01 Ogos 2012

Kena bangga ke susukan anak ni???

Petang2.. Ku tengah bersantai.. Terasa nk update blog... Okeh.. Straight tu the point la.. Dulu aku mcm jahil sikit fasal dunia internet fb dan penyusuan.. Tapi sejak bergiat aktif sgn dunia sosial ni.. Aku rasa.. Allah berkuasa sbb jadikan manusia dgn pelbagai sifat... Antaranya.. Rasa bangga.. Dia tak bangga tapi ayat yg digunakan menyebabkan org tafsirkn bangga..terutama berkaitan dgn susu ibu.. Ea lah kan. Aku ni juga ibu menyusu...

Aku pelik dan semakin terpikir la.. Kena bangga ke org yg menyusukan anak dia dgn susu badan... Sbb aku ada jmpe org2 mcm ni... Mcm mana yg aku tafsirkan bangga tu...

Rasa jengkel je org yg susukan ank dia dgn susu formula.. Padahal xde slh pun susukan ank dengan susu formula.. Mungkn dia kurg ilmu atau x dpt hidayah lagi nk susukan ank dengan susu badan..

Kurang senang dgn ibu2 yg tak susukan ank dgn susu ibu... Tak tahu la.. Tapi aku pnh la jmpe.. Sapa dia. . Ntah la.. Tak nk open citer kat sini.. Tu dh kira mengumpat plak kan..

Menyatakan susu ibu ni menyebabkan anak sihat dan tak sakit... Sbnrnya sihat sakit kerja Allah... Bukan sbb susu wlaupun ada kajian.. Cuma yg perlu kita fikirkan ialah... Knapa kita susukan anak kita.. Apa nawaitu kita sbnrnya.. Mengikut-ikut...nk berjimat...nk sng... Tepuk dada tnya iman... Jika niat kita susukan ank kerna perintah Allah dlm kalam-Nya... Insyaallah akn diberi ganjaran pahala...

Menyusu tak patut dibanggakan... Tapi disyukuri.. Penyusuan susu ibu adalah.. REZEKI..NIKMAT DAN ANUGERAH...

Sbnrnya jika kita ikut perintah Allah... Niat krna Allah kita akan nampak kelebihan dan hikmah2 yg kita lihat.. Cntohnya ank sihat...bdan ibu mkin cntik... Ssh dpt penyakit.. .so.. Pokok pangkal... Betulkan nawaitu kita dlm penyusuan susu ibu.. Semua ibu nak ank sihat berjaya..soleh solehah...comei.. Tapi mgkin dia tak mmpu nk susukan anak dia... So adakah kita nak hukumkan dia kejam???

P/S: mak aku dulu susukan semua anknya 8 org lebih dr 2 tahun pun ada.. Tapi relax je... Dan kesemua kami 8 beradik ada asma.. Dan aku juga hidap asma... Haa.. Mcm mana tu... Slh ibu ke slh penyakit ke slh susu... Fikir2kanlah...

Doa yg ku baca dlm hati ketika berwuduk.. " Ya Allah...bersihkanlah hatiku ini sepertimana kau bersih dan sucikan air wuduk ini"

6 ulasan:

  1. rilexlaa kak...kadng2 kt xsedr kt pn suke membangge2 diri jgk..bile ad orng lg membangge diri dr kt baru kt nmpk..kire akk dpt hidayah tu kak...buln2 pose xelok nk hangen2...rilexjer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat yg insan yg x dikenali ni... Bila msa plak sy hangin... Haha.. Lawak la ko ni... Sy just share n coret p yg diliht dan pnglmn sndri je... Yup.. Mmg la.. Sbb sy pun manusia biasa... Awk terasa ke???? Dpt hidayah?????hmmm...

      Padam
  2. betul tu...saya ada terbaca dlm satu group di fb..iye mmg x salah berbangga, tapi berpada2 laa....mcm anak2 saya 3 org, cuma sempat bf paling lama 4 bln...then tukar pd fm sbb mslh2 tertentu...mungkin rezeki smpai di situ, tp Alhamdulillah anak2 saya semua sihat walafiat....

    BalasPadam
  3. saya setuju..

    tp saya agak konfius ngan cik Anomtu,
    dia cakap akak hengen, tp saya rs dia yg naek hangen sebenarnya,,
    saya rasa ayat2 yg dikeluarkan akak takdelah nampak mcm keras sgt pun

    BalasPadam
  4. HAHAHA...ada yang terasa...sya anak susu badan gak tp x lah bangga diri..hehe

    BalasPadam
  5. saya agak terlambat baca entry akak nie..saya bru menyusukan anak 87 hari. hari ke3 saya dgn anak masuk wad paed sbb anak kuning. dlm wad tu sy dpt jmp dgn doc yg sgt supportive. dia x ckp pun FM salah. dia xgalak,dia xlarang. dia sendiri terkedu ada page yg hentam org2 bg FM dekat anak. moralnya mcm akak ckp la, xperlu berbangga diri. Allah nak uji kita dgn kesenangan dan kesusahan. alhamdulillah, anak masih menyusu badan, tp sy x rasa pun apa2 yg menarik utk diceritakan dan dibanggakan.

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^