami memberikan kita kerja.. jadi, tak dengan suami pun nak berkira walaupun dari segi hukumnya begitu kan... Saling memberi dan menerima serta bantu-membantu tu kan mengikatkan lagi kasih sayang... Rezeki yang dikongsi bersama insha Allah, akan lebih berkat... insha Allah. 



Nota:
Pernah MF tanya seseorang, kenapa masih bekerja, sedang suaminya lebih dari cukup untuk menyara keluarga... Tapi jawapannya buatkan MF tersenyum. Katanya, tak best tak bekerja sebab tak dapat pegang duit sendiri... Tak best sebab nak harap suami bagi... hmmm... MF senyum je... Andai para isteri tahu, bahawa pahala isteri yang berkhidmat untuk suami di rumah tu lagi berganda dari wang gaji serta segala isi dunia, pasti para isteri tak nak bekerja, dan jadi suri rumah sahaja. Impian MF pun begitu... MF nak berkhidmat di rumah sebagai suri rumah sepenuh masa, insha Allah... Moga tercapai impian tu... Bukan nak kata bekerja tu tak dapat pahala, tapi...pahala suri rumah tu lain... sebab... ooo.. panjang pula nak dicerita... apa-apa pun.. bekerjaya atau suri rumah, kita sama-sama mencari pahala dan keredhaan Ilahi demi meringankan beban si suami. 
Tips Atasi Rasa Lapar Ketika Berdiet

Tips Atasi Rasa Lapar Ketika Berdiet

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

sumber: google images

Diet, tapi lapar... macam mana nak diet... Tips berikut mungkin boleh diamalkan untuk atasi rasa lapar tu terutama ketika usaha untuk turunkan berat badan. 

• Kerap minum air
Bagi mengelakkan rasa lapar, amalkan mengambil segelas air pada setiap jam. Kebiasaan seperti ini amat membantu bagi mengeluarkan toksik di dalam tubuh sekali gus memberikan rasa kenyang. Akhirnya, tubuh akan terhidrasi dengan baik seterusnya membuatkan badan kembali sihat bertenaga. 

• Letak kayu manis dalam masakan
Adakah anda tahu bahawa kayu manis adalah rempah yang sihat dan bermanfaat diletakkan di dalam masakan. Secara tidak langsung, ia berfungsi untuk menstabilkan gula dalam darah sekali gus melambatkan proses pencernaan. Hasilnya, anda akan merasa kenyang lebih lama. 

• Makan secara perlahan
Makan pada kadar yang cepat membuatkan makanan yang ditelan tidak mampu dicerna dengan baik. Oleh itu, makanlah pada kadar yang lambat atau sederhana. Ia membuatkan proses pencernaan berlangsung dengan sempurna malah dalam masa yang sama membuatkan anda berasa kenyang dan selesa. 

• Makan buah 
Ramai mengetahui bahawasanya buah amat bagus untuk kesihatan. Namun ada di antaranya gemar mengambil jalan mudah dengan meminum jusnya sahaja. Antara minum dengan mengunyah, adalah lebih bagus makan buah asli yang telah siap dipotong. Cara ini dikatakan berupaya membuatkan seseorang itu berasa kenyang lebih lama. 

• Kurangkan gula 
Mungkin masih ramai yang belum sedar bahawa gula mampu membuatkan seseorang itu berasa lapar dan kenyang pada satu tempoh yang singkat. Sewaktu tekanan darah menurun, kita mudah berasa lapar. Jalan terbaik yang boleh dilakukan adalah dengan mengurangkan pengambilan gula dalam kehidupan sehari-hari. 

• Ambil banyak serat
Serat merupakan makanan yang paling lama untuk dihadamkan. Disebabkan itulah kita digalakkan mengambil serat ketika sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Pada masa yang sama, ia juga bagus untuk kesihatan pencernaan kita. 

• Minum teh atau kopi
Kopi atau teh adalah minuman yang bagus diambil bagi mengurangkan rasa lapar. Lebih elok sekiranya ia dihidangkan bersama jumlah gula yang kurang. Selain itu, teh juga dikatakan berupaya meningkatkan tahap kesihatan tubuh secara keseluruhan. 

• Makan dalam kuantiti sedikit 
Tidak salah  makan tiga kali sehari tetapi cubalah ambil makanan tersebut dalam kuantiti sedikit. Pola makanan sebegini dipercayai amat membantu untuk menjaga paras gula dalam darah sekali gus menghindarkan kita dari merasa lapar sepanjang masa. 

MF rasa, nilah punca kenapa usaha MF untuk naikkan berat badan tak berjaya... huhu... Memang ada beberapa tips tu MF buat dan amalkan... jadi MF tak berasa lapar... tapi masalahnya MF bukan kuruskan badan, tapi nak naikkan berat badan. Jadi, yang kurangkan berat badan tu, boleh amalkan tips ni.. insha Allah berkesan untuk kurus secara sihat.

Kisah Teladan: Pemuda dan Profesor

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

sumber: google images

Seorang profesor sedang menaiki sampan bersama seorang pemuda untuk menyeberangi sungai. Professor pada ketika itu dalam perjalanan untuk ke Kampung Bunga Berjuntai bagi menyiapkan kajian terbaru beliau.


Mereka bersembang.

“Kamu ni tahu membaca ke?” tanya professor kepada anak muda itu.

“Saya buta huruf tuan. Kerja saya bawa orang seberang sungai je,” jawab pemuda itu jujur.

“Kesian…kamu sudah kehilangan separuh nikmat kehidupan kerana tidak tahu membaca,” balas prof.

Pemuda mendiamkan diri.

“Kamu ada buat simpanan wang untuk masa depan?” tanya prof lagi.

“Takde prof,” balas pemuda itu ringkas.

“Ish…ish..kalau begitu, kamu kehilangan separuh lagi nikmat kehidupan. Macam mana kamu nak hidup kalau tidak ada wang simpanan,” leter prof.

Pemuda itu sekali lagi mendiamkan diri. Akur dengan kelemahan diri.

Tiba-tiba sampan yang mereka naiki bocor. Air mula melimpah masuk ke dalam sampan.

“Prof…kamu tahu berenang tak,” tanya pemuda itu?

“Tak tahu,” jawab Prof kegusaran.

“Kalau begitu kamu akan kehilangan seluruh kehidupan kamu,” jawab pemuda.

Cerita ini cukup bermakna. Ringkas tapi padat.

Setiap orang itu ada kebijaksanaan dan kelebihannya. Kecerdikan seseorang dalam suatu perkara tidak akan menjamin kecerdikannya dalam semua perkara. Maksudnya, seorang doktor adalah orang yang paling pintar di hospital tetapi mereka bukanlah hero jika mereka bertugas di kilang Maggi. Malah fungsi mereka sangat terhad. Pastinya tidak mampu hendak dibuat ujian darah ke atas maggi seandainya didapati maggi berkenaan sakit(rosak).

Yang hendak ditekankan di sini adalah keperluan kita semua untuk saling memberi. Setiap orang dikurniakan idea yang berbeza, maka kita jadikan perbezaan itu sebagai satu rahsia kejayaan bukannya satu kelemahan.Cuma kadang-kadang di kalangan kita, ada yang malu untuk bersuara. Takut ideanya dikritik. Takut ideanya ditolak. Mungkin mereka belum faham apa beza ‘Cadangan vs Arahan‘.

Akhir kata, mutiara kata untuk hari ini : 
Cantiknya pelangi adalah kerana warnanya yang pelbagai.

Jangan memperlekehkan seseorang walaupun luarannya nampak tak sempurna... hidup kita saling melengkapi...dan kita tak mampu nak jadi semua untuk sempurna kan kehidupan di alam fana ini... Bersyukur dengan kelebihan yang ada, dan jangan pandang hina orang lain kerana kelebihan yang kita ada.

05 Februari 2015

Petua Untuk Melegakan Angin Dalam Badan!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Seksanya kena serang dengan angin dalam badan... MF memang teruk kalau sekali kena.. rasa macam nak pitam... sebab tu memang elak makanan berangin ni.. Cara MF kurangkan angin adalah dengan sapukan losyen Pati Halia... sapu kat perut dan betis serta tapak kaki.. suami pula tolong urutkan belakang.. memang tak selesa kalau ada angin dalam badan... sebab kalau dah dok dalam badan, tak nak keluar pula anginnya... Tapi amalan dan petua-petua ni boleh membantu melegakan angin dalam badan... :

Petua 1: Campurkan air perahan bawang merah setengah cawan dengan halba rebus setengah cawan. Kemudian, campurkan sedikit madu asli dan kacau sehingga sebati dan minum. Amalkan setiap hari.

Petua 2: Kupas seulas bawang putih yang sederhana besarnya dan makan mentah-mentah. Badan akan menjadi hangat dan angin akan keluar. Rasa mual dan pening akan berakhir.

Petua 3: Ambil 5 ulas bawang putih dan bakar tetapi jangan sampai hangus. Kemudian, makanlah bawang tersebut. Hasilnya, angin dalam badan akan keluar.

Petua 4: Rebus buah mata kucing bersama halia dan gula melaka. Minum air tersebut setelah suam. Lebih elok diamalkan selepas memakan nasi.

Berikut adalah makanan yang menyebabkan angin dalam badan:
  • Kacang
  • Sayuran seperti kobis, petola, terung, labu
  • Ubi
  • Taugeh
  • Bawang
  • Asparagus
  • Buah-buahan seperti nangka
  • Bijirin seperti roti gandum
  • Minuman ringan 
  • Susu dan produk daripada susu dan keju (MF tak alah angin yang ni.. susu dan keju feveret tu)
  • Makanan dalam peket yang mempunyai laktus di dalamnya seperti roti, bijirin dan sos salad.
Tips Sihat Agar Tak Mudah Diserang Angin dalam Badan.

  • Banyakkan minum air kosong. (air suam sebaiknya)
  • Kurangkan udara yang anda sedut. (amalkan nafas melalui hidung, dan hembus ikut mulut)
  • Makan perlahan-lahan dan kunyah lebih. (makan dengan adab bukan gelojoh)
  • Elakkan makan gula-gula keras dan mengunyah gula-gula getah
Makanan berangin tu ikut orang juga la.. ada je yang tahan badannya boleh makan... Petua ketiga MF selalu juga buat, tapi petua keempat tu menarik juga.... boleh la cuba... sedap kan air mata kucing... lebih kurang rasa macam air longan la juga... mungkin boleh cuba... 

Guna Minyak RON97 lebih Jimat dari RON95???

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sejak harga minyak menurun, suami MF memilih untuk guna minyak RON97... memula guna untuk isi Proton Perdana V6... terasa kelainannya... rasa macam jimat dan lepas tu kami guna pula untuk perodua Viva660... memang terasa lain, bila MF memandunya... rasa macam smooth dan enjin pun agak senyap.. dan lebih jimat... isi full tank boleh tahan lebih dari dua minggu untuk penggunaan setiap hari pergi balik kerja... lebih kurang jaraknya 25km pergi balik... Suami pun dah guna RON97 untuk motosikal Hondanya... dan pernah sekali guna RON99 nozzle warna merah... tapi RON99 ni susah nak jumpa..dan jarang dijual oleh kebanyakan stesen minyak... tapi..betul ke RON97 lebih jimat dan enjin makin lancar?.. Jom study pasal minyak pula... 
Proses penghasilan jenis minyak dan gas...
Sumber: google images

RON adalah singkatan bagi ‘RESEARCH OCTANE NUMBER‘, dimana octane number ataupun octane rating bermaksud ketahanan minyak tersebut sebelum ianya meletup atau dinyalakan di dalam engine anda.

RON97 bermakna minyak ini lebih tinggi ketahanannya berbanding dengan RON95 atau RON92. RON yang tinggi dicipta untuk mengelakan berlakunya nyalaan pramatang dan pada asalnya diciptakan untuk kereta yang berkuasa tinggi seperti kereta-kereta lumba dan sport.

Tidak bermakna menggunakan RON95 itu tidak bagus untuk kereta anda. Harus diingatkan bahawa nilai oktana tidak ada kaitan dengan kandungan tenaga di dalam bahan api, ataupun kelajuan bagi api palam pencucuh untuk sampai merentasi kebuk pembakaran. Ia hanya ukuran ketahanan bahan api terhadap nyalaan sendiri.

Oleh itu, ia sepatutnya tidak menjejaskan prestasi enjin. Namun begitu, anda masih perlu memeriksa keperluan gred minima bagi enjin kereta anda.

Apa yang perlu anda buat ialah rujuk buku panduan kereta anda untuk Rating Octane minimum yang boleh dipakai dan juga kereta anda perlu menggunakan minyak unleaded (tanpa plumbum) ataupun leaded (plumbum).

Apabila anda refer kepada manual kereta anda, kat situ ada ada tercatat minimum ron yang boleh digunakan. Kalau dia tulis ron 95, maknanya anda kena guna Ron 95 dan ke atas saja. Jangan pula guna minyak bawah ron95. Nanti rosak pula kereta anda.

Selain di dalam buku panduan, anda juga boleh melihat sticker Octane Rating minimum di lid penutup minyak kereta anda. Di situ pun biasanya ada di catatkan.

Secara asasnya memang lagi tinggi RON tu, maka lagi bagus minyak tu. Tapi perlu diingat, RON yang lebih tinggi tidak bermaksud ianya lebih berkuasa. Ia hanya bermaksud minyak itu lebih susah untuk dinyalakan. Dan sebenarnya, setiap engine sesebuah kereta itu direka dengan minimum octane rating nya yang tersendiri.

Jadi, paling pentingnya ialah periksa manual kereta anda, apakah nilai minimum octane rating atau RON nya. Gunalah minyak paling minimum yang dicatatkan itu. Kalau RON95 maka anda boleh guna RON95 tanpa ada sebarang masalah. Dengan menggunakan minyak RON95, anda sebenarnya dapat menjimatkan duit anda kerana ianya lebih murah.

Namun, kepada mereka yang pakai kereta yang berkuasa tinggi contohnya kereta sport seperti evo, impreza, type R, skyline dan sewaktu denganya, maka adalah sangat disarankan supaya anda gunalah minyak RON97. Walaupun harganya mahal sedikit, tapi tidak mengapalah, janji anda puas hati. Nanti boleh la anda pecut kereta dengan lancar, tanpa semput-semput. [Sumber]

Jadi, faham dah la.. nombor tu mewakili ketahanan minyak tu dalam enjin... apa-apa pun check kat manual bookkerta masing-masing itu lagi baik kan darimengikut kata orang,,. Tapi MF cuma kongsikan dari pengalaman MF sendiri... Nak jimat kena tahu cara penggunaan kenderaan yang betul... bukan sebab minyak atau sebab kereta juga kan... banyak cara nak jimat minyak yang pernah MF kongsikan DI SINI.

Kecewa Dengan EEDAZcollection: Tiga Bulan Ditempah, Belum Terima Barang!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)



Semalam pasti ramai yang baca status MF kat facebook tentang rungutan kemarahan MF dengan satu perniagaan butik online... Hari ni, MF nak luahkan segalanya lepas tiga bulan MF berkira-kira untuk dedahkan... dan status ni pun MF ada tanya pendapat blogger lain.. patut atau tak MF dedahkan...

Akhirnya MF akan dedahkan pengalaman MF berkaitan order MF yang tiga bulan lepas, tapi sampai ke saar ini belum diterima, bahkan dalam whatsapps semalam... belum dijahit...

Apa perasaan anda sebagai pelanggan???



Syarikat tu terkenal juga ya... butik ni ada terletak di Perak kalau MF tak silap lah... dapat lebih 100 ribu like di page facebook dan pernah taja, orang-orang popular dan selebriti tv... huhu.. hebatkan.. tapi tak segah itu sebenarnya bagi MF.

Tempahan kali ini adalah kali kedua... MF pernah order inner neck berdagu saiz M dan L tapi soft awning... kali pertama order, siap dan diterima dalam masa dua minggu... MF faham sebab benda kena tempahan atau pre-order, memang makan masa kan... jadi, ok la dua minggu tu kan.. tapi tetap MF follow up la... baru diorang siap dan pos... MF puji, design diorang cantik dan sedap pakai, kainnya tak panas dan tahan lasak... best... tapi perkhidmatan memang mengecewakan kali ni...


Korang boleh baca printscreen rentetan tempahan ni.. Sebelum bulan Oktober 2014 MF dah tanya, tanya untuk order kali kedua ni.. iaitu MF order Inner Neck Berdagu Saiz M dan L tapi hard awning pula kali ni... warna hitam... lepas bincang-bincang, pada 1 Oktober 2014 MF buat pembayaran online..melalui CIMBClicks... Total jumlah pmebayaran RM50 sahaja...

Lepas dua minggu, MF PM kat page diorang tanya, iaitu pada 16 Oktober 2014, MF tanyakan status order.. rupanya diorang ada masalah... tu pun esoknya baru dibalas PM MF... MF dah rasa nak marah tapi sabarkan hati... MF tanya, kenapa tak inform awal-awal..nak kena tunggu customer tanya baru nak bagitau... huhu...

Lepas tu baru diorang inform diorang pindah kilang.. jadi, semua order tertangguh.. dan baru nak mula balik... lepas 20 Oktober baru dia PM lagi bagitau masalah diorang tu.. tapi MF balas, MF tunggu je, tapi kalau de masalah bagitau la...

28 Oktober 2014 MF PM lagi nak minta duit, sebab lama sangat kan.. dah sebulan dah.. tapi tak berbalas langsung... hinggalah 12 Disember 2014 baru dia balas, katanya ada 30 order masih sangkut... rasanya termasuk order MF la tu agaknya.. Lepas tu 19 Disember 2014, dia PM bagitau dah settlekan beberapa design yang sangkut dan baru nak mula buat inner neck pula... Jadi, MF tunggu je la...

Hinggalah sampai bulan Januari... tahun baru MF PM lagi tanya.. tiada jawapan... sehinggalah dah masuk bulan Februari ni.. PM juga tiada jawapan... dan MF cari semula no telefon kalau ada.. dan whatsapps pula...


Baru dia reply kat whatsapps... mujur dia ingat lagi order MF ni... Dia kata, tempahan MF baru dipotong tapi tak dapat jahit lagi.. pastu minta MF gantikan order MF dengan yang ready stock... inner neck soft awning...saiz M dan S... kalau yang tu baik tak payah order.. kat kedai bersepah jenis tu... tak berbaloi dengan harga kalau nak tempah sebab kat kedai dan butik lain pun ada.. tapi saiz yang MF tempah tu takde kat kedai dan susah nak dapatkan... MF survey harga kat web lain mahal... tapi bila dah murah, kain berkualiti, perkhidmatan lah pula teruk..

MF memang kecewa... sebab diorang tak jaga customer... bukan kali pertama MF order, tapi kali kedua... ooo... mungkin sebab belian MF tu tak sampai ribu riban kan.. MF tak popular kan.. jadi, layan tak layan je order tu kan... MF kira sabar kot.. Kalau kena kat customer lain, memang dah lama diprintscreen dan diviralkan... tapi MF sabar dan cuba faham situasi diorang sebab MF anggap, MF juga buat bisnes jenis tempahan... tapi bila kena gini.. rasa serik nak order kat page yang popular... Baik MF beli kat page facebook yang like ratus-ratus tapi perkhidmatan mantap kan...

MF rasa bengang betul, lepas tengok status update page pasal kepuasan pelanggan dia la.. dia tak tahu, ada je yang teruk dan tak puas hati.. bukan niat MF nak lingkupkan bisnes orang, tapi moga peniaga lain pun ambil pengajaran... kalau ada masalah cepat-cepat PM customer... maklumkan kelewatan dan sebagainya... MF pun ada syarikat.. jenis tempahan juga... dari sekecil-kecil tempahan hingga yang besar, kami cuba buat yang terbaik... walaupun pelanggan tu tempahannya nilai RM5...tapi dia tetap pelanggan kita... kena jaga... jangan ingat kita dah popular... orang yang tempah sikit-sikit ni takde duit... (memang kecewa habis la ni sampai terluah camni... rasa nak menitik air mata pun ya juga)

Kes MF ni masih tertangguh.. MF tak tahu bila MF boleh dapat tempahan MF, sebab duit dia tak nak pulangkan pula... maklumlah busy bebenor la katakan.. Syarikat ni tak menipu, sebab masih reply mesej customer, cuma perkhidmatannya tak layak dinilaikan bagi MF.

Buat EEDAZCollection, maaf sebab saya terpaksa dedahkan perkhidmatan anda kat blog ni.. tiga bulan saya tunggu dan sabar.. tapi kesabaran manusia ada hadnya kan... Harap pihak EEDAZCollection dapat selesaikan masalah tu dengan segera... 

Formula Menjemput Rezeki!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Networking kita dengan ALLAH mesti luar biasa. Barulah rezeki kita luar biasa. Ni nak share beberapa Networking yg paling utama...
  1. DHUHA.
  2. Tahajjud.
  3. Membaca Al-Quran setiap hari.
  4. Berzikir. Amalkan zikir Ya Wahhab 40,000 kali setiap hari selama 7 hari. (+ amalkan Asma al-Husna atau mana-mana zikir dari Asma al-Husna)
  5. Bersilaturrahim.
  6. Bersedekah.
  7. Solatlah di awal waktu. Panggilan ALLAH lagi penting dari segala-segalanya.
  8. Serahkan sepenuh pergantungan kita kepada ALLAH.
  9. Tawakal dan Usaha. Tawakal dulu baru usaha..minta bulat-bulat pada Allah..baru kita usaha.
  10. Restu dari mak dan ayah...antara senjata didlm dunia bisnes.


KITA JAGA NETWORKING DENGAN ALLAH, INSHA ALLAH NETWORKING DALAM BISNES KITA ALLAH AKAN JAGA... INSHA ALLAH

04 Februari 2015

WW ~Dilema Menulis Nama~

Dilema ramai para guru masa kini...
Trend bagi nama panjang-panjang...

Hmm... Tapi tak tahu siapa yang bersalah... Ibu bapa dengan kehendaknya...

Dan pihak KPM kena kot lebarkan ruangan menulis nama...

Apa-apa...ini buatkan ku insaf nak letak nama anak panjang-panjang...


WW ~Deko Sandwich!~

Kumpulan pertama
Kumpulan kedua
Kumpulan ketiga
Kumpulan keempat
Bertungkus lumus siapkan sandwich

Aktiviti pagi ini...
Mendeko sandwich dan menyediakan salad buah oleh Ahli Persatuan Puteri Islam sesi petang...

Seronok tengok diorang buat... Kerjasama dan kreatif...

Dan semuanya...sedap...
Alhamdulillah... Kenyang juga sebab jadi juri dan tukang rasa...

Tahniah buat semua yang bekerjasama jayakan aktiviti kita hari ini...


03 Februari 2015

JJCM: Top Steak House at Sungai Besi

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Semalam...masih mood cuti.. maklumlah KL cuti empat hari sambutan hari wilayah sambung dengan hari Thaipusam hari ni... Ramai kata jalan KL agak lengang... MF pun perasan la juga..

Cuti empat hari tak ke mana pun... cuaca panas, lebih selesa je landing time dengan anak-anak... tapi petang semalam, suami ajak pergi pejabat dia kat Sg. Besi ambilkan bahan kerja untuk disiapkan.. Jadi, lepas solat Asar, bersiaplah kami empat beranak... dan suami pun ajak jenjalan sekali... sebab lama kami tak jenjalan kan... target nya ke Dataran Putrajaya.. nak biarkan anak-anak bermain la kononya...


Gerak ke Sg. Besi dah hampir senja.... dapat tengok sunset di tengah bandar KL.. cantik juga.. jalan pun lengang la juga.. maghrib sampai di tempat kerja suami.. settle solat dan segala bagai... suami ajak makan dulu...sebelum gerak ke Putrajaya..

Setelah berbincang, kami tuju ke Restoran Makanan Barat pula.. masih takde mood nak makan nasi... jadinya kami ke Restoran yang bertentangan dengan Mee Tarik Warisan... Iaitu Top Steak House yang terletak di Bandar Baru Sungai Besi.


Waktu tu, masih tak ramai orang sebab baru lepas maghrib... tak lama duduk untuk order sampai... Lihat menu... hmm... boleh tahan rambang matanya... rasa macam nak makan semua...

Ni je gambar yang MF sempat snap.. nak snap satu-sati memang tak la kan.. dok berperang dengan anak.  Nak tahu menunya, kena la berkunjung ke Top Steak House ya... 

Lepas pilih order... tak sampai lima minit air sampai dulu.. Lepas 10 minit baru makanan pula sampai.. Tiga order untuk makanan... Speghati untuk si kakak, MF order Morocco Chicken Rice (tetiba teringin nak makan nasi pula), dan suami order  Beef Steak Black Pepper.


Air kami order satu je, sebab gelas besar dan kongsi tiga orang...
Air tembikai laici... sedap..cuma agak manis.. sebab tu order air suam sekali..



Puas makan, sedap dan nasi MF makan tu tak pedas, jadi memang boleh kongsi dengan adik... ayamnya pun terasa rempah dan lembut isinya hingga ke tulang..


Steak yang suami makan pun sedap... terasa black peppernya, dan lembut dan tak liat dagingnya... puas dan kenyang..


Speghati kakak tu, nampak simple... tapi memang sedap.. speghati lembut..dan terasa lemak, cili dan cukup rasa...ditambah dengan cheese pula... memang sedap... puas makan sepinggan... habis kakak makan seorang...

Alhamdulillah.. puas hati makan kat Top Steak House... sedap..dan layanan pun cepat dan memuaskan... persekitaran yang bersih...


Sekarang ni, Top Steak House ada buat promosi Cabutan Bertuah kepada pelanggannya... Makan lebih RM50 dalam satu resit layak sertai cabutan bertuah ini... Cabutan setiap hari sabtu minggu pertama setiap bulan jam 9.30-10.30 malam... Hadiah utama ialah satu unit iPad Mini dan hadiah-hadiah lain berupa Voucher makan di Top Steak House...

Kami masuk la cabutan bertuah tu... tak letak harapan pun... sebab lebih RM50 kan... maka masuk jela.. Jika ada rezeki, ada la kan...

Top Steak House juga ada cawangan lain di Sri Rampai ... Alhamdulillah.. lepas juga keinginan nak merasa makan western food... Sesiapa yang nak mencuba boleh la ke Top Steak House... untuk JJCM kali ni MF kasi 4/5 bintang untuk Top Steak House.

Berhati-hatilah Ketika Perempuan Lebih Memilih Untuk Diam!!!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Saat kau sudah menjadi seorang suami, 

sesekali pandanglah wajah isterimu ketika ia terlelap; itulah wajah orang yang tiada hubungan darah denganmu, tetapi tetap selalu berusaha melengkapimu.

Sesekali saat isterimu sedang bersantai, ciumlah tangannya; itulah tangan yang selalu ikhlas mengerjakan pekerjaan rumah serta membesarkan anak-anakmu, padahal sebelum akad nikah ia tak punya hutang budi terhadapmu;

Sesekali di saat isterimu sedang marah; cubalah mengerti hatinya, mungkin kemarahannya adalah satu tanda dia begitu peduli terhadap keluarganya.

Berhati-hati lah ketika isterimu lebih memilih untuk diam!!!

********************
madah yang sungguh mendalam dan berkesan... Patut rasanya sesekali kongsikan madah sebegini dengan para suami... Agar mereka cuba mengerti...bahawa wanita itu berbeza dengan lelaki... Tapi cuba dan berusaha untuk melengkapi hidup seorang lelaki... 

Fitrah manusia itulah... Allah ciptakan Hawa sebagai peneman kaum Adam... 

Renungkanlah.. 

Perempuan bukan dijadikan dari atas kepala untuk disanjung dan dipuja
Perempuan juga bukan dijadikan daripada alas kaki untuk dipijak-pijak sebagai alas kaki
tetapi perempuan dijadikan daripada tulang rusuk kiri lelaki
diciptakan dengan hati untuk disayangi
diciptakan dengan tangan untuk dilindungi
tulang rusuk kiri lelaki, bengkok sifatnya
menjadi tanggungjawab lelaki untuk meluruskannya
tidak mungkin batang yang bengkok mampu menghasilkan bayang yang lurus
akal perempuan setipis rambutnya
selalu mengikut perasaan ketika berbicara

hati perempuan serapuh kaca
mudah tersentuh dengan kata-kata
nafsu perempuan setinggi gunung
hanya keimanan mampu menghalangnya
suara perempuan gemersik bak buluh perindu
hingga menusuk, membelai di kalbu
bicara perempuan sehalus sutera
takkan jemu ketika mendengarnya
air mata perempuan mahal harganya
tanda kasih pada kekasihnya
kasih perempuan selembut salju
mampu membuat lelaki hilang arah tuju.

Resepi Mee Kari Mudah Tapi Rasa Macam di Kedai!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Tajuk gempak tu... hehe... Tapi apa-apa pun kena baca sampai habis juga... 

Kali ni resepi orang bosan makan nasi nama sebenarnya.. hehe.. dah dua hari MF tak makan nasi... Makan merapu je.. janji kenyang... tak lalu tengok nasi.. tapi bukan MF diet.. nak diet apanya kalau badan dah sekeping aje gayanya... tapi tulah.. suami pun sama je .. jadi, jimat la beras ye.. makan roti, buah dan air je banyak... hihi.. 

Semalam, terasa nak makan sesuatu yang kenyang tapi bukan nasi.. mula nya nak wat mee goreng, tapi suami suarakan mee kari... jadi buat lah.. sebab dia beriya pergi cari bahan-bahannya.. 

Mee kari ni simple sangat.. bahannya tak banyak... tapi rasa mabeles... 


Bahan-bahan untuk kuah kari:
  • Isi ayam, 
  • bebola ikan, fishcake (goreng separuh masak) 
  • bawang merah dan bawang putih serta halia (tumbuk halus), 
  • cili giling,
  • serbuk kari daging (MF guna jenama Babas, sebab memang biasa guna jenama ni je yang sedap di tekak MF dan keluarga) 
  • minyak, garam, gula, 
  • santan (MF guna santan M&S kotak kecil)
  • air


Bahan-bahan hiasan:
Daun bawang, tauhu, dan tauge

Cara memasak kuah:
  • Panaskan minyak, tumiskan bahan yang ditumbuk.
  • Dah naik bau, masukkan cili giling sekali dengan serbuk kari yang dibancuh dengan air
  • Bila dah pecah minyak, masukkan isi ayam dan juga santan... 
  • Kemudian masukkan air untuk jadikan kuah. 
  • Bila mendidih, masukkan garam, gula dan fishcake serta fishball yang telah digoreng dan dipotong kecil. 
  • Biarkan mendidih hingga masak dan siap untuk dihidang.
Untuk makan... Masukkan mee, masukkan kuah dan taburkan dengan tauge, daun bawang, dan juga tauhu... lepas tu.. ngap la apa lagi.. hehe.. eh.. baca doa dulu... lepas tu baru makan... hihi

Tak sangka, resepi mee kari yang mudah ni.. sedap macam kak Old Town gayanya.. bertambah-tambah pula si suami makan... habis la juga mee setengah kilo hari ni... Alhamdulillah... 

Resepi ni bertambah sedap, jika dimasak dengan hati dan zikir... insha Allah.. pasti sedap kalah di kedai!


Psst: Resepi original ciptaan sendiri.. takde cedok dari mana-mana sumber di internet... 
5 Kelebihan Orang yang Menuntut Ilmu

5 Kelebihan Orang yang Menuntut Ilmu

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

sumber: google images

Memang tersangat banyak kelebihan yang telah Allah janjikan kepada mereka yang bergelar penuntut ilmu. Marilah kita menghayati hadis-hadis yang menceritakan perihal ini.

1- Allah permudahkan bagi penuntut ilmu jalan ke syurgaNya

 عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ((مَنْ سَلَكَ طَرِيقًا يَلْتَمِسُ فِيهِ عِلْمًا سَهَّلَ اللهُ لَهُ بِهِ طَرِيقًا إِلىَ الجَنَّةِ)) أخرجه مسلم 
Maksudnya: Daripada Abu Hurairah radiallahuanhu berkata: Rasulullah bersabda: (( Barangsiapa yang menyusuri jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan permudahkan baginya jalan untuk ke syurga.)) {HR Muslim}

2- Malaikat meletakkan sayap menaungi penuntut ilmu dan makhluk-makluk Allah memohon ampun baginya.

 عَنْ أَبِي الدَّرْدَاء رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: (سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلَّى اللهُ عليْه وسلَّمَ يَقُولُ: مَن سَلَكَ طَرِيْقًا يَبْتَغِي فِيْهِ عِلْمَاً سَهَّلَ اللهُ لهُ طَرِيْقَاً إلى الجَنَّة وإنَّ المَلائِكَةَ لَتَضَعُ أجْنِحَتَهَا لِطَالِبِ العِلْمِ رِضَاً بِما يَصْنَعُ وَ إنَّ العَالِمَ لَيَسْتَغفِرُ لهُ مَن في السَّمواتِ ومَن في الأرضِ حَتَّى الحِيْتَانُ في المَاءِ وفَضْلُ العَالِمِ عَلى العَابِدِ كَفَضلِ القَمَرِ على سَائِرِ الكَوَاكِبِ وإنَّ العُلَماءَ وَرَثَةُ الأنبِيْاءِ وإنَّ الأنبِيْاءَ لمْ يُوَرِّثُوا دِيْناراً ولا دِرْهَمَاً وَ إنَّما وَرَّثُوا العِلْمَ فَمَنْ أَخَذَهُ أخَذَ بِحَظٍّ وَافِرٍ). َأَخْرَجَه أَبُو دَاوُد وَالتِّرْمِذِي 

Maksudnya: Daripada Abu Darda’ radiallahuanhu berkata: Aku mendengar Rasulullah i bersabda: (( Barangsiapa yang menyusuri jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan permudahkan baginya jalan untuk ke syurga. Sesungguhnya Malaikat meletakkan sayapnya untuk menaungi penuntut ilmu kerana redha atas apa yang dilakukannya. Sesungguhnya seorang alim itu akan diminta ampun baginya makhluk yang di langit dan di bumi hinggakan ikan-ikan di laut. Kelebihan seorang alim berbanding seorang abid ialah ibarat rembulan kepada bintang-bintang yang lain, Sesungguhnya para ulama ialah pewaris nabi-nabi, dan sesungguhnya nabi tidak mewariskan dinar atau dirham, tetapi mereka mewariskan ilmu, barangsiapa yang mendapatkannya maka dia telah mendapat satu keuntungan yang besar.)) {HR Abu Daud dan At-TIrmizi}

3- Allah menginginkan kebaikan bagi diri penuntut ilmu. 

عَنْ مُعَاوِيَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ((مَنْ يُرِدِ اللهُ بِهِ خَيْرا يُفَقِّهْهُ فِي الدِّيْنِ )) أَخْرَجَه البُخَارِي وَ مُسْلِم 

Maksudnya: Daripada Muawiyah radiallahuanhu berkata: Rasulullah bersabda: (( Barangsiapa yang dikehendaki Allah kebaikan baginya, maka Allah akan menjadikan dia faham dalam bidang agama.)) {HR Bukhari dan Muslim}

4- Ilmu menjadi amalan yang dapat dijadikan aset di akhirat nanti. 

وَعَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ((إِذَا مَاتَ ابْنُ آدَمَ انْقَطَعَ عَمَلُهُ إِلاَّ مِنْ ثَلاَثٍ: صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ )) رواه مسلم 

Maksudnya: Daripada Abu Hurairah radiallahuanhu berkata: Rasulullah i bersabda: (( Apabila matinya seorang anak Adam itu, maka akan terputuslah amalannya kecuali tiga perkara: sedekah jariah, atau ilmu yang dimanfaatkan dengannya (oleh orang lain), atau anak soleh yang mendoakannya.)) {HR Muslim}

5- Menuntut ilmu dikira antara ibadah dan jihad.

 قَالَ مُعَاذُ بْن جَبَل رَضِيَ اللهُ عَنْهُ: "تَعَلَّمُوا الْعِلْمَ فَإِنَّ تَعَلُّمَهُ لِلَّهِ خَشْيَةٌ، وَطَلَبَهُ عِبَادَةٌ، وَمدَارَسَتَهُ تَسْبِيحٌ، وَالْبَحْثُ عَنْهُ جِهَادٌ، وَتَعْلِيمَهُ لِمَنْ لاَ يَعْلَمُهُ صَدَقَةٌ، وَبَذْلَهُ لأَهْلِهِ قُرْبةٌ، وَهُوَ الأَنِيْسُ فِي الوَحْدَةِ، وَالصَّاحِبُ فِي الخَلْوَةِ". 

Maksudnya: Berkata Muaz bin Jabal: “Tuntutlah ilmu, sesungguhnya menuntutnya kerana Allah adalah satu bentuk ketakwaan, mencarinya adalah ibadah, mengulangkajinya adalah tasbih, mengkajinya adalah jihad, mengajarkannya kepada orang yang tidak mengetahuinya adalah sedekah, menyampaikannya kepada ahlinya adalah mendekatkan diri kepada Allah. Dia adalah teman kala keseorangan dan sahabat ketika bersendirian.”

Jangan pernah berhenti menuntut ilmu walaupun sehingga ke akhir nyawa... Ilmu bukan untuk dikagumi bukan juga untuk dipamerkan, tetapi untuk dikongsi dan dimanfaatkan.

02 Februari 2015

Alat Kesan Kanser Serviks di Rumah

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Info menarik MF nak kongsi dengan wanita di luar sana... berapa ramai yang pernah buat pemeriksaan Pap Smear tak kisah la bagi anak dara atau mak dara??? Pasti tak ramaikan sebab malu... bab bersalin lain cerita la.. tapi nak buat pemeriksaan sebegini memang tak sanggup rasanya kan.. malu... walaupun kita tahu kepentingannya kan... 

Tapi kini kita boleh buat pemeriksaan ala pap smear di rumah untuk kesan kanser pangkal rahim.. buat sendiri..dan tahu result sendiri hanya di rumah...



Cervisafe Kit iaitu alat yang sama fungsinya seperti ujian Pap smear untuk mengesan kehadiran virus HPV lebih awal. Cervisafe diletakkan di dalam kumpulan peranti iaitu kelas terendah dalam peranti perubatan setara berus gigi dan putik kapas.

Menariknya, Cervisafe Kit adalah alat pengambilan sendiri sampel serviks untuk mengesan perubahan sel dan kehadiran virus HPV. Ia direka khas mengikut kesesuaian tubuh wanita yang menjadikan pengambilan sampel secara sendiri lebih praktikal dan selesa.

Tanpa kehadiran doktor atau pakar perubatan, wanita lebih bersedia dan tidak malu menjalani ujian tanpa kehadiran orang lain. Ini sudah tentu membuang tanggapan mengenai pemeriksaan yang memerlukan mereka berada di hospital atau klinik dalam tempoh lama. Dengan kit ini, wanita boleh membuat ujian sendiri di rumah dan sampel akan dihantar ke makmal untuk pemeriksaan lanjut,

Bentuknya yang lebih kecil, menggunakan alat pemegang getah serta kelopak getah, ternyata sangat lembut dan halus sehingga tidak menyakitkan. Paling penting ujian dijalankan dua dalam satu iaitu membabitkan ujian HPV DNA dan ujian Pap sehingga ia mampu mengesan 100 peratus keganjilan sel pada serviks.

Cara menggunakan Cervisafe:

  • Keluarkan Cervisafe daripada pembungkus melalui bahagian pemegang.
  • Pilih posisi selesa dan sesuai untuk anda, misalnya berbaring sambil membeng­kokkan lutut dan membuka pangkal paha.
  • Berdiri dengan menaikkan sebelah kaki di atas kerusi untuk membuka pangkal paha.
  • Dalam keadaan selesa, masukkan kit perlahan-lahan sehingga penunjuk sampai ke pintu masuk faraj.
  • Tolak tombol sehingga anda merasai sentuhan seakan-akan halangan. Kemudian putarkan tombol lima kali mengikut arah jam.
  • Pegang tombol dan tarik perlahan-lahan.
  • Keluarkan Cervisafe sepenuhnya daripada faraj.
  • Tarik tombol sehingga tanda keselamatan kelihatan.
  • Buka penutup botol.
  • Halakan bahagian kepala ke mulut botol. Tolak tombol supaya kelopak jatuh ke dalamnya. Ketatkan penutup dan pastikan kelopak teng­gelam dalam cecair.
  • Masukkan botol dalam beg disediakan.
  • Masukkan borang disediakan, botol dan alat ke dalam kotak, tutup rapat.
  • Letakkan sampel di semua cawangan Al Ansar Health di seluruh negara.

Setakat ini, alat ni takde dijual di farmasi atau mana-mana hospital swasta lain... Alat ni boleh di dapati di LaDIY Healthcare, anak syarikat di bawah DNA Resources Centre bekerjasama dengan Al Ansar Health dengan menyediakan Cervisafe Kit di semua 15 cawangan di seluruh negara pada harga RM299.

Selepas membuat ujian sama ada di Al Ansar Health atau di rumah, bahan ujian perlu dibawa ke Al Ansar Health sebelum dihantar ke DNA Resources Centre untuk ujian makmal. Keputusan ujian diperoleh selepas tujuh hari bekerja dan jika positif, Al Ansar Health akan memberikan nasihat dari segi pemeriksaan kesihatan serta cara meningkatkan imunisasi badan menerusi pengambilan makanan tambahan.

Menarik juga... tapi berbaloi la dengan harga kan..sebab bagi siapa yang memang segan nak jumpa doktor boleh la dpatkan alat ni...

Minyak Turun, Harga Barang Tak Turun-turun!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Alhamdulillah.. semalam harga minyak turun lagi...

Ron95 dah jadi RM95, dan Ron97 jadi RM2.00... MF sekarang dah beralih ke RON97 sejak harga minyak turun...sebab rasa lebih jimat... Sebulan dua kali je isi minyak kereta... Sekali isi full tank tahan la dua minggu lebih... tu kira jimat la tu sebab hari-hari ulang alik pergi kerja... Kalau cuti... Lagi jimat kot kan...

Tapi tak bestnya... Bila harga barang pula tak turun-turn... Semalam suami MF ke pasar... Beli ikan kembung dalam enam ekor pun RM8.00.. Dan dua potong isi ikan merah RM20 lebih... Berbanding harga isi ikan merah sebelum ni tak sampai RM20 pun.. Lepas tu dengar berita kat Sinar.fm tadi Katanya peniaga bersetuju nak turunkan harga barang... Kita tunggu la.. Kalau tak turun juga.. Kita report..  itu hak kita sebagai pengguna....

Hmm... harap harga barang turun la sikit... Kalau tak banyak pun... Diorang dah untung...nak untung lagi... Yang bebannya kita la pengguna ni...

Zaman sekarang... Ada Lima puluh dalam dompet dah pening nak beli apa...sebab tahu dah tak kan cukup... Tambah ada anak kan... Hmm..

Kos sara hidup sangat tinggi... Lagi terasa yang dok kat bandar ni... Kesian juga dengan kenaikan harga barang sebab harga minyak... Mak bapa MF yang kerja penoreh kat kampung tu lagi lah.. Walaupun tak guna kereta..tapi harga barang tetap sama macam kat bandar... Dah la harga getah murah sekarang ni...

Hmm.. Panjang pula celoteh citer pasal minyak ni... Apa-apa pun.. Yakin dengan rezeki Allah... Insha Allah ada jalannya... Berbelanja ikut kemampuan dan keperluan bukan ikut kehendak atau kemahuan... 

Top Komentor Januari 2015!

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

Sepatutnya keluar semalam la kan.. ramai blogger keluarkan carta ni semalam.. tapi semalam MF tak ngadap lappy sangat.. jadi hari ni baru sempat nak update...

Jom lihat siapa yang masuk carta top komentor Januari 2015

http://www.cekgunorazimah.com/ (86)

http://www.azhafizah.com/ (61)
http://drshikinzainal.blogspot.com/ (40)
http://lobaksusue.blogspot.com/ (38)
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/ (30)
http://sitiyangmenaip.blogspot.com/ (30)
http://www.dianarashid.com/ (29)
http://www.khirkhalid.com/ (28)

http://jnjikita.blogspot.com/ (27)
http://sweetlittlemom.blogspot.com/ (27)
http://mamapapaamir.blogspot.com/ (25)
http://iamaproudmama.blogspot.com/ (21)
http://www.sihatitunikmat.com/ (20)

http://www.cikgufarha.com/ (17)

http://aunidenovella.blogspot.com/ (17)

Terima kasih atas sokongan semua... Jemput blogwalking mereka semua yang nyata memang peramah da tak lokek untuk meninggalkan komen.. 

Terima kasih buat semua blogger yang pernah baca dan singgah... Cik Anonymous dan silent reader juga.. tanpa sokongan semua.. tiada makna blog ini hari ini.. terima kasih..