07 Februari 2014

Bohong!!! Pasti pernah buat walaupun sekali!

Sumber: fb

Memang bohong la kalau kata tak pernah buat walaupun sekali... Hehe...

Tak caya, tanya aje lah mak ayah korang ea... Pasti pernah juga pakai selipar terbalik tu...

Tapi zaman kecik-kecik la... Kalau dah besar dok buat juga... Pasti ada la sesuatu yang tak kena... Hehe...

Agak-agak, dah besar pernah pakai sebelah lain-lain tak??? Yang tu pernah buat tak??? Heehe... Indah bila dikenangkan... Lucu pun ada... :-)


Posted via Blogaway

Awas!!! Permainan Hina Nabi dan Islam!!!

Kuala Lumpur: Ibu bapa dinasihatkan mengawasi anak mereka yang gemar bermain komputer berikutan satu permainan yang popular dalam kalangan kanak-kanak dan remaja kini dikesan mengandungi elemen yang menghina Islam dan menjejaskan akidah.

Ini kerana pemain permainan itu tanpa disedari berperanan seolah-olah sebagai Tuhan kerana mampu mengawal karakter nabi bagi menyebar apa juga agama.

Selain itu, bandar suci umat Islam Makkah dan Madinah juga diletakkan di bawah penguasaan pasukan penakluk bukan Islam yang jelas dipaparkan menerusi simbol tertera.

Difahamkan, permainan itu sudah berada di pasaran sejak awal 1990-an lagi dan permintaan tinggi penggemar permainan komputer mendorong pihak pengeluar memperbaharui, menambah baik serta mengeluarkan beberapa siri baru.

Siri terbaru dilancarkan pada 2010 turut memenangi pelbagai anugerah permainan video di peringkat antarabangsa.

Sumber: Harian Metro

Memang macam-macam permainan yang diciptakan tanpa batasan akal manusia... Kreatif sangat..tapi salah guna.. Ibu bapa wajib awasi anak-anak main segala jenis permainan video, gadjet dan di internet... Sebab banyak permainan yang bukan-bukan melebihi permainan yang bermanfaat... 

P/s: Aku layan game Pou je... 

Apa itu Sedekah???

Sabda Rasulullah SAW;

عن ابي هريرة رضي الله عنه قال قال رسول الله صلى عليه وسلم كل سلامى من الناس عليه صدقة كل يوم تطلع فيه الشمس تعدل بين اثنين صدقة وتعين الرجل في دابته فتحمله عليها أو ترفع له عليها متاعه صدقة والكامة الطيبة صدقة وبكل خطوة تمشيها الى الصلاة صدقة وتميط الأذى عن الطريق صدقة

Maksudnya : Daripada Abu Hurairah r.a. beliau berkata: Rasulullah bersabda setiap sendi ditubuh badan manusia menjadi sedekah untuknya pada setiap hari matahari terbit. Kamu melakukan keadilan di antara dua orang yang berselisih faham adalah sedekah, kamu membantu orang menaiki kenderaan atau kamu mengang-kat barang-barang untuknya ke dalam kenderaan adalah sedekah, perkataan yang baik adalah sedekah, setiap langkah kamu berjalan untuk menunaikan solat adalah sede-kah dan kamu membuang perkara-perkara yang menyakiti di jalan adalah sedekah.
( Riwayat Bukhari dan Muslim)


Maksud Sedekah;

Sedekah ialah memberi sesuatu yang bernilai kepada orang yang memerlu-kannya. Sedekah bukan hanya memberi bantuan kebendaan seperti harta atau wang ringgit, tetapi merangkumi amalan yang memberi manfaat kepada individu, masyarakat dan negara.

Antara amalan sedekah
  • Melakukan keadilan di antara dua orang yang berselisih faham.
  • Membantu orang menaiki kenderaan atau mengangkat barang-barang untuknya ke dalam kenderaan
  • Perkataan yang baik
  • Setiap langkah untuk menunaikan solat
  • Membuang perkara-perkara yang menyakiti di jalan

Adab bersedekah
  • Memberi dengan ikhlas tanpa mengharapkan balasan
  • Berusaha menyembunyikan pemberian daripada pengetahuan ramai kecuali dengan tujuan untuk dicontohi
  • Tidak mengungkit-gungkit
  • Bersedekah dari sumber yang halal

Kesan sedekah kepada penerima
  • Dapat bersama-sama menikmati nikmat pemberian Allah
  • Memberi motivasi ke arah berdikari dalam meningkatkan taraf hidup
  • Menghilangkan sifat hasad dengki terhadap orang kaya
Sumber:google images
Implikasi sedekah

1. Terhadap individu
  • Mendapat keberkatan daripada Allah
  • Dikasihi dan dihormati oleh masyarakat
  • Jasanya dikenang sepanjang hayat
  • Mendapat pahala yang berterusan selagi sedekah tersebut dimanfaatkan
2. Terhadap keluarga
  • Melatih anak-anak supaya prihatin dan mengasihi fakir miskin
  • Menyelesaikan masalah ekonomi antara sanak saudara
  • Melahirkan keluarga bahagia
  • Mendapat keberkatan dan keredaan Allah

Pengajaran hadis
  • Sedekah ialah suatu ibadah yang berkaitan dengan hubungan kemasyarakatan
  • Sedekah dapat melahirkan masyarakat yang harmoni
  • Bercakap dengan sopan dan meberi keselesaan kepada orang lain dikira sebagai sedekah
  • Umat Islam perlu berusaha meningkatkan ekonomi supaya dapat memberi sumbangan kepada agama dan negara.

Sumber: KBSM Pend. Islam T2

Doa Segala Penawar


Sesuatu amalan yang sedikit tapi istiqamah lebih baik dari amalan yang banyak tapi tak berterusan... 

Jom hafaz dan amalkan...
Moga-moga, doa ini Allah makbulkan dan menjadi penawar segala kedukaan, kesakitan, kesusahan dan kesempitan...

06 Februari 2014

10 perkara yang saya tahu pasal awak

10 perkara yang saya tahu pasal awak

Sumber: google images





1. awak baca teks ni. 

 2. awak manusia. 

 3. awak tak dapat sebut huruf "p" kalau bibir awak tak bersentuh. 

 4. awak baru saja try buat no. 3 

 6. awak ketawa sendiri. 

 7. awak senyum dan awak tak perasan no. 5 tak ada. 

 8. awak cek kalau ada no. 5. 

 9. awak ketawa sendiri sambil tersenyum. 

10. awak mahu share teks ni supaya kawan-kawan awak kena sekali awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak awak 

 11. awak memang malas untuk membaca semua perkataan di atas. 

 12. awak tak perasan saya ada tulis "awek". 

 13. awak terus cari perkataan "awek", sebenarnya tak ada pun.

 14. awak terkena lg! 

 15. awak share la biar kawan-kawan pulak terkena. takkan nak terkena seorang je. Haa kan dah kena. 

Laughter is the best medicine!

Sumber: whatsapps

entry autopublish

Wanita Memang Degil dan Tak Reti Serik

Ramai kata lelaki ego... Betul dan memang tak dinafikan, lelaki memang ada ego... Perempuan pula memang tak reti serik dan memang degil... Degil yang amat... 

Kat mana dikatakan degil dan tak reti seriknya wanita tu???

Cuba tanya ibu-ibu atau wanita yang pernah melahirkan, tak kira la bersalin normal ke, kena induce ke, kena operate ke... Pasti dia kata sakit kan.. Tapi cuba tanya, serik tak nak mengandung dan bersalin lagi.. Haha.. Memang dia jawab serik, tapi mungkin dalam tempoh dua tiga bulan pertama lepas bersalin tu je la... Lepas tu tengok la setahun lagi, mengandung balik...
Sumber:google images
Itulah wanita, tak pernah serik nak mengandung dan melahirkan... Dia tahu mengandung tu susah dan macam-macam dugaan, bersalin tu sakit dan tak retilah nak cakap sakit macam mana , tapi tak serik-serik juga nak mengandung lagi...
Sumber:google images
Fitrah yang Allah jadikan wanita begitu... Orang kata wanita itu lemah, ya memang wanita lemah dari sudut fizikalnya... Tapi emosi dan dalaman wanita tak mampu ditandingi wanita...

Teringat kata-kata cikgu Bahasa Melayu masa aku form six dulu... Kalau sakit bersalin diberi kepada lelaki, kemungkinan lelaki boleh mati... Hmm... Itulah hebatnya wanita... Lelaki memang kurang tahan sakit, tengok ajelah manjanya lelaki ketika demam kan... Hehe... 

Lelaki dan wanita ada kekuatan masing-masing..saling memerlukan dan saling melengkapi... Wanita yang juga isteri, adalah yang hebat Allah jadikan untuk lelaki... Hargai dan sayangilah wanita... 

Wanita yang degil itu, adalah sumber kekuatan lelaki...
Disebalik kejayaan seorang lelaki, ada wanita dibelakangnya iaitu seorang isteri dan seorang ibu... 

Wanita tidak dijadikan dari kepala untuk dijunjung, tidak juga dijadikan dari kaki untuk dipijak tetapi wanita dijadikan dari rusuk lelaki , untuk dilindungi dan disayangi....

Itulah wanita yang degil dan tak reti serik..
1st Mini Giveaway 2014 by Shad

1st Mini Giveaway 2014 by Shad

1st Mini Giveaway 2014 by Shad

Greetings and Assalamualaikum to all. Hasrat Shad nak buat Giveaway 
untuk tahun 2014 ni akhirnya tercapai jugak. Jemput semua join ya.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hadiah :

Power Bank x1
T-shirt x1
Novel x2
Long Necklace x1
Shawl x1
Bracelet x4
Ellips Hair Vitamin x2
Fridge Megnet x1
Top-up RM5 x10
Top-up RM10 x3

Lima peserta pertama dan terakhir dapat hadiah misteri!

10 Rakan Prihatin Januari 2014

Agak terlambat publish senarai rakan perihatin bulan lepas... Alhamdulillah... Masih ramai yang prihatin dengan blog ni walaupun sekejap ada dan tak ada ownernya... 

Berikut 10 rakan prihatin untuk bulan Januari 2014:

Carta masih diungguli +Khir Khalid  dengan 94 cetusan inspirasi...
dan yang lain-lain masih diikuti dengan pencetus inspirasi yang setia... 

Tak lupa kepada pencetus inspirasi yang baru dalam carta +Azlan Strider ... tercapai impian beliau untuk berada dalam carta bulan ni... tahniah... dan tak lupa juga.. rakan setia +qasehnya rania ... 

Terima kasih juga, kepada pencetus inspirasi yang setia komen disini walaupun tak tersenarai... terima kasih juga buat silent reader... dan terima kasih buat semua yang menyokong dan terus memberi cetusan inspirasi buat blog ini... 


p/s: maaf lambat update, akibat kekangan masa yang tidak mengizinkan untuk online seperti dulu... 

05 Februari 2014

2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN


2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN


Tekan Banner diatas untuk sertai giveaway ini. Giveaway ini mendapat tajaan daripada Hazwan Hairy, Zara Nurhaidah, Akma Khaieri, Emas Putih, Ieta Mad Sa'ad, Nur Shuhada Abdullah, Julia Jamaludin, Amirul Syahnaz dan Blog Eita. Giveaway ini dianjurkan oleh Nabila Medan.
Top Refferal bakal membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM50. Hadiah bagi kategori cabutan bertuah ialah seperti Wang Tunai RM100, Wang Tunai RM20, Bag, Shawl Satin, Shawl Glitter, Novel, Havoc Tshirt, Geek Tshirt, Wolf88 Tshirt, Topup, Kasut, Rantai dan juga Subang. Sebanyak 15 orang pemenang bertuah dicari bagi memenangi hadiah-hadiah tersebut. Giveaway kali ini mencari seramai 16 orang bagi mendapatkan hadiah dalam kategori top refferal dan juga kategori cabutan bertuah.

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014


Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-
1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry

  1. Jubah Muslimah Moden & Gorgeous Dresses 
  2. Awanazstyle Muslimah Shop 
  3. The Veil By Ruzaini Rozlan 
  4. Scarf Sweethoney 
  5. Naylisha Boutique 
  6. Huda Collections 
  7. Ecadwinkyasha 


TARIKH TUTUP : 16 FEBRUARI 2014 

KLIK BANNER untuk join... ^_^

WW~Doa Elak Sifat Malas~

Sumber:fb

Pepagi tak boleh bermalas-malas...
Nanti terbawa sampai ke sepanjang hari...

Jom amalkan doa ini...
Setiap hari selepas solat...
Doa elak malas dan sifat keluh kesah...

Selamat beramal...


Posted via Blogaway

04 Februari 2014

Segmen: My Best Entry Bubblynotes.Com

http://www.bubblynotes.com/2014/02/segmen-my-best-entry-bubblynotescom.html
Dah lama sangat kot Bubblynotes.Com tak melancarkan segmen...dan kini Tora datang lagi... ooopsss... salah pula... dan kini dengan ini saya lancarkan segmen ini khas buat rakan2 blogger di luar sana. *_^

Segmen: My Best Entry Bubblynotes.Com pernah dilakukan dulu sekali di SINI dan hari ini...segmen ini bermula dari, 4/2/2014 SEHINGGA 5/2/2014, jam 1.00 petang... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tak, retis atau tak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow dan juga review entri2 terbaik dari blogger2 yang menyertai segmen ini yang dipilih oleh Pakcik Random.Org... 

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk Segmen: My Best Entry Bubblynotes.Com
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah ini, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

4. Tinggalkan URL entry uols ke dalam ruangan komen entri ini.

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 7/2/2014.
3. Para pemenang akan diminta untuk memberikan link satu entri terbaik mereka untuk direview oleh Cik Puan Bubbly dalam tempoh 3 hari dari tarikh pengumuman pemenang. If not... Pakcik Random akan roll the dice once again... ^_^

Giveaway 5K Dunia sebenar Shida

Assalammualaikum, peace upon you.
http://www.duniashida.com/2014/02/giveaway-5k-dunia-sebenar-shida.html
Dijemput semua memeriahkan lagi Giveaway 5K Dunia sebenar Shida (klik banner untuk join) dengan hadiah yang cukup banyak dan lumayan serta syarat sangat mudah. Terima kasih juga kepada para Penaja yang sudi menaja untuk giveaway kali ini dan mereka adalah :
Kategori Blogger : 
Kategori Onlineshop :

Oh! Sweet Nyeee

Sumber:fb

Sweetkan...
Tapi suami isteri je la ea...
Rindu yang berpahala..

Tak pun rindu anak kepada ibu bapa...
Kalau yang cinta cintun tu, rindu tambah dosa je... Sebab dosa hati...merindu pada yang bukan mahram dan boleh tambah dosa je..

Rindulah pada Ilahi dan Nabi s.a.w...
Rindulah pada ibu bapa...
Rindulah pada suami atau isteri...
Barulah sweetttt...namanya...


Posted via Blogaway

Suami boleh saman isteri yang tak susukan anak!!!

Screencapture dari Harian Metro

Undang-undang baru yang digubal di Negara Arab... Suami dibolehkan saman isteri sendiri jika tak susukan anak dengan susu badan...

Ini selaras dengan ayat al-Quran, tentang penyusuan susu ibu... Jika si ibu tiada susu, maka wajib usahakan ibu susuan...

Huh.. Tu kat Arab tu.. Kalau buat kat Malaysia, hmm.. Tak tahu lah.. Sebab kesedaran penyusuan susu ibu ni dalam kalangan para suami masih kurang... Ada lagi suami yg kurang ilmu dan menyokong susu ibu ni...

Apa-apa pun, kempen penyusuan susu ibu di Malaysia masih berterusan... Moga lepas ni ramai yang sedar tentang kebaikan dan kelebihan serta kepentingan susu ibu kepada bayi, ibu dan bapa..


Posted via Blogaway

Renungan: Kesilapan...

Sumber: google images
Sumber: google images

Tiada manusia tak pernah buat silap...
Nabi dan Rasul pun pernah buat silap...
Tapi dari kesilapanlah jadikan kita matang...
Dari kesilapanlah kita belajar jadi manusia...

Kesilapan buatkan kita menjadi lebih dewasa...
Kesilapan adalah guru terbaik untuk mentarbiah kita menjadi manusia...
Namun, kesilapan bukanlah tanda kita orang yang berada dalam kesilapan selamanya...
Kerana kesilapan itu lumrah menjadikan diri lebih dewasa...


Posted via Blogaway

03 Februari 2014

Bila seorang mulakan

Sumber: fb

Bila ada seorang mulakan,pasti ada yang ikut..tanpa fikir betul atau salah..itu lumrah dah dalam masyarakat kita...

Sama situasinya kat jalan raya...
Bila ada seorang ikut laluan kecemasan ketika kesesakan jalan raya, pasti ada orang ikut walaupun perbuatan tu salah.
Jangan mula kan...
Jika orang beradab, tahu agama, ada budi bahasa jangan mulakan sesuatu yang salah...


Posted via Blogaway

02 Februari 2014

Pasar Malam ke Masjid???

Sumber: fb

Renungan bersama...
Hari ahad ni, pasti de sesetengah tempat ada pasar malam..

Situasi ni tak dinafikan...
Sebab da pasar malam betul-betul sebelah masjid...
Boleh tengok sendiri, mana tempat yang lebih ramai orang kan...

Dari hadis tu juga...
Peringatan dan renungan bersama...
Jadi kurang-kurangkanlah ke shopping compleks... Dan juga shopping online...
Utamakan keperluan dari kehendak.....

Renungan bersama...
Selamat beramal...


Posted via Blogaway

Pantang Larang Jin!!!

Sumber:fb

Salah satu pantang larang jin...
Iaitu perempuan cantik dan seksi...
Jadi berhati-hatilah...
Jin nampak kita, tapi kita yang tak nampak jin...
Bagi yang suka pakai seksi tu hati-hati ea...
Seksi kat rumah untuk suami boleh tapi ketika suami di rumah, suami tiada di rumah jangan nak berseksi savngat, kang seksa plak yang dapat... Nauzubillah...


Posted via Blogaway

That's I Am!!!

Itulah aku sekarang...
Tak nak sangat publish diri...
Nanti dah takde privasi...
Jika semuanya nak dikongsi...

Peribadi is privasi...
Bukan tontonan rasmi...

Jom jadikan diri ini istimewa untuk orang yang istimewa dihati kita...

Bukan tontonan ramai...
Bukan untuk pengetahuan ramai...

We are special to special person...


Posted via Blogaway

01 Februari 2014

Kad Kahwin Versi Facebook

Penangan facebook,
Sampaikan kad kahwin pun de versi facebook...

Kreatif, ikut isu semasa...
Macam-macam...

Mungkin lepas ni versi blog, twitter dan instagram pula menyusul kan...

Nantikan kemunculannya...


Posted via Blogaway

Khidmat ATM Tergendala Hingga Isnin

Sumber: fb

Mujur dah dapat info dari CIMB bank.. Jadi dah amik langkah selamat dan standby awal-awal...

Bagi yang tak sedia duit tabungan...
Standby la tabungan lain ea...
Terutama takut ketika kecemasan je...

P/s: Memang segalanya masalah bila tiba Raya Cina, sebab kaum Cina yang kuasai perniagaan di Malaysia... Orang Melayu juga harus bertindak ...


Posted via Blogaway