30 November 2014

JJCM: Restoran Jombali di Selayang Mall!

Sejak beranak dua... Sangat-sangat jarang makan kat luar... Sebab cabarannya extra... Perlu lebih kesabaran melayan karenah anak-anak dari menikmati makanan yang enak... 

Tapi, setelah sekian lama tak pergi jenjalan... Semalam tengok cuaca panas elok... Terus plan ride naik Honda je... ke Mydin Selayang... Misi utama nak cari telekung je sebenarnya...sebab telekung yang ada tu dah jarang sikit... Jadi, nak beli yang baru... Tapi elok sampai... Dah tengah hari... Perut keroncong sudaa... Maka, misi mencari makan dulu lah sebelum shopping... 

Belakang Mydin, ada Selayang Mall... Pernah sekali makan kat restoran Ayam Penyet... Sedap juga... Sebab bukan Restoran AP yang popular tu... Ni restoran biasa je... Tapi sedap... Tapi malangnya restoran tu buka jam 12 tengah hari... Perut dah berdangdut minta diisi... Jadi, nampak Restoran Jombali... Jadi, kami terus park motor... Dan JJCM kat Restoran Jombali... 


Pertama kali masuk... Bersih dan nampak selesa... Elok ambil tempat duduk, waiter terus sampai letakkan menu... Lepas pilih menu... Tekan loceng kat meja...waiter terus sampai... 

Tak sampai lima minit... Zupp... Tiga minuman sampai... Wah! Pantas! .. Slurrpppp... Waaa... Hilang dahaga... Sedap airnya... Cukup rasa dan manisnya... 




Lepas lima minit... Zaappp... Hidang yang ditempah sampai... MF order Nasi Goreng Chicken Chop Black Papper dan Air Sirap Selasih... Suami MF order Kueh Teow Kantonis...dan air Ice Lemon Tea... Side order untuk si kakak.... Air Barli Laici... Untuk si adik roti bakar dengan kaya... Ahli bertambah... Order pun bertambah juga la kan... 

Cepat betul servisnya... Sekali makanan sampai... Wow... Banyaknya... Padan la dengan harga... Rasanya memang superbbb... Memang kena dengan selera tekak yang cerewet nih... Memang terbaik lah... 

Puas hati makan... Punyalah banyak... Sampai kena tapau bawa balik... Sayang wehh nak tinggal gitu je... Bayar tu... Alhamdulillah... Terbaiklah... Puas hati makan .. Alhamdulillah kenyang... Lepas tu barulah shopping dengan senang hatinya.

Maklumat lanjut boleh tengok di Official Website Restoran Jombali... Boleh juga tengok menu-menu menarik di   http://www.jombali.com.my

Trowback: Kenangan Selepas Ambil Keputusan UPSR!

Trowback: Kenangan Selepas Ambil Keputusan UPSR!

sumber: Harian Metro

Alhamdulillah, UPSR dah berlalu... macam-macam cerita dan ragam dok baca kat laman sosial... ada yang kecewa, ada yang berjaya... ada yang dapat macam-macam hadiah dari ibu bapa diceritakan di laman sosial... Apa-apa pun MF teringat kenangan selepas MF dapat keputusan UPSR... Suka diceritakan untuk jadi motivasi untuk orang lain.. insha Allah...

MF ambil peperiksaan UPSR tahun 1998... Zaman kanak-kanak kan... debaran peperiksaan tu biasa-biasa je... tapi waktu cuma ada cita-cita tapi matlamat tu tak tahu lagi apa dia.. Cita-cita MF waktu tu nak jadi Doktor... Guru bukanlah cita-cita MF sejak dari kecil.. tiada terdetik nak jadi guru apatah lagi bergelar ustazah. Namun, perancangan Allah itu yang terindah. 

Sewaktu keputusan UPSR diumumkan, MF pergi sekolah ambil... Alhamdulillah... biasa sahaja keputusan UPSR MF waktu tu.. 3A 1B 1C... keputusan peperiksaan yang sederhana... 

Bila dah tiba keputusan UPSR, jadi perlu fikirkan untuk ke sekolah menengah, jadi tunggulah result untuk ke sekolah menengah, sekolah mana yang terpilih. Sekolah yang MF dapat ialah SMK Kuala Pegang, sedihnya tak dapat SMK Baling, sebab MF nak masuk aliran sains...nak jadi doktor lah katakan... MF tak nak pergi sekolah yang MF dapat tu sebab sesi petang.. maka bapa MF usahakan pula buatkan rayuan...lebih kurang dua minggu je nak mula persekolahan baru, dapat keputusan... MF tak layak juga masuk...rayuan ditolak... sedihnya... Dah fikir tak nak sekolah je masa tu... Tapi mak pujuk juga pergi je sekolah agama rakyat yang dekat pekan, kira tak jauh sangat la dengan rumah...sekolah tu satu sesi je... Mak kata nanti lepas PMR buatlah permohonan tukar... 

Dengarlah kata mak... MF pergi temuduga kat sekolah agama rakyat di pekan... dan alhamdulillah... MF dapat masuk sekolah tu... jadilah MF pelajar sekolah agama... rasa macam tak layak pun masuk sekolah tu... ialah MF tahu MF ni macam mana kan... hehe.. dengar kasar dan gaya tomboi pun ada masa tu... 

Tapi, MF belajar lah macam biasa... mula macam tak suka Bahasa Arab, tapi lama-lama suka pula... Ambil peperiksaan PMR kat sekolah tu, lepas tu buat juga permohonan tukar sekolah, tapi lambat keputusannya... sampai tiga bulan dah belajar tingkatan empat kat sekolah arab tu, jadi MF tak nak dah pergi sebab dah banyak belajar... jadi MF belajar je sampai habis SPM... 

Habis SPM, dengan result yang sederhana juga iaitu 3A je... MF jadi serba tak kena.. mohon Universiti tak lepas, nak kerja kilang pun tak lepas.. Jadi, bapa MF suruh ambil Tingkatan 6... Konon masa tingkatan 6 nak ambil aliran sains... cita-cita tetap nak jadi doktor kan... tapi, lepas jumpa kaunselor, dia suruh MF ambil aliran Syariah sebab MF dari sekolah agama... 

Masa tu usia dah matang, fikirkan masa depan dan ibu bapa.... Harapan mak bapa MF nak anak dia jadi cikgu... dari situ MF belajar betul-betul masa STPM... pulun sungguh.. Alhamdulillah...dapat 4 Prinsipal... dan top 10 STPM 2005... Alhamdulillah... nampak wajah kegembiraan bapa MF... Selepas tu baru MF kerja sementara nak tunggu keputusan masuk universiti... masa mohon dan isi borang UPU, memang MF mohon pendidikan demi merealisasikan harapan mak bapa MF... Alhamdulillah... sekali dua permohonan guru MF dapat... dapat dua tawaran ijazah pendidikan... yang pertama dari UTM Skudai, Ijazah Pengajian Islam dan satu lagi Ijazah Pendidikan Kanak-kanak dari USM Penang. Alhamdulillah... MF dapat di UTM... 

Alhamdulillah... selepas empat tahun berhempas pulas belajar di UTM, dan kini MF berjaya merealisasikan harapan ibu bapa MF... walaupun MF tak dapat realisasikan impian dan cita-cita MF dari kecil, tapi MF syukur dan bahagia sebab dapat tunaikan harapan mak bapa MF... alhamdulillah.. Alhamdulillah... MF jadi guru bergelar ustazah kini... harapan ibu bapa MF tercapai... Sesungguhnya perancangan Allah itu yang terbaik untuk MF... 

Buat adik-adik yang baru lepas ambil result tu, jangan kecewa jika result UPSR tak gempak... gagal sekali tak bermakna gagal lagi... perlu lebih usaha untuk perbaiki diri... insha Allah, perjalanan adik-adik masih panjang... teruskan usaha dan jangan biarkan gagal lagi... 

Dia Mahu Kamu Mengerti!

Minta tapi Allah tak bagi...
Mesti ada hikmah...

Renungkan semula di mana silapnya...
Bersungguhkah hati ketika meminta...
Mungkin minta dengan hati yang leka... Atau hanya berpura-pura...

Ataupun...

Hanya kerana...

ALLAH INGIN KITA MENGERTI BAHAWA:

ALLAH BERI APA YANG KITA PERLU BUKAN APA YANG KITA MAHU...

Allah tahu apa yang terbaik untuk kita...

Syukur dengan apa yang ada...


Posted via Blogaway: Entry Autopublish

SEGMEN 'SAYA NAK TEMPLATE BLOGLIST'.

~ ✿*゚ Assalamualaikum,Salam 2014 ✿*゚ ~
 
http://kathyrbain.blogspot.com/2014/11/segmen-saya-nak-template-bloglist.html
 
SEGMEN 'SAYA NAK TEMPLATE BLOGLIST' | Setelah sekian lama tanpa sebarang segmen akhirnya kathyrbain.blogspot.com ingin mengajak rakan blogger semua agar join segmen kathy ini yang menawarkan dua hadiah berupa Template Bloglist dan satu hadiah misteri.

Syarat untuk menyertai segmen ini:-
  • terbuka kepada semua blogger.
  • letakkan banner ini dalam entri dan buat tajuk  SEGMEN 'SAYA NAK TEMPLATE BLOGLIST'.
  • wajib Follow belog Coretan Hati Kathy dan belog Kathy Rbain Diari Resipi .
  • sila lengkapkan slogan "Saya nak Template Bloglist By Kathyrbain.blogspot.com kerana mencantikkan blog bloglist saya yang sedia ada...  (tidak melebihi 20 patah perkataan) - wajib di lakukan oleh semua peserta untuk melayakkan diri dalam segmen ini.
  • hantar penyertaan sebelum atau pada 30 November 2014 di ruangan komen entri ini sahaja.
  • tarikh tutup penyertaan pada 30 November 2014 jam 11.30 tengah malam dan keputusan hanya akan di umumkan setelah 3 Disember 2014 (setelah owner segmen balik bercuti dari Tawau,Sabah).
Hadiah yang di tawarkan:-
  • 2 Template Bloglist untuk 2 pemenang dengan slogan paling kreatif.
  • hadiah misteri ole² dari Sabah untuk seorang Top Referral segmen.
SELAMAT BERSEGMEN ^_*
 

Bloglist Disember 2014

Alhamdulillah... hasil segmen ringkas dan singkat untuk pencarian bloglist bulan Disember yang telah dianjurkan pada 25-27 November yang lalu, dari 22 penyertaan hanya 15 blogger yang terpilih sebagai penyeri bloglist sepanjang bulan Disember.


Peserta yang terpilih, boleh rujuk di sidebar blog ea... lihatlah siapa yang kena... buat yang tak terpilih... cuba lagi untuk masa-masa akan datang ya... 

Terima kasih sangat-sangat atas sokongan sahabat-sahabat blogger sekalian... 

Segmen Bloglist Januari 2015 by CN

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Segmen Bloglist Januari 2015 by CN


Pencarian bloglist bagi bulan Januari 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 30 November 2014, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 Disember 2014, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  • Buat entri bertajuk "Segmen Bloglist Januari 2015 by CN" 
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.   
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.

Seramai 15 orang peserta akan dipilih untuk masuk dalam bloglist CN untuk bulan Januari dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog CN ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Januari 2015.

Kredit untuk Kak Mialiana

29 November 2014

Hasil Lukisan Faiqah!

Satu kegembiraan dan kebahagiaan melihat kekreatifan Faiqah terserlah lagi... Jika sebelum ni, dia buat guna lego... sekarang ni dia suka melukis pula... Memang bersepah kertas, tapi biarlah... biarkan dia cetuskan idea dan imiginasinya di kertas-kertas tu.. 

Antara hasil lukisan Faiqah, anak solehah berusia 3 tahun:

ulat bulu

lukisan abstrak... entah apa la yang dia lukis...

lukisan orang

Lukisan kucing (suami MF kata ni kucing tengah melambai tangan)

Ni katak
Inilah hasil lukisannya semalam... Lukisan tu kebanyakan dari kartun-kartun yang dia tengok... dia rakam dan keluarkan semula dalam bentuk lukisan... 

Alhamdulillah.... satu pencapaian... ada bakat jadi designer gak agaknya... 

Kesan Penyakit Hati!

Renungan bersama...
Berusahalah untuk bebas dari penyakit hati...

Hormatilah pendapat dan pandangan orang lain... Dan terimalah nasihat orang lain jika ditegur...


Posted via Blogaway: Entry Autopublish

28 November 2014

Musim Malware Menyerang!

 

Susah pula nak berblog dan blogwalking... memang musim malware tengah gila-gila menyerang.. Beberapa blog pun ada kena tempias juga... Memang susah... asal klik atau copy apa-apa akan naik popup window lain... dan lepas tu antivirus pun blocked... Mujur si avast ni bagus... tolong block mana yang patut... Tak sempat la nak merebak jauh... 



Ishh... memang bahaya dan payah juga si malware ni... banyak pula dia hujung-hujung tahun ni.. siapa yang dok ternak dia agaknya ya... hmmm... 

MANIS GIVEAWAY BY MAMA DARWIISH

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Saya nak hadiah:
Avon True Color- Over Nature Makeup Pallete (eyeshadows & Blusher)
Avon Ultra Color Rich - Over Nature Lipstick
Avon Sweet Honesty Moments - EDT 50ml


Nota:
Baru de mood nak join GA support blogger
Kesan dan Pengaruh Maksiat!

Kesan dan Pengaruh Maksiat!


Apakah yang dimaksudkan dengan maksiat??? Biasanya yang orang faham maksiat tu berkhalwat, berzina, couple dan sebagainya... itu yang dikatakan maksiat... Maksud maksiat ialah:

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-39 yang bersidang pada 21 Sep 1995 telah membincangkan mengenai Maksiat Dari Perspektif Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

a) Maksiat dari segi bahasa bermakna derhaka dan maksiat dari segi istilah ialah perbuatan yang membawa dosa iaitu yang bertentangan dengan akidah, syariat dan ajaran Islam sama ada dengan melakukan larangan Allah dan Rasul atau meninggalkan suruhan Allah dan Rasulnya, dengan kata lain melakukan yang haram dan meninggalkan yang wajib. Perbuatan tersebut memberi kesan kepada kehidupan seseorang dalam akidah, syariat ataupun akhlak.

b) Jenis-jenis maksiat :

i.  Maksiat kepada Allah dan Rasul iaitu meninggalkan perintahNya dan melakukan laranganNya.

ii. Maksiat terhadap makhluk iaitu maksiat terhadap manusia, maksiat terhadap haiwan dan alam sekitar, maksiat terhadap harta awam.

c) Maksiat dalam apa jua bentuk sama ada kepada Allah dan Rasul, kepada manusia dan makhluk boleh merosakkan agama, iman, akhlak, kemuliaan diri dan kesejahteraan induvidu, keluarga, masyarakat, negara dan umat.

Kesan dan pengaruh maksiat menurut Dr. Yusuf al-Qaradhawi:
  1. Terhalang dari mendapat ilmu
  2. Terhalang dari mendapat rezeki yang murah.
  3. Merasa jauh dari rahmat Allah.
  4. Merasa terpinggir dari hubungan sesama manusia.
  5. Segala urusan menjadi sukar dan sulit.
  6. Hati menjadi gelap.
  7. Terhalang dari melakukan ketaatan.
  8. Boleh memendekkan umur seseorang.
  9. Mengheret kepada kemungkaran yang lain.
  10. Melemahkan ransangan ketaatan.
  11. Merasa bangga dengan maksiat.
  12. Mendapat penghinaan Allah.
  13. Menganggap kecil terhadap maksiat kepada Allah.
  14. Kesan buruk maksiat terhadap semua makhluk yang bernyawa.
  15. Menyebabkan kehinaan dalam kalangan manusia.
  16. Boleh melemahkan akal fikiran.
  17. Menyebabkan hatinya tertutup dan mati.
  18. Boleh mengundang banyak laknat.
  19. Terhalang dari mendapat doa Nabi dan malaikat.
  20. Melemahkan perjalanan hati kepada Allah.
  21. Boleh menghilangkan banyak nikmat.
  22. Boleh mengabaikan diri sendiri.
  23. Merasaakan kehidupan seolah-olah menjadi sempit.


Justeru, maksiat ni bukan orang berkhalwat atau bezina... maksiat termasuk juga mengutuk, mengata, merendah-rendahkan orang lain.. maksiat mata, hati, serta anggota badan yang kita tak sedari... 

Renungkanlah... apa maksiat kita lakukan hari... maka, istighfarlah... 

“Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui. Mereka itu balasannya ialah ampunan dari Tuhan mereka dan syurga yang didalamnya mengalir sungai-sungai, sedang mereka kekal didalamnya; dan itulah sebaik-baik pahala orang-orang yang beramal.”(QS.Ali’Imran: 135-136).
Tanda-tanda Ikhlas!

Tanda-tanda Ikhlas!


"Apabila kita berbuat baik kepada seseorang, namun orang berkenaan tidak menghargai kebaikan kita, kemungkinan besar kebaikan itu terlalu berharga untuk dibalas di dunia. Balasannya hanya dapat ditunaikan di akhirat nanti. Jangan kecewa, teruskan berbuat baik kepada semua orang."

Tanda-tanda ikhlas:

Takut Kemasyhuran:
Orang yang ikhlas takutkan populariti dan glamer

Menuduh Diri Sendiri:
Merasakan diri ini lemah dan rasa berdosa

Beramal Secara Diam-Diam, Jauh Dari Liputan
Segala amal kebaikan disembunyikan dari pengetahuan orang lain.

Tidak Memerlukan Pujian Dan Tidak Tenggelam Oleh Pujian
Tidak mengharapkan pujian dan tidak asyik dalam pujian orang lain.

Tidak Kedekut Pujian Terhadap Orang Yang Mmg Layak Dipuji

Berbuat Selayaknya Dalam Memimpin
Jika dia seorang pemimpin, dia betul-betul memimpin dengan cara yang betul.

Mencari Keredhaan Allah, Bukan Keredhaan Manusia

Menjadikan Keredhaan Dan Kemarahan Kerana Allah, Bukan Kerana Kepentingan Peribadi
Marah dan nasihatnya hanya kerana Allah, bukan untuk tunjuk hebat dan sebagainya.

Sabar Sepanjang Jalan

Rakus Terhadap Amal Yang Bermanfaat 
Berkejar-kejar dalam membuat amal kebaikan dan pahala.

Menghindari Ujub
Berusaha mengelak diri dari sifat riak dan menunjuk-nunjuk.

Peringatan Agar Membersihkan Diri
Sentiasa muhasabah diri untuk membersihkan hati.

Penjelasan dan artikel penuh boleh baca di sini.

Semoga kita dapat mendidik hati dengan sifat ikhlas ini... Memang susah tapi berusahalah... supaya kita tidak asyik dengan pujian dan mengharapkan keredhaan manusia semata-mata.. sesungguhnya redha Allah itu lebih utama dari segala nikmat di dunia... 

27 November 2014

PENATLAH!!!

Sumber: fb

Kalau kita penat cari pahala di dunia, kita akan berehat dan senang lenang di akhirat... Namun, jika kita berehat dari mencari pahala di dunia, kita akan penat di akhirat...

Pilihlah... Penat di mana yang kita hendak...

Renungan bersama...

Jangan penat, jangan putus asa dalam membuat kebaikan... Walaupun orang tak suka dengan kebaikan yang kita buat...

Buatlah.. Berpenatlah... Moga-moga kita tak penat lagi di akhirat...


Posted via Blogaway: Entry Autopublish

Aplikasi Shopping Baju Muslimah Murah!

Aplikasi shopping dihujung jari... Mampu keringkan poket yang ada... 

Kini, dengan teknologi terkini... Dan kerjasama yang bagus... Blogger Terkenal Abang Ben Ashaari dah buka butik online... Jual baju muslimah... 


Jubah ada, dresa, skirt, cardigan... Memang murah... Bawah RM100... Lawa-lawa ..

Bagi yang guna smartphone android search kat google play "Ben Ashaari"... Nanti ada la... Download dan tengok la sendiri..

Memang mampu menggugat iman juga.. Tapi tahan nafsu... Jangan nak shopping sebarang time cuti-cuti nih... Mau gigit jari nak tunggu gaji... Haha... 

Ok... Bagi yang cuci-cuci mata boleh download di Google Play atau Play Store smartphone anda ya... 
Senarai Peserta Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48 Jam

Senarai Peserta Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48 Jam


Alhamdulillah.. Segmen ringkas untuk mencari bloglist bulan Disember 2014 telah pun tamat dengan jayanya... Alhamdulillah 20 blogger yang sudi luangkan masa join segmen pendek dan ringkas ini... 

Berikut ialah senarai peserta yang join segmen kali ini... 


  1. http://www.munirahizzan.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  2. http://ummi2m2s.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  3. http://khatyaiman.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  4. http://bluekawaii-ira.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  5. http://mamapapaamir.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-untuk-bulan.html
  6. http://hanwoohwan.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  7. http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  8. http://sitizawiah95.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  9. http://sallyadan.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  10. http://norlizabahrom.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  11. http://jombercontest.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  12. http://cicihana.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-untuk-bulan.html
  13. http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  14. http://tykasyazwani.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  15. http://cikannesweetyncool.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  16. http://www.ibuhana.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  17. http://kapas-putih.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  18. http://sueakgogeous.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  19. http://akifimtiyaz3.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
Penyertaan selepas tamat segmen:
  1. http://cikgufarha.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  2. http://www.aimisyahirah.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html
  3. http://fuzamusa.blogspot.com/2014/11/segmen-pencarian-bloglist-disember-2014.html (lewat hantar link penyertaan)
    Terima kasih buat mereka yang join....Selamat berkenalan buat sesiapa yang belum pernah terjah blog mereka semua ni... Nantikan pengumuman siapa yang terpilih pada 30 November 2014 nanti ya.. Insha Allah...

    Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48 Jam


    Segmen Pencarian Bloglist untuk Bulan Disember 2014.
    15 Blog dicari untuk menjadi penyeri di sidebar blog Truly Love... 

    Syarat-syarat Penyertaan:

    1. Follow Blog Maria Firdz
    2. Add G+ +Maria Firdz 
    3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48 Jam"
    4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML;

    Kredit : kak Mialiana.com


    5. Publish dan hantarkan entry penyertaan di entry ini.

    Segmen ini bermula 25 November 2014 jam 12 tengah hari dan akan tamat pada 27 November 2014 jam 12 tengah hari.

    Blogger bertuah akan dipilih menggunakan Random.org

    Jom support segmen ringkas ini...


    Nota:
    Segmen kali ni tak dapat nak buat lama, sebab hujung bulan ni dah perlu spend time with family... jadi, khuatir tak sempat nak pedulikan pasal blog... Jadi, perlukan masa 2 hari untuk mencari 15 blogger bertuah sebagai penyeri blog bulan Disember 2014. 

    Terima kasih bagi yang sudi join segmen ringkas dan singkat ni... 

    Sayyidul Istighfar


    Sayyidul istighfar... 
    Bacalah dan hayati maknanya sedalamnya... 

    Terjemahan

    "Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tiada tuhan kecuali Engkau. Engkaulah yang menciptakan diriku. Aku (hanyalah) hambaMu. Aku berusaha sedaya upaya untuk setia memegang janjiMu. Aku berlindung kepadaMu ya Allah akibat dari kejahatan yang terlanjur telah aku lakukan.
    Ya Allah, aku mengaku sekian banyak nikmatMu kepada aku dan aku mengakui juga akan sekian banyak dosaku, maka ampunkanlah dosaku. Tiada yang dapat mengampunkan dosa kecuali Engkau." 

    Fadhilat Wirid 
    Daripada Syaddad bun 'Aus (RA) daripada Nabi (SAW) bersabda: " Penghulu istighfar ialah (bacaan di atas), sesiapa yang membaca penuh dengan keyakinan setiap pagi dan petang maka sekiranya ia mati di waktu itu insyaAllah akan dimasukkan ke dalam syurga." (Riwayat Al - Bukhari)

    26 November 2014

    WW ~Mencari Nafkah!~

    Sumber: fb

    Ada dosa kita tak terhapus dengan puasa dan solat sahaja, kerana mungkin ianya tak sempurna... Jadi, amalan dan ibadah yang lain boleh dijadikan sebagai penghapus dosa, antaranya bersungguh-sungguh dan ikhlas dan mencari rezeki dan nafkah keluarga... 

    Jadikan perkerjaan kita satu ibadah supaya di akhirat nanti, kerjaya kita boleh menjadi penghapus dosa,,, insha Allah....



    WW ~ Nama Jalan Bertukar Di WP Kuala Lumpur ~


    Memang nak kena alert ni...mana-mana yang berkaitan dengan surat dan pos...
    Nak isi borang pun kena tahu juga ni... 

    Kang, nanti borang dan surat tak sampai... 
    Posmen pun nak kena hafal juga la nampak gayanya ni kan... 

    25 November 2014

    Serbuk Kopi Mampu Mencantikkan Badan!

    sumber: google images

    Sedapnya aroma kopi.. minum kopi di waktu hujan renyai, di cicah biskut kering pun boleh jadi kan... tapi tahukah, serbuk kopi mampu mencantikkan badan... 

    MENANGALKAN SEL KULIT MATI
    Campuran serbuk kopi dengan sesudu gula beserta beberapa titis minyak zaitun boleh membantu menanggalkan sel-sel kulit mati yang ada di wajah. Caranya mudah sahaja, campurkan pembersih muka dengan serbuk scrub kopi kemudian sentalkan campuran ini di wajah ketika mandi kemudian bilas dengan air bersih selepas beberapa minit. Teknik ini akan membantu wajah menjadi lebih bersinar dan mengekalkan kelembapan.

    RAMBUT BERKILAU
    Ketika keramas, campurkan serbuk kopi ke dalam syampu yang biasa digunakan. Kemudian urut lembut di kawasan kulit kepala agar peredaran darah berjalan dengan lancar. Campuran ini bukan sahaja dapat membuatkan rambut menjadi berkilat, ia juga dapat membantu menghaluskan setiap helaian rambut di kepala.

    ATASI MASALAH BIBIR PECAH
    Satu lagi manfaat dari serbuk kopi adalah ia dapat membantu mengekalkan kelembapan bibir dan mengatasi masalah bibir pecah kerana kekeringan. Cara ini juga akan membuatkan bibir menjadi kemerahan secara alami serta melembutkan tekstur kulit di kawasan bibir.

    Banyak manfaatnya... pernah la lihat mak ambil serbuk kopi buat basuh tangan.... tapi kalau minum kopi segera atau kopi 3 in 1 memang tak dapat la nak apply petua mudah ni.... kena cari kopi original dari kampung... atau serbuk kopi asli... 


    Psstt: tak berapa nak reti bancuh kopi guna serbuk kopi...kang ada yang tak lepas nak telan.. hehe

    Cara Kembalikan Fail Yang Hilang Akibat Virus Shortcut!

    Semalam, dua kali kena buat recover file akibat terkena virus shortcut... Virus ni memang mudah merebak... Masuk je pendrive, terus semua file jadi shortcut dan tak boleh buka semuanya... Kalau tak tahu cara memang panik la.. semua file hilang... Tapi sebenarnya, file tak hilang... ada je filenya... 

    Mudah je caranya untuk kembalikan file yang hilang akibat virus shortcut ni... 

    Selepas scan dengan antivirus, delete buang dulu virus tu, supaya bila buka kat laptop, tak berjangkit nanti... lepas dah buang, file semua hilang dan jadi shortcut kan.. caranya...


    Langkah pertama :
    klik Start >> Run >> kemudian klik cmd >> lalu tekan ok
    atau masuk Start >> Programs >> Accessories >> Command Prompt



    Langkah kedua :
    setelah masuk cmd atau command prompt biasanya directory nya ada di C:/ tapi jika yang terkena ada di drive D:/ , F:/ bahkan G:/ dengan klik di cmd misalnya F: secara automatik maka akan masuk ke drive F:/.

    Contoh yang MF buat ni, pendrive ialah G, jadi taip G: kemudian tekan enter, automatik dia akan jadi G:/ dibaris yang baru...

    Langkah ketiga :
    Taip kan dir /a
    fungsinya untuk memunculkan semua keseluruhan file terutama file-file yang ke hiden (disembunyikan).

    Langkahkeempat :
    Taip attrib -r -h -s /s /d

    Langkah ke lima :
    cek di explorer drive F:  maka disitu boleh lihat kalau data-data anda masih dalam keadaan selamat.
    Lepas dah siap buat, akan jadi macam dalam gambar ni... Akan direcover dalam satu folder. Yang MF tak highlight tu, boleh delete je... tak diperlukan... 

    Semua file masih ada dan tak hilang dan selamat...

    Jadi, selamatlah file yang hilang... Jangan terus format pula kalau kena virus ni... masih ada caranya untuk selamatkannya...

    Selamat mencuba.. :)

    Empat CPUV Gandaan Tiga Telah Muncul!


    Baru beberapa hari tak buka nuffnang... sekali tengok... berderet CPUV...
    Kira-kira ada 12 CPUV baru... kalau ikutkan dari empat pengiklan... tapi semuanya diganda tiga, jadinya 12 iklan baru 'on going'...

    Tengok tu... pada tarikh 24 November 2015 iaitu semalam, sebanyak 9 CPUV dengan 3 pengiklan serentak masuk... 

    Alhamdulillah... 

    CPUV kali ni dari:

    Clinique Sonic System
    Altel Digital Campaign
    Mah Sing - Anenue Street
    Mi Sedaap Cup Noodles (lama tak makan mi sedap...dulu suka juga makan me goreng perisa me sedap ni)

    Alhamdulillah.... rezeki anak-anak... 
    Terima kasih Nuffnang...
    Terima kasih buat para pengiklan... 
    Terima kasih buat blogger yang menabung di sini...
    Moga kalian terussss dilapang rezeki dan diberkati Ilahi selalu... ameen..... 

    24 November 2014

    Segmen Bloglist Disember DJH 2014


    Assalamualaikum dan salam sejahtera.



    Pencarian bloglist bagi bulan Disember 2014 di Diari Jejaka Hangat bermula pada hari ini, 24 November 2014, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 November 2014, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.

    Syarat-syaratnya :
    • Buat entri bertajuk Segmen Bloglist Disember DJH 2014   
    • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.   
    • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.
    Senang dan mudah kan?

    Mereka yang bertuah akan dipilih untuk masuk dalam bloglist DJH untuk bulan Disember dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Diari Jejaka Hangat  ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada. 1 Disember 2014.

    Kredit untuk Kak Mialiana
    Sabar Menjaga 'Orang Kurang Akal'

    Sabar Menjaga 'Orang Kurang Akal'

    sumber: fb

    Suami janganlah terlalu sensitif dan jangan asyik terasa hati dengan isteri. Kadang-kadang bila isteri buat sesuatu, dia tidak perasa atau dia tidak tahu itu menyebabkan suami sakit hati.

    Biasanya mulut dia yang banyak sakitkan hati suami, tapi sekarang mesej yang dia hantar guna "whatsapp" pun boleh buat suami 'berasap' bila baca.

    Jadi, suami jangan semua nak diambil kira sebab Nabi sdah kata yang perempuan ni jenis "kurang akal". Sebab itulah semasa dia kecil, ayah kena jaga dia, dan bila dia dah besar, suami pula kena jaga dia. Jadi, untuk menjaga orang yang kurang akal ni memang kena banyak BERSABAR.


    Maksud Wanita Kurang Akal:

    Dari Abdullah bin 'Umar r.a. katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda : "Wahai kaum wanita, berdermalah kamu dan perbanyakkanlah meminta keampunan, kerana saya lihat jenismulah yang terbanyak dari isi neraka."

    Maka bertanyalah seorang wanita cerdik, "Wahai Rasulullah, apa sebab kebanyakan kami ahli neraka?"

    Jawab Rasulullah s.a.w. : "Kaum wanita suka mencerca dan mudah melupakan jasa suami, dan saya tidak melihat antara orang-orang yang kurang pandangan (akal) dan agama yang merosakkan jiwa seorang lelaki cerdik dan cermat, lebih daripada kaum wanita."

    Katanya pula : "Apakah yang dimaksudkan dengan kurang pandangan (akal) dan kurang pandangan agama?"

    Jawab Rasulullah s.a.w. : "Adapun kurang pandangan (akal) ialah kesaksian 2 orang wanita sama dengan seorang laki-laki, inilah maksud kurang pandangan (akal) ; dan pula wanita tidak solat beberapa malam dan tidak berpuasa (waktu haidh dan nifas) di bulan Ramadhan. inilah maksud kurang agama." (Hadis Riwayat Muslim. Kitab Sahih Muslim (Bab Keimanan))

    Rasulullah s.a.w. menjelaskan bahawa kekurangan akal wanita itu dilihat dari sudut ingatan yang lemah, maka dari itu kesaksiannya harus dikuatkan oleh kesaksian seorang wanita yang lain untuk menguatkannya, kerana boleh jadi dia lupa, lalu memberikan kesaksian lebih daripada yang sebenarnya atau kurang daripadanya, sebagaimana firman Allah S.W.T.:

    “Dan persaksikanlah dengan dua orang saksi dari orang orang lelaki di antaramu. Jika tidak ada dua orang lelaki, maka boleh seorang lelaki dan dua orang wanita dari saksi saksi yang kamu redhai, supaya jika seorang lupa, maka seorang lagi mengingatkannya.” (QS. Al-Baqarah: 282)

    Manakala, kekurangan agamanya adalah kerana dalam tempoh haid dan nifas, wanita meninggalkan solat dan puasa dan tidak mengqadha (mengganti) solat yang ditinggalkannya selama tempoh haid atau nifas. Inilah yang dimaksudkan dengan kekurangan agamanya. Akan tetapi kekurangan ini tidak menjadikannya berdosa, kerana kekurangan tersebut terjadi berdasarkan aturan dari Allah S.W.T.

    Dialah yang memberikan ketetapan hukum seperti itu sebagai wujud belas kasih kepada mereka dan untuk memberikan kemudahan kepada mereka. Ini kerana, jika wanita harus puasa ketika haid dan nifas, maka hal itu akan membahayakannya. Maka kerana rahmat Allah atas mereka, Dia tetapkan agar mereka meninggalkan puasa di saat haid dan nifas, kemudian mengqadhanya bila telah suci.

    Artikel penuh: DI SINI

    Jadi, wanita memang mudah lupa dan akalnya lebih dikuasai oleh emosi... kerana itu adanya lelaki yang berfikiran rasional...perlu membetulkan dan mengingatkan wanita yang lupa... wanita kuat membebel dan banyak cakapnya, tapi ketika dia membebel, dia sendiri tak tahu apa yang dibebelkannya... jadi, bersabarlah wahai lelaki dalam menghadapi wanita yang kurang akal ini... Maksud kurang akal bukan makna wanita tak cerdik tak pandai... tapi maksudnya wanita ni lebih beremosi dan kurang berfikir bila berkata-kata... 

    Berat Badan Ideal Bagi Wanita!


    Berat badan satu perkara yang amat merisaukan wanita... kalau boleh setiap hari nak timbang nak tahu berat kan.. Nampak muka dah naik sikit pun dah sibuk cari penimbang... Tapi sebenarnya, bukan dari fizikal kita boleh tahu berat ideal... kerana ada orang jenis badan tinggi, tapi rangka kecil dan beratnya ringan, ada orang jenis rendah rangka besar, kita nampak dia gemuk... 

    Namun, ada caranya untuk kita tahu berat badan ideal bagi wanita...

    Cara perkiraan berat badan yang ideal untuk wanita ialah:
    * Berat badan ideal wanita (kg) = (Tinggi badan(cm) – 100) – (15% dari tinggi badan – 100)

    Jadi apabila tinggi badan anda adalah 170cm, maka berat badan anda ideal adalah: 59.5 Kg.

    Jom kira berapa berat badan ideal anda... 
    Jangan risau lagi jika muka je tembam..tapi berat mungkin maintain... 

    Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com



    Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

    Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

    Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

    Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


    WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!! 
    • Menggebu dan mencerahkan kulit
    • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
    • Menghilangkan parut dan kedutan
    • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
    • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
    Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )
    • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang 
    • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
    • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
    • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
    • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
    • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
    • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
    • Boleh menghilangkan bau badan
    • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )



    EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
    • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu  menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
    • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
    • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
    Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :
    • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
    • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
    • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
    • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
    • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
    Soalan yang kerap ditanya :
    1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
    2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
    3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
    4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta  kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu. 
    5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
    6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
    7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi. 
    8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan. 
    9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
    10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
    11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
    12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh  badan.
    13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
    14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.

    Official Instagram : @ephyra2u
    Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



    Sila jawab soalan-soalan berikut :

    Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar? Saya sendiri akan menggunakannya

    Umur pengguna? 28 tahun

    Jantina pengguna? (Lelaki / Perempuan)

    Jenis kulit? (kombinasi)

    Pengguna Ephyra? (Ya / Tidak)

     Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar
    (Saya perlu dapatkan Ephyra Skin Bar kerana saya ingin memperbaiki keadaan kulit wajah saya menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi. Dengan Ephyra Skin Bar juga saya inginkan kulit wajah saya lebih halus, segar dan cerah berseri serta saya ingin meninggalkan jauh-jauh wajah kusam saya demi kehidupan yang lebih yakin, berani dan tampil jelita di hadapan suami setiap hari!)


    Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.