07 Julai 2013

Resepi Spesial Hujung Minggu: Nasi Planta Badam

Alhamdulillah..setelah sekian lama tak masak atas faktor ketidaklaratan... Aku kembali ke dapur...

Pepagi dan masak kebab cincang... Tapi x amik gambar... Tapi tengah hari mula masuk ke dapur...

Memang dah plan dari bangun tido hari ni. Lama tak makan nasi planta... So..mula memasak kul 12... Lepas tu siapkan ayam panggang madu... Aku panggang guna pemanggang tak ajaib je... Alhamdulillah menjadi...

Terasa puas sesekali dapat masak.. Tambah bila si en.somi makan sampai tak pandang kiri kanan... Alhamdulillah...

Itulah menu spesial hari minggu ni... Nasi planta badam dan ayam panggang madu...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Kenapa sampai macam ni???

Ingat negara luar je.. Kat Malaysia pun ada...
Ni kes mendiskriminasikan wanita...
Tu blum citer pasal eksploitasi wanita...

Wahai wanita...
Menutup aurat tu wajib...
Jika kamu mempertahankan aurat dan maruah mu... Insha Allah ada rezeki lain yg lebih berkat dari tu...

Kalu aku..rela hilang keje dari hilang maruah diri..


Sumber pic: FB

Published with Blogger-droid v2.0.10
Ramainya Pencuri Jalanan

Ramainya Pencuri Jalanan

Sekarang ni... Bukan kat bank...kedai.. Rumah besar je banyak penyangak dan pencuri... Sebenarnya kat jalan raya lagi ramai pencuri... Nama dia pencuri jalanan...

Kenapa aku kata gtu??? Bagi yg hari2 memandu tahu sajalah ragam pemandu...tambah dok di bandar besar kan.. Bila aku suarakan pasal isu pemandu dan sikap pemandu KL ni ramai yg kata...alah..biasalah hidup di KL. Ni lah sikap org kita.. Perkara yg salah kita iakan dan relax macam xde pape je.. Tapi yg betul disembunyikan..

Ok..cerita bab pencuri... Aku ibaratkan pengguna jalan raya yg tak beri lampu isyarat ketika nak memotong, nak tukar lorong, nak masuk atau keluar simpang ibarat pencuri lah.. Mcm pencuri..mainredah je kan.. Kete mahal2 tapi signal tak bagi... Hmmm..

Kdg2 terpikir gak... Susah ke nak bagi signal... Perlukan tenaga kren ke nak bg signal tu...setahu aku.. Sentuh dgn cari je signal tu ke atas atau bawah...tak sampai 5 6 jam nk kna bgi sati signal...x sampai 5 saat nk gerakkan bg signal tu...

Hmm.. Entah lah..signal ni penting...isyarat kita dgn pemandu lain.. Nak ke kanan... Ke kiri... Jika belok atau tukar lorong tanpa signal org belakang tak tahu anda belok... Dilanggarnya pula..pastu mati... Fikirkanlah..kalau perkara macam tu kena kat org yg kita sayang...

Sikap dan mentaliti boleb diubah... Ubahlah.. Ni bukan nak kempen...tapi kita ubah cara yg tak betul tu... Jangan jadi org yg pentingkan diri sendiri dan cuba2lah bersikap penyabar...

Betulkan yg biasa dan biasakan yg betul...

Published with Blogger-droid v2.0.10

06 Julai 2013

Jom Kenali Jin

Jom Kenali Jin

Perihal tentang Jin oleh Ustaz Dato' Hj. Ismail Kamus

✔ Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.

✔ Apabila ALLAH Ta'ala memerintahkannya supaya tunduk nenghormati Nabi Adam,mereka telah ingkar. ALLAH Ta'ala melaknat dan perintah turun ke bumi. 

✔ Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan. Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

✔ Makanan jin dari Api (asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang menggunakan kemenyan kerana jin paling suka dengan asap yang busuk. Tapi orang-orang Melayu degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Ustaz menambah orang2 yang suka hisap rokok itu...adik beradik jin lah tu...( terkono lah kan...? )

✔ Tempat tinggal jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (macam KLCC), tandas dan kubur.

✔ Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca ” SalaMun, ‘Ala Sulaiman, Fil‘alamin.” Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, “Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu” Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin !!!!

✔ Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun
atau bomoh yang tahu menilik- nilik nasib, pembohong….” Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu. Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

✔ Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

✔ Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi...jin suka tinggal dekat situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai…. orang melayu suka sangat menepung tawar !!!

✔ Jika budak menangis tengah- tengah malam...azankan 7-10kali...jika tidak bacakan Ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang yang di rasuk.

Sumber: Page Rahsia Perkahwinan

Kerja Over Time

Opss..dlm kerjaya perguruan ada ke istilah over time.. Hehe...

Stahu aku..xde istilah cuti dlm kerjaya cikgu.. Itulah.. Hari ni sabtu..kengkwan aku semua berkursus kat Langkawi... Ats beberapa fktor aku tak dapat pergi... Jadi aku tgk org berkursus hari ni...

Kerja over time dari tengah hari sampai petang... Memantau pelajar2 dalam Kem Kepimpinan Pengawas.. Pantau je...

Ok... Itu over time aku minggu ni.. Buat kengkawan di Langkawi...selamat berkursus...

Nota ungu: Sian en.somi dan anak...kena tinggal lagi dihari minggu... Biasalah dh khwin dgn cikgu kan... Hhhe

Published with Blogger-droid v2.0.10
Main Kahwin Suka-suka sampai beranak

Main Kahwin Suka-suka sampai beranak

Ipoh: Sekumpulan pendatang tanpa izin yang mendiami sebuah perkampungan haram di Klebang di sini, dikesan mengamalkan tradisi kahwin ‘suka-suka’ tanpa perlu bernikah dan mendaftarkan perkahwinan hingga memiliki anak luar nikah.

Perbuatan itu dibongkar selepas sepasukan anggota dan pegawai Jabatan Imigresen Perak dibantu Pasukan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Perak, melakukan serbuan di lokasi yang terletak di Klebang, di sini, awal pagi semalam.

Dalam operasi bermula jam 1 pagi itu, seramai 39 warga asing lelaki dan wanita termasuk tiga bayi berusia antara empat bulan hingga dua tahun ditahan dalam ‘Ops Sapu’ yang diadakan di rumah kongsi berkenaan.

Salah seorang daripada wanita warga Indonesia yang dikenali sebagai Sri, 26, yang beragama Islam mengaku memiliki anak luar nikah hasil hubungannya dengan seorang lelaki keturunan Flores dari Nusa Tenggara, Timur Indonesia.

SEORANG pendatang asing disoal siasat.Dia yang berasal dari Medan mendakwa melahirkan bayi lelaki berusia tiga bulan selepas bersekedudukan dan tinggal bersama lelaki terbabit yang dikenalinya sejak dua tahun lalu.

Sumber: Harian Metro Online

Apalah nak jadi zaman sekarang nih? Nak kata kecik dah berakal... Hadoi la dunia akhir zaman... Nauzubillah...

05 Julai 2013

Moral of  The Story SSID

Moral of The Story SSID

Tamat sudah drama adaptasi novel "Sebenarnya Saya Isteri Dia"... Macam mana la aku dan suami boleh terjebak tengok drama nih??? Memang tak tengok pun awal2 citer nih... haa.. lepas adik aku la tengok malam tu, macam best pastu adik aku yg memang kaki novel dah baca citer ni.. dia citer serba sedikit pasal citer nih.. maka aku terjebak sekali.. 

Ok, aku bukan nak citer kan pasal SSID ni sebab semua orang dah baca, apa yang aku dapat dari citer ni, banyak sebenarnya pengajaran berguna dalam kehidupan kita semua..

Sumber: Google Images

1. Bahaya Fitnah dan kawan makan kawan
Shaff dan Rash berkahwin sebab fitnah dan aniyai kawan sendiri...dan memerangkap diri sendiri.. 

2. Pasangan kita itulah yang terbaik untuk kita.
Sebenarnya dari drama nih, nak tunjukkan pasangan kita itulah yang Allah tentukan terbaik untuk kita. Tengok sahajalah babak bapa Rash yang sanggup tinggalkan mama Rash semata-mata perempuan lain dan isteri baru yang kononnya baik.. Namun, akhirnya dia tersedar bahawa isteri pertamanya tu lah yg terbaik untuknya.

3. Cabaran dalam rumahtangga
Pedoman untuk remaja, jangan nampak seronok dan romantik drama nih, sebaliknya selamilah betapa dalam perkahwinan perlukan kejujuran, kesetiaan dan keikhlasan yang tinggi... Lihat sahaja, betapa hebat fitnah dalam perkahwinan. 

4. Sahabat yang baik ibarat minyak wangi
Shaff jumpa sahabat yg baik seperti kakak angkatnya. Selalu nasihatkan dia supaya kembali kepada suaminya.

5. Syurga di bawah tapak kaki suami
Walau apa pun jua masalah melanda, bertenang dan mengadulah pada-Nya bukan lari membawa diri. Kerana lari dan kuar rumah tanpa izin suami berdosa hukumnya... Tapi tulah wanita ni memang emosi lebih kan.. dengan lari tu ingat boleh selesai masalah kot, tapi semakin lari dengan masalah semakin ligat masalah kejar, sebaiknya jangan lari dan hadapilah masalah dengan tenang dan rasional.. pesanan untuk diri sendiri juga sebanarnya nih. 

6. Pandu tanpa emosi
Yang ni pesanan untuk semua pengguna jalan raya, janganlah memandu ketika emosi tak stabil. tengok ajelah Shaff hampir melanggar penunggang motosikal kerana emosi yg tak stabil. :)

7. Cinta selepas nikah lebih indah
Yang pengajaran untuk semua, bercinta selepas nikah memang boleh dipupuk sebenarnya.. dan bercinta selepas nikah itu lebih indah... 

Banyak lagi pengajarannya, tapi nih lah yg besar-besar sahaja aku tersuratkan.. Moga SSID memberi pengajaran untuk semua, jangan nampak seronok dan romantik, tapi hayati maksud dan makna drama ni sebaiknya.. Walaupun bagiku memang nampak macam kartun je drama nih, tapi dah nama pun lakonan kan, memang ler tak sama dengan real punya kan.. hehe.. 

Moral of the story... setiap citer yg baik ada maksud tersiratnya... :)



Nota ungu: Layan drama nih dengan suami, meletakkan kami di watak hero dan heroin.. hehe... berangan jap.. 

Keropok Lekor Ganu Mari

Lambat lak nak up entry.. Tapi nk up gak.. Makan petang.. Keropok lekor ganu mari...

Keropok lekor original dari terengganu.. Kirim dari kawan en.suami yg ke terengganu baru2 ni... Memang terbaik lah..sbb kaya dgn rasa ikan.... Kalau kat sini banyak rasa tepung je kan.. Tapi ganu mari memang ori..

Nyum3... Ada baki lagi... Sapa nak??? Hehehe

Published with Blogger-droid v2.0.10

Faiqah pergi sekolah...

Hari ni pengasuh tiada..aku pula ada Hari Terbuka sekolah sesi pagi.. So.. FAIQAH masuk sekolah je lah hari ni...

Alhamdulillah...
Faiqah tak banyak ragam... Tapi peramah... Kat sekolah ada je yg melayan dia... Alhamdulillah... ALLAH permudahkan...

Faiqah menghiburkan cikgu2 yg ada sambil buat kerja.. Terhibur dgn keletah dia... Anak2 murid aku pun x jemu melayan... Hehe.. Untung kan.. kalau buka baby sitter kat sekolah... Hehe...

Published with Blogger-droid v2.0.10

04 Julai 2013

Cuba Untuk Balas, Tapi....

Alhamdulillah.. terima kasih tak terhingga kepada pengunjung dan pengomen setia blog ni.. setianya kamu disini... 


Maaf andai kunjungan mu tidak berbalas, dan komenmu tidak mendapat tindakbalas.. Aku nak balas tapi kekangan masa buatkan aku mampu published je.. 


Terima kasih buat rakanku yang prihatin.. memang kamu sahabat yg prihatin, setia memberi komen2 positif untuk aku berblog lagi... komen mu inspirasi untuk aku terus menulis.. terima kasih yg tak terhingga.. 

Buat semua silent reader, terima kasih juga atas pembacaan anda walaupun tanpa komen yg membina.. 

Terima kasih tak terhingga buat suami tercinta kerana menyokong minat aku untuk menulis blog.. gitulah kita, saya sokong awak, awak sokong saya.. hehe.. 

Terima kasih, terima kasih dan terima kasih kepada semua yg sentiasa doakan kebaikan atau keburukan untuk saya.. moga kita dalam rahmat dan pemeliharaan Allah sentiasa.. 


entry autopublish
Tawaran Iklan di Blog

Tawaran Iklan di Blog

Semalam entah angin apa yg merasuk.. haha.. aku menawarkan iklan di blog bagi kengkawan aku yg berniaga di Facebook... tapi setelah fikir dan stdy dulu pasal ni, aku rasa tak jadi plak nak sewakan.. tapi aku sediakan perkhimatan review produk di blog sahaja. 

Kira perkhidmatan aku ni percuma sahaja, sepanjang bulan Ramadhan. Kira tolong kengkwan untuk tingkatankan permintaan dan bisnes diorang.. Sebab aku tak kena bayaran, blog aku bukan blog femes pun.. pengujung pun, ratusan je setiap hari... bulanan pun hanya puluhan ribu... jadi, aku takut tak berbaloi aku sewakan.. kesiankan.. diorang sewa tapi xde hasil... 

Jadi aku tawarkan perkhidmatan review produk yang dipasarkan di blog aku. Memang free off charge... tapi terpulang lah kepada tuan punya tu nak sedekah kat blog aku ni.. atau nak bagi duit raya kat Faiqah.. aku terima, jika tak de pun tak pe sebab aku cuma tolong promote je... tapi takde sewaan tapak iklan.. 

Insha-Allah jika ada perkembangan positif selepas review blog baru aku akan buat sewaan tapak iklan.. Tapi ingat... tawaran ni hanya dalam bulan puasa sahaja... lepas bulan puasa lain cerita... 

Kepada kengkawan yang nak suruh aku review produk korang, boleh la PM aku di Facebook ea.. memang terhad tawaran ni kepada 10 orang sahaja... cepat2 aku tengah murah hati nak tolong bisnes orang ni.. hehe
Pelbagai Macam

Pelbagai Macam

Rezeki yang Allah berikan pelbagai cara dan macam:

1. Kaya harta benda tapi kosong jiwanya
2. Kaya harta tapi masih kurang dr segi tutup auratnya.
3. Kaya harta tapi tiada zuriat keturunannya
4. Kaya harta tapi tiada kasih syg suaminya.
5. Kaya harta tapi kurang perhatian suaminya.
6. Kaya harta tapi sakit sentiasa membelenggu keluarganya.
7. Sederhana hidup tapi kaya dengan harta akhiratnya.
8. Sederhana hidup tapi suami yang penyayang.
9. Sederhana hidup tapi sentiasa sihat untuk beribadah.
10. Sederhana hidup tapi auratnya sempurna dan terpelihara.

Itulah Allah Yang Maha Adil... Tak perlu nak cemburu dgn rezeki Allah... Allah tahu apa yg terbaik buat kita... Yang penting... Syukurlah dengan hati dgn mengucap Alhamdulillah...dan zahirkan  dengan perbuatan dgn tingkatkan amalan....

Sama2 muhasabah diri dan bersihkan hati...

03 Julai 2013

Mampukah puaskan Hati Semua Orang???

Mampukah puaskan Hati Semua Orang???

Sebagai manusia biasa mustahil kan kita nak puaskan hati semua org..
Orang pula ada pelbagai ragam..
Mustahil utk puaskan hati semua org...

Gitu juga dengan aku...
Mustahil aku mampu puaskan hati semua org..
Terutama dalam penulisan blog..
Mustahil aku mampu nak puaskan semua hati pembaca...dan pembaca senyap aku..
Beberapa kali aku dihentam kerana penulisan aku..

Itu aku bukan blogger terkenal macam Abg Ben Ashaari.. Bila baca blog abg ben.. Dia lagi dasyat kena hentam bukan pertama kali tapi berkali2..tapi dia tetap menulis dan berkongsi kisah anknya qhaliff...

Itulah.. Dugaan awal ku rasakan sebagai blogger yg sedang belajar... Aku tulis apa yg aku rasa...apa yg aku tahu dan pengalaman aku sendiri... Aku tak tulis pasal org kerana itu ibarat mengumpat... Suami aku sendiri pun tak kasi aku tulis pasal org lain..

Apa pun kita buat...mustahil utk puaskan hati semua org.. Jika kita sbg pemimpin atau ketua lagilah kan.. Mmg mustahil nk puaskan semua hati ank buah kita sebab manusia berbagai ragam dan perangai serta citarasa kan..

Senang kata... Aku jadi diri aku.. Selagi apa aku buat tak menyalahi undang2 dan hukum hakam agama... Aku akan terus buat dan menulis...

Biarlah apa org nak kata.. Memang teruk kalau nk pikirkan apa org kata... Tapi nak mudah kita amik je pendekatan apa yg Allah dan Rasul kata... Pedulikan  kata2 org yg melemahkan dan komen negatif... Amik yg positif sahaja...

Ok.. Think positive and be positive thinking.. :-)

Published with Blogger-droid v2.0.10
Semak Ubat Gigi Anda!!!

Semak Ubat Gigi Anda!!!


Awareness on 
selecting toothpaste ! 

Pay attention when buying toothpaste, 
at the bottom of the toothpaste tube 
there is a color bar. And today only know 
the original meaning of the color bar! 
Try to choose green and blue, there are four kinds:

Green: natural;
Blue : Natural + Medicine;
Red : Natural + Chemical composition;
Black : pure chemical.

Sumber: FB

Sejauh mana kesahihannya tak pasti.. bila aku tanya adik yg memang amik kimia di bahagian kesihatan, dia kata semua nya ada bahan kimia cuma, kandungan tu banyak atau sikit je.. dan jika ada pun bahan kimia, ianya masih selamat digunakan.. sebab bahan-bahan ni, didaftarkan dengan bhagian farmasi juga.. 

Dan untuk pengetahuan, adik aku yg baru2 ni buat praktikal di Baling, rupanya ubat gigi Colgate diperbuat dari batu kapur Gunung Baling, Kedah. haha..bangga jap aku jadi org Baling.. sebab katanya batu kapur di Baling, yang terbaik di dunia.. hehe.. (senyum lebar)... 

Untuk baca lebih lanjut, ada juga artikel pasal ni.. BACA SINI



Nota ungu: tapi kan.. camne nak cek ea.. sebab ubat gigi dok dalam kotak kan.. hehe.. sebaiknya cari aje yg halal.. cuma bila aku cek pencuci muka, semuanya warna hitam.. apakah maknanya padahal aku guna pencuci muka cop logo halal JAKIM lagi.. hmmm... adakah utk ubat ggi sahaja???

Resepi Pagi: Cekodok Sayur

Lama tak wat sarapan.. Terasa nak buat pagi ni...

Buat cekodok sayur je.. Bahan2 yg mudah dan senang... Carrot, kentang, daun bawang, cili besar, bawang besar...

Sedap dimakan pagi dan petang bersama sos dan mayonis...

Jom makan... Hehe...

Published with Blogger-droid v2.0.10

02 Julai 2013

Malaysia negara orang GEMUK!!!

Hahaha.. Tak berani nak komen weyhhh...
Aku ni kurus sesangat dan tak pernah gemuk2...

Tapi ada benarnya sebab Malaysia kaya dgn makanan dan org malaysia suka masak dan makan... Tengok je lah..satu hari kalau xde of post gambar resepi dan makanan macam tak sah je... Haha...jgn marah ea... Hehe...

Sumber pic: fb

Published with Blogger-droid v2.0.10

01 Julai 2013

Khasiat Memeluk Isteri

Khasiat Memeluk Isteri


Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun.

Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesihatan.

``Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

``Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah,'' katanya ketika memberi syarahan bertajuk Perkahwinan dan Seks: Penawar dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit' di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang di sini hari ini.

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan. Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah s. a. w.

Tambah beliau, ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.

``Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,'' katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu.

Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan menarik.

``Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri,'' kata Fadzilah.


Nota Ungu: Memang ada nikmat berpelukan antara suami isteri.. Suami isteri sahaja ok, yang belum kahwin sila jangan jeles.. g kahwin cepat2... 

entry autopublish
Biarlah Kita Jadi Ibu Bapa yang Kejam!!!

Biarlah Kita Jadi Ibu Bapa yang Kejam!!!

Biarlah orang nak kata ibu bapa yg kejam pun.. Asalkan anak kita terpelihara, rohani, emosi dan inteleknya... Jangan nak menyesal di kemudian hari. Ada orang kata aku kejam sebab aku kawal pemakanan anak aku.. Ya aku memang kejam sebab aku tak nak menangis dan menyesal di kemudian hari... Biar anak kita menangis sekarang sebab tak dapat apa dia nak , asalkan kita tak menangis menyesal di kemudian hari... 

Bacalah artikel bawah ni.. 
Sumber: FB

Sebab tu lah, mak aku walaupun org kampung, tapi sanagt jaga pemakanan, kecik2 dulu aku tak leh makan keropok, gula2 dan segala jenis jeruk dan asam dilarang!... Alhamdulillah... bila besar baru aku tahu kenapa mak aku tak bagi.. Dan sekarang, aku praktik apa yg mak aku ajar dulu... Biarlah orang nak kata aku kejam pun dalam mendidik anak. Aku hanya bagi makan coklat tu pun jarang2... jika dia makan coklat aku akan pastikan dia banyak minum air dan aktif... 

Tapi sebagai guru, memang aku sendiri akui kajian ni... sebab bila aku perhatikan anak2 murid aku memang macam tu... sebaiknya semua ibu bapa kena sedar tentang pemakanan anak.. jika dulu mak kita bekalkan makanan ke sekolah walaupun cekodok, zaman sekarang xde lagi.. Itulah, nak salahkan anak2 tak boleh sebab ibu bapa yg mencoraknya... Biarlah kita kejam sekrang sebab manisnya akan datang... :)



Nota ungu: Atas kesedaran ini, aku dan suami amik langkah untuk membuat perubahan pada anak2 kami nanti.. memang tak semua bapa buat macam ni, tapi suami aku akan buat.. moga kami diberikan kekuatan untuk hadapi dugaan mendatang... 

Jenis-jenis Kotak Komen yang biasa digunakan blogger

Salam Isnin... ada yg kena Monday blues??? hehe .. jgn dilayan monday blues ea.. nnt melarat... sebenarnya dah lama kot aku x blogwalking.. Harap maaf semua, sebab mood untuk berjalan2 tu menurun ke paras negatif.. Aku makin lemau dan lesu.. rasa nak tido je.. sebab kerja yg menyesak didada dan kepala.. 

Tapi masa aku blogwalking dulu, sempat aku perhatikan beberapa jenis kotak komen yg biasa digunakan blogger... 

Ni kotak komen jenis popup window.. rmai yg guna begini.. aku pun guna yg macam ni dulu.. sekarang dah ubah selera lak.. Yang ni memang bagus sebab cepat dan tak perlu nk tunggu loading lama-lama. 

Ada juga yg guna jenis ni... Disqus.. hmm.. yang ni kadang2 beri masalah juga kat aku.. sebab kena login akaun,, kalau tak ingat memang masalah nk komen.. 


Ni kotak komen sedia ada yg disediakan blogger.. cuma yang ni bukan jenis popup window tapi full 

Ni jarang-jarang aku jumpe.. kena buh akaun dan login setiap kali komen.


Ni pun sama, kecuali jika dah biasa komen kat blog tersebut memang nama dan email tu dah lekat la.. cuma kena masukkan URL blog kita je.. 

Kotak komen ni kalu tak silap ada link dengan nuffnang kot... aku pun tak berapa faham.. tapi tetap kena masukkan nama dan email dan verification question.. 


Yang ni makin popular gak iaitu kotak komen link dengan Google Plus (g+).. 

Setiap kotak komen ada kelebihan dan kekurangannya.. Bagi aku selesa aje dengan kotak komen yg telah pun disediakan blogger...sebab memudahkan pengunjung meninggalkan jejak. Namun, terpulang lah kepada blogger nak guna yg mana... cuma jika nak ramai pengunjung dan komen serta rakan, kenalah buat blog yg mesra pengguna kan... dan cepat loading... 

Sekian sahja untuk kali ni.. tunggu je lah mood nak berblog aku datang balik.. buat masa ni, macam ting tong sikit.. insya lepas ni ok balik kot... cuma badan penat, xde mood nak mencoret... :)