16 Disember 2014

Berjaya Kuruskan Blog!

Alhamdulillah... blog makin ringan pabila loading... tak sia-sia buang aplikasi nRelate... Sebenarnya dah lama nak buang... tapi dok fikir nak ganti dengan yang lebih sesuai,... sebab nRelate ni macam Linkwthin juga... ada kepentinganya.... tapi biasa la bila guna widget, akan menambahkan beban blog... jadi lepas MF terima email dari nRelate, yang mengatakan nRelate akan dikenakan bayaran tahun depan... terus MF buat keputusan buang aje... tapi MF tak nak guna Link Wthin sebab dah ramai yang guna... 

Jadi, MF godek coding pula... jumpa tutorial untuk buat related post di sini. Lepas buat menjadi pula... alhamdulillah... jadi, terus MF buang widget nRelate... 

Sehari selepas buat, MF cuba timbang berat blog di SINI.... dan hasilnya sungguh berbeza.. dari yang sebelumnya... 


Sebelum: bulan April 2014

bulan September, blog makin berat masa ni... 

Bulan Disember: Selepas buang widget nRelate

MF gantikan dengan widget ni:

Tutorialnya MF ikut di sini
Yang ni guna coding bukan widget,,.. mungkin sebab tu juga boleh ringankan blog... 

Akhirnya berjaya juga MF kuruskan blog... sekurang-kurang dah berada bawah paras 10.0/per second
 tuan Blog je MF nak cuba Gemukkan... hehe...

12 ulasan:

  1. pndi jugak sis main dgn coding.kalo sy dh hancur dh blog ni haha

    BalasPadam
  2. wahhh memang laju loading blog akk sekarang.. dila punye blogspeed 11.97 sec. maybe sebab ada banyak gambar kat sidebar kot. Heee...

    BalasPadam
  3. nampaknya fiza pun kena buang nrelate jugak ni..tq share kak..tahniah berjaya kuruskan blog

    BalasPadam
  4. tahniah2..dah ringan macam belon

    BalasPadam
  5. wah wah bole belajar jap lagi nih! :)

    BalasPadam
  6. wahh alhamdulilah.. ringan blog cikgu 😄

    BalasPadam
  7. saya masih guna link wthin .. tunggu masuk tahun depan la baru nak kasi kurus siikit..

    BalasPadam
  8. Papaglamz bw di sini. Jom terjah Papaglamz

    Assalamualaikum

    Tahukan anda 3 daripada 100 orang di dunia ini menghidap penyakit migrain? Kajian yang dilakukan oleh World Health Organisation menunjukkan penyakit migrain juge merupakan antara 3 penyakit utama dunia.
    Baca lagi.......

    http://www.papaglamz.com/2014/12/10-fakta-yang-anda-perlu-tahu-tentang.html?m=1

    BalasPadam
  9. nak try kuruskan blog jugajkkkkkk

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^