01/2014 - Maria_Firdz

Maria_Firdz

Info | Motivation | Lifestyle | Review

31 Januari 2014

15 + 2 Tanda-Tanda Kamu Tertekan!

Januari 31, 2014 5
1) Mudah berubah mood dan mengalami masalah mood swing yang teruk hingga menyebabkan orang di sekeliling kamu mula tidak selesa de...
Read More

Makanan Perlu Elak Tersimpan Dalam Peti Sejuk Anda!

Januari 31, 2014 5
Tempoh makanan yang disimpn dalam peti sejuk Sumber: google images Tidak ramai suri rumah tahu bahawa ada sesetengah makanan tidak se...
Read More

Semakan Keputusan Ujian Kompetensi ICT Para Pendidik

Januari 31, 2014 4
Tahun lepas, semua guru di Malaysia warga Kementerian Pendidikan Malaysia, dimestikan mengambil satu ujian Kompetensi ICT... Cikgu-cikg...
Read More

Renungan Jumaat: Syukurlah!!!!

Januari 31, 2014 2
Sumber: fb Syukur bukan hanya diucap Alhamdulillah Tetapi perlu disaksikan dengan perbuatan Dilahirkan dari hati tulus ikhlas... ...
Read More

7 Rahmat Di Sebalik Dugaan

Januari 31, 2014 2
Sumber: fb Setiap manusia tak terlepas dengan dugaan, sama ada kecil atau besar. Dugaan yang datang, menyebabkan pelbagai emosi dan fik...
Read More

30 Januari 2014

CARA MENDIDIK ANAK DENGAN MEMBERI NASIHAT 30 SAAT

Januari 30, 2014 5
Di antara waktu yg paling mustajab utk didik anak ialah dgn memberi nasihat selama 30 -60 SAAT:  1. Sebelum anak tidur  2. Sema...
Read More

Pencarian 50 Bloglist Mamaniza.com

Januari 30, 2014 10
Santai dipetang hari... Supported kengkwan yang buat segmen... Jom suppored blog hijau mamaniza... Segmen yang terhad, masa yan...
Read More

Pahala Isteri Buat Air Untuk Suami

Januari 30, 2014 5
Sumber: fb Dasyat kan... Buat air untuk suami dengan penuh kasih sayang dan keikhlasan sama dengan pahala setahun... Itulah ganja...
Read More

Pelik Sangat Ke Cuaca Sejuk Melanda Malaysia???

Januari 30, 2014 8
Cuaca sejuk pagi ni... 17 darjah celcious je... Kecoh gak kan pasal isu cuaca sejuk melampau di Malaysia... Rata-rata update pasal seju...
Read More

Gunakan Ikut Kesesuaian

Januari 30, 2014 6
Sumber: fb Gunakan segala yang Allah ciptakan kena pada tempatnya... Meletakkan sesuatu kena pada tempatnya, itulah dinamakan ADIL... Mele...
Read More

29 Januari 2014

WW~Gred Solat Kita???~

Januari 29, 2014 10
Di manakah gred solat kita setiap hari... Kalau rajin, buat jadual... Dan kira purata gred kita untuk seminggu, sebulan, setahun... Adaka...
Read More

WW ~Petua Isteri Sentiasa Cantik~

Januari 29, 2014 9
Sumber:fb Wahai, para isteri jom amalkan... Pikat en.suami masing-masing ea... Wahai, en.suami beritahu isteri mu... Suruh dia amalkan in...
Read More

WW~ Sunnah of Eating~

WW~Sikap Ibu Bapa dan Pengaruh Terhadap Anak~

Januari 29, 2014 2
Sumber: fb Renungan pepatah Melayu lama: "Melentur buluh biarlah dari rebungnya" "Kepimpinan melalui teladan" "B...
Read More

28 Januari 2014

Air Mata 3 Solat

Januari 28, 2014 8
Sumber: google Jangan bazirkan air mata kurniaan Allah... Jadikan air mata kita juga sebagai ibadah... Tangislah tapi biar kena p...
Read More

GIVEAWAY CNY by DEDEQ

Januari 28, 2014 8
Hadiah 1. Baju / Dress untuk top komenter x 1 2. Shawl x 1 3. Keychain x 10 4. Tudung bawal x 2 5. Topup x 3 (Digi , Maxis ...
Read More

Santai Petang: Layan Game Kangkung

Januari 28, 2014 7
Sumber: screencaptured form fb Tak habis lagi isu kangkung...  Orang Malaysia kan kreatif... Game aplikasi untuk smartphone... Ga...
Read More

Hukum Simpan Tali Pusat Bayi

Januari 28, 2014 24
Kebiasaan amalan kita masyarakat Melayu, tali pusat bayi yang tanggal akan disimpan elok-elok kan...  Alhamdulillah... Bila dah dewasa,...
Read More

Petua Sihat Luar Dalam dan Dipermudahkan Urusan

Januari 28, 2014 9
Sumber: facebook Nak sihat luaran dan dalam... Cuba bangun pagi dan amalkan ini... Walau tension macam mana pun malam tadi... ...
Read More

27 Januari 2014

Petua Redakan Selesema Bayi

Januari 27, 2014 7
Sumber:google images Hilangkan Selsema Kerisauan seorang ibu semakin menjadi apabila bayi kecilnya sudah beberapa hari mengalami selesema ya...
Read More

Benarkah Sebaik-baik Jin Sejahat-jahat Manusia???

Januari 27, 2014 3
Selalu kan kita kata... Sebaik-baik jin sejahat-jahat manusia... Tapi lepas baca buku pasal alam jin, manusia dan syaitan...  R...
Read More

Disebalik Anugerah Anak

Januari 27, 2014 4
Anak anugerah terindah bagi pasangan suami isteri... Sesiapa yang berkahwin pasti inginkan zuriat dan cahayamata...  Anak pengikat kasi...
Read More

Renungan: "Gajah depan mata tak nampak"

Januari 27, 2014 10
Sumber: fb Pepatah Melayu:  "Kuman diseberang laut dia nampak, tetapi gajah depan mata tak nampak"... Itulah resam dan ...
Read More

26 Januari 2014

Ciri-ciri Anak Autisme

Januari 26, 2014 10
Sumber: fb Ramai yang kurang peka ciri-ciri ni... Bila masuk sekolah bermsalah la sikit... Dan lebih parah bila ada ibu bapa tak bo...
Read More

Patut dan tak patut dikongsi!!!

Januari 26, 2014 17
Zaman makin canggih, dunia dah takde sempadan dah... Sebab tu semua benda orang eksited nak kongsikan di facebook dan blog... Kena hati...
Read More

Mudah dan Mempermudahkan...

Januari 26, 2014 8
Apa yang kita beri secara ikhlas... Insha Allah kita akan dapat balik secara ikhlas.. Allah Maha Adil... Dan Allah bersama-sama orang yan...
Read More

25 Januari 2014

Kadar cuti bersalin berbayar seluruh dunia

Januari 25, 2014 6
Sumber: Infografik Astro Awani Setiap negara ada kelebihan... Di Malaysia, cuti 60 hari dan 90 hari kira ok la kan... Cuma cuti men...
Read More

Kepentingan dan Kelebihan Blog Archieve

Januari 25, 2014 4
Update via mobile lagi... Citer pasal blog pula... Blogwalking lintang pukang sejak dua menjak ni... Jenjalan mana yang sempat aje ea.....
Read More

Perkahwinan: Petua Mengasihi Suami

Januari 25, 2014 8
1. Bagi seorang isteri, anda perlulah menjamu mata suami anda. Lelaki mudah terangsang oleh penglihatan matanya. Pakailah pakaian yang ...
Read More

Pemahaman Mudah Tentang Aurat

Januari 25, 2014 9
Jom faham betul-betul konsep tutup aurat... Mohon terasa dan berubahlah ea... Sebelum ajal datang menjemput... Berubah sebelum terla...
Read More

24 Januari 2014

Tips Hasilkan Susu Ibu Selepas Bersalin

Januari 24, 2014 4
Sumber: google images Alhamdulillah, susu ibu adalah anugerah dan rezeki terindah buat ibu dan bayi selepas bersalin... Tetapi tak semu...
Read More

Bukan Hak Milik Kita

Januari 24, 2014 9
Sumber:fb Apa sahaja yang kita ada di dunia bukanlah hak milik kita... Semuanya anugerah dari Allah Yang Esa... Pinjaman semata-mata... S...
Read More

23 Januari 2014

Perbetulkan Niat!!!

Januari 23, 2014 12
Sumber:fb Dalam segenap hal... Refer semula niat kita... Niat hanya Allah yang tahu... Tapi jangan sampai orang sangsi dengan niat kita.....
Read More

Doa Amalan Perlindung Diri

Januari 23, 2014 4
Sumber: fb Jom amalkan secara Istiqamah... Biar sedikit asalkan istiqamah... Mohon perlindungan hanya dari Allah... Bukan doa ini kita sa...
Read More

Renungan: "Sakit"

Januari 23, 2014 11
Sumber: fb Kesenangan juga ujian dari Allah... Dan ramai yang kecundang kerana terlalu leka dengan kesenangan yang Allah kurniakan... Jadi...
Read More

22 Januari 2014

Peluklah Daku!!!

Januari 22, 2014 6
Sumber:fb Peluklah... Dakaplah.. Ciumlah.... Belailah... Sayangilah... Posted via Blogaway
Read More

Motivasi: Petua Hati Tenang

Januari 22, 2014 9
Sumber: fb Jom amalkan bersama... Muhasabah diri... Dan lakukan perubhan... Posted via Blogaway
Read More

21 Januari 2014

Membazir kena bayar!!!

Januari 21, 2014 17
Sumber: Oh Media Bagus restoran ni.. Ajar pelanggan supaya makan cukup2, Jangan membazir... Kalau membazir kena cas... Tambah nasi tak k...
Read More

Semua indah pada waktunya...

20 Januari 2014

Untung Atas Angin Tak Halal

Januari 20, 2014 11
Sumber: fb Peringatan untuk yang suka buat bisnes... Tambah-tambah bisnes internet.. Memang berkembang sungguh...  Hati-hati be...
Read More

Bila Si Anak Dah Pandai Bergaya...

Januari 20, 2014 10
Kaletah Faiqah yang suka bergambar Petang-petang gini... Nak hilangkan penat dan lelah.. Ialah dengan lihat gelagat si anak... Inilah kal...
Read More

Jom Kongsi!!! (^_^)

Januari 20, 2014 15
Sumber:fb Jom kongsi... Tanpa rasa sangsi... Serta iri hati... Kerana semuanya dari Ilahi... Supaya diberkati... Posted via Blogaway
Read More

Kambing Sotong Kurita

Januari 20, 2014 13
Sumber: fb Kebesaran Allah mengatasi segalanya... Untuk hamba-hamba Nya yang berfikir... Setiap yang Allah ciptakan bukti kehendak dan keb...
Read More

JAWATAN KOSONG & TEMUDUGA TERBUKA!!!

Januari 20, 2014 6
Sumber:google images JAWATAN KOSONG YANG DITAWARKAN : Menjadi ahli abadi di  1-Jannatul Firdaus 2-Jannatul Naim 3-Jannatul Maawa 4-Jann...
Read More

19 Januari 2014

Kehijauan itu Ketenangan

Januari 19, 2014 6
Tenang dan damai sungguh di sini... Indah sungguh alam ciptaan Allah SWT. Lokasi: Air Terjun Chamang, Bentong Pahang... Posted via Bloga...
Read More