UPDATE!!!
KES SELESAI DAN LINK DAN ENTRY TERSEBUT TELAH DIBUANG OLEH BLOGGER BERKENAAN.


================================

Takdir Allah malam ni, menemukan aku dengan sesuatu yang selama ni dok tengok blogger lain je kena... sekali rupanya aku pula kena malam ni... 

Aku sedang siapkan entry berkaitan breastfeeding.... ilmu penyusuan susu ibu... entry autopublish untuk esok... setelah siap taip... saja lah cari gambar kat google images nak masukkan dalam entry... sekali terpandang gambar yang aku kenal sangat... iaitu gambar screencaptured Doa Amalan untuk banyakkan susu ibu... walaupun gambar tu aku tak letak watermark, tapi aku cam sangat tu gambar aku buat...sebab ada background bunga warna purple ... tapi bila cursor lalu situ, link gambar tu lain... bukan aku punya blog... aku pun klik baca... sekali baca... eh... ni macam entry aku... sebab ayat tu memang aku karang sendiri tanpa dicopy paste dari sesiapa pun... kecuali gambar je aku ambil dari google... 

(tak pasal-pasal blog ni popular kan... )

Ni entry yang 100% tulisan aku...

Aku cepat-cepat buka balik entry yang berkaitan tu... sekali aku bandingkan... Ya Allah... sama sebijik!!!... Entry peribadi aku diciplak!!!.... cuma tajuk je dia tukar... Terus rasa bengang satu kepala... nak mengamuk pun ada.... tapi aku cepat-cepat istighfar... redakan panas hati dulu... tu yang baru aku taip entry ni... 

Rasa nak nangis weyhhh... tu entry peribadi aku tulis... kena kau copy tanpa letak sumber!!!... Aku tak halang orang nak ambil entry aku... tapi minta la izin.. paling tidak pun... letak je sumber asal, link kan ke blog aku... jangan la amik camtu... itu perangai pencuri tau tak!... 

Maaf la.. paling malangnya, pemilik blog tu adalah pengedar shaklee berpangkat master pula tuh!! ... dah habis idea ke nak melakukan bisnes ko sampai entry orang pun nak ciplak!!!.... Aku tak kisah la kalau ada orang nak report kat pemilik tu... tapi aku kecewa sangat bila entry peribadi aku kena CURI macam ni... aku pun buat entry copy paste... tapi aku letak sumber asal ok!.... aku minta izin jika ada peluang minta izin... tapi biasanya entry peribadi orang aku tak ciplak la... sebab tu idea orang... bukan senang orang nak perah idea menulis... 

Aku bertindak, nak komen tak boleh pula kat entry tu... jadi kena juga la PM dia... haishhh... jadi satu kerja pula.. tapi hak mesti dipertahankan!... Kita dalam masuk medan blog ni... tolonglah hormat penulisan orang lain... nak copy, copy la... tapi backlink kan la kat penulis asal... jangan jadi macam pencuri dan perompak pula... dah ambil mengaku diri sendiri punya... 

Maaflah jika ada terasa.. tapi aku sungguh kecewa... macam tu lah juga mana-mana rakan aku yang pernah kena copy paste pernah rasa... entry peribadi tu yang tambah rasa kecewa... kalau entry info yang memang dapat kat internet juga aku tak kisah... tapi ayat kita sendiri... di copy bulat-bulat.. memang la terasa kan... huh!... 

Itulah cabaran dunia blog... redha dan terima... tapi aku tetap akan terus menulis sebarkan ilmu berguna... insha Allah...selagi terdaya... pengajaran dan pengalaman berguna untuk kali ni...


UPDATE!
Setelah tenang, aku ambil pendekatan yang positif... Aku halalkan ilmu yang dia copy... Ya! Aku yakin, itulah entry aku yang terhebat, sebab tu orang copy ya dak.. Namun, kecewa sebab tak diletakkan sumber ja... namun, mungkin sebab dia tak tahu ilmu blogging, sebab dia hanya tahu ilmu bisnes shaklee je... Memang entry yang lain pun dia copy paste juga... Walaupun niat dia baik... namun, niat tak kena pada caranya... Aku pun dah contact pemilik blog tu... tunggu je la feedback dari dia... aku tak maki hamun pun... aku cuma minta dia tambah sumber dan link kan ke penulis asal iaitu blog aku... itu sahaja... ok!... Be cool... Maknanya aku dah jadi blogger terhebat sebab dah ada orang copy info dari blog aku... Yeah!!!... Alhamdulillah.. 

22 Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

  1. Makkk aihhh~
    memang sejibik dia amek.
    Sabar kak. Bincang dgn dia elok elok. Takpun suh dia back link kan ke akak balik.

    BalasPadam
  2. sabaq ya kak..itu mknanya entry akak tu bernas, sbb tu diciplak..huhu..timm penh gmbaq kena amek..huhu..mmg ngamuk la, lepas tu sentiasa watermark..

    BalasPadam
  3. sis dh bg dia iklan percuma da..lps ni mesti rmi2 pakat klik blog dia..

    BalasPadam
  4. Entry bagus memang ramai yang suka copy..

    BalasPadam
  5. disable highlight je :)
    blog kite disable highlight walaupun tak banyak pun maklumat yg ade.. hihi sekadar blog personal..

    BalasPadam
  6. SABAR KAK.. AKAK TRY CAKAP NGAN DIA KAK..

    BalasPadam
  7. saya pun dah pernah rasa. sakit hati sgt. sbb tu saya disable highlight, disable right click semua. puas sikit hati sy :)
    Belog Miss Balqis

    BalasPadam
  8. Dah byk kali terkena..tapi tulah dunia internet luas..ini yg kita tahu...yg tak thu..cumanya dulu pernah juga up entry tapi bile fikir balik..maybe die kurang faham ilmu blogging kot..so fikir positive je la..cume kita yg thu kne ingatkan diri kalau copy paste kne creditkan je la..takut xpsl org up status kat kita pulak tanpa kita sedar..tp kalau penyebaran ilmu ok je rasanya..be cool be positive kak :)

    BalasPadam
  9. Tahniah! Anda merupakan salah seorg blogger terhebat di malaysia..b positive ;)

    BalasPadam
  10. sabar je lah yek... ujian tu... ^_^...
    tapi orang tu memang xpatut lah buat macam tu....

    BalasPadam
  11. huhuhu..... mcm2 perangai dlm dunia nih kan, mmg ada org yg gitu, nk berblog tp takmo guna akal fikiran utk jadikan idea bt ntry tau mencuri je...

    kalu blh slow talk elok2 kalu tak halalkan jelah dik, tak blh bt gaduh org yg ada pangkat2 tinggi ni even jual shaklee... kang di kata kite yg mencuri lak...

    BalasPadam
  12. Eiiii seram... takut2 diri sendiri pun ada buat jugak masa mula2 belaja menulis blog dulu. Dulu just tahu asalkan update jer. Adalah jugak duk copy paste entri blogger lain. Nanti kena cek semula entri2 lama. Kot2 ada buat jugak. Huhu.... tq atas peringatan.

    BalasPadam
  13. Omg.
    Sabaq je lah.
    Tak backlink ke Maria eh?

    BalasPadam
  14. Saya try bukak xdapat.
    Dah kene remove kot.

    BalasPadam
  15. Entri tu rasanya dia dah padam...bila klik kat link yang sis bg tu, memang dah xada. Apa pun, hopefully lepas ni dia akan belajar daripada kesilapan dia ye dak....

    BalasPadam
  16. Adoiii macam2 hal...Nak menulis tulis la dgn ayat sendiri ni main ciplak jer orang punya ..Pelik betul la manusia sekarang ni ..Tu la kot sebab org suka tulis stail simple sebab takde yang nak ciplak hehehe..Macam Kak Lya mmg tulis simple hahaha

    BalasPadam
  17. dia tak patut menciplak karya hasil org lain.. mencuri namanya, mama harap dia sedar tindakan beliau itu salah..

    apapun, maria seorang penulis yg baik, entri yang bagus.. sebab itu kena ciplak.. sabar ye..

    BalasPadam
  18. saya klik blog orang yang copy, dia dah removed entry tu
    entry seperti itu biasanya pasti ada yang gatal tangan ambil
    tapi at least letaklah sumber ye dak?
    idaklah orang marah sangat

    BalasPadam

Catat Ulasan

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

Terbaru Lebih lama