بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)

MF nak kongsikan satu aplikasi yang MF guna untuk keselamatan smartphone kita. Sebelum ni MF guna AVG Antivirus sebagai pelindung dari virus menyerang smartphone MF... Begitu juga suami MF. Dan dalam masa yang sama juga MF gunakan aplikasi Clean Master sebagai maintanance smartphone MF... Cuci segala cookies, junk file, dan ulat-ulat serta history serta cache yang tak guna guna Clean Master... 



Bila selalu guna.... Satu hari MF tertekan la installer dari Clean Master.... Sebab Clean Master ni banyak juga aplikasi lain yang berkaitan dengannya... Lepas install MF try guna la CM Security... Sekali scan ada tiga threats... oitt... apasal AVG tak detect pula kan... So, bila clean baru phone jadi ringan sikit la... junk, threat dan history terus clear. 

contoh aplikasi whatsapp yg dilock... perlukan password draw untuk masuk.

setting appslock... boleh setting draw patern password dan aplikasi yang ingin dikunci.

Dan satu kelebihan yang ada pada CM Security ni... ialah Aplikasi Appslock... Appslock ini, atas tujuan keselamatan aplikasi tertentu... Nak buka aplikasi yang kita dah setting tu perlukan kata laluan... Memang secure la sikit kat situ... Contohnya, kita boleh lock aplikasi Whatsapps, Facebook Massenger, Message, Facebook dan sebagai dengan password yang kita bina... Memang selamat la.. Orang lain tak boleh buka.. Tiga kali percubaan untuk buka, automatik phone kita akan captured gambar orang yang nak cuba buka tu.. jadi, ada bukti la orang nak cuba 'skodeng' aplikasi peribadi kita. 

Best pula aplikasi ni... Lepas ni, takdelah si anak-anak terlepas lagi whatsapps orang lain... facebook takdelah diceroboh lagi... MF lock aplikasi yang penting je la... Yang tak berapa privasi, MF tak lock... Selamat la akaun peribadi di smartphone kita... Orang tak boleh nak buka sesuka hati... 

Bagi suami atau isteri, make sure la masing-masing tahu password masing-masing... Kang jadi gaduh dan syak wasangka pula kalau masing-masing sorok password kan... 

3 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. yaya pun guna apps ni jugak . memang bagus laa apss ni . :D

    BalasPadam
  2. sy memng guna cean master security sbb risau duk main tekan link blog. kut2 ada virus nk msuk. >_<

    BalasPadam
  3. Bagus juga ni.. Thanks sharing MF

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama