30 September 2014

Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love

Sticky Post

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Segmen Pencarian Bloglist mengikut bulan, pertama kali diadakan untuk mencari senarai blogger yang akan menemani dan menyerikan sidebar blog ini... Jika sesiapa perasan, dah tiada bloglist yang berjela-jela... Sebenarnya admin blog dah buat blog lain khas untuk Blog Truly Love iaitu Maria Firdz Bloglist...

Hanya 10 blog yang ada di dalam sidebar blog ini sebagai penyeri... Tujuannya ada untuk meringankan blog serta mengurangkan risiko kena serang Malware... Insha Allah, segmen ini, akan jadi segmen rutin setiap hujung bulan...


JOM JOIN RERAMAI>>> Mudah aje nak sertainya..

Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love

Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk mencari 15 blog yang akan menjadi penyeri di sidebar blog ini.. 

Syarat-syarat penyertaan:
  1. Follow blog Truly Love;
  2. Add To Circle Google Plus +Maria Firdz ;
  3. Buat entry bertajuk Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love
  4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML entry dan Publish!
  5. Tinggalkan URL entry penyertaan di ruangan komen entry ini.
Copy Coding Entry yang Disediakan



Cara Copy Paste Coding Entry
Kredit to: Mialiana.com

  1. Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
  2. 15 Blog akan dipilih menggunakan Random.org. dan akan dimasukkan dalam senarai bloglist di Sidebar Blog Truly Love.
  3. Lain-lain penyertaan yang tidak terpilih akan dimasukkan ke dalam Maria Firdz Bloglist.
  4. Tarikh Penyertaan : 25 September 2014 hingga 30 September 2014 (11.59PM)
Jom, sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

MyCyberSale: Tawaran Diskaun Sehingga 90%


Semalam dapat SMS dari celcom pasal MyCyberSale... Mula aku tak kisah.. Tapi selepas terperasan ada satu butik online buat tawaran dan jualan murah melalui #MYCyberSALE ni...


Apa itu #MYCyberSALE???
Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC) melalui inisiatif Digital Malaysia hari ini mengumumkan #MYCyberSALE, jualan dalam talian yang diterajui oleh Kerajaan yang pertama di dunia.

#MYCyberSALE Akan menyaksikan penyertaan 4,500 peniaga yang memaparkan lebih daripada 225,000 tawaran dalam talian, menawarkan sehingga 90% diskaun dari September 29, 2014 hingga 1 Oktober 2014 ini acara terbesar jualan dalam talian di Malaysia akan termasuk sejumlah 250 e-pasaran termasuk peruncit dalam talian tempatan dan luar negara yang terkemuka.

#MYCyberSALE Juga digalakkan oleh rakan-rakan premiumnya Astro Radio, CIMB, Golden Screen Cinemas (GSC), LINE, Pos Malaysia dan Telekom Malaysia (TM), dan disokong oleh PIKOM dan Persatuan E-dagang Malaysia.

Kempen #MYCyberSALE adalah satu inisiatif untuk memanfaatkan jumlah yang semakin meningkat di Malaysia pengguna Internet yang kini berjumlah 19.8 juta, mewakili 66% daripada penduduk dan juga penerimaan peningkatan peranti pintar dalam kalangan pengguna tempatan. 

Di peringkat global, e-dagang berkembang lebih cepat daripada jualan di batu bata-dan-mortar kedai-kedai sebagai pembeli mendapatkan harga yang rendah, kemudahan, penghantaran cepat dan pilihan yang lebih luas produk dan perkhidmatan.

Jualan dalam talian ini disahkan dan dikawal oleh Kementerian dan pengawal selia seperti Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) yang menyelia Akta e-dagang, peraturan dan pembeli perlindungan keseluruhan; Suruhanjaya Malaysia Komunikasi dan Multimedia (SKMM), yang menyelia seluruh peraturan komunikasi dan multimedia; SMECorp yang mengawal penyertaan PKS di Malaysia; dan CyberSecurity Malaysia yang menyelia e-dagang dan ruang siber keselamatan, tatakelakuan dan amanah.

Sumber: www.mycybersale.com dan ditranslate menggunakan Google Translator.

Tawaran ni selama tiga hari je... Bermula semalam dan akan berakhir esok... Memang banyak juga company terkenal yang join #MYCyberSALE ni... Belum sempat nak cuci mata ni... Teringin juga nak menyopping sekali sekala... Memang tawaran hebat untuk yang suka shopping online... Memang murah la... Dah la mudah kan.. Tak payah penat nak pergi shopping compleks kan... Ingat nak grab la something yang murah untuk tawaran ni... Tapi tak tahu la apa lagi.. 

Beza Anak Lelaki dan Anak Perempuan

Beza Anak Lelaki dan Anak Perempuan


Biasakan bila kita umpa kengkawan atau saudara mara yang ada anak sebaya anak kita, pasti akan dibandingkan juga secara tak langsung. Tapi situasi ni membuatkan si ibu rasa kurang senang, bila anak dibeza-bezakan begitu... Tambahan pula kalau anak-anak tu berlainan jantina, kerana sudah pasti lelaki dan perempuan memang tersangatlah berbeza. Dah itu semulajadi ciptaan Ilahi. Jom kenali perbezaan anak lelaki dan perempuan, sebagai panduan kita bersama. 

Anak lelaki

  • Lebih berat.
  • Lebih tinggi.
  • Kurang tisu otot lemak.
  • Lebih cepat mengembangkan kemahiran yang menggunakan otak kiri (menyelesaikan masalah, mahir Matematik, membina objek, kemahiran logik dan daya tanggapan yang tajam.
  • Suka dengan permainan blok yang boleh dimanipulasi.
  • Gemar perlakuan yang kasar.
  • Suka berbincang tentang sesuatu objek atau aktiviti.
  • Lebih agresif.
  • Tidak suka bertanya kerana menganggap akan menunjukkan kelemahan diri.
  • Lebih logikal, analitikal dan rasional.
  • Lebih berdikari.
  • Keras hati.

Anak perempuan

  • Lebih ringan dan lebih kecil.
  • Lebih rendah.
  • Lebih tisu otot lemak.
  • Lebih cepat mengembangkan kemahiran menggunakan otak kanak (bercakap, perbendaharaan kata, sebutan, cepat membaca, ingatan yang lebih baik).
  • Minat dengan permainan yang mempunyai wajah seperti anak patung atau haiwan mainan.
  • Suka dibelai dan diusap.
  • Suka berkawan.
  • Suka bercakap tentang orang lain dan perasaan.
  • Suka mempertahankan sesuatu perkara atau isu.
  • Banyak bercakap dan bertanya.
  • Lebih suka mengikut gerak hati, holistik, kreatif dan integratif.
  • Sukar bergerak sendiri.
  • Sensitif dan mudah tersentuh.

Namun, perbezaan ini boleh berubah atas faktor, genetik, pemakanan, persekitaran dan pengaruh-pengaruh sekeliling,, dan juga dipengaruhi oleh gaya dan cara didikan ibu bapa... Setiap anak itu istimewa, tak perlu nak bandingkan sebenarnya... kerana kita memang berbeza...
Pati Ikan Haruan dan Gamat Berbahaya untuk Luka Pembedahan???

Pati Ikan Haruan dan Gamat Berbahaya untuk Luka Pembedahan???

Paparan gambar sebagai contoh sahaja...bukan produk ni yang aku maksudkan...
Sumber: google images

Biasa kan ita dengar orang bagi petua, nak luka cepat baik makan ikan haruan atau pati gamat. Bahkan kalau kita luka kecil pun mak kita biasa sapu minyak gamat. Dulu, aku suka baca akhbar bahagian perubatan moden... salah satunya ada cerita sebenarnya gamat tak elok untuk luka sebab hidupan air masin atau air laut ada merkury... Merkury ni bahaya untuk badan kita... 

Rupanya, kajian demi kajian ada dibuat untuk sahkan perkara ini... Jom kita baca artikel panjang lebar ni... Sumbernya yang aku dapat dari sini.

CERITA IKAN HARUAN & GAMAT : Hari ini nak kongsi atas permintaan seorang hamba Allah minta aku post di wall untuk dibacanya. Beliau mengalami masalah kesihatan dalaman yang berkemungkinan besar akan menjalani operation yang kali ke-7. Sedang ikhtiar mencari penawar & rawatan alternative selain drp operation. Himpunan info ini aku baca, bertanya, kumpul dan alami sendiri sejak kebelakangan ini. Mana tahu boleh mencambah minda / berkongsi pendapat n pengalaman. Mungkin juga di luar sana jika ada yang masih tak tahu. Sharing is caring. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Mungkin 1, 2, 10 atau banyak lagi hikmah tersembunyi disebalik satu-satu kejadian yang menimpa diri kita. Jika tidak kerana operation ni juga, mungkin aku tidak dapat ilmu pengetahuan baru berkaitan TIGA penyakit di bawah – CYST, ADHESION COLIC & CANCER. Apa perkaitannya dengan ikan haruan ataupun gamat. Bunyi macam biasa saja, iyalah ramai betul orang pesan jika nak luka cepat sembuh makanlah ikan haruan, pati ikan haruan ataupun jus gamat (mana-mana brand). Betul tak? Sejauh mana bagus khasiatnya?

Kisah benar yang diceritakan oleh seorang sahabat dari jirannya seorang doktor gyane. Malah katanya sudah banyak medical research & journals diterbitkan hasil daripada kajian serta statistic menunjukkan majority terjadi di kalangan orang melayu / Malaysia akibat consume ikan haruan/pati haruan hasil didikan nenek moyang kita. Sukar untuk percaya lalu aku buat carian internet. Bacaan demi bacaan melalui blog-blog peribadi bekas pesakit, blog doctor perubatan, forum dan preview beberapa jurnal ilmiah untuk pembuktian / kesahihan. Juga berkongsi cerita dengan mereka yg. rapat termasuk yang mengalaminya sendiri. Ada kerelevanannya disitu. Di hospital mana pun, ramai medical practitioner juga berpesan perkara yang sama. This sharing could trigger us to a wider topic but let us just take O&G cases as our focal point to highlight. Gentlemen nak tumpang baca for knowledge boleh jer. Some people might found this is an intimate thing to discuss in public, but those who embrace knowledge will find this is interesting and worth sharing indeed.

CYST (ovarian) – Individu yang ada sejarah atau sedang mempunyai cyst / fibroid / endometriosis / sebarang jenis ketumbuhan rahim tidak digalakkan makan ikan haruan, pati ikan haruan dan jus gamat. Ia sebenarnya membantu ‘menyuburkan’ rahim & risiko untuk ‘tumbuh’ semula ‘akarnya’ yang telah sang doktor bedah buang adalah tinggi. Termasuklah makanan2 lain yg. dikategorikan boleh menyebabkan pembentukan semula cyst spt soya, soy protein based food/drinks, ikan keli, red meat, collagen, dll sumber makanan yang membantu merangsang paras hormon estrogen. Further list boleh google. Secara umumnya, semua wanita mempunyai cyst cuma saiznya kecil atau besar (1cm – 25cm / lebih) & mengecil kecut hilang apabila tiba waktunya selepas minggu pengovulan atau terus membesar dan membesar kembang (abnormal growth) sehingga mengakibatkan simptom-simptom jelas terjadi spt lower abdominal pain, cramp, frequent urinate, abnormal discharge, headache, dizziness, back pain, put on weight, pouch stomach dll. Worst case scenario terjadi adalah excess bleeding atau intense lower abdominal pain kerana muscle tissue cyst mengalami relapsed atau twisted (tergeliat). Cyst juga ada beberapa jenis content nya samada body fluid, body tissue (rambut, kuku, gigi dll) atau gumpalan darah. Further info, pls google.

ADHESION COLIC - Statistik hasil kajian perubatan ada membuktikan bahawa wanita yang bersalin secara caesarean ni paling berisiko tinggi untuk dapat 'adhesion colic' JIKA mengamalkan pati haruan atau gamat. 'Adhesion colic' ialah keadaan dimana usus-usus melekat antara satu sama lain akibat daripada pembedahan. Tidak terkecuali bahagian rahim yang melekat dengan organ-organ dalaman. Rahim (uterus) wanita yang mengandung, lalu bersalin (caesarean) lazimnya mengembang membawa kandungan bayi. Selepas bersalin, pastinya rahim itu akan melalui proses penguncupan ke saiz asal dalam tempoh masa semulajadinya sendiri. Dalam proses penguncupan itulah, ramai wanita consume haruan/gamat terlalu awal melangkaui healing process pada luka akibat dibedah kerana ingin sembuh dalam masa singkat. Banyak terjadi kes-kes admitted ward adalah di kalangan mereka yang asalnya dulu pernah czer tapi ada masalah lain pula utk dioperate semula spt dinding rahim dan isi perut melekat antara satu sama lain. Yang paling sedih bila rahim terpaksa dibuang pada usia yang baru 30 thn sbb rahim rosak teruk. Rosak teruk tu bermaksud dlm tu melekat-lekat antara isi dan dinding sampai bersilang-silang. Ada juga yang masih boleh mengandung walaupun dalam keadaan rahim melekat-lekat, tetapi menghadapi komplikasi lain kerana rahim telah hilang sifat elastiknya. Setelah disoal rata-rata mereka mengamalkan minum pati haruan/gamat. Mostly doctor berpesan nak ambil boleh tapi selepas 30 hari dan ke atas itu pun dlm kuantiti sederhana. Nak makan masakan ikan haruan dalam berpantang juga boleh, juga kuantiti sederhana. Cuma PATI ikan haruan je yang tidak digalakkan ambil kerana kandungan haruannya yang pekat (concentrated) itu yang boleh menyebabkan adhesion.

Orang yang mengalami adhesion colic ni akan rasa sakit perut (cramp-like pain) disebabkan kelekatan yang berlaku melibatkan saraf. Simptomnya, perut akan rasa kembung disebabkan oleh small bowel obstruction, rasa loya atau muntah, tidak boleh buang air besar akibat usus tersumbat (intestinal obstruction), jika lebih kritikal najis akan terkeluar dari mulut. Dan yang paling serius jika usus pecah (perforation). Ada juga pesakit yang mengalami semua symptom tersebut diatas secara serentak = muntah, kesakitan dan abdomen menjadi kembung berterusan melebihi 12 jam, maka seharusnya membuat pemeriksaan doktor kerana dikhuatiri mengalami usus tersumbat tanpa disedari. Dalam kes ini usus bukan lagi menyempit tetapi tersumbat sepenuhnya, sehinggakan gas dan makanan tidak boleh bergerak langsung. Ini sudah dikira sebagai musibah kecemasan yang perlu dibawa ke hospital segera dan kemungkinan memerlukan pembedahan segera. Jika tidak, usus boleh pecah atau necrosis dan membusuk di dalam abdomen. Ramai yang terpaksa dihantar ke Jabatan Kecemasan kerana kesakitan yang tidak tertanggung. Setelah didiagnosakan sebagai adhesion colic, doktor akan memberikan suntikan penahan sakit yang agak kuat kesannya spt tramadol, morphine atau pethedine. To those who are still unsure or under suspected as adhesion colic, it is best to perform a complete check up combination of ultrasound, ct scan and also abdominoscopy (scop) to help diagnose the problem faster. Walaubagaimanapun, punca terjadinya adhesion colic ini bukanlah akibat mengamalkan pati haruan / gamat semata-mata. Terdapat juga factor lain spt kesan / komplikasi akibat pembedahan organ dalaman terdahulu. Contohnya pembedahan appendicectomy (buang appendix). Masalah yang timbul berlaku apabila tubuh kita memberikan respon yang berlebihan kepada tisu yang luka. Ia adalah proses di luar kawalan. Tiada siapa yang dapat mengawal dan menghalangnya. Sama ada pesakit atau doktor, sama-sama mengharapkan penyembuhan luka berlaku secara natural dan sederhana. Dalam proses penyembuhan (healing proses) yang normal, parut (scar) terbentuk untuk menyambungkan bahagian tisu yang terluka. Parut ini dibentuk dari tisu fibrous. Ia tidak bersifat elastik seperti tisu usus. Maka secara tak langsung ia akan mengganggu fungsi usus itu sendiri. Bahagian yang dipulihkan sebagai parut tidak boleh mengembang ketika makanan bergerak melaluinya. Jika pembentukan parut keterlaluan, ini akan menyebabkan usus itu mengecil atau ‘mencekik’. Ini mengakibatkan makanan dan gas tidak dapat bergerak melalui usus itu. Makanan dan gas yang tidak bergerak akan mengembang dan menyebabkan kesakitan. Abdomen akan menjadi kembung dan menyebabkan muntah dan pesakit tidak boleh kentut lalu menyebabkan usus tersumbat. Pembentukan parut ini juga akan menyebabkan usus akan melekat sesama sendiri. Kedua-dua keadaan ini juga menyebabkan kesakitan turut dinamakan sebagai Adhesion Colic.

CANCER – Sepanjang 12 hari stay di wad hospital hari itu, Alhamdulillah servis rawatan, queuing utk operation pun sekejap, layanan nurse, facility, kebersihan hygiene, food sedap dan surgery semua bagus dan memuaskan. Yang pada mulanya mmg agak sceptical bila fikir tentang GH. As best as a private medical center. Itu tanda Dia uji tapi sebenarnya sayang dengan permudahkan semua perkara dan urusan untuk kita, sebenarnya. 4 hari pertama aku ‘berpeluang’ sekejap spent masa dalam wad kelas 3, jenis 4 bedded sementara transfer ke room atas single bedded mengikut GL entitlement memandangkan full (waiting list). Di situ dan ketika itulah aku dapat berkenalan dan berbual ramah dengan neighbour bed depan & bed sebelah. Kedua-duanya pesakit cancer rupanya. Selama ni sekadar dengar kisah dari jauh saja. Dapat berkongsi kisah mereka, bagaimana mula-mula di diagnosed cancer, cara rawatan kemoterapi dan cara pemakanan mereka. Sesungguhnya mereka sangat tabah, nampak tenang ingat sakit biasa tapi siapa sangka. Bed depan makcik age 66, kanser usus sejak 2011 tahap 3 dari Yan, Kedah sudah regular patient disitu berulang alik untuk jalani kemo. Turn beliau buat kemo, adalah keesokan harinya. Bed tepi is a 40’s lady non-muslim, menghidap cervical cancer tahap 4 baru selesai kemo. Berlaku kejadian agak ngeri sebelum beliau ditukar ke bed berdepan kaunter bagi tujuan pantauan dan keselamatan. Antara makanan yang menjadi pantang larang mereka adalah ikan haruan, gamat, soya, tempe, tauhu, susu, daging lembu/kambing, sayur kacang beberapa jenis ikan lagi dll yg xdpt diingat. Memang agak ada persamaan dengan pantang makanan penghidap cyst. Kata makcik tu, haruan, gamat dan soya memang no. 1 pantang. Makanan tu semua ibarat baja untuk penghidap cancer katanya. Pernah jamah2-3 ketul tempe goreng sambal (favouritenya) pun, selang beberapa jam dah berbisa perut memulas (usus bisa). Bab rawatan kemo pula, perlu dibuat di luar bilik tu di satu section khas semua pesakit kanser dikumpulkan setempat. Katanya kerana ubat untuk tujuan kemo itu bertoksid tinggi, hazardous dan bahaya. Dari segi handling oleh para nurse dan doctor perlu memakai complete gear. Oleh kerana sebab itulah ke tahap rambut gugur, gigi, tulang cepat rapuh dan benih ovum wanita / sperm lelaki akan mati, katanya. Kata-kata terakhir makcik tu, wad 4A ni adalah wad di mana mereka sentiasa ditempatkan. Selainnya adalah kes-kes ketumbuhan tumor, nanah, ketumbuhan O&G.

Ikan haruan (terutama sekali pati) dan jus gamat, kedua-duanya mempunyai persamaan dalam mekanisme tindakan dan nutrisi semulajadinya. Bertindak sebagai picu yang merangsang tumbesaran dan pembiakan sel-sel secara aktif, justeru amat cenderung menjadi abnormal growth yang memudaratkan penghidap ketumbuhan rahim, penyembuhan luka dalaman dan juga pembiakan sel kanser. Maka tidak semua orang sesuai mengamalkannya. Dan jika diamalkan pun, perlu bersederhana dan sesuai keadaan waktunya (timing).

Setiap orang Allah uji dengan ujian yang berbeza. Ada yang Allah uji dengan hilang upaya, ada diuji dengan penyakit yang sukar disembuhkan, ada juga yang diuji dengan kematian. Ia bergantung kepada individu. Sukar ditentukan siapakah yang akan mengalami masalah, siapakah yang mudah sembuh selepas pembedahan & siapakah pula yang dijemput menemui sang Penciptanya. Sesungguhnya, sakit itu rahmat. Bukti kekuasaanNya.

Dah baca kan.... sejauh mana penulisan ini... kita ambil iktibar dan berjaga-jaga... bukan tak boleh makan, tapi jangan amalkan... sebaiknya jika luka luaran lebih baik cari pokok lidah buaya atau aloe vera... minyak kelapa dara dan untuk penyembuhan dalaman lebih baik amalkan pemakanan sunnah seperti madu, kurma dan habbatussauda. 

Aku beringat juga sebab semalam baru beli pati gamat untuk suamiku yang operated sebab apendiks, dan untuk kes ADHESION COLIC, kakak ipar aku pernah alaminya... memang dia kena c-zer kedua-dua anknya dulu, amalkan juga pati gamat ni... masa tu tak tahu sangat kan... tapi itulah Allah nak uji... redha je la.. pengalaman dia pengajaran untuk aku juga... 

Persoalan Berkaitan Ibadah Korban

Hari Ahad ni dah raya lagi.. tapi tak terasa pun sebab kita tak puasa kan... Yang betul-betul rasa nak raya orang yang pergi Haji.. Ada ke yang nak buat kurban tahun ni??? Sejauh mana kita faham tentang ibadah korban??? Jom refresh semula subjek Pendidikan Islam Silibus Tingkatan 4 ea... 

Apakah maksud korban dan hukum melakukan ibadah korban?
  1. Korban ialah penyembelihan haiwan tertentu pada tanggal 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah dengan maksud untuk mendekatkan diri kepada Allah S.W.T. 
  2. Hukum menyembelih haiwan korban pada Hari Raya Eidul Adha atau Hari Raya Korban ke atas umat Islam yang mampu ialah sunat muakkad dan meninggalkannya adalah makruh.
  3. Allah S.W.T berfirman; “Maka solatlah kamu untuk Tuhanmu dan menyembelihlah”. – [Surah al-Kautsar: 2]. Mengikut tafsiran ulama maksud solat atau sembahyang pada ayat ini ialah solat Eidul Adha dan yang dimaksudkan dengan menyembelih ialah berkorban.

Apakah dalil yang mensyariatkan ibadah korban?
Dalil yang mensyariatkan ibadah korban ialah firman Allah S.W.T.;
“Maka solatlah kamu untuk Tuhanmu dan menyembelihlah”. – Surah al-Kautsar, ayat 2. Maksud solat ataupun sembahyang pada ayat ini ialah solat Eidul Adha dan yang dimaksudkan dengan menyembelih ialah berkorban. Imam Ibnu Jarir mentafsirkan ayat tersebut seperti berikut:
“Jadikanlah solatmu ikhlas hanya untuk Allah semata dengan sama sekali tidak mengharapkan kepada selain daripada-Nya. Demikian juga korban yang kamu tunaikan, niatkanlah hanya untuk Allah, tidak untuk berhala, sebagai tanda syukur terhadap apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu yang tidak terhingga banyaknya”

Apakah kelebihan melaksanakan ibadah korban?
Banyak sekali hadis yang menerangkan akan kelebihan korban, ia antara ibadah yang mendapat ganjaran yang amat besar daripada Allah. Dalam sebuah hadis, Rasulullah S.A.W bersabda:
“Tidak ada amalan yang dilakukan oleh anak Adam pada Hari Raya Korban yang lebih disukai Allah melainkan menumpahkan darah (menyembelih binatang korban). Sesungguhnya binatang korban itu akan datang pada Hari Kiamat bersama tanduk, kuku dan bulunya dan Allah memberi pahala ibadah korban itu sebelum darah binatang korban itu jatuh ke bumi. Oleh itu, elokkanlah korban kamu.” Hadis riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah dan Hakim. 

Apakah hikmah korban?
Hikmah sebenar sesuatu ibadah hanya Allah S.W.T. sahaja yang tahu. Walau bagaimanapun ibadah korban yang menjadi amalan umat Islam sekarang mempunyai kaitan yang sangat rapat dengan peristiwa korban di antara Nabi Ibrahim A.S. dengan anaknya Nabi Ismail A.S. Maka dengan melihat kepada peristiwa tersebut beberapa hikmah dapat disimpulkan;
  • Ia menguji kekuatan iman dan keteguhan mental orang yang berkorban.
  • Supaya orang yang berkorban dapat menjauhkan diri daripada sifat terlalu sayangkan harta dan kedekut dengan harta yang Allah S.W.T kurniakan kepadanya.
  • Berkongsi merasai nikmat Allah S.W.T dengan golongan yang kurang bernasib baik atau miskin.
  • Membudayakan dalam masyarakat salah satu syiar Islam iaitu berkorban.

Adakah ibadah korban dilakukan pada zaman Nabi-nabi yang terdahulu dan bagaimana ia dilaksanakan?
Mengikut riwayat yang boleh kita perolehi amalan ibadah korban telah dilaksanakan dari zaman Nabi Adam A.S lagi sehingga zaman Jahiliyyah sebelum kedatangan Islam. Secara ringkasnya sejarah perlaksanaannya adalah seperti berikut;

Pada zaman Nabi Adam A.S, peristiwa korban Habil dan Qabil menunjukkan betapa korban memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan hidup manusia. Kisah mereka telah dinukilkan di dalam al-Quran surah al-Maidah, ayat 27.

Maksud Ayat: “Dan bacakanlah kepada mereka berita tentang dua anak Adam iaitu Habil dan Qabil dengan benar, ketika anak Adam itu mempersembahkan korbannya, maka Allah menerima korban salah seorang dari keduanya iaitu Habil dan tidak diterima korban yang seorang lagi iaitu Qabil. Qabil berkata: ‘Aku pasti membunuhmu?’ Habil berkata: ‘Sesunguhnya Allah hanya menerima korban dari orang-orang yang bertakwa’”.

Pada zaman Nabi Nuh A.S pula, setelah peristiwa taufan berlaku, Nabi Nuh menyediakan satu tempat khas untuk korban. Ada riwayat yang mengatakan bahawa haiwan korban tersebut dibakar.

Manakala pada zaman Nabi Ibrahim A.S, korban bermula dengan roti dan sebagainya, kemudian anak sapi, kambing dan biri-biri. Peristiwa penyembelihan anak Nabi Ibrahim iaitu Nabi Ismail ialah ujian pengorbanan yang paling getir dihadapi oleh Nabi Ibrahim A.S. Kisah ini telah Allah rakamkan dalam al-Quran surah Ash-Shaffat, ayat 103-107.

Pada zaman Nabi Musa A.S, cara korban ialah dengan membahagikan binatang yang disediakan untuk korban kepada 2 bahagian, sebahagian dilepaskan dan sebahagian lagi disembelih.

Budaya dan amalan berkorban ini berterusan sehingga ke zaman bangsa Yunani dan Rumani, pada umumnya mereka membahagi-bahagikan daging korban kepada orang yang hadir. Semasa upacara penyembelihan, pendeta mereka memercikkan madu dan air, kemudian madu diganti dengan air mawar. Adat ini terdapat sampai sekarang. Di samping bangsa Yunani, korban dengan melakukan penyembelihan terhadap manusia juga berlaku, ini dilakukan oleh bangsa Finiki, Parsi, Rom dan bangsa Mesir kuno. Wallahuaklam

Bolehkah penyembelihan haiwan korban diniatkan sekali dengan aqiqah?
Pada hari raya korban kita disunatkan menyembelih haiwan korban, begitu juga pada hari ketujuh kelahiran seorang anak, kita dituntut melaksanakan aqiqah untuknya, jadi apabila bertemu hari raya korban bertepatan dengan hari ketujuh kelahiran anak, maka mengikut pandangan ulama mazhab Hanbali, kita boleh gabungkan niatkan perlaksanaan korban tersebut dengan niat untuk aqiqah anak, seperti mana jika bertemu hari Jumaat dengan Hari Raya, maka saudara boleh niatkan mandi sunat keduanya dengan sekali mandi sahaja. 

Siapakah yang dituntut untuk melaksanakan korban? 
Menyembelih haiwan korban pada Hari Raya Korban dianjurkan ke atas seluruh umat Islam, akan tetapi tuntutan sebenar ialah kepada yang mampu, sehingga Rasulullah S.A.W memberi amaran dalam beberapa buah hadis kepada mereka yang tidak menunaikan ibadah korban, antara hadis tersebut ialah;
Maksud hadis, “Sesiapa yang mempunyai kelapangan (mampu), tetapi tidak berkorban, janganlah ia mendekati tempat solat kami.” 

Apakah jenis korban yang dilarang oleh Islam?
Korban yang diamalkan oleh seluruh umat Islam pada setiap tahun diniatkan hanya kerana Allah S.W.T, dengan tujuan mendekatkan diri kepada Allah S.W.T di samping mendapat ganjaran lain yang telah Allah S.W.T janjikan. Oleh itu, mana-mana korban atau penyembelihan yang diniatkan kepada selain Allah S.W.T, seperti korban yang dilakukan untuk memuja sesuatu, atau untuk tujuan ilmu hitam, memuja syaitan dan sebagainya, serta tidak bertujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah S.W.T. dan ganjaran yang disediakan, maka ia adalah dilarang oleh Islam. 

Apakah jenis-jenis ibadah korban?
  1. Korban sunat, iaitu menyembelih binatang ternakan yang tertentu dengan niat taqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah S.W.T. pada Hari Raya Eidhul Adha atau Hari Raya Haji.
  2. Korban nazar, apabila seseorang bernazar untuk menyembelih korban, maka wajiblah atasnya menunaikan nazarnya itu. 

Apakah yang dimaksudkan dengan korban nazar?
Korban nazar ialah apabila seseorang itu mengatakan bahawa jika dia mendapat apa yang dihajatinya dia akan menyembelih haiwan korban, maka wajiblah ke atasnya menunaikan nazarnya itu. Bahkan Imam Nawawi menyatakan bahawa apabila telah terlewat hari yang ditentukan untuk penyembelihan korban dan ternyata saudara terlupa untuk menyembelih korban yang dinazarkan itu, maka wajiblah bagi orang yang bernazar tadi menyembelihnya ketika dia teringat, walaupun telah berlalu waktunya. Wallahuaklam

Apakah yang dinamakan korban wajib?
Korban wajib ialah apabila seseorang membeli seekor kambing atau lembu atau unta dengan mengatakan bahawa ‘haiwan ini adalah untuk sembelihan korban’, atau ‘aku beli haiwan ini untuk korban’, maka adalah wajib beliau menyembelih haiwan tersebut sebagai korban pada hari raya korban.

Bilakah waktu yang dibolehkan untuk menyembelih haiwan korban?
Waktu yang dibolehkan untuk menyembelih haiwan korban ialah dari masa khatib turun dari atas mimbar selepas selesai berkhutbah solat Eidhul Adha, sehingga terbenam matahari tanggal ke 13 Zulhijjah. Maka waktu menyembelih haiwan korban ada 4 hari. Sesiapa yang menyembelih korban sebelum atau selepas waktu itu, tidak sah korbannya. Dalam sebuah hadis Rasulullah S.A.W;
yang bermaksud, “Yang mula-mula kami lakukan pada hari kami ini (Hari Raya Haji) ialah kami solat kemudian pulang, lalu kami menyembelih. Sesiapa berbuat begitu maka dia telah mengikut sunnah kami. Sebaliknya sesiapa menyembelih sebelum itu, maka sesungguhnya itulah daging yang disembelih untuk keluarganya, tidak sedikitpun dikira sebagai korban.” 

Apakah jenis haiwan yang lebih utama disembelih sebagai korban, jantan atau betina?
Para ulama berbeza pendapat tentang menentukan haiwan jantan atau betina yang lebih baik dijadikan korban Mengikut pendapat dalam mazhab Imam Syafie, haiwan jantan lebih baik dari haiwan betina. Kesimpulan yang boleh kita berikan ialah kedua-dua jantina sama ada jantan atau betina boleh disembelih sebagai haiwan korban. 

Bolehkah beberapa orang berkongsi seekor lembu untuk ibadah korban?
Boleh, kita dibenarkan berkongsi sehingga 7 orang atau 7 bahagian bagi seekor lembu atau unta, ini bertepatan dengan sebuah hadis Rasulullah S.A.W yang berbunyi;
“Pada musim haji, Rasulullah S.A.W telah menyuruh kami berkongsi 7 orang pada seekor unta dan seekor lembu.” Hadis riwayat Muslim.
Dalam sebuah hadis lain dari al-Barqani;
“Rasulullah S.A.W telah bersabda kepada kami: “Berkongsilah kamu pada seekor unta dan lembu, untuk 7 orang seekor.” Hadis riwayat Bukhari dan Muslim. 

Bolehkah berkorban dengan sekilo daging?
Untuk menjawab soalan tersebut, mari sama-sama kita renungi kisah Abdullah Ibnu Abbas R.A. Ayahnya (Abbas) yang merupakan paman Rasulullah S.A.W. adalah seorang jutawan. Namun Ibnu Abbas tidak berminat mengikut jejak ayahnya. Ketika Idhul Adha tiba, Ibnu Abbas hanya membeli daging untuk Korban kerana tidak memiliki persediaan wang untuk membeli haiwan korban. Melihat perkara tersebut para sahabat bertanya:
“Apa yang engkau bawa wahai anak paman Rasulullah? Tanpa malu beliau menjawab: Inilah korban Ibnu Abbas hamba Allah yang miskin.”

Bolehkah bersedekah sejumlah wang untuk mengantikan penyembelihan korban?
Terlaksananya korban adalah dengan berlakunya penyembelihan haiwan tertentu dan mengalirnya darah haiwan tersebut. Adapun perkara lain, seperti sunat seseorang itu memakan sebahagian daging korbannya, atau menyimpan sebahagian, atau bersedekah dengan sebahagiannya lagi adalah amalan sampingan dalam ibadah korban. Maka kita dapati bahawa bersedekah dengan sejumlah wang ataupun sejumlah daging yang dibeli bagi mengantikan sembelihan haiwan korban yang telah ditentukan adalah tidak menepati tuntutan ibadah korban itu sendiri, berbeza dengan zakat fitrah, ia bertujuan mengurangkan bebanan orang-orang miskin. 

Manakah yang lebih baik, korban dengan seekor kambing atau satu bahagian lembu?
Dalam menentukan haiwan yang mana lebih baik untuk dijadikan sembelihan korban, imam-imam mazhab berbeza pendapat, ini kerana banyak sumber dari hadis yang memberi isyarat akan kelebihan setiap haiwan yang dibolehkan untuk dijadikan sembelihan korban. Secara umumnya semua bersetuju manfaat penyembelihan korban tersebut akan lebih bererti jika dapat dinikmati oleh lebih ramai orang, maka kesimpulannya, haiwan mana yang lebih banyak dagingnya boleh dianggap lebih afdal daripada haiwan yang lain tanpa kita menentukan jenisnya.

Bolehkah seekor kambing dikongsi untuk seisi keluarga bagi ibadah korban?
Berkongsi seekor kambing bagi mewakili korban satu keluarga adalah menjadi amalan Rasulullah S.A.W dan para sahabat, dalam sebuah hadis Nabi S.A.W.;
“Pada zaman Rasulullah S.A.W, orang berkorban dengan seekor domba untuknya dan untuk keluarga seisi rumahnya. Mereka memakan dan mereka berikan orang lain sampai manusia merasa senang, sehingga mereka menjadi seperti yang engkau lihat.” Hadis riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi.
Ulama’ besar Asy Syaukani dalam kitabnya Al Raudlah 2:210, menyatakan :
“Adanya perintah berkorban, menunjukkan kepada wajibnya. Perintah itu ditujukan atas tuan rumah. Udhiyah (korban) itu, jika dikatakan wajib, maka bagi isi satu rumah diwajibkan atas kepala keluarga, atau atas orang yang mengepalainya, dan bagi orang yang tidak berkeluarga, atau belum mempunyai rumah tangga yang ia urusi, maka atas dirinya.” 

Apakah hukumnya berkongsi wang dengan seorang kawan untuk membeli seekor kambing bagi tujuan korban?
Islam telah meletakkan syarat bahawa seekor kambing boleh dijadikan haiwan sembelihan korban bagi satu kepala atau seorang sahaja, manakala mereka yang telah membeli seekor kambing bagi tujuan korban dengan berkongsi wang, maka mereka hanya mendapat pahala perkongsian selagi mana penyembelihan belum berlaku kerana niat yang baik membeli seekor kambing bagi tujuan korban, akan tetapi selepas penyembelihan haiwan tersebut, pahala itu hanya untuk orang yang di atas namanya haiwan korban itu disembelih. 

Bolehkah seseorang menyembelih seekor burung untuk korban kerana tiada kemampuan menyembelih lembu atau kambing?
Menyembelih haiwan korban tertentu seperti yang telah ditentukan oleh syarak adalah wajib, kita tidak diberi pilihan bagi menyembelih haiwan lain, ia bertujuan mendapatkan ganjaran yang terbaik yang dijanjikan oleh Allah S.W.T. Walau bagaimanapun, apabila kita tiada kemampuan, maka kita disunatkan menyembelih sesuatu seperti ayam, burung, itik dan sebagainya bagi meraikan hari raya korban yang disambut. 

Adakah seseorang yang sedang bermusafir dituntut melaksanakan korban?
Menurut pendapat semua mazhab, ibadah korban juga dituntut ke atas orang yang bermusafir walau di mana mereka berada, ini telah ditunjukkan oleh Rasulullah S.A.W yang mana Baginda telah menyembelih seekor lembu korban di Mina untuk isteri-isterinya. Hadis Riwayat Bukhari & Muslim.
Bagaimanapun, mazhab Imam Abu Hanifah berpendapat bahawa orang musafir tidak dituntut berkorban kerana akan membebankannya seperti mana mereka juga tidak dituntut bersolat Jumaat ketika bermusafir. Wallahuaklam

Bolehkah korban dilaksanakan bagi anak saya yang belum diaqiqahkan?
Korban bagi anak kecil adalah atas tanggungjawab ibu bapanya seperti juga aqiqah, khususnya ibu bapa yang mempunyai kelapangan dan kemampuan. Jika seseorang itu berniat ingin membuat korban untuknya maka ia tidak menjadi masalah, akan tetapi jika didahulukan aqiqah adalah lebih baik, kerana aqiqah adalah suatu tuntutan kepada ibu bapa terhadap anak tersebut, sedangkan korban pula adalah suatu sunnah sahaja. 

Apa yang perlu didahulukan untuk seorang anak kecil, korban atau aqiqah?
Bagi seorang anak kecil maka sudah tentu aqiqah perlu didahulukan daripada korban. Sebabnya ialah, pertama; kerana ibadah aqiqah merupakan tanggungjawab ibu bapanya yang perlu dilaksanakan seawal mungkin, kedua ; korban merupakan pengorbanan individu yang dituntut bagi mendapatkan ganjaran yang besar di sisi Allah S.W.T., sedangkan tuntutan tersebut belum terletak di atas diri anak itu kerana ia masih kecil dan tiada kemampuan sendiri.

Walau bagaimanapun jika bertemu hari aqiqah anak saudara dengan hari raya korban, maka dibolehkan berniat sembelihan tersebut untuk aqiqah dan korban bagi anak tersebut. 

Bolehkah niatkan korban bagi ibu bapa yang telah meninggal dunia?
Orang yang telah meninggal dunia amat memerlukan kepada orang yang masih hidup, khususnya dari kalangan ahli keluarga bagi meneruskan amal kebajikan yang boleh menambah bekalan amal baik sebagai bekalan di akhirat nanti. Seperti amalan sedekah lainnya yang sunat dilakukan demi menyampaikan pahala kebajikan amalan tersebut kepada si mati, maka berkorban bagi ibu bapa yang telah meninggal dunia boleh dilaksanakan mengikut pandangan mazhab Imam Hanafi dan Imam Hanbali. Berdoalah kepada Allah S.W.T supaya menerima korban tersebut dan memberikan pahala kebajikannya kepada kedua ibu bapa. 

Bolehkah seseorang itu berniat untuk melaksanakan korban untuk anaknya yang telah meninggal dunia?
Korban seperti yang kita ketahui adalah sebahagian daripada konsep bersedekah dalam mencari keredhaan dan mengharapkan pahala daripada Allah S.W.T. Seperti amalan sedekah lainnya yang sunnah dilakukan demi menyampaikan pahala kebajikan amalan tersebut kepada si mati, mengikut pandangan mazhab Imam Hanafi dan Imam Hanbali terpulanglah kepada warisnya untuk melakukan amal kebajikan tersebut untuk anaknya, dan berdoa kepada Allah S.W.T supaya menerima korban tersebut dan memberikan pahala kepada anaknya.

Bolehkah seseorang melaksanakan korban bagi orang lain tanpa pengetahuannya?
Melaksanakan korban memerlukan niat yang sengaja, dan disertai dengan rasa kepatuhan kepada Allah S.W.T. Seseorang yang berkorban perlu sedar yang ia sedang melaksanakan suatu tuntutan ibadah yang dinamakan korban. Manakala korban yang dilaksanakan oleh orang lain tanpa pengetahuan orang kedua, maka ia tidak memberikan kesempurnaan kepada perlaksanaan korban itu sendiri, oleh itu kita tidak boleh melaksanakan korban bagi orang lain melainkan dengan keizinannya, kecuali ahli keluarga. 

Adakah seseorang patut menyembelih sendiri haiwan korbannya?
Adalah sunat bagi lelaki yang hendak berkorban itu menyembelih sendiri haiwan korban tersebut dengan tangannya, jika ia mampu. Jika ia tidak mampu, maka berwakillah kepada orang lain, kerana “Nabi S.A.W telah berkorban dengan 100 ekor unta, 63 ekor daripadanya Baginda sendiri menyembelihnya dan 37 ekor lagi diserahkannya kepada Saidina Ali bin Abi Talib untuk disembelihkan.” Hadis riwayat Ahmad dan Muslim. 

Bolehkah seseorang mewakilkan pihak tertentu melaksanakan korban bagi pihaknya di tempat lain?
Telah menjadi suatu amalan umat Islam di mana-mana bahawa mereka mewakilkan penyembelihan korban kepada pihak tertentu, sama ada pihak masjid, tukang sembelih atau syarikat tertentu seperti yang berlaku di Makkah al-Mukarramah pada musim Haji. Maka mewakilkan penyembelihan korban kepada pihak lain adalah suatu yang dibenarkan oleh agama bagi memudahkan amalan dan budaya tersebut diamalkan oleh umat Islam seluruhnya.

Dalam kitab I’anah ath-Thalibin: 2 / 381, Asy-Syeikh Muhammad bin Sulaiman al-Kurdi pernah ditanya:

“Sudah menjadi kebiasaan orang-orang negeri Jawi (Kepulauan Melayu) berwakil kepada seseorang untuk membeli na’am (seperti lembu dan kambing) di Makkah untuk dijadikan aqiqah dan korban, dan penyembelihannya dilakukan di Makkah, sedangkan orang yang hendak beraqiqah atau berkorban itu berada di negeri Jawi, maka adakah sah perbuatan sedemikian atau tidak? Mohon fatwakan kepada kami.”

Jawapan Asy Syeikh : “Ya! Sah yang demikian itu dan harus berwakil membeli binatang korban dan aqiqah yang begitu juga untuk menyembelihnya sekalipun di negeri yang bukan negeri orang yang berkorban dan beraqiqah itu.”

Bolehkah seseorang mewakilkan orang lain menyembelih haiwan korban bagi pihaknya?
Hukum asal penyembelihan binatang korban itu adalah sunat dilakukan sendiri oleh orang yang berkorban. Walau bagaimanapun orang yang tidak mampu melaksanakannya adalah lebih afdhal mewakilkan kepada orang lain untuk menyembelih binatang korbannya bagi pihak dirinya.

Dalam kitab Sabil al-Muhtadin : 214, “Kata Syeikh Muhammad bin Sulaiman: “Harus berwakil pada membeli na’am korban di negeri yang lain dan pada menyembelinya dan pada membahagikan dagingnya bagi segala miskin negeri itu. Maka iaitu zahir sama ada negeri Makkah atau lainnya… Akan datang kenyataannya dan sayugianya hendaklah yang berwakil menyerahkan niat korban kepada wakil pada masalah ini. 

Bolehkah seseorang itu memakan sedikit daripada daging korban nazarnya?
Jika korban yang dilakukan atas niat menunaikan nazar , maka daging korban tersebut tidak boleh dimakan oleh orang yang berkorban. Semua daging korban tersebut hendaklah disedekahkan kepada mereka yang berhak menerimanya.

Bolehkah kita memakan daging haiwan korban kita sendiri?
Kita memang dibenarkan oleh agama untuk memakan sebahagian daripada daging haiwan korban yang kita lakukan. Dalam sebuah hadis, Rasulullah S.A.W. bersabda;
“Makanlah, buatlah jamuan untuk orang makan dan simpanlah sebahagian daging korban kamu.”
Mengikut pendapat ulama, kita dibolehkan memakan sepertiga daripada daging korban tersebut. 

Bolehkah kita menjual daging korban?
Hakikat dan tujuan korban ialah untuk mendekatkan diri kepada Allah S.W.T melalui ibadah korban dengan mengorbankan sesuatu untuk dirasai oleh orang lain, bukan mengorbankan sesuatu untuk kepentingan diri sendiri. Jadi, menjual daging korban amat bertentangan dengan tujuan dan matlamat yang digariskan. Oleh itu, menjual daging haiwan korban adalah tidak dibolehkan. Kita hanya digalakkan memakan sebahagian daripada daging korban tersebut bagi mengambil keberkatan daripada ibadah korban tersebut. 

Bolehkah kita menjual kulit haiwan korban?
Menjual kulit haiwan korban adalah dilarang oleh agama, kerana ia bertentangan dengan matlamat dan tujuan sebenar korban itu dianjurkan, dan ia juga bertepatan dengan sebuah hadis Nabi S.A.W yang berbunyi;
“Sesiapa yang menjual kulit korbannya maka tidak ada korban baginya.” Hadis riwayat Hakim.
Walau bagaimanapun, menurut pendapat Imam Abu Hanifah, kulit haiwan korban boleh dijual dan harganya disedekahkan atau dibelikan sesuatu keperluan rumahtangga. Wallahuaklam

Ada pandangan mengatakan bahawa kita mesti makan sebahagian daging korban yang kita sembelih, bolehkah kita sedekahkan semua daging sembelihan korban?
Memakan sebahagian daripada daging korban itu dibolehkan oleh agama untuk kita sama-sama merasa dan mendapat keberkatan dari ibadah tersebut, adapun jika seseorang ingin bersedekah dan memberikan semua daging korban tersebut kepada mereka yang layak menerimanya, maka ia amatlah baik sekali. Wallahuaklam

Bolehkah diberikan sebahagian daging korban atau kulit haiwan korban sebagai upah kepada tukang sembelih?
Dalam hal ini Islam tidak membenarkan kita membayar upah kepada tukang sembelih haiwan korban dengan daging mahupun kulit haiwan korban tersebut. Maka seseorang perlu membayar upah tersebut daripada sumber lain yang dimiliki. Ini bertepatan dengan hadis Nabi S.A.W. dari Saidina Ali R.A.;
“Kami memberikan upah kepada orang yang menyembelih haiwan tersebut dari bahagian yang ada pada kami.” Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Bagaimana cara yang paling baik mengagihkan daging korban?
Bagi pengagihan daging korban, golongan yang paling diutamakan ialah fakir miskin daripada kalangan keluarga terdekat, kemudian fakir miskin dari kalangan jiran tetangga. Tidak boleh diberikan kepada fakir miskin yang tidak beragama Islam. Walau bagaimanapun kita disunatkan memakan hati haiwan korban tersebut, kerana menurut riwayat Al-Baihaqi, “Rasulullah S.A.W memakan hati korbannya.”
Dan Allah S.W.T juga menyuruh orang yang berkorban memakan sedikit daripadanya, sebagaimana firman Allah S.W.T dalam surah al-Hajj, ayat 28;
Maksud ayat “Maka makanlah olehmu sebahagian daripadanya dan sebahagian lagi berikanlah untuk dimakan oleh orang-orang yang sengsara lagi fakir.”
Wallahuaklam

Bolehkah orang kafir diberikan daging korban?
Matlamat dan tujuan kita dianjurkan berkorban adalah jelas, antara lain mensyukuri nikmat Allah S.W.T yang dikurniakan sepanjang tahun tersebut, dan memberikan orang lain sama-sama merasa nikmat Allah S.W.T, di samping merapatkan lagi ukhuwwah sesama umat. Oleh itu pemberian daging korban kepada orang yang bukan Islam tidak bercanggah dengan mana-mana tujuan korban itu dianjurkan, maka mengikut pandangan mazhab Hanbali adalah dibenarkan kita memberikan daging korban sunat sebagai hadiah kepada orang bukan Islam, tetapi daging korban wajib tidak boleh kita berikan kepada orang bukan Islam. Wallahuaklam

Apakah hukum menjemput orang kafir untuk makan daging korban yang telah dimasak?
Seperti mana kita dibenarkan memberikan daging korban sunat kepada orang bukan Islam berdasarkan kepada pandangan mazhab Hanbali, maka menjemput mereka makan daging sembelihan korban sunat adalah dibolehkan asalkan ia mempunyai niat yang baik dan tidak bertentangan dengan tujuan dan matlamat murni korban itu sendiri, dan juga syaratnya ialah bukan daripada daging korban wajib. Wallahuaklam

Bolehkah seseorang itu mengambil 1 atau 2 bahagian di dalam seekor lembu korban dengan niat ingin mendapat daging sahaja?
Ibadah korban hanya tercapai dengan berlakunya penyembelihan haiwan korban tertentu, pada hari-hari tertentu, dengan berlakunya tumpahan darah dari haiwan yang disembelih, maka terlaksanalah ibadah korban. Oleh itu, sembelihan mestilah berlaku dengan niat yang satu iaitu korban. Akan tetapi ada pendapat di dalam mazhab Syafie yang mengatakan bahawa berkongsi bahagian dalam seekor lembu korban dengan niat yang berbeza adalah dibenarkan, dan setiap orang mendapat hak masing-masing. Wallahuaklam


Rujukan:
1. Al-Iqna’ Fi Halli Alfaz Abi Syuja’ – Khotib Syarbini
2. Fiqh Islami – Wahbah Az-Zuhaili
3. Fiqh As-Sunnah – Sayyid Sabiq
4. Sirajul Wahhaj ‘Ala Matnil Minhaj Lil Imam Nawawi.
5. Korban & Aqiqah – Haji Ahmad Fuad Said
6. Panduan Aqiqah Khatan & Korban – Muhammad Isa Selamat
7. Ibadat Korban, Hukum & Cara Pengendaliannya – Jabatan Mufti Kerajaan, Negara Brunei Darussalam.


Banyak info lain pasal korban nih... Sebagai info tambahan bagi kita... moga bermanfaat.

Pengorbanan dalam Kerjaya

Dalam keadaan tertentu, kadang kita perlu korbankan kehendak kita... Demi tuntutan sebuah pekerjaan...

Namun!
Kerjaya boleh jadi ibadah jika ikhlas... Tapi boleh jadi sebaliknya jika terpaksa... Dan pengorbanan kerjaya itu satu ibadah jika redha...dan orang sekeliling kita redha...

Namun!
Jika pengorbanan kita untuk orang lain, tapi orang yg tersayang kita terluka... Makan hati... Terabai... Baik fikir seribu kali untuk buat pengorbanan...

Kerja boleh dicari... Tapi kualiti dengan keluarga, masa dengan anak-anak tiada galang ganti... Hanya sekali Allah beri..tiada ulangan lagi...

Berpada-pada dalam bekerja...
Jangan sampai segalanya terabai...
Jangan sampai ada yang terluka...
Dan paling utama...
Jangan sampai ibadah kepada Allah entah ke mana!


Posted via Blogaway: Entry Autopublish

29 September 2014

Esok Last Day Segmen Pencarian Bloglist Truly Love!

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Esok dah tarikh akhir untuk sertai segmen pencarian Bloglist Truly Love... 

Jom cepat join.. tak payah nak ikut syarat yang banyak pun... 
Copy coding, paste dan publish.. dan hantar URL entry kepada pengajur...

Mudah je kan.. jom join cepat.. sebelum jam 11.59 malam esok!

Aktiviti Makan-makan Dikala Hujan!

Rezeki dikala hujan...
Santai-santai petang... Makan ramai-ramai... Memang betul boleh release kan tension...

Rezeki dikala hujan...
Ubi kayu rebus dengan sambal ikan bilis
Cekodok pisang
Puding buih bersama kuah susu
Cempedak goreng...

Memang menyengat...
Terima kasih buat yang menjamu...
Moga terus dilapangkan rezeki...

Alhamdulillah...
Rezeki Allah...


Posted via Blogaway: Entry Autopublish

Berapa Nak Bayar Pengasuh Anak?

Saja nak bebel sikit pasal pengasuh... Sebab nya terbaca luahan hati kawan facebook aku yang merupakan pengasuh anak orang lain... 

Berapa nak bayar pengasuh anak??? Sebelum aku bebel, aku nak ingatkan kepada mak-mak yang kerja, tolonglah ea... Sediakan wang yang cukup sebelum fikir untuk mengandung... Kalau tak cukup duit, rancanglah dulu ea... Bukan nak tolak rezeki, tapi Allah bagi kita akal dan pilihan... Fikirkanlah....

Pengalaman aku, cari pengasuh dan hadapi ragam pengasuh... Aku memang korbankan RM600 sebulan untuk bayar pengasuh... Itu untuk dua orang anak... Seorang tiga ratus... Kerjaya aku cikgu sesi petang... Hantar biasa jam 11.30 pagi dan suami aku amik jam 6.00 petang... Lebih kurang 7 jam... Hari kerja 5 hari seminggu... Jarang la nak overtime dalam sebulan... Dan pengasuh aku tak kira kurang kalau waktu tu cuti sekolah ke hapa... Korang mesti pikir mahal kan...

Bagi aku, duit tu rezeki anak aku... Tapi nilai dia jaga anak aku tu tak terkira... Jasa dia tolong jaga, bagi makan urus anak aku dan aku dapat kerja cari rezeki dengan tenang tak terbayar dek RM300 tu... Pengasuh aku, Alhamdulillah... Jaga anak aku macam anak sendiri... Tak rasa mahal pun bagi aku... Sebab bila pikir balik nilai dia jaga... Masa yang dia luangkan... Tu belum masuk bab bil air, eletrik, makan minum dia tolong bagi pada anak kita... Siap pakej kasih sayang lagi... Jadi apalah sangat nilai RM300 tu...
Orang melayu kita kira murah la RM300 seorang... Ada kawan aku cikgu berbangsa Cina... Ada anak kembar... RM1200 sebulan untuk pengasuh anak kembar dia... Tu pun diorang tak merungut...

Tak payah la nak berkira sangat... Rezeki anak-anak tu ada je... Kita senang dengan pengasuh, pengasuh pun senang dengan kita... Kita pun dapat kerja dengan tenang... Yakin je dengan janji Allah... Kalau kita ikhlas kerja nak bantu suami, Allah akan permudahkan...

Masa anak sulung,mak aku minta nak jaga anak aku... Aku tak nak bagi... Sebab tak nak susahkan orang tua... Cukuplah mak aku asuh aku dulu... Tak perlu nak jaga cucu pula...

Tak percaya la pengasuh sekarang...
Jika yakin dengan Allah, bukan masalah percaya atau tak yg akan timbul... Pengasuh tu perantara je... Sebenarnya Allah lah pemelihara dan perlindung anak-anak kita... Minta aje kepada Allah, pasti Dia akan kabulkan... Bergantung haraplah kepada Allah sepenuhnya, bukan kepada manusia... Jika kita berharap kepada Allah, Allah akan kirimkan orang lain untuk permudahkan urusan kita... Allah tahu niat kita...
Walaupun begitu, aku tak nafikan memang ada pengasuh yang pentingkan duit... Tapi jika yg lebih pentingkan duit, better cari je pengasuh lain... Angkat kaki la...

Kalau dapat pengasuh yang baik, jaga anak kita elok tak payah pening nak pikir berapa nak bayar pengasuh...  Tak payah nak berkira sangat... Masa dan tenaga dia jaga anak kita tu tak ternilai dengan bayaran kita setiap bulan tu... Fikirkanlah...

Sekian, wallahu'alam...


Posted via Blogaway: Entry Autopublish
Kenali Enam Sifat Isteri Solehah!

Kenali Enam Sifat Isteri Solehah!

Sumber: google images

Allah SWT  berfirman: “Wanita (isteri ) solehah  adalah yang taat lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada dikeranakan Allah telah memelihara mereka.” (Surah An-Nisa: 34)

Dalam ayat yang mulia di atas disebutkan di antara sifat wanita solehah  adalah taat kepada Allah dan kepada suaminya dalam perkara yang ma‘ruf lagi memelihara dirinya ketika suaminya tidak berada di sampingnya.

Asy-Syaikh Abdurrahman bin Nashir As-Sa‘di t berkata: 

“Tugas seorang isteri  adalah menunaikan ketaatan kepada Rabbnya dan taat kepada suaminya, kerana  itulah Allah berfirman: “Wanita solehah  adalah yang taat,” yakni taat kepada Allah, “Lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada.” Yakni taat kepada suami mereka bahkan ketika suaminya tidak ada (sedang bepergian), dia menjaga suaminya dengan menjaga dirinya dan harta suaminya.”  (Taisir Al-Karimir Rahman, hal.177)

Ketika Rasulullah  menghadapi permasalahan dengan isteri -isteri nya sampai beliau bersumpah tidak akan mencampuri mereka selama sebulan, Allah SWT  menyatakan kepada Rasul-Nya:

“Jika sampai Nabi menceraikan kalian,  mudah-mudahan Tuhannya akan memberi ganti kepadanya dengan isteri -isteri  yang lebih baik daripada kalian, muslimat, mukminat, qanitat, taibat, ‘abidat, saihat  dari kalangan janda ataupun gadis.”  (Surah At-Tahrim: 5)

Dalam ayat yang mulia di atas disebutkan beberapa sifat isteri  yang solehah  iaitu :
  • Muslimat: wanita-wanita yang ikhlas (kepada Allah), tunduk kepada perintah Allah ta‘ala dan perintah Rasul-Nya.
  • Mukminat: wanita-wanita yang membenarkan perintah dan larangan Allah SWT.
  • Qanitat: wanita-wanita yang taat
  • Taibat: wanita-wanita yang selalu bertaubat daripada dosa-dosa mereka, selalu kembali kepada perintah (perkara yang ditetapkan) Rasulullah s.a.w. walaupun harus meninggalkan apa yang disenangi oleh hawa nafsu mereka.
  • Abidat: wanita-wanita yang banyak melakukan ibadah kepada Allah  (dengan mentauhidkannya kerana  semua yang dimaksudkan dengan ibadah kepada Allah  di dalam Al-Quran adalah tauhid, kata Ibnu Abbas).
  • Saihat: wanita-wanita yang berpuasa.  (Al-Jami‘ li Ahkamil Qur’an, 18/126-127, Tafsir Ibnu Katsir, 8/132).

Rasulullah s.a.w.  menyatakan: “Apabila seorang wanita solat lima waktu, puasa sebulan (Ramadan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka dikatakan kepadanya: Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai.” (Hadis Riwayat Ahmad 1/191, disahihkan Asy-Syaikh Albani t dalam Shahihul Jami’ no. 660, 661).

Ciri-ciri adalah panduan buat para isteri untuk kita sama-sama muhasabah diri, adakah kita layak digelar isteri solehah bidadari syurga Allah??? Renungkan...dan muhasabah serta perbaikilah diri setiap detik hingga nadi berhenti... 
Hukum Melintas di Hadapan Orang yang Sedang Solat!

Hukum Melintas di Hadapan Orang yang Sedang Solat!

Ketika saf wanita sedang solat mengikut imam, terdapat seorang wanita lain melintas di hadapan mereka. Bukankah solat mereka tadi akan batal? Solat akan terbatal apabila dilintasi tiga yang tersebut; keldai, wanita, dan anjing hitam. Jadi apa yang perlu saf wanita tadi lakukan sedangkan mereka sedang mengikut imam ketika itu? Entri kali ini menjelaskan untuk anda.

Tiga perkara yang membatalkan solat seseorang jika mereka berjalan di hadapan seseorang yang sedang solat, iaitu wanita, keldai atau anjing hitam adalah benar. Dari Abu Zar r.a, Rasulullah s.a.w bersabda, “Jika salah seorang daripada kamu berdiri untuk solat, hendaklah ia meletakkan sutrah (penghadang) jika dia mempunyai sesuatu yang boleh dijadikan penghalang dihadapannya. Jika dia tidak mempunyai sesuatu yang boleh menghalangnya untuk diletakkan di hadapannya, makasolatnya tidak sah jika seekor keldai, atau seorang wanita atau seekor anjing hitam melintas di hadapannya.

Aku (Abdullah) telah bertanya, ‘Wahai Abu Zar, apakah perbezaan di antara seekor anjing hitam dan anjing merah atau kuning? Beliau menjawab : Wahai anak lelaki saudaraku, aku telah bertanya kepada Nabi s.a.w soalan yang sama, dan baginda menjawab: anjing hitam adalah syaitan.” (Riwayat Muslim, no.510)

Namun, hukum ini hanya melibatkan situasi di mana jika salah satu daripada tiga perkara ini melintasi imam atau di hadapan yang sedang solat bersendirian dan bukan sewaktu mereka melintasi laluan di antara saf di dalam solat berjemaah. Abdullah bin Abbas r.a berkata, “Pada suatu hari, aku menunggang seekor keldai betina dan ketika itu aku telah baligh. Rasulullah s.a.w sedang mengimamkan solat di Mina, tanpa apa-apa binaan di hadapannya. Aku telah melintasi sebahagian saf, aku telah turun dari keldai lalu melepaskannya ke padang ragut, lalu aku menyertai saf dan tiada sesiapa yang menghalang aku daripada berbuat demikian.” (Riwayat Bukhari, no. 472 dan Muslim, no. 504)

Penghadang ketika solat
Sumber: google images
Hadis ini telah menjelaskan hujah kami di mana sesiapa yang solat di belakang imam tidak perlu meletakkan sutrah, tidak menjadi masalah bagi apa-apa sekalipun yang melintas dihadapannya, terutamanya ketika dijelaskan yang Ibn ‘Abbas r.a telah melintas di hadapan mereka dengan menunggang keldainya. Sutrah adalah benda yang harus diletakkan di hadapan seseorang yang solat bersendirian atau berjemaah. Bagi solat berjemaah, cukup imam sebagai sutrah mereka. Manakala, bagi solat bersendirian, seseorang itu perlu meletakkan sesuatu di hadapannya. Seperti solat di belakang tiang, kayu yang panjang, buku dan sebagainya. Jarak antara sutrah dengan orang yang bersolat ialah tiga hasta. Abu Sa’id al-Khudri berkata, “Jika salah seorang daripada kamu sedang solat, dia tidak boleh membenarkan sesiapa pun melintas di hadapannya. Dan dia hendaklah menolaknya setakat yang dia mampu dan jika dia tetap berkeras mahu lalu di hadapannya maka lawanlah dia, kerana dia sebenarnya adalah syaitan.” (Riwayat Bukhari, no. 487 dan Muslim, no. 505)

Makruh berjalan di hadapan seseorang yang sedang solat bersendirian tanpa sutrah. Hukum yang sama boleh diaplikasikan bagi imam jika solat tanpa meletakkan sutrah. Berhubung dengan mereka yangsolat di belakang imam pula, ia tidak menimbulkan masalah apa sahaja yang melintas di hadapannya, seperti mana tiada masalah jika melintas di belakang sutrah yang diletakkan di hadapan imam atau seseorang yang solat bersendirian. Imam menjadi sutrah bagi makmum yang solat di belakangnya.

Berdasarkan hujah ini, tidak perlu menolak sesiapa yang lalu di hadapannya jika dia sedang solat di belakang imam. Orang yang melaluinya itu tidak berdosa sekiranya dia mempunyai sebab. Menolak dan menghalang seseorang daripada lalu di hadapan orang yang sedang solat mestilah dilakukan oleh imam atau sesiapa.

Hormatlah orang yang sedang solat. Solat ialah diibaratkan masa kita "dating" dengan Allah, memang tak boleh diganggu oleh sesiapa... Dan letaklah apa-apa sebagai sutrah dihdapan kita kerana khuatir dilintas oleh orang lain... 

Kunci Keredhaan


ISTIGHFAR
membuka pintu rahmat
melapangkan hati dan fikiran
serta menghilangkan kesempitan...

ia adalah...
kunci untuk mencapai redha
sekaligus hidayah Allah...


Mohon Ampun



p/s: istighfar je lah untuk pulihkan spoil mood pagi ni... astaghfirullah...

28 September 2014

Mesin Deposit Duit Syiling!


Sekarang dah ada mesin khas untuk depositkan duit syiling ke dalam akaun..
Cuma kira dan asingkan ikut nilai yang betul..
Tak payah lagi nak beratur kat bank la kan... 

Aku tak pernah cuba lagi.. 
NI ada senarai lokasi CIMB Bank yang sediakan mesin deposit duit syiling.
KLIK UNTUK LIHAT DENGAN LEBIH JELAS

Tak payah lagi risau mana nak tukar duit syiling kan.. 
Boleh cuba guna juga nanti ni..
Cuma tak pasti 1 sen terima ke tak.. tapi yang pasti 1sen memang tiada nilai dah sekarang kan...

5 Rahsia Makanan Korea yang Simple Tapi Sedap!

5 Rahsia Makanan Korea yang Simple Tapi Sedap!


Pernah makan makanan Korea??? Siapa suka makan??? Aku pernah nak cuba kimchi, tapi tengok pun dah semacam, tak jadi nak beli... Ada rahsia disebalik makanan orang Korea ni yang kita tak tahu. 

Makanan umpama UBAT
Masyarakat Korea berpendapat, ‘kita apa yang kita makan’. Bagi mereka, makanan adalah sesuatu yang harus memberi kebaikan kepada fizikal dan mental seseorang. Mereka juga percaya keharmonian sesebuah sajian itu adalah apabila semua ramuan digabungkan, seimbang dengan aspek yin-yang. Tahukah anda,  Korea antara negara yang mempunyai makanan tersihat paling banyak di dunia?

Nasi yang terbaik!
Bagi masyarakat Korea, nasi sangat penting. Hidangan Korea tidak lengkap tanpa semangkuk nasi kukus. Selain beras pendek yang mempunyai tekstur seperti beras pulut, orang Korea juga suka makan beras perang. Kekacang, barli atau biji jagung juga digunakan dalam bubur mereka.

Semua dalam SATU
Mereka tidak suka makan berasingan. Bagi orang Korea, makanan terbaik adalah apabila menikmati semua hidangan dalam satu masa. Setiap orang akan makan semangkuk nasi kukus bersama sup atau stu. Biasanya dalam satu keluarga, mesti hidang antara lima ke 12 jenis hidangan lauk yang berbeza. Barulah meriah!

Tiada KUAH?
Masyarakat Korea memang tidak sukakan lauk-pauk atau makanan yang berkuah. Selain sup atau stu, hidangan Korea yang lain tidak mempunyai kuah. Bahkan ‘juk’ (bubur) mereka, tidak berair. Ia pekat dan lembut (hanya ada sedikit air di dalamnya). Mereka banyak menghidangkan ‘banchan’ iaitu hidangan sayur yang direbus atau digoreng bersama pelbagai jenis sos atau rempah.

NO dessert!
Mereka tidak makan pencuci mulut ya! Selesai makan, mereka akan minum teh hijau atau ‘sikhye’ iaitu air beras yang diproses, ‘hwachae’ (air buah yang dicampur madu) atau ‘omija’ iaitu teh rasberi lima perisa dengan kacang pain.

Simple betul makanan orang korea. Agak-agak boleh tak makan macam diorang... Pernah juga tengok dokumentari citer pasal makanan di Korea, diorang banyak makan sayur dan makanan masakan stim atau rebus.. Takde goreng-goreng macam kita, sebab tu kulit diorang cantik dan tak tumbuh jerawat macam kita kan... Haiii... boleh ke nak ikut macam diorang nih???
Punca dan Tanda-tanda Apendiks

Punca dan Tanda-tanda Apendiks

Alhamdulillah, hari ni dah masuk hari kelima suamiku menjalani pembedahan apendiks... Alhamdulillah, dah beransur pulih cuma masih terasa bekas yang ditebuk untuk buang apendiks tu. Cuti selama dua hari dari bekerja kerana menjaga suami. Naik sekolah je, rakan-rakan sibuk tanya kenapa kena apendiks, macam mana boleh kena, apa tanda-tandanya... Betul ke makan pedas boleh sebabkan apendiks??? 
Tanda apendiks
Sumber: google images

Apa itu apendiks???
Apendiks adalah satu bahagian organ dalam usus manusia di mana ianya terletak di hujung usus besar. Fungsi sebenar apendiks tidak diketahui tetapi yang pasti manusia boleh hidup tanpa apendiks. Allah je lah yang tahu kenapa Dia cipta apendiks ni. Jadi, kena ingat, setiap dari kita ada apendiks dan kiranya ada risiko juga nak kena serang keradangan apendiks.

Apa punca apendiks???
Menurut Pakar Runding Pembedahan Am, Dr . Jonah Azariah, punca sebenar apendiks tidak diketahui... Tetapi beliau berpendapat, amalan pemakanan yang tidak menentu dan makanan yang tidak bersih, boleh jadi punca kena apendiks. Jadi, orang yang selalu makan kat luar, beli kat gerai-gerai tepi jalan atau makan kat kantin ke, boleh ada risiko kena apendiks. Jadi, orang yang jarang makan pedas juga boleh kena apendiks. Selain itu, orang yang kurang minum air putih, dan malas bersenam juga berisiko kena apendiks. 

Apa tanda-tanda awal apendiks???
Berdasarkan pengalaman suami aku sendiri. Tanda-tanda awal tu dah ada tapi tak suspeks pun itu apendiks... sebab sakit apendiks ni tak terus menyerang sebelah kanan. Tanda-tanda awal:

  • Muntah
  • Badan rasa berangin je..
  • Cirit-birit
  • Kurang selera makan
  • Dedar (badan panas tapi tak kuat)
  • Sakit perut seakan-akan gastrik yang menyerang sekitar pusat. 
Selepas dua tiga hari, barulah keradangan tu menyerang kuat pada sebelah kanan perut. Sakit kuat tu menyucuk sampai tak boleh bangun dan tak boleh nak gerakkan kaki kanan. Kalau dah sakit sampai macam tu memang ke hospitallah jawabnya.

Cara mengesan apendiks:
1. Ujian darah

Doktor akan ambil darah untuk melihat sama ada sel darah putihnya meningkat atau sebaliknya. Kalau ada kuman dalam darah, pun boleh jadi itu salah satu tanda apendiks. Tapi, perlu jalani ujian selanutnya.

2. Ujian Urine
Selepas ujian darah barulah kita ambil sampel air kencing. Prosedur ini perlu dilakukan untuk mengenal pasti penyakit secara tepat kerana penyakit kencing kotor juga mempunyai tanda yang sama.

3. Scan
Tapi yang ni suami tak kena buat, doktor pakar memang sahkan apendiks selepas ujian darah berdasarkan tanda-tanda yang ada. Jika kena scan pun, mungkin bagi yang kes tak teruk lagi la kan.. Biasanya dimasukkan kamera untuk lihat dari dalam. 

Rawatan:
Pembedahan membuang apendiks dilakukan jika sah itu memang apendiks. Sebab jika dibiarkan, kuman yang ada dalam apendiks akan merebak ke bahagian organ dalaman yang lain.. Ini boleh mengancam nyawa. 

Dua jenis pembedahan dilakukan mengikut tahap keradangan apendiks iaitu Appendicectomy terbuka atau appendicectomy laparoskopi (kaedah lubang kunci). Suamiku kena  appendicectomy laparoskopi (kaedah lubang kunci) sebab apendiksnya baru bengkak, kalau yang dah pecah memang kena bedah terus la.. 

Itulah sedikit pengalaman pasal apendiks. Memang tak boleh buat main-main kalau sakit perut sebab komponen organ kat bahagian perut sangat banyak dan rumit.... Sakit je, cepat-cepat la buat rawatan awal.. takut dibiarkan makin melarat. 
Sumber rujukan: SINI dan SINI

27 September 2014

Jom Kenali 12 Jenis Lelaki!


PLAYBOY
  • Penampilan ::: Lelaki jenis ini sentiasa kemas,trendy serta agak berani memilih warna² yang cerah.
  • Hobi ::: Shopping
  • Biasa Ditemui ::: Ditempat yang dikunjungi ramai awek
  • Gadis Pilihan ::: Pandai bergaya
  • Mudah Diajak ::: Sudah semestinya Shopping
  • Susah Diajak ::: Tempat² yang panas seperti tepi pantai
  • OK Kerana ::: Tidak segan untuk dibawa berjumpa dengan teman²


EKSENTRIK
  • Penampilan ::: Berani tampil lain daripada orang lain.
  • Hobi ::: Gemar menonton acara² kesenian seperti pementasan teater,drama,tarian dan sebagainya
  • Biasa Ditemui ::: Panggung pementasan teater dan acara keseniaan
  • Gadis Pilihan ::: "Easy Going"
  • Mudah Diajak ::: Majlis tidak formal dan santai
  • Susah Diajak ::: Majlis formal
  • OK Kerana ::: Tidak terlalu menggongkong pasangannya


PENJAJAH
  • Penampilan ::: Bergaya macam bos
  • Hobi ::: Suka beri arahan kepada orang lain
  • Biasa Ditemui ::: Pejabat
  • Gadis Pilihan ::: Gadis yang mudah mengikut segala cakapnya
  • Mudah Diajak ::: Dijadikan teman untuk melakukan sesuatu kerja
  • Susah Diajak ::: Berbual²
  • OK Kerana ::: Kreatif ketika orang lain hilang idea


HI-TECH
  • Penampilan ::: Ada gayanya tersendiri
  • Hobi ::: Suka bertukar barangan elektronik
  • Biasa Ditemui ::: Pameran IT
  • Gadis Pilihan ::: Celik IT
  • Mudah Diajak ::: Mengunjungi Pameran IT
  • Susah Diajak ::: Pergi ke tempat² yang tidak mempunyai kemudahan IT
  • OK Kerana ::: Dinamik dan sentiasa mengetahui tentang perkembangan dunia IT

IDEAL
  • Penampilan ::: Sederhana dan sama seperti lelaki yang lazimnya.
  • Hobi ::: baca buku ilmiah
  • Biasa Ditemui ::: Pejabat
  • Gadis Pilihan ::: Gadis yang mempunyai ramai kenalan
  • Mudah Diajak ::: Berbincang isu² semasa
  • Susah Diajak ::: Ronda²
  • OK Kerana ::: Jujur dan berpengetahuan luas
BERSAHAJA
  • Penampilan ::: Sukakan warna² yang konversional.
  • Hobi ::: Menonton televisyen dan bermain permainan video
  • Biasa Ditemui ::: Rumah dan perpustakaan
  • Gadis Pilihan ::: Agresif dan lasak
  • Mudah Diajak ::: Jadi pemandu peribadi
  • Susah Diajak ::: Mencuba sesuatu yang baru
  • OK Kerana ::: Kehidupannya tenang

EASY GOING
  • Penampilan ::: Sentiasa bijak memilih pakaian yang sesuai dengan majlis.
  • Hobi ::: Berhibur
  • Biasa Ditemui ::: Cafe
  • Gadis Pilihan ::: Ramah
  • Mudah Diajak ::: Bergaul dengan teman²
  • Susah Diajak ::: Membina hubungan yang serius
  • OK Kerana ::: Mudah serasi dan bijak menyesuaikan diri

MANJA
  • Penampilan ::: Sukakan baju yang bergambar kartun.
  • Hobi ::: Bermain permainan video
  • Biasa Ditemui ::: Pusat permainan video
  • Gadis Pilihan ::: Gadis yang mempunyai ciri² keibuan
  • Mudah Diajak ::: Bercuti
  • Susah Diajak ::: Dijadikan tempat bermanja
  • OK Kerana ::: Boleh buatkan kamu awet muda.

MACHO
  • Penampilan ::: Gemar berseluar jeans atau seluar pendek.
  • Hobi ::: Melakukan aktiviti² sukan lasak
  • Biasa Ditemui ::: Lokasi sukan lasak
  • Gadis Pilihan ::: Berdikari dan feminin
  • Mudah Diajak ::: Back-Packing
  • Susah Diajak ::: Berjumpa dengan teman² @ ke majlis yang dihadiri ramai teman
  • OK Kerana ::: Kamu akan merasakan diri kamu adalah teman wanitanya yang paling disayangi

IDAMAN GADIS
  • Penampilan ::: Kemas,rapi,bersih dan bersopan
  • Hobi ::: Kerja adalah segalanya dan tidak mempunyai hobi tetap
  • Biasa Ditemui ::: pejabat
  • Gadis Pilihan ::: Cergas,ceria,cerdik dan cantik
  • Mudah Diajak ::: Berbual
  • Susah Diajak ::: Ronda²
  • OK Kerana ::: Masa depan kamu lebih terjamin

ATLET
  • Penampilan ::: Tampil sportif dan mempunyai susuk tubuh yang tegap
  • Hobi ::: bersenam
  • Biasa Ditemui ::: Gym
  • Gadis Pilihan ::: Sekurang²nya tahu serba sedikit tentang olahraga
  • Mudah Diajak ::: Jogging dan bersenam
  • Susah Diajak ::: Membuang masa dengan kegiatan tidak berfaedah
  • OK Kerana ::: Membuatkan kamu sihat dan cergas sepertinya 

ROMANTIS
  • Penampilan ::: Bersopan dan gemar berseluar panjang
  • Hobi ::: Mengumpul lagu² cinta,menulis dan bersenam
  • Biasa Ditemui ::: Kedai buku dan kaset
  • Gadis Pilihan ::: Sederhana dan mempunyai Sense Of Humor
  • Mudah Diajak ::: Tempat² yang romantik
  • Susah Diajak ::: Berseronok tanpa tujuan
  • OK Kerana ::: Tidak menyusahkan orang lain.

Walau bagaimana pun wataknya, yang penting bagi seorang lelaki ialah iman dan pegangan agamanya dalam menjalani kehidupan seharian. Pakaian tak melambangkan watak yang baik... tetapi hati, budi dan iman yang baik pasti akan melambangkan watak yang baik... daripada jenis-jenis di atas seorang lelaki memiliki dan boleh jadi lebih dari satu jenis di atas dan boleh berubah mengikut keadaaan... biasalah manusia kan... boleh berubah... agak-agak pasangan anda macam mana ye... buat si gadis, mungkin ciri di atas boleh jadi panduan mengenali si dia..