07 September 2012

Tips Berinduksi

Taip laju2 sbb nak siap2 g kerja plak ni.. 


Semalam kepenatan balik dari berinduksi.. iaitu kursus wajib bagi cikgu2 yg nak berstatus tetap dalam perkhidmatan.. Alhamdulillah segalanya selesai..

Sebelum pergi kursus mmg semua cikgu2 akan diberi taklimat dan kerja kursus sebulan sebelum kursus.. Kena study dulu sebab last nanti ada exam.. aku???..mmg xde masa lagsung nak baca apa yg diberi.. tugasan pun aku siapkan last minit... bukan tak nak buat, tapi tak de masa..tambah dengan ragam Faiqah yang makin membesar ni.. 

Lagi 2 hari nak pergi baru tugasan siap, dan malamnye baru baca nota2 yg aku dapat dari kawan2 sebelum ni.. Baca sikit2 je.. Sampai sana dengar ceramah je.. Mjur sangat banyak tips2 dan soalan2 spot yg dibincangkan dan diberi oleh pihak urusetia.. memang setia membantu betul..

Alhamdulillah.. apa yg dibincangkan memang masuk exam.. rasa tenang hati sebab dapat jawab.. moga2 dapat full mark..dan lulus dgn jayanya.. 

Untuk kawan2 yang bakal pergi sebelum hujung tahun ni, jangan stress sgt..sbb urusetia akan bantu.. diorg bagitau apa dan yang mana akan biasa masuk exam... tapi wajib lah siapkan tugasan individu tu.. jgn tak siap plak.. 

Moga semuanya berjaya... 

P/s: berdebar tunggu result pertengahan november nanti.. huhu... 

06 September 2012

Baby Sitter Lelaki

Baby Sitter Lelaki

Alhamdulillah... Tamat sudah kursus induksi ku... Tahniah pada suamikh kerana berjaya menjadi pengasuh baby yang berjaya....

Wpun dugaan awal..faiqah menangis dari balik hntr aku hingga jam 4 ptg. . Mmg merisaukan.  last2 ku suruh suamiku bawa je dia ke tmpat aku kursus dan sewa la mana2 hotel lain yg berdekatan...

Tapi. . Tahniah sebab suamiku mampu menguruskan anak dgn jayanya..dari pagi smpai ke malm... Suamiku buktikan yg suami mampu jaga anak... Cuma antara nak dengan tak nak je... Tapi aku pcya suami2 skrg mmg ringan tulang membantu isteri kan...

P/s: jgn ada yg terasa lak.. Bkn nk puji suami sendiri pun... Tapi lau aku puji pun laki aku sndrikn.. Tak kan nak puji laki org lak... 

Published with Blogger-droid v2.0.9

05 September 2012

Demam pekse

Demam pekse

Hari ni hari kedua berinduksi.. Malam ni balik awal sbb dibenarkan utk study.. Esok kena pekse la plak..

Tapi dari petang tadi aku kena sindrom selsema dan sakit t3kak.. Adoii.. Ni yang buat aku terpikir ni.. Dari aku sekolah rendah dulu.. Asal nak amik pekse yg besar2 m3sti aku demam dulu...

Haha..mmg gti dh dr sek dulu g.. Padahal aku bkn la gemuruh ke takut ke.. Ntah la.. Cobaan..
Aku ingt g..msa STPM la paling teruk.. Hmpir2 nk kena g amik pekse kt hospital. Tapi aku kuat.. Amik pekse..subjek sejarah..dah la esei.. Mmg ntah pape la aku jwab.. Terkejut gak leh dpat A+... Alhamdulillah..

Rupenye smp skrg simdrom tu x hbis. Esok ku de exam kursus induksi.. Hadoi.. Berat kepala.. Perit tekak.. Sngat2 tak selesa nak study.. Baca apa yg ptut je tadi.. Twakal je lah esok..

Doakan aku deh... Tak larat sungguh nak tengok nota2 tu lagi... Tawakal ala allah.. Moga Allah permudahkan urusanku..

P/s: tapi tetap smnagt ada...esokkan last day... Leh jalan2 lak pastu... Hehe... Hey selsema nyah kau dr hidungku okay...

Published with Blogger-droid v2.0.9

03 September 2012

Anak menangis waktu senja... apa nak buat???

Anak menangis waktu senja... apa nak buat???

Nak kongsi kisah Faiqah yg tetiba menangis waktu maghrib... Kami baru balik dari bentong.. Agak petang.. Dlm kul 6 smpai umah.. Waktu tu Faiqah tido... So..trus bawa masuk umah dan diq masih smbung tido...

Tetiba dalam jam 7.15mlm...dia terjaga tido dan menangis.  Bagi susu dia tak nak.. Puas pujuk.. Last2.. Suamiku amik dan azankan kat telinga.. Diam sekejap.. Letak la kejap kn.. G dapur plak... Aku kat dapur masa tu.. Dia smbung nangis lagi.. Nangis meronta2 tu. Bagi minum tak nk.. Aku baca 3 kali ayat kursi tiupkan dari ubun2 Faiqah smpai ke kaki.

Tak jadi gak.. Baca 3 qul di kiri dan kanan telinga dia.. Tak jadi gak.. Suamiku azan dgn suara kuat.. Dia diam sekejap je.. Lepas je hbis sebutan syahadah ti smbung nangis lagi.. Ku pndng matanya.. Ku dh faham.. Dia nmpak sstu.  biasa la maghrib..syaitan berkeliaran.. Ku terus amik yassin... Ku tuang sikit atas tapak tgn suamiku.. Suamiku bacakan 3 kali ayat kursi..sapukan pada muka Faiqah.. Alhamdulillah...terus diam dan boleb main mcm biasa lepas tu..

So..pengalamn ni sgt berguna utk aku..sbb tu aku nk share dgn kwn2 semua.. Jika ank menangis tetiba.. Yg paling pnting jgn cepat panik... Terus azan..baca ayat kursi dan 3 qul.. Pastikan air yasin atau minyak celak sntiasa ada kat umah. Faiqah mmg da minyak celak tapi tertggl dlm kete...mmg tak smpt dh nak g amik time tu kn.. So..doa dan tawakl moga Allah lindungi anak kita...

Jika situasi tu berlaku time kita uzur syarie..dan suami kita tiada dirumah...kita boleh baca ayat2 rukyah sbb darurat dan niat sbg doa...dan bacaan tu hndaklah senyap dan niat tawakal utk lindung kpd Allah...

Alhamdulillah..dgn ilmu yg ada pada diriku dan suami..alhmdulillah Allah bantu kami.. Alhamdulillah.. Yang pnting yakin dgn Allah..dan kita boleh buat..tmbhn doa ibu bapa pada anaknya tiada hijab kan.. InsyaAllah Allah makbulkan. .

Published with Blogger-droid v2.0.6

02 September 2012

Kami rindu kamu...

Haha.. Gempak je tajuk entry...ku dan suami amat merindui kamu..wahai Bentong... Hehe...

Tempat yg mana banyak kenangan...tempat yg smpat ku duduki selma dua bulan lepas khwin.. Itulah Bentong di Pahang...mmg tmpat yg jauh dari bandar tapi amat mendamaikan bagi ku dan suami...

Perjalanan yg tak dirancang...sabtu lalu.. Hari merdeka lepas g n9.. Esoknye.. Ku sja je. Ajak suamiku ke jalan di bentong sbb rasa serabut otak je dok kl.. Suamiku ikutkn je.. Lpas kmas2..jam 6 ptg baru gerak.  smpai di bntong jam 8 mlm..singgah beli sate bntong..mmg tak lwn lagi. Sbb mnepati selera aku dan suamiku..
Lpas tu baru g Hotel Kristal utk check in.. Tak tmpah pun..on the spot je.. Dgn rate hrga RM50-RM60 kira ok la kn.. Suamiku antar brg je.  pastu terus ke rumah knalan suamiku di btong beraya.. Lpas pnt jln balik hotel.. Kira puas hati sbb rate mcm tu hotel yg agak selesa utk menginap...

Hari ni check out jam 11pg lbih..ronda2 pekan bentong..g vega mall bentong..shopping baju Faiqah lagi la..sbb nya aslnye nk cari kasut aku sbb nk g kursus.. Tpi lain plak yg dibeli.. Lpas pnat shopping. Jam 1.30ptg terus gerak ke KL...

Jom beberapa pic yg smpat dirakam...

Published with Blogger-droid v2.0.6

01 September 2012

Mee Tarik Warisan Asli

Semalm sebelum jenjalan ke Kuala Pilah..sempat singgah makan di sg besi.. Resepi yg tak penh makan.. Mee tarik cina.. Yg mcm dlm citer Jackie Chan.. Tapu ku tak ingat filem apa.. Tapi mmg sedap.. Jangan risau. Restoran tu milik cina muslim.. Mee tu mmg dia buat kat situ juga.. Mmg blh tgk la dia dok tarik smpai jadi mee..

Sapa nk try blh ke Restoran Mee Tarik Warisan Asli.  di pekan baru Sg. Besi... KL..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Beraya dengan BFF

Ingat semalam nak post entry ni..tapi xde mood betul nk coret pasal ni..

Semlm cuti hari merdeka merangkap birthday
Faiqah.. So..lpas solat jumaat baru kuar.  Planing awal nk g umah kwan ku di serdang. Tapi tak jadi atas sebab2 tertntu. Last plan g umah kwn rapatku kat Kuala Pilah. Tu cdgn suamiku la sbb mmg dia tahu pun aku mmg kwn rapat dgn kwnku si kembar yg ku gelar si kaknye ku pggil kak tie dan adiknye kak wa.

Lepas makn..terus gerak ke sana.. Lepas cntect si kak tie rupanya dia pun nk g umh kak wa gak. So dh cntik la tu x yah la aku nk g umh kak tie palk lpas tu kn.. Smpai umah kak wa dh maghrib.. Mmg smbang sakan lah.. Dlm kul 8 kak tie smpai plak dgn Adam dan suaminya. Sembang2 la..maklumlah lama tak jmpe..

Kak wa suh tido situ je.. Tapi kami tak prepare baju pun sbb perjlnn yg x dirncg...tapi kami nak balk la..sbb de planning lain plak kn.. Tapi mmg best la raya.. Sbb dpt jmpe bff.. Terima kasih buat suamiku sbb bwa ku jmpe bff ku si kembar..

Yang menarik..birthday aku dan si kmber ni buln yg sma.. Kami khwin bln yg sma cuma aku awl sminggu.. Dan kami dapat anak pun dlm thun yg sma cuma bln lain2.. Aku dpt ank merdeka.. Kak tie ank Malaysia 16 September 2011 dan kak wa je anknye lahir bln 12.. Tapi kira ok la kn.. Ank2 kami sebaya..

Alhamdulillah..hingga hari ni pershabatan kami masih utuh dan moga sntiasa dirahmati Allah.. Ameen...


Peranakan Jatuh

Peranakan Jatuh

Sapa pernah rasa, tahu la rasa macam mana.. Tapi aku nak share sikit pengalaman merasai bagaimana nak tahu peranakan kita jatuh.. Wanita wajib jaga peranakan supaya hidup selesa dan bahagia suami isteri..Insya-Allah..

Kenapa peranakan boleh jatuh???

  • Peranakan atau rahim boleh jatuh, sebab kemalangan yang kuat.. contoh jatuh terhentak atau terduduk yang kuat. Sebab tu kena elakkan dan berhati2 semasa buat apa2 aktiviti lasak..
  • Seks yang keterlaluan.. Yang ni buat aksi2 melampau sangat mmg boleh bagi kesan pada rahim
  • Mengangkat benda2 berat,, contoh kotak2 yg besar..
  • Jalan terlalu lasak
  • Tidak menjaga pantang ketika lepas bersalin
  • Tidak menjaga pemakanan
Tanda-tanda peranakan jatuh:
  • Sakit perut yang luar biasa
  • Keluar cecair dari rahim
  • Keputihan/lendir putih yang banyak dari kebiasaan
  • Sakit pada ari-ari
  • Sakit pada dinding faraj
  • Sakit ketika 'bersama' suami
  • Kejang pada bahagian bawah perut
  • Terasa seperti mahu bersalin/macam ada benda nak kuar dari faraj.. (ini peringkat yang teruk)
Rawatan:
  • Berurut.. biasanya memang mak bidan akan urut dan naikkan balik rahim di kedudukan asal
  • Bertungku.. Yang ni rawatan awal yang ku biasa buat.. Jika de je rasa tanda2 tu, amik tungku dan tungku bawah perut dan pada peha naik ke atas... smabil baca selawat.. insya-Allah ok.. 
  • Jika peringkat teruk, mungkin kena buat operation..utk betulkan balik kedudukan rahim.. 
Kesan rahim jatuh/rahim rendah:
  • Kandungan mudah gugur (tapi ini semua kuasa Allah.. ada juga yang rahim rendah tapi boleh lekat baby...bergantung juga kepada kekuatan rahim)