بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Bubur lenyek dan kurma.. makanan feveret adik... Simple tapi inilah yang dia suka.. tak perlu nak masak lauk berwarna warni pun makan bertambah lebih tiga kali... Alhamdulillah.. 

Melayan anak makan perluka kesabaran yang tinggi... Anak-anak biasa makan sambil main, berlari sana sini... memang stress, tapi kita dulu pun camtu kan... 

Memang kena sabar.. belum tiba part dia nak makan itu ini.. tapi MF jarang ikutkan selera anak.. sebab tak nak ajar anak hidup dalam keselesaan dan kemewahan makanan yang sedap je... Biar lah dia makan biskut kering dan sesekali je makan sedap... itu cara MF la didik anak... biar diorang hidup susah...agar diorang hargai masa senang..

Si adik pun dah pandai memilih sekarang ni... 
Dulu suka bubur... lepas tu dah bosan, makan sup.. sekarang ni nak bubur nasi lenyek pula.. layan kan aje.. janji makan... 

Biasanya, sampai satu masa dia akan nak makan sendiri... yang ni buatkan kita risau takut baju kotor kan.. tapi MF memang bagi je... biarlah comot dan kotor asalkan diorang makan dan happy... sebab tu juga MF tak beli baju berjenama dan mahal untuk anak... Paling mahal baju jenama Pureen... Baby Kiko ke Kiki Lala ke memang takde dalam senarai budjet MF untuk beli baju anak.. lagipun anak-anak kan..cepat membesar... kejap je pakai dah tak muat... 

Opss..itu cara MF ya... MF tak kondem ibu bapa yang lain... terpulang kepada masing-masing punya citarasa la kan./. setiap ibu bapa kan ada cara yang tersendiri....

Namun... kita semua nak yang terbaik untuk aanak-anak kita kan.. 

Tapi, anak-anak MF tak reti diam kat kedai makan... tambah si adik... kerusi baby kat meja makan tu tak sampai lima minit, pasti dipanjat...sebab tu sejak ada anak dua, MF jarang keluar makan.. beli bungkus makan kat rumah.. apa-apa pun syukur anak-anak dah reti makan yang simple dan tak minta yang bukan-bukan.. masak dan makan apa yang ada sahaja... alhamdulillah...



Psst: Panjang pula bebel.. nak citer bab makan je la.. itulah MF, jarang nak citer pasal hal peribadi..memang dah meleret la bila sekali bercerita... 

6 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. Ya btl tu sis, biarla smuanya brsederhana dari semua segi.

    BalasPadam
  2. aida setuju ~ jgn nak pilih makanan. makan aje apa yg ada.
    now ijat da nak makan sendiri. aida tgk time. kalau time tu aida free, proceed la dia makan sendiri and pastu aida kemas la sepah dia.
    if aida ada keje, time limited, aida suap :)

    BalasPadam
  3. Sekali sekala nak cerita pasal peribadi. ape salahnya kan :) baru follower rasa dekat sikit dengan kita

    BalasPadam
  4. Mmg perlukan kesabaran.. kdg2 lebih lama main dari makan huhu.. :D

    BalasPadam
  5. bagus la gitu kak.. CT ni anak tunggal and persepsi orang.. anak tunggal dapat semua yang dia nak. tapi bukan mak ayah CT. kasut sekolah slagi x lusuh jangan harap dapat baru.. diajar dari kecik jugak mcm tu.. nak something kena usaha. good grades and macam2 lagilah. hadiah mahal pun time bday saja. bagusla akak ajar cemtu. hidup kan x selalu indah.. ada banyak cabaran..

    BalasPadam
  6. Simple tp sedap ! Irfan start mkn sndiri masa umo 8 bln, mmg comot,tp lama2 dia akan makin cermat,klu mkn kat luar,mmg xde masalah,dia leh duduk mkn jer,tp....jgn lama2 ler..hehe

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama