29 September 2012

Bantal panas sejuk

Hari gaji... Yeah... Haha... Memalm.. Suamiku ajak shopping...

Hala tuju.. Ke tesco selayang...

Smpai je magrib.. Lpas solat.. Jamu perut..pastu baru jamu mata...

Lepas beli belah di aras 2.. Borong baju faiqah dan alat tulis... Masa nk trun esclator...aku terpndang satu mainan.. Tnjuk kat suami..tapi lain dia pndng... Hah.. Bantal tu...

Bantal apa? Bantal peluk ka??haha.. Xde lah.. Bantal moden.. Yang berfungsi sbg tungku... Mmg dh lama cari sbb guna tungku batu tu leceh la sikit... So... Belilah.. Hrga pun tak mahal RM20 je.. Lepas ni xyah la pnt2 nk angkat batu bakar atas dapur lagi...

Dlm masa yg sama beli bantal sejuk... Best de gel dlmnya.. Sejukkk.... Blh buat demah kt kpla lau demamm.. Hrga RM10 aja...

Kelebihan bantal atau tungku moden ni???hmmm.. Korg leh korek kt gugel... Sbb da khasiatnya..

Oklah nk layan tv... Wassalam...

Published with Blogger-droid v2.0.9
Ibumu Yang Tercantik Sekali

Ibumu Yang Tercantik Sekali



“Nurse, boleh saya tengok bayi saya?” ibu muda yang baru bersalin itu bersuara antara dengar dan tidak kepada seorang jururawat. 

Sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih merah itu. Si ibu menyambut dengan senyum meleret. Dibuka selimut yang menutup wajah comel itu, diciumnya berkali-kali sebaik bayi tersebut berada dipangkuan. 

Jururawat kemudian mengalihkan pandangannya ke luar tingkap. Tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga. 

Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman silih berganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek. Doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran bayi itu normal, sesuatu yang cukup mengembirakan si ibu. 

Masa terus berlalu… 

Pulang dari sekolah suatu tengahari, anak yang tiada cuping telinga itu yang kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia diejek rakan-rakan. “Mereka kata saya cacat,” katanya kepada si ibu. 

Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai kata semangat. Si anak menerimanya dan dia muncul pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga, si anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk dan memujuk. Ayah kanak-kanak itu bertemu doktor. “Saya yakin dapat melakukannya jika ada penderma,” kata pakar bedah. Bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban. 

Setahun berlalu… 

“Anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma, tapi dia mahu dirinya dirahsiakan, ” kata si ayah. Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya tambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang. 

Rakan-rakan memuji kecantikan parasnya. Si anak cukup seronok, bagaimanapun dia tidak mengabaikan pelajaran. Pada usianya lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik. 

“Sebelum saya berangkat keluar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya,” kata si anak berkali-kali. 

“Tak mungkin,” balas si ayah. “Perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan. Tunggulah, masanya akan tiba.” “Bila?” tanya si anak. 

“Akan tiba masanya anakku,” balas si ayah sambil ibunya mengangguk-angguk. Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya. 

Hari yang ditunggu tiba akhirnya. Ketika si anak berdiri di sisi keranda ibunya, perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya yang kaku. 

Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada. 

“Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya,” si ayah berbisik ke telinga anaknya. “Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui. Tak percaya… tanyalah pada sesiapa pun kenalannya.” 

Moral: Kecantikan seseorang bukan terletak pada fizikal tetapi di hati. Cinta sejati bukan pada apa yang dilakukan dan dihebah-hebahkan tetapi pengorbanan tanpa diketahui. 

Selagi ibu kita ada didunia ini, ciumlah dia, cium tangannya, sentiasa minta ampun darinya, berikan senyuman kepadanya, bukannya dengan bermasam muka, kasih ibu tiada tandingannya, ingatlah “SYURGA DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU”, penyesalan di kemudian hari tidak berguna, selagi hayatnya ada,curahkanlah sepenuh kasih sayang kepadanya..

28 September 2012

Bajet 2013: Alhamdulillah...

Bajet 2013: Alhamdulillah...

Hari ni aku pasti ramai ngadap TV.. Ramai on facebook..ptg2.. Sbbnya nk tgk perkmbgn bajet 2013 yg dibentangkn oleh PM kita..

Aku kerja.. Sudah pasti tak smpat nak tgk tv la kn.. Tapi buka facebook je lah... Tgk perkembangan yg kengkawan update...

Alhamdulillah.. Lpas dgr berita dr sinar fm masa drive balik tadi... Bonus 1 stgh bulan gaji utk kakitangan gaji.. Alhamdulillah.. Ku anggap rezeki anak lah ni kan..

Xde apa yg nak dirungutkan.. Tapi ku anggap bonus ni sbg perangsang kpd kaki tangan awam.. Supaya komited n buat kerja dgn ikhlas dan bersungguh... Kerja mmg byk.. Tapi kerjaan pun dh bg bonus.. Kira ok la tu..

Tapi ku pasti... Ada la yg tak puas hati.. Biasa la.. Bkn sng jadi pemimpin kn.. Aku jadi ketua dlm satu2 program pun pening.. Tambah jadi pemimpin besar negara kan..

Apa2 pun Alhamdulillah... Rezeki Allah juga utk negara kita... Teruskan buat kerja dgn ikhlas dan bersungguh...

Published with Blogger-droid v2.0.9

27 September 2012

Tak de sapa nak mengaku aku mak

Tak de sapa nak mengaku aku mak

Baca bagi habis apa yg aku nak citerkan ni.. Story yg pendek dan ringkas.. Tapi ada value.. Kisah yg ku dapat masa taklimat petang tadi..

Begini kisahnya:

Suatu petang ibu ayam dan ibu lembu berbual2.. Si ibu ayam merungut pada si ibu lembu...

Ayam: Lembu, aku sedih la.. Aku bertelur hari2 tapi.. Manusia kutip telur aku... Bila aku bertelur.. Manusia amik telur aku.. Smpai bila aku nak ada ank..huhu

Lembu: Aku lagi sedih tau ayam... Aku selalu mengeluarkan susu.. Pastu...pagi2 dtg perah susu aku.. Pastu diorg minum susu aku... Tapi sampai sekarang tak de sapa nak mengaku aku mak...

Hehe... Lepas dgr kisah ni..spontan kita org gelak...

Moral of the story: Allah jadikn haiwan..tumbuh2an dan mkhluk lain ada kegunaan utk kehidupan manusia... So.. Berterima kasihlah pada Allah dan makhluk yg berbakti utk kita.. 

P/s: lpas ni jmpe bntg.. Ucap terima ksh ek.. Sblm mkn buah atau sayur ucp terima kasih dulu.. Hehe..

Published with Blogger-droid v2.0.9
Asma oh Asma.. Nyah Kau!!!

Asma oh Asma.. Nyah Kau!!!

Aku kena kuat... Kuatkan smnagtku Ya Allah... Diserang asma waktu ini... Terasa sungguh ujian Allah...

Sahabat2 tanya.. Nape dtg sekolah... Baru ni aku bru mc.. Tak kan nak mc lg.. Gpun kesian kat budak2 dh dekat nak pekse...

Asma oh asma... Pergilah kau dr ku... Ku nak sihat.. Nk happy nk gembira mcm org lain...

Huhu... Tapi redha sbb Allah nak hapuskan dosa2 kecil ku...

Moga esok kembali macam biasa...

P/s: balik rumah je ok... Sebab faiqah terapi asma ku yg paling kuat... Ya Allah berilah aku kekuatan...

Published with Blogger-droid v2.0.9

26 September 2012

Penghibur di kala rindu

Faiqah dah pun tido.. termangu-mangu aku sorang kat depan laptop... tersenyum sendiri plak aku bila teringatkan kaletah Faiqah.. Rasa hilang penat... walaupun hakikatnya aku mmg penat...

Faiqah dah pandai main.. tadi main geleng2.. 

Aku: Faiqah ngantuk ea.. <dalam keadaan aku senyum tnyakan dia>
Faiqah: <sambil geleng kepala dan sengih>,, tak tak.. 
Aku: Faiqah ngantuk la tu... <aku gelakkan dia>
Faiqah: tak tak <geleng2 dan sengih>

Tengok lah gelagat2 faiqah yg diragam.. geram sangat... ;p

Aku terus gelakkan dia, dia pulak smbung gelak dan golek atas perut aku.. manja la tu.. 
Lau Abi plak.. faiqah suka golek kat ketiak abi dia.. hahha.. mcm2 kaletah dia.. nak marah pun tak jadi kdg2.. geram.. tapi suka.. confius2...

oklah.. aku nk ikut jejak langkah faiqah.. rasa ngtuk penangan ubat yg aku mkn.. 

Pen off~ wassalam.. 

25 September 2012

Si Peramah Faiqah

Si Peramah Faiqah

Petang2 lepak dengan anak je kat rumah.. sambil bersantai2.. sementara tunggu hubby balik.. dah rasa kebah sikit demam cuma batuk je mngganggu.. 

Kisah si Faiqah yang terlebih ramah.. tadi Faiqah teman aku g klinik kat Batu Caves.. klinik swasta la.. lau kerajaan.. berjanggut nak tunggu sebab dah kul 11 lbih masa tu.. seronok gelagat Faiqah yang dah pndai berjalan.. 

Bagi pakai kasut, hui.. tak reti diam dah.. berjalan dan semua org yg tengah tunggu nak jumpe doktor dia tegur.. ada beberapa org budak kecik tapi lelaki semua nya.. habis dia tegur dan nak salam.. 

Aduhai anak.. ramah betui dia.. tak tau takut atau segan kat org langsung.. ceria dan menghiburkan hati..

Susu Formula = Anak Lembu

Susu Formula = Anak Lembu

Hari ni ku MC.. Allah nak suh ku rest dan muhasabah diri.. ku berblog smbil baring je ni.. sambil2 Faiqah lak tido, suamiku kerja.. bosan.. update lah blog yg tak seberapanya ni..

Suamiku balik dr tempat kerja sbb nak hntr aku ke klinik.. tapi ternampak kat tangannya plastik bag yg ada susu Faiqah.. hmm.. terfikir aku satu ketika dulu kat Facebook.. kisah org mengkondem ibu2 yg bg anknya susu formula.. 

Kritikan yg diaorg ni bg dasyat2 tau, smpaikan aku tersntuh gak bila ingat2 balik yg Faiqah skrg dh minum FM dan susu ibu. apa tak nya, boleh ke ada yg kata, sapa yg bg susu formula, di katakan anak lembu sebab susu formula kan kebanyakkan dari susu lembu.. huh!!.. terkedu engkau.. mau tak nya.. mmg la org terasakan..

Kesian kt ibu2 yg bg anaknya susu formula.. sbb bukan sngja dia nk bg susu formula.. boleh jadi susu kurg, mak atau ank yg sakit, xde ilmu.. tapi jgn lah hentam smpai gtu sekali..

Kita tak tau mslh org.. so jgn nk hentam org tak tentu pasal ok.. 

P/S: susu ibu adalah anugerah Allah.. bukan utk dibanggakan dan dijaja.. tapi untuk disyukuri kebesaran-Nya..

23 September 2012

Faiqah minta adik???

Haishh... Biar betul faiqah ni... Sejak dua menjak ni.. Faiqah pandai betul nak berkawan.. Bawa g tesco ke giant ke taman permainan ke..  msti dia ramah tamah nak salam dgn org..

Pastu sekarang ni kalau dia nampak gambar baby kecik kat Facebook.. Terus sengih dan gelak2.. Hah!! Nak adik ke Faiqah???...

Kalau dia merengek..  tunjuk gambar bby... Terus senyum sengih dan gelak... Haha... Petanda nak adik ke tu..

Tapi ummi dan abi tak ready la nk bg Faiqah adik.. Yang dulu perasaan rindu nk pregnant je.. Tpi tak sedia nk bg faiqah adik... Nak gomol n manjakan Faiqah puas2 dulu... Paling kurang Faiqah dh tak pakai pampers... Dah pandai bagitau nak itu dan ini... Bru ummi bg adik kat Faiqah ea faiqah..

Tapi sifat dia suka berkawan tu ikut perangai sapa ek.. Hehe..  tpi ok la kn.. Kecik2 ni ok la ramah.. Dh jadi anak dara nnt jgn nak ramah2 sgt ok..

Ok lah nk layan tv dgn Faiqah...
Pen off here~ wassalam..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Penghargaan Untuk Follower ke-500

Salam.. entry simple je ptg ni..



Sijil penghargaan untuk follower blog  ~Truly Love~ yang ke-500...iaitu pemilik blog "http://qutegurlzdyana.blogspot.com/" Tahniah...

Teruskan berkarya dan selamat membaca entry2 di blog ini..

Sijil ini akan dianugerahkan kepada follower kami yang ke 800... sapa kah dia.. kita tunggu dan lihat...

P/S: Alhamdulillah... blog ni sama usia dgn Faiqah sebab dibina sejak tahu prgnant... 
terima kasih buat semua follower ~Truly Love~
Bahrin si Tangkai Jering

Bahrin si Tangkai Jering

Salam... baru lepas tgk cter Cerekarama TV3.. haha.. kelakar betull..


"Bahrin Tangkai Jering"... tengok tajuk tangkai jering tu aku dah tahu, citer ni kelakar.. pastu tgk plak intro dan pelakonnye zul yahya.. sah2 la.. citer lawak kan..

Memang lawak, tapi banyak pengajaran citer ni.. Pengajaran buat suami2, jangan la kedekut tahap si bahrin tu ea.. buruk bebenor ropernye.. haha... (ajuk cakap ustaz kazim, dlm satu ceramah ustz kazim de kisahkan 3 sifat buruk lelaki yg harus dihindarkan, salah satunya kedekut)... 

Watak yang dibawa oleh Zul Yahya, memang menjadi.. kombinasi plak dgn Lisdawati.. mmg kena.. pelakon yang mantap.. Cerita yang simple, sempoi dan santai.. cerita yang tak berat, tapi padat dengan maksud dan pengajaran yang baik..

Tapi aku bestnye jalan citer ni, tak leh nak agak pe kesudahannya, cuma bila nak last2 tu, blh la agak sbb Bahrin tu de makwe kn.. so.. msti dia kantoi dgn bini dia.. 

Watak dibawa mak jah, bagus dan patut diteladani, mak jah tu, bkn calang2 jiran2, tapi bagus, dan positif dan sentiasa bg idea2 utk tolong Nab tu kearah yg positif.. 

Ok lah.. mesti ramai yg layan kan citr tu kan.. so.. tak yah la nk bebel pnjang.. mmg best cerekarama malam ni.. next week harap2 de citer best mcm ni lagi.. ..

22 September 2012

Penting!!!.. Ayat Ruqyah

Penting!!!.. Ayat Ruqyah

Lepak santai je hari ni.. relax setelah menghadapi 'drama' semalam yang menyebabkan aku dan kengkawan overtime sampai kul 8 lebih baru balik rumah.. 

Dengan apa yang ku hadapi sejak kebelakangan ni, ku rasa pentingnya utk kita sama dan setiap org amalkan ayat rukyah.. sebagai pendinding diri, anak dan keluarga.. Suami terutamanya, yang patut2 kuat dan amalkan ayat rukyah ni.. 

Kenapa penting ayat ayat rukyah ni??? sebabnya, bila berlaku sesuatu gangguan makhluk Allah yang kita tak nmpak.. ayat-ayat nilah yang kita baca untuk kepentingan dan perlindungan diri sendiri.. Sebab kalau nak lawan org yang kena tu, kita sndiri kena betul2 kuat.. Tapi kalau tak kuat, cukup sekadar kita amalkan dan lindungi diri dan anak2 serta keluarga kita.. 

Ayat-ayat rukyah yang boleh diamalkan:
  1. Al-Fatihah: Juz 1 (Seluruhnya)
  2. Al-Baqarah: Juz 1 ayat 1-5
  3. Al-Baqarah Juz 1 102
  4. Al-Baqarah: Juz 2 163-164
  5. Al-Baqarah (Ayatul Kursi): Juz 3 ayat 255
  6. Al-Baqarah: Juz 3 ayat 285-286
  7. Ali-Imran: Juz 3 ayat 18-19
  8. Al-’Araf: Juz 8 ayat 54-56
  9. Al-’Araf: Juz 9 ayat 117-122
  10. Yunus: Juz 11 ayat 81-82
  11. Toha: Juz 16 ayat 69
  12. Al-Mukminun: Juz 18 ayat 115-118
  13. As-Soffaat: Juz 23 ayat 1-10
  14. Al-Ahqaaf: Juz 26 ayat 29-32
  15. Ar-Rahman: Juz 27 ayat 33-36
  16. Al-Hasyr: Juz 28 ayat 21-24
  17. Al-Jin: Juz 29 ayat 1-9
  18. Al-Ikhlas: Juz 30 (Seluruhnya)
  19. Al-Falaq Juz 30 (Seluruhnya)
  20. An-Naas Juz 30 (Seluruhnya)


Yang penting, dengan amalkan ayat2 ni, diri kita kuat spiritual dan mental... Wajib amalkan.. jangan dah kena baru nak buat.. mmg tak menjadi lah.. Moga dengan perkongsian ni, kita semua dilindungi dan dalam pemeliharaan Allah sentiasa.. ameen..

Untuk amalan penuh dan maklumat lanjut..boleh refer SINI

19 September 2012

Panduan beli Stroller

Panduan beli Stroller

idea ni dtg semasa shopping kt festival city... 
jenis ni bagus sbb blh laras dpn blkng
yg mcm ni ku belikn utk faiqah lpas umurnya setahun... sbb dh blh duduk n dia tak pndai jln lgi.. lnguh ooii.. nk dukung...

mcm2 jenis stroller de kt psran skkrg ni kan.. tapi sebenarnya ada bbrpa pnduan nak beli stroller yg selamat.. tak semua stroller yg mahal dijamin selamat.. 

kretiria yg ku titik beratkn semasa nk beli stroller utk faiqah suatu masa dhulu.. yg pertama sekali ialah stroller tu mesti blh laras pusing depn dan blkng.. mksudnya.. stroller tu mesti sma ada kita nk bby mngadap kita atau bby ngadap dpn.. lau sehala je (bby ngadap depan je ) mmg aku x beli.. 

sbnrnya, tips ni ustaz aku la bgi.. dia kta, jgn biarkn bby yg kecik2 yg matanya msih bru nk merekod mngadap depn sbb latih ank jga pndgn, sbb zmn skrg byk mksiat dpn mata.. so.. jgn biasakn ank lihat bnda tak elok.. tmbh2 bby, apa yg dia lihat dia blh rkm dlm memory sbb memory dia kosong lgi.. 

pastu, ciri kedua mestilh, selesa, spn yg lmbut dan tyr yg ringan.. bgku, aku tak pntingkn jnama pun.. kira tepati kreteria utma kira ok lh tu.. hrga lau blh cari yg murah la.. sbb ku tak mmpu nk beli yg ribu riban kn.. 

stroller ngadap ke depan shja blh beli, bila bby dh besar n blh duduk... tapi bgku, adalh lbih baik lau kecik2 pkai bby carrier je, sbb bby lbih selesa lau kita peluk dia.. dia rasa selamat kita pun tak risau.. 

tapi depend la korng nk beli yg mcm mna.. ku blh bg tips biasa2 ni je.. skdr kongsi ilmu n pndpt... 

18 September 2012

Kering Darah kerana Bukan Bidadari

Kering Darah kerana Bukan Bidadari

Baru hbis layan drama dlm slot Lestari TV3 "Bukan Bidadari"... Aku xde la tgk setiap episod citer nih.. tapi penah layan satu episod citer ni.. mcam best je.. tapi setiap kali nak layan asyik lupa je de citer ni ari selasa. Tapi malam ni, sbb dah byk kali reminder kat TV3 pasal episod akhir, aku pun layan la tgk sbb nk thu kesudahn citer ni..


Mula citer dh meremang dah bulu tengkuk aku... gerun tgk si Ariff tu pegg budak kecik tu.. aduh.. tersentuh naluri keibuanku.. pastu part2 yg dia belasah mak si Inas dan Inas sndiri.. mmg setiap babak akhir penuh dgn tragis dan mendebarkan..

Akhirnya, mati juga si Arif kena tikam dgn pisau yg dia sembelih mak mentua dia tu.. 

Syabas, buat penerbit Khabir Bahtia.. memang mantap lah.. banyak juga pengajaran citer ni, perkhwinan tanpa restu, menipu, panas baran, pengorbanan suami dan mcam2 yg positif boleh diambil dr citer ni.. 

Yang baik dijadikan teladan, dan yang baik dijadikan sempadan.. 

p/s: bgus buat citer pasal isu2 msyarakat ni, daripada citer cinta remaja... 

17 September 2012

My BF Journey: Faiqah dah setahun

Hari ni baru terasa nak mencoret kisah penyusuan aku kepada puteri sulungku.. Faiqah Mu'affah.. Dah lama ku rasa tak coret2 dan citer2 pasal breatfeeding dan kisah penyusuanku.. 

Ku bukan tak suka, tapi biarlah ini menjadi memori indah buat ku dan keluargaku.. Alhamdulillah.. hingga ke saat dan detik ini.. 'titis2 mutiara' utk Faiqah masih banyak dan mengalir utk mengenyang dan mengurangkan haus di tekak Faiqah. 

Faiqah masih menyusu badan hingga ke saat ini... Walaupun selepas 11 bulan Faiqah tidak lagi fully breastfeed dgn susu ibu, tapi ku masih bersyukur kerana Faiqah masih minum susuku.. Eaa.. Faiqah dah pun campur susu formula lepas umur 11 bulan.. Kenapa???

Semuanya, kerana diriku yang tak berdaya lagi nak memerah susu... Badanku kurus kering, tiada tenaga, dan memang terasa penat nak memerah untuknya, sebab umur Faiqah 8 bulan aku dah mula kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Akhirnya, aku akur ku terpksa bagi susu formula pada Faiqah... sebab dalam al-Quran pun ada cakap, suruh kita menyusu badan smpai 2 tahun, tapi jangan smpai terasa menyeksa diri.. 

disebabkan badanku semakin susut, Faiqah masih kuat minum susu, aku akur untuk cmpurkan susu.. tapi susu formula hnya diletakkan di rumah pengasuh.. bila balik rumah memang sepenuhnya menyusu badan.. Ku tak ajar, faiqah susu yg mahal2, sekali je ku cuba beli, Faiqah terus minum.. Alhamdulillah.. Faiqah tak memilih... 

Sebelum aku cmpur tu pun aku dh cuba pelbagai cara utk memeriahkan susuku semula.. supplement, petua dan mcam2 tip dah aku buat..tapi susu ku tetap meriah, cuma bila pump dah tak meriah... sejam dapat 2oz shja.. kemudian dapat info dari pengasuh, Faiqah dah tak minum EBM lagi.. so.. suamiku kata, biarlah campur pun, dari dok pump n buang.. 

Akhirnya akur je lah.. Namun, ku tetap syukur, hingga kini Faiqah masih kuat menyusu, walaupun dah tak pump, tapi tetap rasa bengkak susu jika seharian ku tinggalkan Faiqah... itulah nikmat sebenarnya bila menyusu badan... Faiqah jarang sakit.. jika setakat selsema dan demam itu perkara biasa bagiku.. MUstahillah kan hidup tak penah sakit... 

Moga Allah terus lapangkan rezeki utk Faiqah dan memeriahkan susu untuk Faiqah dan bakal adik2 nya nanti.. insya-Allah...

16 September 2012

KISAH BISKUT

KISAH BISKUT

Seorang wanita di lapangan terbang sedang menunggu waktu penerbangannya. Sambil menunggu, dia makan biskut yang dibelinya sebelum itu dan membaca buku cerita. Sedang dia makan dia terperasan yang lelaki disebelahnya turut mengambil biskut dari bungkusan yang sama yang terletak di sebelahnya. 

Setiap keping biskut yang dia ambil lelaki itu turut mengambil sama. Di dalam hati wanita itu menyumpah-nyumpah lelaki itu.

“Alangkah tak malunya lelaki ni….. dah la tak mintak dari aku…. makan sama banyak dengan aku pulak tu…Pencuri!! ” rungut wanita itu dalam hati. Dalam pada itu, lelaki itu dengan muka yang tenang terus dengan perbuatannya. Hinggalah sampai ke biskut terakhir yang terdapat dalam bungkusan itu. Wanita itu menunggu reaksi dari lelaki itu. 

Sambil tersenyum lelaki itu mengambil biskut yang terakhir itu lalu dipatah dua lantas memberikan separuh darinya kepada wanita itu. Wanita itu menjadi begitu marah namun dia tetap menahan dirinya dari memarahi lelaki itu. 

Sambil merampas dengan kasar biskut yang separuh itu dan menunjukkan mukanya yang masam mencuka, wanita itu berkata dalam hatinya. 

“Berani sungguh lelaki ni. Memang muka tak malu. Pencuri besar.” kata hatinya dengan marah. 

Kedua-dua wanita dan lelaki itu terus duduk sehingga panggilan untuk menaiki pesawat untuk wanita itu sampai. Sambil menarik nafas lega seolah baru lepas dari satu kejadian ngeri wanita itu bergerak menaiki pesawatnya. 

Apabila dia sampai di tempat duduknya beliau membuka beg kecilnya untuk mengambil barang. Alangkah terkejutnya dia apabila melihat satu bungkusan biskut berada di dalam begnya dan ia masih elok belum terbuka. 

“Jika biskut ini ada dalam beg aku jadi bermakna biskut yang aku makan tadi…” getusnya. 

Ya.. .biskut yang dimakannya tadi adalah kepunyaan lelaki itu. Alangkah malunya dia atas segala tindakannya terhadap lelaki itu. Lelaki itu telah sanggup berkongsi biskut dengannya sehingga biskut yang terakhir biarpun dari awal lagi wanita itu telah menunjukkan reaksi marahnya. 

Untuk meminta maaf sudah terlambat namun hatinya penuh kekesalan kerana bersifat kedekut dan tidak mahu berkongsi dengan orang lain. Kini dia menyedari bahawa dialah pencuri biskut yang sebenar. 

Moral: Jangan buruk sangka dengan orang. Keindahan yang hakiki datangnya dari hati yang ikhlas bukan dari pandangan seseorang.
TIPS MEMBANTU PASANGAN UNTUK HAMIL

TIPS MEMBANTU PASANGAN UNTUK HAMIL

Adakah anda sedang berusaha untuk mendapatkan cahayamata? Anda mungkin pernah mendengar perbagai andaian mengenai perkara ini. Ada yang menyarankan kedudukan yang betul ketika perhubungan badan. Ada juga minta wanita mengatur jadual mengikut kedatangan haid dan pelbagai lagi cara yang di anjurkan bagi meningkatkan kemungkinan untuk hamil. Terutama kepada pasangan yang sudah agak lama berumahtangga tapi belum mendapatkan cahaya mata. Tetapi adakah apa yang dianjurkan itu semua betul dan tepat? Sebelum mencuba segala petua yang anda dengar itu, sebaik-baiknya, ketahui dahulu bagaimana proses kehamilan itu terjadi. 

Beberapa Tip untuk Hamil  

Pilih Waktu Terbaik 
Perkara terpenting adalah mengetahui waktu paling baik untuk terjadinya pembuahan bagi seorang wanita. Waktu terbaik adalah ketika masa subur atau waktu ovulasi. Anda boleh mengetahui waktu subur ini melalui kelendar kedatangan haid anda. Atau boleh ke klinik wanita untuk meminta saranan mengenai perkiraan waktu subur anda. Yang Perlu diberi perhatian adalah telur yang matang hanya hidup 24 jam sementara sperma hidup 48-72 jam dalam tubuh wanita. Oleh itu melakukan hubungan seksual sebelum waktu ovulasi atau pembuahan lebih baik bagi meningkatkan kehamilan daripada sehari atau dua hari selepas waktu pembuahan.  

Kedudukan hubungan seksual  
Kedudukan atau posisi seks yang dianjurkan untuk meningkatkan kemungkinan terjadinya kehamilan adalah lelaki di atas dan wanita di bawah. 

Frekunsi Hubungan Seksual  
Frekunsi atau beberapa kerap mahu melakukan hubungan seksual bergantung kepada pasangan itu sendiri. Tiada ada angka khusus yang boleh memastikan beberapa kali seseorang itu harus berhubungan seks bagi mendapatkan kehamilan. Ada wanita yang hamil hanya dengan sekali hubungan sahaja dan ada juga yang memerlukan masa lebih lama baru berjaya hamil. Yang terpenting berapa kerap anda melakukan hubungan seksual pada waktu yang tepat? 

Nikmati proses hubungan seksual anda  
Kajian menunjukkan bahawa ketika seorang wanita mencapai orgasme (kemuncak), vagina akan membentuk suasana alkaline. Keadaan ini amat di sukai sperma daripada keadaan normal vagina yang berbentuk asam (asid). Jika anda mencapai orgasme pada masa yang bersamaan atau sesaat selepas pasangan anda ejakulasi, maka kesempatan sperma untuk selamat sampai di servik lebih meningkat.  

Jangan Banyak Bergerak? Tiada bukti jelas yang menunjukkan bahawa setelah berhubungan seks, wanita yang ingin hamil, tidak boleh bergerak yakni harus tetap di tempat tidur dengan kaki atau punggung dalam kedudukan lebih tinggi. Ini kerana sebenarnya sperma sudah pun berada di dalam servik sebaik sahaja lelaki ejakulasi. Tidak ada pakar yang tetap menganjurkan agar memberi ruang waktu sebentar untuk sperma berenang ke servik dan menyangga punggung dengan sebiji bantal sepanjang tempoh perhubungan seks. Yang terpenting juga sewaktu anda membersihkan vagina selepas perhubungan seks, elakkan daripada menggunakan cairan pembersih vagina, kerana cairan pembersih vagina bersifat toksid kepada sperma.

Informasi pada suami  
Para suami sebaik-baiknya mengelakkan daripada memakai seluar yang terlalu ketat atau mandi air panas. Perkara ini akan menurunkan kemungkinan kehamilan disebabkan proses penekanan atau panas di daerah testis (pembentuk sperma). 

Jaga Kesihatan Anda 
Menjaga kesihatan adalah perkara yang penting. Pastikan tubuh anda cukup khasiat dan zat. Ingat bahawa wanita yang sihat akan mudah hamil daripada wanita yang mempunyai berat badan yang berlebihan atau berkurangan. Tips-tips yang diberikan ini boleh membantu anda untuk meningkatkan kemungkinan untuk hamil. Ingatlah kebanyakan sperma ketika masuk ke saluran dan telur yang matang serta sedia untuk dibuahi. Hanya 30% sahaja yang mempunyai hasil ujian kehamilan positif. Selebihnya 70% lagi walaupun melakukan semua saranan yang diberikan dengan betul, tapi masih belum tentu akan berjaya. Ada pasangan perlu menunggu lebih lama dan mencuba berkali-kali. Sekiranya anda sudah melakukan segalanya selama satu tahun tetapi masih belum hamil, sebaik-baiknya dapatkan nasihat dari pakar dengan segera. 

P/S: tak ingat lak mna dapat info ni.. tapi info ni sgt berguna utk semua...sebab tu sy kongsikan.. moga bermanfaat utk semua pembaca... 

15 September 2012

Ragam Faiqah selepas setahun

Salam dan selmat berhujung minggu... Pasti ada yg msih kje gak kn... Tapi tak pe.. Lma aku tak citer pasal Faiqah kn..

Ari ni nk citer psl faiqah... Faiqah dh berusia 1 tahun 14 hari dah.. Sekejap je msa berlalu... Faiqah dah semakin membesar normal macam kanak2 lain cuma berat bdan kurang... Tinggi faiqah 71cm dgn berat 7.6kg shja..

Perkembngn Faiqah:
Makin galak bercerita wpun ummi tak faham apa yg ceritakan
Makin kuat ragam...
Makin kuat mengempeng...
Dah pandai jalan tapi baru gear 2...
Gigi masih 4 btang..tapi gigi geraham dah nmpk diri...
Dah pandai salam dan cium tangan....
Dah pandai sayang umi dan abi...
Pandai tunjuk sesuatu..
Pandai berjoget laju jika dgr music
Buat gaya jika dgr zikir...
Yang pasti masih suka warna ungu...barang2nye byk wrna ungu...terutama gaun n baju2

Perkataan yang Faiqah dah boleh sebut:
Umi
Abah
Mamam
Nak
Tak nak

Lain2 perkataan dia akn ajuk n sebut spontan apa yg kita sebut..

Itulah setkat ni psal si comei faiqah...moga dia terus membesar menjadi anak yg menyejukkn hati dan mata keluarga kami... Ameen...

Published with Blogger-droid v2.0.9

14 September 2012

8 Cenderahati Paling Berharga

8 Cenderahati Paling Berharga

Cenderahati yang akan dinyatakan ini tidak dijual di mana-mana kedai atau pasar raya. Anda tidak perlu membeli malah boleh menghadiahkannya pada setiap saat dan hari. Namun begitu, kelapan-lapan cenderahati ini adalah yang paling terindah dan tidak ternilai bagi orang-orang yang anda sayangi. 

1)Kehadiran. 
Kehadiran orang yang dikasihi ialah satu cenderahati yang tidak ternilai harganya. Selain itu, anda juga boleh menggunakan cara berutus surat, telefon,gambar atau faks. Sekurang-kurangnya anda sentiasa berada di sisinya. Anda dan dia dapat berkongsi perasaan, perhatian dan kasih sayang secara lebih utuh dan intensif, Oleh yang demikian, kehadiran yang anda wujudkan juga adalah sangat penting. Jadikanlah kehadiran anda sebagai pembawa kebahagiaan.

2)Mendengar. 
Tidak ramai yang mampu memberikan cenderahati ini, sebab kebanyakan orang lebih suka didengarkan daripada mendengarkannya. Sejak dari dahulu lagi kita ketahui bahawa sikap saling sedia memdengar amat diperlukan untuk keharmonian dalam hubungan sesama manusia. Berikan cenderahati ini untuknya, dengan mendengar segala curahan hatinya terhadap anda. Secara langsung anda juga telah mewujudkan kesabaran dan sikap rendah hati. Untuk menjadi pendengar yang baik, pastikan anda dalam keadaan betul-betul selesa dan boleh menangkap setiap apa yang akan disampaikan. Tataplah wajahnya. Tidak perlu mencela, mengkritik, apalagi mengulasnya. Biarkan dia yang menjelaskannya. Ini memudahkan anda memberi tanggapan yang tepat selepas itu. Tidak perlu berbincang atau membuat penilaian. Sekadar ucapan terima kasih pun, sudah cukup memadai untuknya. 

3)Diam. 
Seperti kata-kata. di dalam diam juga ada kekuatan. Diam juga boleh digunakan sebagai hukuman, mengusir atau membingungkan orang lain, tetapi lebih daripada segalanya. Diam juga boleh menunjukkan perasaan cinta kita pada seseorang kerana memberinya `ruang'. Keterlaluan jika sehari-hari kita sudah biasa menasihati, mengatur dan mengkritik bahkan membebelnya.  

4)Kebebasan. 
Mencintai seseorang bukan bermakna memberi kita hak sepenuhnya untuk memiliki atau mengatur kehidupan orang yang bersangkut paut dengan anda. Bolehkah kita mengaku kita mencintai seseorang jika kita selalu menyimpannya dalam hati? Memberi kebebasan adalah salah satu perkara yang boleh mewujudkan cinta. Kebebasan bukanlah bermakna anda bebas berbuat sesuka hati. Lebih dalam daripada itu, memberi kebebasan ialah memberikan kepercayaan sepenuhnya untuk bertanggungjawab atas segala hal yang diputuskan atau dilakukan olehnya.  

5)Keindahan. 
Siapa yang tidak bahagia, jika orang yang sayangi tiba-tiba tampil lebih kacak atau cantik? Penampilan yang segak dan rupawan juga merupakan salah satu cenderahati juga. Bahkan tidak salah jika anda menghadiahkannya setiap hari! Kecantikan diri ialah lambang peribadi, anda pun boleh menghadiahkannya dengan sesuatu yang cantik untuk suasana rumah. Misalnya, vas dan bunga segar cantik di ruang tamu atau meja makan yang berhias indah.  

6)Tanggapan Positif. 
Tanpa sedar, kita sering memberikan penilaian negatif terhadap pemikiran, sikap atau tindakan orang yang kita sayangi. Seolah-olah tidak ada yang benar daripada dirinya dan kebenaran mutlak hanya kepada kia. Kali ini, cuba hadiahkan tanggapan positif. Nyatakan dengan jelas dan ikhlas. Cubalah ingat, berapa kalikah dalam seminggu anda mengucapkan terima kasih atas segala hal yang dilakukannya demi anda. Cuba ingatkan semula pernahkah anda memujinya. Kedua-dua hal itu ialah hadiah cenderahati yang sering tidak dilupakan. 

7)Sedia Mengalah. 
Tidak semua masalah boleh menjadi bahan pertengkaran. apatah lagi sehingga menjadi pergaduhan yang hebat. Seharusnya anda perlulah pertimbangkan, apakah wajar sebuah hubungan cinta dikorbankan sehingga menjadi kucar-kacir hanya disebabkan persoalan itu? Apabila anda ada memikirkan hal ini, bermakna anda telah bersiap sedia untuk memberikan cenderahati kepadanya atas sebab sedia mengalah. Anda tentu akan merasa kesal atau marah jika sidia tidak menepati janji, tepai jika kesalahan itu ialah kali pertama, kenapa itu dijadikan punca pertengkaran anda hingga berlarut-larutan? Kesediaan anda untuk mengalah juga dapat meluntur rasa sakit hati dan menyedarkan kita bahawa tidak ada satu pun manusia yang sempurna di dunia ini.

8) Senyuman. 
Percaya atau tidak, senyuman mempunyai kekuatan yang luar biasa. Senyuman, kelebihan yang diberikan tulus ikhlas, boleh menjadi pencair hubungan yang beku, pemberi semangat ketika sedang putus asa, menceriakan suasana muram juga menjadi ubat penenang jiwa ketika keresahan. Senyuman juga merupakan isyarat untuk membuka diri dengan dunia sekeliling kita. Bilakah hari terakhir anda menghadiahkan senyuman manis?? 

Hadiahkan lah cenderahati ini kepada sesiapa sahaja yang anda ini berikan. Semoga hidup anda akan lebih bermakna dengan pemberian cenderahati ini.

13 September 2012

Formula Nak Jadi Jutawan!!!

selamat malam.. taip entry smbil menikmati mee kari (megi) + air kopi suam... (dah sejuk kot)... 

dari pak cik gugel.. 

Mesti semua nk tahu kan ... formula nak jadi jutawan.. percaya tak dalam sehari boleh dapat beribu... sebulan memng jutawan la.. formula ni lagi best bila masuk bulan puasa.. memang sah2 jutawan bila masuk ramadhan ni... 

Formula ni aku kongsi dgn semua anak2 murid ku... wuii... diorg tak percaya... boleh jadi jutawan sesingkat dan semudah ABC... 

Formula nye begini...
Baca surah al-Fatihah dan amalkan ayat kursi setiap kali selepas solat.. 

macam mana dikatakan jutawan tu... haaaa...gini.. tengok betui2... 

Surah al-fatihah ada 167 huruf. satu huruf darab dengan 10 pahala... 167 x 10 = 1670
1670 darabkan pula dengan bilangan rakaat solat lima waktu..... 1670 x 17 = 28390
28390 ialah jumlah sehari.. dan jika jumlah ni di darabkan dengan sebulan 28390 x 30 hari = 851 700

Ayat kursi pula ada 176 huruf.. guna la formula yg sama.. 176 x 10 = 1760
176 di darabkan pula dengan jumlah solat fardhu sehari semalam iaitu ... 176 x 5 = 8800
8800 ialah jumlah sehari.. dan jika jumlah ni di darankan dengan sebulan 8800 x 30 hari = 264 000

kemudian tambah kan kedua-dua jumlah  iaitu 851 700 + 264 000 = 1 115 700

haaa... itulah formula nak jadi JUTAWAN PAHALA dalam masa sebulan. Formula ni aku gunakan untuk tarik minat anak2 pelajar supaya membaca al-Quran. Cara ni juga, adalah sebagai bukti Allah Maha Pemurah dalam memberi pahala... Kalau pelajar2 aku, aku suruh je diorg convertkan atau darab la jumlah tu dengan RM0.10... haa.. kaya tak kita... 

Senangkan nak jadi jutawan di akhirat... ni baru pahala baca surah al-Fatihah dan ayat kursi... belum lagi surah2 lain.. Lau baca satu al_Quran bukan jutawan dah... tapi billionaire dah kan... 

Jom guna formula ni utk tarik anak2 kita membaca al-Quran... 

12 September 2012

Nak pilih pengasuh yang macam mana ye...

Nak pilih pengasuh yang macam mana ye...

Sambil menghilangkan tension...relax dan santai rasa ada idea nak mencoret... Idea dtg dr pgi tadi lepas hntr faiqah ke pengasuh la..

Sebelum ni byk ku baca kisah pasal pengasuh. Pasal baby sitter.. Hui.. Geram.. Bengang.. Seram ada.. Tapi ku syukur sangat.. Hingga kini Faiqah pun dah setahun bersama pengasuh... Lau ikutkan betul2 x sampai s3tahun pun sebab faiqah mula dihantar ke pengasuh lepas umur 4bulan..

Tapi usia faiqah kini dh setahun..membesar dgn baik.. Alhamdulillah... Ku syukur sebab s3kali je cari pengasuh..alhamdulillah dapat yg baik... Faiqah ditatang macam keluarga mereka sndri... Makan..pakaian..g berjalan.. Mmg manja dia dgn keluarga pengasuh.. Tapi dia tetap rapat dgn aku dan suami...

Aku cari pengasuh msa tu lagi dua minggu nak buka sekolah.. Aku cuti lama.. Start cuti raya smpai la cuti sekolah akhir tahun.. 4 bulan cuti... Memang org sekeliling desak aku dan suami suruh cari awal... Masa prgnant dulu dh suruh cari. Tapi ntah mcm mls nk pkir msa tu... So... Buat dek je..

Bila dh nk buka sekolah.. Barulah ku risik2 anak2 didikku di s3kolah.. Mak sapa yg jadi pengasuh... Lepas risik... Ada la sorg pelajar ku ckp mak dia mmg mengasuh budak.. Lpas amik no fon.. Deal la bila nk g umah...

Lepas jumpe aku knal family nya sekali... Tgk akhlak anak2 pngasuh.. Solat.. Keadaan rumah. . Dan aku tahu...pengasuh tu mngasuh bukan sbb nak duit sgt sbb blh dikatakan mereka golongan yg berduit sbb ank2nye pun dh bsr2... Dia cit3r. Dia mngasuh sbb nk hilangkan sunyi dia sbb dia suri rumah.. Dan juga..mmg sbb dia suka budak.. So..lega hatiku..

Alhamdulillah...smpai s3karang dia jaga Faiqah xde bunyi yang tak elok... Kadang2 aku hntr faiqah dlm keadaan comot..dia plak yg bebelkan aku.. Haha... Terbalik lak.. Tapi ok la..sbb dr segi mendidik dan adab mmg dia jga... Ku tgk anknya pun semua beradab dgn org tua..

Kalau ku hntr faiqah dlm keadaan d3mam.. Ku tak payah nk risau sgt sbb dia thu apa nk buat.. Bila faiqah besar ni dia ckp tak yah la bwa bekal sbb mmg dia mskkan...

Setakat ni Alhamdulillah la dia jga.. Dia jga mcm ank nye sndiri. . Moga Allah permudahkan juga utk msa akn dtg...

Ciri-ciri yg aku letakkan msa nk cari pengasuh:
- mengasuh bukan pekerjaan utama...mksudnya bukan nk duit semata2
- mengasuh sbb suka baby
- tak mengasuh ramai budak...
- mudah berbincang dan bertolak ansur..
- paling utama..agama (solat) dan akhlak keluarganya.

P/s:entry ni bkn nak puji bs... Tapi ciri2 sblum nk cari bs tu perlu ada... Paling penting doa sebanyak dan bersungguh2 dan niat kita nk bs yg mcm mana....

Published with Blogger-droid v2.0.9

11 September 2012

Tips mendapatkan bayi perempuan

Tips mendapatkan bayi perempuan

Entry ni sambungan kepada entry pasal memilih jantina anak.. Nak baca boleh klik SINI

Sekarang tips nak dapat anak perempuan...
  1. Berdoa sebelum bersama dgn niat usaha utk mendapatkan bayi perempuan.
  2. Bersama suami pada waktu subur isteri (antara hari kesebelas hingga hari kesembilan belas dari kiraan hari pertama datangnya haid) Kenapa dlm waktu subur isteri sahaja? Sbb suami ni aktif 24 jam, so sperma dia sentiasa banyak dan subur walhal isteri kebiasaannya bergantung pada mood. Hanya dalam waktu subur ni saja, hormon isteri lain macam sikit. Sebab itu susah nak dapat baby perempuan ni.. tapi majoriti pasangan baru berkahwin, potensi dapat anak perempuan tinggi.
  3. Suami melepaskan/merembeskan hanya 50% air maninya di dalam rahim isteri dan bakinya dipangkal rahim (Tujuan : mengizinkan hanya sedikit sahaja sperm kedalam rahim isteri supaya gen XY dpt diseimbangkan; Suami membawa XY, isteri membawa gen X - so penentu jantina bayi adalah dari sperma suami)
  4. Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kiri (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu)
  5. Berdoa.

    Amalan Pemakanan 1-4 bulan kandungan (dlm proses pembentukan janin):
    1. Banyakkan makan sayur, sup dan asam serta beralkali
    2. Banyakkan makan buah-buahan
    3. Amalan minuman berkarbonat/gas (jgnlah selalu)

    Amalan Perbuatan 1-9 bulan kandungan :
    1. Mengamalkan bacaan surah Yusuf dan Maryam (surah Yusuf utk kuatkan badan dan bayi, lebihkan mengamalkan surah maryam utk pembentukan minda bayi * lebihkan/kekerapan kepada surah Maryam
    2. Mengurut kandungan/perut dan bercakap dgn bayi dalam kandungan dgn memanggilnya dgn nama “Maryam” atau “Siti Aisyah”
    3. Berdoa selepas solat (seperti biasa la kan….)

    Fizikal ibu yg mengandungkan bayi perempuan - perutnya meleper atau
    membulat rata ke kiri dan kanan.
P/S: ini adalah sebahagian ikhtiar/usaha suami isteri...setelah usaha dan doa, maka bertawakallah kepada Allah... Untuk dapatkan bayi lelaki..tunggu entry akan datang... :-)
Naluri ibu...

Naluri ibu...

Adakah aku kejam sebab seksa diri.. Tahan perasaan...

Tak...aku kasihankan faiqah. Aku tahu faiqah belum sedia kongsi kasih...aku kasihankan dia..dia belum puas nak manja2 dgn umi dan abi..

Aku bukan tahn perasaan...bukan tahan nafsu tapi naluri itu terlalu kuat yg buatkan kita perlu lawan..jangan terlalu m3ngikut...

Aku harus sabar... Ikutlah apa kata ulama'..jarak masa yg sesuai jarakkn anak ialah 30 bulan...aku harus kuat..

Biarkan perasaan itu berlalu kerana ku tahu.. Allah tahu perancangan ku juga..apa tersemat dihatiku Allah tahu... Ada yg berkata...aku sja seksa diri..aku tahan diri..dan ada yg kata aku tak tambah sbb takut kurang rezeki...

Aahhh..persetankan kata2 itu...diorg tak tahu dan tak kan mengerti..Allah tahu apa difikiranku dan apa dihatiku....

Ya Allah... Tabahkan hatiku.. Kuatkan semangatku... Sesungguhnya Kau m3ngetahui apa yg aku tak tahu...

P/s: naluri ni sebenarnya timbul lepas shja aku bersalinkan faiqah..t3rus nk pgnant lagi... Indahnya ciptaan Allah...

Published with Blogger-droid v2.0.9

10 September 2012

Petua Memilih Jantina Anak

Petua Memilih Jantina Anak

Perkongsian dari artikel2 koleksi aku sendiri.. mana aku dapat aku pun tak pasti.. tapi best untuk dikongsi bersama bagi yang rancang nak tambah anak lagi dan yang memang tengah rancang nak mengandung lagi... 


1. Melalui Pemakanan
Hasil kajian Prof. Roger Hanrion, seorang pakar perbidanan dan sakit puan dan Dr. Francois Papa seorang pakar runding di bidang yang sama di Por RoyalHospital, Paris, mendapati:
  • Untuk mendapat anak lelaki ibu disyorkan supaya memakan makanan yang mengandungi lebih daging, buah-buahan dan bergaram. 
  • Untuk mendapat anak perempuan pula, makanlah makanan yang kaya dengan lemak dan juga makanan yang dibuat daripada susu. Menurut kajian tersebut, ibu-ibu yang menagamalkan pemakanan mengikut petua di atas, peluang untuk mendapat anak yang dihajati adalah diantara 75-80 peratus. Tetapi apabila ibu-ibu tersebut tidak lagi mengikuti pemakanan yangditentukan, hasilnya dengan menurun menjadi 65, 60 dan 55 peratus sahaja.

2. Melalui Masa Subur Seseorang
Waktu subur boleh diketahui dengan cara mengambil suhu badan ibu yang diambil sewaktu bangun dari tidur di waktu pagi. Bagi wanita yang waktu bekerjanya di sebelah malam, maka suhu badan boleh diambil selepas 6 jam tidur secara berterusan. Catatkan suhu badan selama berturut-turut untuk jangkamasa selama 3 bulan. Dengan cara ini anda akan dapat melihat satu bentuk raf. Daripada graf berkenaan anda dapat melihat bilakan masa subur anda. Dengan cara ini jantina anak boleh ditentukan, iaitu:
  • Untuk mendapat anak lelaki, persetubuhan perlu dilakukan pada hari subur. 
  • Untuk mendapat anak perempuan pula, persetubuhan perlu dilakukan 24 jam sebelum waktu subur. Keadaan ini terjadi kerana di dalam air mani lelaki terkandung berjuta-juta benih yang berbentuk seperti Y dan X yang dikenali sebagai kromosom, sementara di dalam benih perempuan pula terkandung benih X sahaja. Sekiranya benih lelaki yang berbentuk X bercantum dengan benih perempuan maka ia akan menghasilkan XX iaitu anak perempuan. Manakala benih lelaki yang berbentuk Y apabila bercantum dengan benih perempuan akan menghasilkan XY iaitu anak lelaki. Benih Y ini dikatakan lebih cergas dan pantas bergerak daripada benih X, tetapi benih berkenaan tidak dapat hidup lama iaitu dalam masa 24 jam sahaja. Benih X pula walaupun agak perlahan pergerakannya, tetapi boleh hidup lebih daripada 24 jam.

3. Tahap Keasidan
Tahap keasidan lendir di dalam kemaluan perempuan dikatakan boleh menentukan jantina anak. 
  • Untuk mendapat anak perempuan cecair berkenaan perlulah berkeadaan asid. Oleh itu, dicadangkan supaya wanita membasuh kemaluan dengan sedikit asid cair sebelum melakukan persetubuhan. 
  • Untuk mendapat anak lelaki pula, cecair berkenaan perlulah berkeadaan alkali. Oleh itu, dicadangkan supaya wanita membasuh kemaluan dengan “bikarbonat” yang beralkali sebelum melakukan persetubuhan.

4. Tahap Kepuasan Isteri
Adalah juga dikatakan bahawa jantina anak boleh ditentukan oleh tahap kepuasan isteri semasa melakukan persetubuhan, iaitu:
  • Untuk mendapat anak lelaki, isteri perlu mendapat kepuasan yang tinggi kerana ianya akan mengeluarkan cecair beralkali apabila ia mendapat kepuasan semasa persetubuhan. Dalam keadaan alkali akan meransang pergerakan benih Y.
  • Untuk mendapat anak perempuan pula, isteri tak perlu mendapat kepuasan yang tinggi bagi mewujudkan keadaan berasid yang seterusnya akan meransang pergerakan benih X.
Petua Tambahan
Di sini ada sedikit info dan diharap menjadian panduan berguna untuk anda dan dikongsi bersama-sama terutama kepada suami isteri yang baru berumahtangga untuk merancang keluarga. Ketahuilah, untuk mendapatkan bayi lelaki atau perempuan, kita perlu merancang..
Amalan Pemakanan Isteri sebelum bersama:
1. Madu lebah (utk energy dan kesihatan dalaman)
2. Minum susu dan mengambil buah badam sebagai sajian ringan.
3. Amalkan minum sup ayam dan makanan berempah.
4. Minuman berhalia juga bagus (suami juga - utk kepekatan air mani)

Sumber: K

09 September 2012

MC Bidan Terjun

MC Bidan Terjun

Minggu ni mmg rasa kelam kabut sikit aku.. Sibuk kalah menteri je..lepas cuti raya yg pnjng..skrg tiba la waktu sibuk lak kn..

Hari isnin sekolah macam biasa...s3lesaikan kerja2 sekolah dan dapatkn cop dan tandatangan pengetua tugasan induksi individu...

Hari selasa hingga khamis aku g kursus induksi di Port Dickson... Lepas habis kursus..hari jumaat naik sekolah...dapat dua berita.. Aku kena jadi juruacara majlis...atau s3nang kata MC... Mmg terkejut.. Rasa cam bidan terjun je.. Xde pape persediaan pun...

Hari sabtu..jadi mc utk program kecemerlangan pelajar...dan utk hari ahad..mc utk seminar pelajar anjuran PIBG s3kolah... Huwwaaa...rasa m3ncabar sungguh.. Namun... Baru ku tahu da yg itu lah potensi aku yg tak pnh ku tahu...

Ku da potensi bercakap spontan di hadapan org ramai... Tapi lepas jadi cikgu baru terserlah... Alhamdulillah..kedua2 majlis berjalan lancar...wlaupun xde persediaan yg cukup...

Tapi..nk jadi juruacara mjlis mmg mncabar sbb mcm artis la..kna jaga suara...dah la suara ku serak2 lpas blik berkursus..tu yg buat aku cuak..tapi Allah permudahkan Alhamdulillah..

Petuaku mudah je.. Nak jadi pengacara majlis kena relax dan cool je... Lau gugup..mmg hncur... S3terusnya amalkan baca surah al-insyirah berulang kali....insyaallah dipermudahkan...

Tapi ni lah pengalamn manis sepanjang aku bergelar guru... Mencabar tapi bessttt...

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sambutan Aidilfitri peringkat sekolah

Semlam sekolah ganti...so..kami peringkat sekolah petang..bercadang nak smbut hari raya peringkat sekolah...

Sederhana tapi meriah itulah yg aku blh katakan...anak2 didik yg riang dibenarkan berbaju raya ke sekolah...semuanya comei belaka..

Cukup lah.. Sekali sekala menghiburkan para pelajar...asyik kena s3rius je kan... Seronok tgk mereka seronok...alhamdulillah...semua berjalan lancar dan rapi tanpa sebarang masalah. ..

Semoga tahun depan boleh kita sambut lagi...

Published with Blogger-droid v2.0.9
Blogger blurrr

Blogger blurrr

Dah berkali-kali aku buka android blogger... Tapi bila on je blurr... Gtu la. . Tak tahu nk coret pe.. Mmg gtu ke jadi blogger ni..

Rasa tension pun de sbb apa yg nk ditulis tak dapat ditulis... Huhu...

Published with Blogger-droid v2.0.9

08 September 2012

Penghinaan Buat Guru itulah Dugaan Kami

Salam dan selamat petang... saja menghabiskan masa petang mendengar ceramah motivasi sambil dengar2 dan pandang2...

Sejak dua menjak ni rasa terkilan sebab banyak sangat yang terjadi pada kami yang bergelar profesion perguruan... adakah usaha kerajaan tak menjadi menyebabkan orang ramai terus menghina dan menghentam kami sebagai guru... 

Banyak aku jumpe kat Facebook la terutamanya...memang sedih tapi reda... aku ada bincang2 dengan cikgu2 senior pasal kes org hina ni terutama dari kalangan cikgu la tak kan cikgu plak nak hina cikgu..habis sangat dia ngumpat je...tapi dia cool balik.. tapi kebanyakkan org luar la yang hina.. Ada dari kalangan kerjaya lain bukan cikgu dan ada yg ibu bapa. 

Aku pegang kata2 cikgu senior aku kata... buat apa kita nak takut kan.. Allah tahu keikhlasan kita. Biarlah org nak pertikaikan apa kita buat, kita manusia biasa sama macam org lain.. ada kehidupan juga.. tapi kerja kita selagi kita Ikhlas..Allah Maha Mengetahui dan Maha Adil... 

Tapi aku nak pesan.. tak kan da keberkatan jika org yg hina guru...guru ni tarafnye tinggi mcam ibu bapa, mcam ulama dan mewarisi tugasan dan kerja Nabi.. iaitu menyampaikan ilmu.. walau seburuk mana pun cikgu ni, tapi taraf dia tetap tinggi... 

jangan menghukum guru, sebab guru manusia biasa... ibarat "dalam setandan pisang pasti ada yang buruk juga".. 

Tapi tak tahu la sampai bila perkara ni nak berlarutan...rasa macam takde kesudahan sebabnya, memang orang yg nak menyampaikan ilmu akan menghadpai dugaan dan cabaran..macam yang Nabi s.a.w hadapi ketika sepanjang perjalanan dakwah baginda... So sebagai guru, amik ikhtibar dengan apa yg terjadi.. betul juga apa yg mereka kata, tapi mereka tiada hak nak menghukum kita sedemikian kan..sebab kita ada undang2... dan aku nak tegaskan GURU BUKAN MALAIKAT... sebab itulah mentaliti masyarakat kita, cikgu mesti tahu semua benda, mesti prefect.. itu tanggapan yg salah sebab guru sama cam kerja lain, cuma kami berhdapan dengan cabaran dengan memanusiakan manusia... so, guru memang insan terpilih... 

tak semua guru, jadi cikgu sebab cita-cita, tapi memang dipilih Allah.. saya jadi guru, asalnya sebab paksaan ibubapa, lama2 saya jatuh cinta dengan kerjaya guru..




p/s: Di sini aku share la aku amik dari facebook.. bukan tujuan nak aibkan sapa2 tapi untuk kita semua fikir dan nilai diri kita sendiri... setiap org de pendapat dan pandangan masng2...

Cume yg blogger pompuan tu je yg minta maaf.. tapi yg dua org tu lagi, xde dah bila cikgu2 ni cari diorg kat facebook.. tak tahu nyorok kat mana... Aku sebagai guru.. aku maafkan blogger tu.. bertindaklah dengan akal bukan emosi..

07 September 2012

Tips Berinduksi

Taip laju2 sbb nak siap2 g kerja plak ni.. 


Semalam kepenatan balik dari berinduksi.. iaitu kursus wajib bagi cikgu2 yg nak berstatus tetap dalam perkhidmatan.. Alhamdulillah segalanya selesai..

Sebelum pergi kursus mmg semua cikgu2 akan diberi taklimat dan kerja kursus sebulan sebelum kursus.. Kena study dulu sebab last nanti ada exam.. aku???..mmg xde masa lagsung nak baca apa yg diberi.. tugasan pun aku siapkan last minit... bukan tak nak buat, tapi tak de masa..tambah dengan ragam Faiqah yang makin membesar ni.. 

Lagi 2 hari nak pergi baru tugasan siap, dan malamnye baru baca nota2 yg aku dapat dari kawan2 sebelum ni.. Baca sikit2 je.. Sampai sana dengar ceramah je.. Mjur sangat banyak tips2 dan soalan2 spot yg dibincangkan dan diberi oleh pihak urusetia.. memang setia membantu betul..

Alhamdulillah.. apa yg dibincangkan memang masuk exam.. rasa tenang hati sebab dapat jawab.. moga2 dapat full mark..dan lulus dgn jayanya.. 

Untuk kawan2 yang bakal pergi sebelum hujung tahun ni, jangan stress sgt..sbb urusetia akan bantu.. diorg bagitau apa dan yang mana akan biasa masuk exam... tapi wajib lah siapkan tugasan individu tu.. jgn tak siap plak.. 

Moga semuanya berjaya... 

P/s: berdebar tunggu result pertengahan november nanti.. huhu... 

06 September 2012

Baby Sitter Lelaki

Baby Sitter Lelaki

Alhamdulillah... Tamat sudah kursus induksi ku... Tahniah pada suamikh kerana berjaya menjadi pengasuh baby yang berjaya....

Wpun dugaan awal..faiqah menangis dari balik hntr aku hingga jam 4 ptg. . Mmg merisaukan.  last2 ku suruh suamiku bawa je dia ke tmpat aku kursus dan sewa la mana2 hotel lain yg berdekatan...

Tapi. . Tahniah sebab suamiku mampu menguruskan anak dgn jayanya..dari pagi smpai ke malm... Suamiku buktikan yg suami mampu jaga anak... Cuma antara nak dengan tak nak je... Tapi aku pcya suami2 skrg mmg ringan tulang membantu isteri kan...

P/s: jgn ada yg terasa lak.. Bkn nk puji suami sendiri pun... Tapi lau aku puji pun laki aku sndrikn.. Tak kan nak puji laki org lak... 

Published with Blogger-droid v2.0.9

05 September 2012

Demam pekse

Demam pekse

Hari ni hari kedua berinduksi.. Malam ni balik awal sbb dibenarkan utk study.. Esok kena pekse la plak..

Tapi dari petang tadi aku kena sindrom selsema dan sakit t3kak.. Adoii.. Ni yang buat aku terpikir ni.. Dari aku sekolah rendah dulu.. Asal nak amik pekse yg besar2 m3sti aku demam dulu...

Haha..mmg gti dh dr sek dulu g.. Padahal aku bkn la gemuruh ke takut ke.. Ntah la.. Cobaan..
Aku ingt g..msa STPM la paling teruk.. Hmpir2 nk kena g amik pekse kt hospital. Tapi aku kuat.. Amik pekse..subjek sejarah..dah la esei.. Mmg ntah pape la aku jwab.. Terkejut gak leh dpat A+... Alhamdulillah..

Rupenye smp skrg simdrom tu x hbis. Esok ku de exam kursus induksi.. Hadoi.. Berat kepala.. Perit tekak.. Sngat2 tak selesa nak study.. Baca apa yg ptut je tadi.. Twakal je lah esok..

Doakan aku deh... Tak larat sungguh nak tengok nota2 tu lagi... Tawakal ala allah.. Moga Allah permudahkan urusanku..

P/s: tapi tetap smnagt ada...esokkan last day... Leh jalan2 lak pastu... Hehe... Hey selsema nyah kau dr hidungku okay...

Published with Blogger-droid v2.0.9

03 September 2012

Anak menangis waktu senja... apa nak buat???

Anak menangis waktu senja... apa nak buat???

Nak kongsi kisah Faiqah yg tetiba menangis waktu maghrib... Kami baru balik dari bentong.. Agak petang.. Dlm kul 6 smpai umah.. Waktu tu Faiqah tido... So..trus bawa masuk umah dan diq masih smbung tido...

Tetiba dalam jam 7.15mlm...dia terjaga tido dan menangis.  Bagi susu dia tak nak.. Puas pujuk.. Last2.. Suamiku amik dan azankan kat telinga.. Diam sekejap.. Letak la kejap kn.. G dapur plak... Aku kat dapur masa tu.. Dia smbung nangis lagi.. Nangis meronta2 tu. Bagi minum tak nk.. Aku baca 3 kali ayat kursi tiupkan dari ubun2 Faiqah smpai ke kaki.

Tak jadi gak.. Baca 3 qul di kiri dan kanan telinga dia.. Tak jadi gak.. Suamiku azan dgn suara kuat.. Dia diam sekejap je.. Lepas je hbis sebutan syahadah ti smbung nangis lagi.. Ku pndng matanya.. Ku dh faham.. Dia nmpak sstu.  biasa la maghrib..syaitan berkeliaran.. Ku terus amik yassin... Ku tuang sikit atas tapak tgn suamiku.. Suamiku bacakan 3 kali ayat kursi..sapukan pada muka Faiqah.. Alhamdulillah...terus diam dan boleb main mcm biasa lepas tu..

So..pengalamn ni sgt berguna utk aku..sbb tu aku nk share dgn kwn2 semua.. Jika ank menangis tetiba.. Yg paling pnting jgn cepat panik... Terus azan..baca ayat kursi dan 3 qul.. Pastikan air yasin atau minyak celak sntiasa ada kat umah. Faiqah mmg da minyak celak tapi tertggl dlm kete...mmg tak smpt dh nak g amik time tu kn.. So..doa dan tawakl moga Allah lindungi anak kita...

Jika situasi tu berlaku time kita uzur syarie..dan suami kita tiada dirumah...kita boleh baca ayat2 rukyah sbb darurat dan niat sbg doa...dan bacaan tu hndaklah senyap dan niat tawakal utk lindung kpd Allah...

Alhamdulillah..dgn ilmu yg ada pada diriku dan suami..alhmdulillah Allah bantu kami.. Alhamdulillah.. Yang pnting yakin dgn Allah..dan kita boleh buat..tmbhn doa ibu bapa pada anaknya tiada hijab kan.. InsyaAllah Allah makbulkan. .

Published with Blogger-droid v2.0.6

02 September 2012

Kami rindu kamu...

Haha.. Gempak je tajuk entry...ku dan suami amat merindui kamu..wahai Bentong... Hehe...

Tempat yg mana banyak kenangan...tempat yg smpat ku duduki selma dua bulan lepas khwin.. Itulah Bentong di Pahang...mmg tmpat yg jauh dari bandar tapi amat mendamaikan bagi ku dan suami...

Perjalanan yg tak dirancang...sabtu lalu.. Hari merdeka lepas g n9.. Esoknye.. Ku sja je. Ajak suamiku ke jalan di bentong sbb rasa serabut otak je dok kl.. Suamiku ikutkn je.. Lpas kmas2..jam 6 ptg baru gerak.  smpai di bntong jam 8 mlm..singgah beli sate bntong..mmg tak lwn lagi. Sbb mnepati selera aku dan suamiku..
Lpas tu baru g Hotel Kristal utk check in.. Tak tmpah pun..on the spot je.. Dgn rate hrga RM50-RM60 kira ok la kn.. Suamiku antar brg je.  pastu terus ke rumah knalan suamiku di btong beraya.. Lpas pnt jln balik hotel.. Kira puas hati sbb rate mcm tu hotel yg agak selesa utk menginap...

Hari ni check out jam 11pg lbih..ronda2 pekan bentong..g vega mall bentong..shopping baju Faiqah lagi la..sbb nya aslnye nk cari kasut aku sbb nk g kursus.. Tpi lain plak yg dibeli.. Lpas pnat shopping. Jam 1.30ptg terus gerak ke KL...

Jom beberapa pic yg smpat dirakam...

Published with Blogger-droid v2.0.6

01 September 2012

Mee Tarik Warisan Asli

Semalm sebelum jenjalan ke Kuala Pilah..sempat singgah makan di sg besi.. Resepi yg tak penh makan.. Mee tarik cina.. Yg mcm dlm citer Jackie Chan.. Tapu ku tak ingat filem apa.. Tapi mmg sedap.. Jangan risau. Restoran tu milik cina muslim.. Mee tu mmg dia buat kat situ juga.. Mmg blh tgk la dia dok tarik smpai jadi mee..

Sapa nk try blh ke Restoran Mee Tarik Warisan Asli.  di pekan baru Sg. Besi... KL..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Beraya dengan BFF

Ingat semalam nak post entry ni..tapi xde mood betul nk coret pasal ni..

Semlm cuti hari merdeka merangkap birthday
Faiqah.. So..lpas solat jumaat baru kuar.  Planing awal nk g umah kwan ku di serdang. Tapi tak jadi atas sebab2 tertntu. Last plan g umah kwn rapatku kat Kuala Pilah. Tu cdgn suamiku la sbb mmg dia tahu pun aku mmg kwn rapat dgn kwnku si kembar yg ku gelar si kaknye ku pggil kak tie dan adiknye kak wa.

Lepas makn..terus gerak ke sana.. Lepas cntect si kak tie rupanya dia pun nk g umh kak wa gak. So dh cntik la tu x yah la aku nk g umh kak tie palk lpas tu kn.. Smpai umah kak wa dh maghrib.. Mmg smbang sakan lah.. Dlm kul 8 kak tie smpai plak dgn Adam dan suaminya. Sembang2 la..maklumlah lama tak jmpe..

Kak wa suh tido situ je.. Tapi kami tak prepare baju pun sbb perjlnn yg x dirncg...tapi kami nak balk la..sbb de planning lain plak kn.. Tapi mmg best la raya.. Sbb dpt jmpe bff.. Terima kasih buat suamiku sbb bwa ku jmpe bff ku si kembar..

Yang menarik..birthday aku dan si kmber ni buln yg sma.. Kami khwin bln yg sma cuma aku awl sminggu.. Dan kami dapat anak pun dlm thun yg sma cuma bln lain2.. Aku dpt ank merdeka.. Kak tie ank Malaysia 16 September 2011 dan kak wa je anknye lahir bln 12.. Tapi kira ok la kn.. Ank2 kami sebaya..

Alhamdulillah..hingga hari ni pershabatan kami masih utuh dan moga sntiasa dirahmati Allah.. Ameen...


Peranakan Jatuh

Peranakan Jatuh

Sapa pernah rasa, tahu la rasa macam mana.. Tapi aku nak share sikit pengalaman merasai bagaimana nak tahu peranakan kita jatuh.. Wanita wajib jaga peranakan supaya hidup selesa dan bahagia suami isteri..Insya-Allah..

Kenapa peranakan boleh jatuh???

  • Peranakan atau rahim boleh jatuh, sebab kemalangan yang kuat.. contoh jatuh terhentak atau terduduk yang kuat. Sebab tu kena elakkan dan berhati2 semasa buat apa2 aktiviti lasak..
  • Seks yang keterlaluan.. Yang ni buat aksi2 melampau sangat mmg boleh bagi kesan pada rahim
  • Mengangkat benda2 berat,, contoh kotak2 yg besar..
  • Jalan terlalu lasak
  • Tidak menjaga pantang ketika lepas bersalin
  • Tidak menjaga pemakanan
Tanda-tanda peranakan jatuh:
  • Sakit perut yang luar biasa
  • Keluar cecair dari rahim
  • Keputihan/lendir putih yang banyak dari kebiasaan
  • Sakit pada ari-ari
  • Sakit pada dinding faraj
  • Sakit ketika 'bersama' suami
  • Kejang pada bahagian bawah perut
  • Terasa seperti mahu bersalin/macam ada benda nak kuar dari faraj.. (ini peringkat yang teruk)
Rawatan:
  • Berurut.. biasanya memang mak bidan akan urut dan naikkan balik rahim di kedudukan asal
  • Bertungku.. Yang ni rawatan awal yang ku biasa buat.. Jika de je rasa tanda2 tu, amik tungku dan tungku bawah perut dan pada peha naik ke atas... smabil baca selawat.. insya-Allah ok.. 
  • Jika peringkat teruk, mungkin kena buat operation..utk betulkan balik kedudukan rahim.. 
Kesan rahim jatuh/rahim rendah:
  • Kandungan mudah gugur (tapi ini semua kuasa Allah.. ada juga yang rahim rendah tapi boleh lekat baby...bergantung juga kepada kekuatan rahim)