18 November 2014

Cara Download Video di Smartphone/Tablet

Aku suka download video dari Youtube... Video Upin Ipin, Pada zaman Dahulu dan beberapa video pembelajaran untuk disimpan di dalam pendrive dan boleh dipasang di dalam kereta atau di tv... sebabnya aku tak dedahkan anak-anak dengan gadjet walaupun aku punyai Tab dan Laptop... Jadi, itu cara kami bagi kakak belajar dan tonton kartun... 

Dulu, aku guna software Youtube Downloader untuk download video dari Youtube... dan hanya guna netbook atau pun laptop je... Namun, hasil perkongsian rakan-rakan sekerja di facebook, rupanya ada cara mudah untuk download video menggunakan smartphone, tablet, iPad, laptop, desktop dan segala teknologi yang boleh layari intenet... Tanpa software canggih pun... 

Caranya mudah sangat... tutorial ni, aku guna phone aku sendiri ya... smartphone sony, yang memang screen dia kecil je... tapi kecil mana pun phone, kalau smartphone kira boleh la apply tutor ni.. 

1. Buka browser yang ada di smartphone/tablet anda.
Contohnya: aku guna Google Chroome.

2. Buka Youtube dan video youtube yang nak didownload, kemudian copy URL tersebut... Cara nak copy, dengan double klik dengan cepat... nanti URL tu dihighlight dan ada simbol copy...tekan je simbol copy tu... 



3. Buka New Tab... Contoh kat bawah ni, kalau guna browser Google Chroome...


4. Taip laman web ni: en.savefrom.net


5. Paste kan URL yang dicopy tadi seperti yang ditunjukkan di bawah... 



6. Kemudian, tunggu hingga dia loading URL tu dan keluar tajuk video yang kita nak download tu... kemudian, keluar juga pelbagai jenis format video di sebelah kanan tu, dan klik sahaja format video yang kita nak download... 

7. Lepas klik tu, video tersebut akan automatik download dan disimpan dalam smartphone/tablet anda... 


Mudahkan... kaedah ni sama juga kalau download kat PC atau laptop... tak perlu install software kalau nak download... buka je link INI...

~ Selamat Mencuba ~


Nota: memang rancak lah aku download video lepas tahu cara mudah ni... 

7 ulasan:

  1. nice sharing kak maria...
    penat nad cari apps dah download you tube...semua tak boleh guna..hhuhu

    BalasPadam
  2. wah nice share :).. boleh juga tu kalau tambahkan ss pada url video youtube itu. contohnya www.youtube.com/watch?v=69KrNonAGMg nhe url youtube video hanya ubah seperti ini www.ssyoutube.com/watch?v=69KrNonAGMg .. tapi ini sama juga dengan tutorial yang akak kongsi :)..

    BalasPadam
  3. tapi tak byk yg dia support..huhuhu...susah sikit nak dapat video drpd YT

    BalasPadam
  4. Time kasih yer... puas dok ty kengkwn cmner nk donlod pkai phone... senang jer.. nk try la...

    BalasPadam
  5. nice sharing ^^
    boleh download video bebanyak
    kalao anak buah kacau kasi pasang saja kekeke

    BalasPadam
  6. camtu aje rupanya nyer
    nice sharing cikgu
    tak pernah tahu sebenarnya =)

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^