15 Mei 2012

.:Cara Tradisi Redakan Selsema Bayi:.

Hahaha.. buat keje giler cikit ni.. tgh busy giler, tapi tetiba de idea nk kongsi sst dgn kwn2 semua..  saja2 nak share something yang berlaku dan sama amalkan..

faiqah kena jangkit selsema dgn ummi. arghh.. mcm mana nak buat ni.. ummi tak panik, tapi abinye la yg risau lebih... so, relax je dulu... tapi aku dapat satu petua, mcm mana nk buat.. teringat kata-mak sedara belah suamiku... selalu urut2 tapak kaki baby utk elakkan dia demam.. maksudnya, badannya jadi kental dan tak mudah demam.. 

So, ummi ni dgn tak sengaja, saja la amalkan petua tu dgn buat urutan kat kaki Faiqah selepas mandi dan sebelum tido, gosok2 dan picit dengan minyak johnson lavender..  Faiqah suka je bila ummi urut2 dia satu badan.. 

Tapi ummi gosok dan urut smbil baca selawat dan baca Al-Fatihah dgn harapan Allah smbuhkan selsema dia.., ummi buat hari Ahad.. pagi Isnin tu masih da la selsema dia.. tapi lepas amik dia dari umah pengasuh, tnya pengasuh, ada lagi tak selsema dia, pengasuh bagitau, dah xde lah selsema dia... 

Owh... amzing.. ayat Allah kan.. dan doa ummi dimakbulkan secepat itu.. tapi itulah usaha ummi, cuma urutkan tapak kaki bayi... selepas mandi dan sebelum tido.. terpikir juga, mmg logik pun sbb tu adanya rawatan reflecsiologi kan... 

So, ibu2 diluar sana, yang masih risau jika baby kena selsema, cubalah dgn cara ni.. kita hnya usaha dan selebihnya doa dan tawakal...

1 ulasan:

  1. Tq sudi berkongsi tips ni.skang gak zla p urut kaki Qhaliff..:)

    BalasPadam

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^