20 November 2012

Susu Mahal vs Susu Murah

Salam petang... huh.. penat.. rehat sebentar.. penat main kejar2 dgn budak kat bawah ni... hehe... dia pun tgh menikmati susu botol jnama Dumex Dugro... 
Ini budak suka purple... ^_^
Dulu aku pernah post pasal isu susu ibu vs susu formula.. skrg ni, dah bagi susu formula pun ada isu gak.. isu susu mahal dengan susu murah.. mana bagus???

Huhu.. susah nak cakap.. tapi, sangat sentap la, jika ada yg kata, susu murah tak bagus tak elok untuk baby.. susu mahal bagus.. kaya dgn segala jenis vitamin, ada DHA, AA, taurina dan segala mcam la untuk perkembangan bayi.. huhu.. sedih plak bila org cakap gini.. 

Aku mampu bagi susu dumex dugro je kat Faiqah.. Faiqah start susu formula pun umur dia 11 bulan lebih.. susu tu la yg mula2 aku beli, dan Faiqah terima. Faiqah tak byk ragam.. Alhamdulillah.. dia terima dan serasi dgn dia.. 

Ada org kata, minum susu formula, gigi rosak, nanti obesiti, blh kena diabetis... huhu.. aku nak je jawab balik, susu tu ke yg bgi penyakit,, bukan Allah ke bagi penyakit.. (ni ayat ksar la ni).. Tapi aku tahu, dan selalu doa, ni yang aku mmpu bagi kat anak aku.. susu murah je.. 

Aku dan adik beradik aku dulu, mak aku bgi susu dumex gak lepas kami smua dh putus susu (tak susu badan lagi).. Alhamdulillah.. bijak dan bejaya gak.. tu semua rezeki kan.. 

Susu mahal ke susu murah ke sama je.. khasiat nye sama.. sebab susu yg terbaik susu ibu.. Yang mmpu bg susu mahal bagi jelah.. tak yah kot nak kondem kami yg bagi susu murah ni kan.. minta maaf andai terasa dgn entry.. sekadar luahan rasa... 

Nak baca entry pasal susu??? Banyak dah aku tulis.. bacalah kat bawah ni..

Okeh.. nak layan mek Faiqah.. dia ajak main kejar2 lagi.. huhu.. dah la aku puasa ari ni.. moga terus kuat.. huhu

Pen off here~wassalam~

5 ulasan:

  1. Anak sy pun minum Dugro ni start umur 1 tahun..ok je... sihat & aktif..:)
    tak kisah lah mahal @ murah..janji sesuai dgn anak kite kan...

    BalasPadam
  2. My baby start dumex since 2 mos... Alhamdulillah sihat walafiat... Beselah manusia mcm2 perangai... Lantaklah duit kite n anak kite... Mcm anak MQ memang serasi dgn dumex... Dulu try bg susu mahal ni, tak serasi.. Paed yg recommend pakai dumex ;)

    BalasPadam
  3. salam..anak saya mmg pakai susu murah. laktogen tu je pon. mmm pendapat saya, kalau baby tak de ragam & boleh terima, tak ada salahnya bagi dia susu biasa. zaman skarang ni duit banyak lagi nak guna kan...huhuhu

    BalasPadam
  4. Kami pun bereksperimen bagi FM kat baby kami since 1 bulan lagi. Wife bukannya taknak BF tapi BM semakin merundum. 1st time bagi FM S26, then wife bagi Karihome. Baby kami kdg2 minum tak abis membazir FM, baby prefer BM mama dia lagi. Kat umah pengasuh, baby kami pun kurang nak minum FM. Kami pun tukar ke Dutch Baby, senang nak maintain harga pun lebih murah dan jimat. Baby pun boleh terima Dutch Baby. Beli kat Speedmart bawah RM 30 untuk 1 kg. Survey kat 11street dengan kupon RM 50.90 untuk 2 pack x 1 kg dengan guna kupon diskaun dan kupon shipping. Lebih jimat dan berbaloi.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^