14 Jun 2012

Ejen Halal: Susu Ibu vs Susu Formula

Dapat info kat wall Facebook… Jom Tengok tv al-Hijrah… de fasal susu formula dan susu ibu… pe lagi, trus amik remote, dan tekan on.. kebetulan mmg siang tadi sblum off tv buka al-Hijrah… terus je kuar isu Ejen Halal..

Huhu.. terkedu sekejap aku, rupanya, kena lebih berhati2 nk pilih susu formula pada anak ni.. ada unsure tidak halal upernya.. Antaranya unsure lemak babi… iaitu 800gm Susu formula + 120gm lemak babi = Susu Formula tidak halal.. huhu.. takutnya..

Pastu isu, gula tambahan dalam susu formula.. setiap susu msti adanye lah.. cara nk tahu, susu melekat je kat sudu tu lau kita guna lama2, bila kita selalu buka tutp bekas susu tu, bila kena angin, susu jdi melekit.. tu tnda ada gula la… Cuma antara banyak ngn tak je la….  Nak tahu susu tu ada gula tmbahan ke tak adalah dgn tgk istilah2 ni.. ada tak dia tulis kt Ingredient tu:
  • Sukrosa
  • Meltos
  • Dekstrin
  • Sirap Jangung
  • Sirap Glukosa

Kalau ada istilah2 tu, maknanya tu gula tmbhan la tu.. dan lagi satu, tgk kt nutrition tu, lau kat laktosa melebihi paras 11-12 mg maknanya yg lebih tu gula tmbhan la..

Pastu part yg last dlm documentary ringkas Ejen Halal, iaitu Ustz tu menekankn, susu ibu yg terbaik.. dan sebelum member susu formula, usahakan lah dulu, susu ibu.. bila x Berjaya gak baru lah bgi susu formula..

Pastu da kuar ayat al-Quran, fasal susu ibu… huhu.. sayu je rasa,,, meremang bulu roma sebb terasa nikmat Allah beri padaku.. iaitu syukur dgn rezeki dapat susukan Faiqah dgn susu ku.. Ya Allah.. terasa keagungan-MU..

So, harap2, sapa2 yg tengok tu, lebih terbuka minda tentang susu ibu ni… Usahalah dan jangan beralasan lagi… Bagi yang dah berusaha, namun setakat tu je, twakal lah kerana Allah tahu mana yg terbaik… Pilih lah yang terbaik untuk ank2 kita…

Satu laporan yang ringkas, tapi sangat bermanfaat.. aku mmg suka rncnagn ni… Bagus da rncgn mcm ni.. Sebab.. “Mencari Yang Halal itu Fardu Bagi Setiap Muslim”…

3 ulasan:

  1. CP berani cakap susu dalam tin tuh agenda yahudi nak melemahkan kiterr , CP heran larr adew ibu yang tak nak susukan anak tuh , sedangkan mampu , yang betul2 tak mampu tuh takpelarr , CP sendiri pown antara insan yang tak dapat susu ibu , memang berbeza kecerdasan CP dengan adek2 yang laen , serius , CP belum kawen lagik tapi CP berazam , kalaw CP adew anak nanti , kalaw bole CP tak nak gune susu tin tuh .. kalaw sayang anak , bagi anak susu ibu .. CP tak dapat susu ibu sebab mak CP tak mampu :) yela , anak sulung kan , macam2 larr ...

    entry baru : http://dariilhamkehati.blogspot.com/2012/06/fenomena-last-paper.html

    BalasPadam
  2. sedihn je baca :(
    bukan taknak bg..jauh sgt.. :(
    kecik ati ngan entry ni :(((((

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lor... kak ha.. my xde niat pun nk wat kak ha kecik hati.. my tahu situasi kak ha.. kn my de ckp kt entry tu, lau dh usaha, tapi tak berjaya, tawakal lah.. mksdnya kak ha usahakan nk bg susu ibu kt eaca, nk bg ibu susuan tapi ada halangan.. so, mmg Allah dh tntukan lah, itu yg terbaik.. Yg my mksudkan kpd ibu bapa yg xde hlngn atau hnya sdikit cbrn tp dh mngalah tnpa usaha.. my sndiri pun minum susu tepung, so, my pun kna hati2... huhu.. maaf, tak de niat nk wat sapa2 kcik hati dgn entry ni,, cuma kupaskan apa yg ditonton je...

      Padam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^