Beraya Dalam Jerebu!

Salam Aidil Adha semua...

Tahun ni raya haji beraya di Johor... Ikut giliran...  Sebab raya Aidilfitri di Kedah... Itulah cinta Utara Selatan yang dihubungkan dengan PLUS... hehe...

Selepas peristiwa jerebu melanda... MF merasa kesannya.. Kena semput asma teruk sampai kena sedut gas dua kali di klinik... Jadi, plan nak balik ke Johor awal ditangguhkan dan kenduri sepupu sebelah suami pun tak dapat hadir...

Reda asma, plan nak balik kampung diteruskan... Hari pertama balik hingga sementara nak tunggu ke hari raya... Tiada aktiviti menarika sekadar jenjalan dan pusing area JB je... Selebihnya kami cat rumah.

Hari Raya di Johor tahun ni disambut dalam jerebu... Teruk jerebunya... Pedih mata...

Tu gambar MF ambil masa perjalanan kami nak ke Plentong...  Dekat area Ulu Tiram... IPU masa tu pagi tu... Dah amaran kuning... Sekarang dah petang mesti lagi naik...

Tak sedap sangat nak jenjalan sebab jerebu... Pergi plentong. Jenjalan rumah saudara sebelah suami je... Pastu terus balik rumah...

Nak kena minum air banyak time jerebu gini... Pedih tekak kalau tak... Hmm... Dah la sisa asma ada lagi ni... Hmm... Memang berkurung je la jawabnya...

Kat negeri lain tak setebal di Johor... Tapi tu lah... Gelombang kedua jerebu dijangka akan melanda Malaysia dalam jangka masa terdekat nih... Huhu... Nauzubillah...  Moga keraplah turun hujan... Bawalah jerebu pergi dari negeri kami...


Post a Comment

5 Comments

  1. Salam singgah sini sis...salam aidiladha buat sis sekeluarga...

    Kat tempat diana pula awal pagi banjir...tak boleb lalu nak gi sembahayang tadi.

    ReplyDelete
  2. Teruk jerebu.mujur saya kat kapung, segamat.

    ReplyDelete
  3. alahai..jaga kesihatan juga ye MF

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^