بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

coklat bar

Resepi: Coconut Coklat Bar! | Ni projek semalam la ni.. Dengan en.Firdz a.k.a my husband... Semalam dia ke kedai... Konon nak beli bahan buat biskut... Haha... Sekali balik bawa balik coklat urai dengan acuan je... Haha.. Takde idea la tu... Sekali MF teringat resepi biskut mudah yang MF dapat dari facebook... Excited la dia... Sebab resepi ni simple sangat... Bahan pun mudah je... 

Resepi : Coconut Coklat Bar

Bahan-bahan:
Kelapa parut
Susu pekat manis lagi lemak berkrim
Coklat masakan 
Majerin Planta (jenama lain pun boleh)

Cara membuatnya:

1. Goreng kelapa parut hingga sedikit perang dan naik bau...

2. Bila dah suam sikit... Masukkan susu pekat... Agak-agak je ye... Kiranya hingga kelapa tu boleh dikepal dan dibentukkan panjang macam bar...

3. Gaulkan kelapa dengan susu pekat dan bentukkan panjang-panjang seperti bar

4. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga keras.

5. Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiling.

6.  Masukkan sedikit majerin ke dalam coklat masakan untuk mencairkan sedikit coklat... Pekat sangat nanti susah nak salut.

7. Pabila bar kelapa dan keras... Salutkan dengan coklat... Dan sebagai hiasan boleh la tambah coklat urai diatas salutan coklat bar tu tadi... 

8. Sejukkan dalam peti sejuk lagi sekali...

9. Siap untuk di makan... 

Senangkan... Memang simple je... Kali pertama buat... tak berapa nak jadi sebab coklat tak cukup... Jadi camtu la... Next time kena prepared bahan awal untuk buat coklat bar kelapa ni... Rasanya memang manis sikit... Dan mungkin boleh guna susu dan tepung..cuma kena la bakar kan kalau dah masuk tepung... Boleh diolah ikut kreativiti masing-masing... Bentuk tu... Boleh juga kalau nak buat bulat macam bebola coklat... 

Ni gambar dari resepi asal... Cara membuat coconut coklat bar:

Selamat mencuba... 

8 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. Wahh ini kan yang macam coklat kelapa salu ada kat airport. Lupa pula jenamanya.

    BalasPadam
  2. BESNYER.. MMG MUDAH SANGAT NI..

    BalasPadam
  3. nampak mcm sedap..
    tapi kelapa yang dah digoreng cmne lak asenye ye..
    letak susu letak lagi coklat
    mau xmanis

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama