Sunday, 4 January 2015

PM oh PM!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


PM oh PM..
PM ni takde kena mengena dengan Perdana Menteri pun... 
PM ialah satu fenomena biasa bagi urusan jual beli di facebook...

Biasa kalau peniaga... Memang akan minta pembeli PM harga... Satu yang buat MF tertanya kenapa tak letak je harga terus??? Harga borong ke harga runcit ke... Letak je terus... 

Kengkadang tu...kita dah PM... Menunggu hari pula nak tunggu dia PM balas bagitau harga... Kalau letak je harga terus kan senang... 

MF tengok konsep Cina berniaga... Dia akan usaha untuk memudahkan pembeli beli barang dia... MF tahu sebab suami selalu berurusan untuk beli barang aksesori kereta... Di facebook pun... Diorang akan terus letak harga... Yang berminat dengan harga tersebut... Terus hubungi penjual sama ada PM atau whatsapps... 

Tapi.. Kalau MF dok perhatikan penjual melayu...terutama jual baju ke..tudung ke... Memang minta kita PM harga... Lepas tu kalau je page.. Mmg kita la yang kena PM dia terus... 

MF dan suami juga buat bisnes... Memang kalau orang minta atau tanya harga.. Kami tak PM... Kami terus tag nama orang yang tanya dan bagitau harga...sebabnya untuk mudahkan orang yang seterusnya tengok dan buat pilihan... Kami tak boleh nak letak harga terus sebab design kereta bukan jenis ready made.. Ikut corak, warna dan sebagainya... Tapi kalau orang tanya terus je jawab kat situ... 

Kita nak mudahkan urusan jual beli... Insha Allah... Kalau mudah...orang akan mudah beli dan suka untuk berurusan dengan kita lagi... 

Bagi MF kalau dah tahu harga... MF tak perlu nak PM... Ni kadang kita berminat tapi tak mampu nak beli bila dah PM tanya... Rasa macam tertunggu dan tertanya je.. Itulah.. Apasalahnya letak harga je terus... Mudahkan pembeli buat pilihan... 

Hmm... Mungkin ada penjual barangan online nak jawab pertanyaan dan persoalan MF ni.. Kenapa perlu PM.. Tak boleh ke letak harga terus... Dan jika setuju dengan harga tersebut baru PM... 

7 comments:

  1. A'aa.. bukan nak letak harga terus.. Saya dah laa jenis malas nak PM2.. wat penuh inbox ja..

    Ada sesetengah peniaga tu buh Bukan 60 bukan 50 bukan 30 bukan juga 20, PM untuk harga.. bila kita pm igt kan bawah 20 laa.. skali kena RM45.. fUH.. RASA TERTIPU.. ini mmg saya kena..

    Tapi satu lagi masalah, peniaga letak harga ke, tak letak harga ke, letak detail yang lengkap sekali pun, still ada customer yang taipPM kat kat komen tu.. Detail dah ada, nak pm apa lg? Detail tak ada, pun tulis PM, peniaga pulak yang nak kena PM. Bila peniaga PM, masuk others, then tak perasan.. Kalau saya mg jenis tak suka PM2, straight terus tanya detail kat komen.. Last saya yang tak dapat respon..

    ReplyDelete
  2. Sama la. Sebenarnya x prefer PM diorang ni. Tak tahu la. Takut kang harga pelik2 yg diorang ni reply.

    ReplyDelete
  3. sesetngah peniaga online mmg kena pm ..hehhehe

    ReplyDelete
  4. setuju sangat. saya ni maria, kalau dia suruh PM harga, memang saya takkan beli.

    ReplyDelete
  5. org cina dia kira nak kasi jalan aje ape yg dia jual.. kita lain.. kira untung kira itu kira ni.. takot persaingan la apa la..

    ReplyDelete
  6. kalau jual barang dari mlm, mmg kena pm sbb ada dealer bagi harga ahli, ada yang bagi harga retail..klu tunjuk harga kita yg lagi murah, silap hari bulan, kena bash dgn peniaga yang lain..hehe

    ReplyDelete
  7. saya setujulah cikgu
    samalah suami saya juga meniaga online
    tapi kami juga meletakkan harga terus

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^