01 Januari 2015

Tutorial: Letak Kalimah "Bismillah" atau "Assalamualaikum" Setiap Post Entry

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Alhamdulillah... akhirnya dah tahu cara nak buat sticky note dalam setiap entry..

Dulu pernah buat, tapi kalimah Assalamualaikum.. tapi bila kita membaca kita akan sebut kalimah tu.. kita jarang jawab salam..tu kepada penulis entry... jadi, MF nk gantikan Assalamualaikum tu dengan tulisan dan kalimah "Bismillah" sahaja.. tanpa gambar... mungkin ada yang dah tahu.. tapi MF buat untuk perkongsian ni untuk blogger baru dan yang nak tahu..

Mudah je caranya.. tutorial ni takde coding


Pergi kat Setting > Post and Comment > Post Template

Copy coding di bawah ni:



Pastekan pada Post Template

Kalau nak tukarkan perkataan "Bismilaah", korang, copy dan paste dalam notepad.. edit dulu tulisan yang korang nak tukar tu dan baru paste kn post template...

Kalau nak letak gambar... guna kod ini..



URL image boleh tukar ikut kehendak masing.. banyak freebies yang blogger lain sediakan.. contohnya di sini..

Simple je.. jadi tak perlu la lain setiap kali nak tulis entry.. sebab dah siap-siap ada...
Moga bermanfaat.. tujuan MF letak perkataan Bismilaah supaya kita dapat pahala.. membacanya dan membiasakan diri dengan bismillah sebelum memulakan sesuatu pekerjaan... insha Allah.. moga beroleh keberkatan... 

10 ulasan:

  1. Assalammualaikum..

    terima kasih bebanyak... perkongsian nie. Semoga Allah aje membalasNya. Mselim3 cukup menghargainya. baru buat... ikut tutorial kat sini.....

    mselim3

    BalasPadam
  2. Terima kasih kongsi..alhamdulillah ilmu baru..

    BalasPadam
  3. mudah jer caranya ... nice sharing .

    BalasPadam
  4. alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian ini..
    mohon share ye..

    BalasPadam
  5. tq for sharing dah try tapi xsure kluar ka x.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^