16 Disember 2013

Tips Mudah Nak Lumatkan Cili Tumbuk

Cara mudah dan petua yang berkesan untuk nak lumatkan cili tumbuk... 
Ada dua jenis cili yang biasa kita tumbuk... 

Sumber: google images

Petua untuk cili kering, 
Iaitu rebus cili hingga lembut untuk mudah lumat ketika menumbuk... 
tapi jarang yang tumbuk cili keringkan... sebab dah biasa kisar aje...
Tapi kalau nak guna sikit aje.. sama je petuanya...

Sumber: google images

Petua untuk cili padi:
Cili padi kadang-kadang susah nak lumat kan...
Petuanya, ketika membeli cili tengok jenis cili padi... 
Cili padi yang berwarna hijau pekat kehitaman, ialah hijau muda yang mudah ditumbuk berbanding cili padi yang warna hijau cerah...

Cara mudah nak lumatkan ketika menumbuk... 
Rendamkan cili dalam air sejuk atau masukkan cili dalam bekas yang berisi air dan tabur sedikit garam... jangan banyak-banyak nanti jadi cili jeruk plak.., dan sejukkan semalaman... insha Allah, cili lebih mudah ditumbuk dan mudah lumat...

Cubalah... petua ni spontan aje aku cuba, takde ciplak dari mana-mana...
Sebab aku biasa tumbuk cili nak buat sambal taun kan... maka cara ni memudahkan aku untuk tumbuk cili dengan cepat... 

20 ulasan:

  1. thanks sharing tips yg berguna nih...leh amalkan lpas nih kan..sbb slalu kalo xlumat geram je

    BalasPadam
  2. oh.... gitu ke... saya biasa guna blender jer tp blender yg kering bkn blender yg basah, mmg cepat dan senang akalu nak buat sambal belacan

    BalasPadam
    Balasan
    1. jrg guna blender...kcuali klu nk blender byk je...

      Padam
  3. Saya kalau blend cili kering pun rendam dulu dgn air panas.

    BalasPadam
  4. tq share tip berguna ni !... done nuffnagx2 yer

    BalasPadam
  5. kalau nak masak ikan goreng curah lada memang tumbuk cili tapi tak lumat sangat...sebab baru ada fiil tapi kalau nak masak cili, biasanya memang dah siap2 blender dah cili kering tu... ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul... tpi xde la gedabak2 besrnye kan.. hehe, , ni cara nk bg cepat je...

      Padam
  6. OOO....macam tu rupanya....biasa SA sebelum tumbuk cili api letak garam skit...kalau cili kering plak..dah rebus pas tu tambah minyak masak sikit..bagi lagi halus dan biji2 hancur...

    BalasPadam
  7. oh ! rupenyee .. kalau nak bagi biji cili kering tu hancur cepat pulak .. bubuh minyak masak sikit dalam blender .. jangan masa tumpuk pulak ,.. tak pasal - pasal masuk mata .. huhu .. :)))

    BalasPadam
  8. tp klau dh rendam ngan garam, pedas dia dh kurang la ckit kan hehe

    BalasPadam
  9. thanks for the tips..walaupun sy tak tumbuk cili sekarang but who knows one day kena buat kan??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^