29 Disember 2011

Cara Nak Ajar Botol Susu Itu

Cara Nak Ajar Botol Susu Itu

Salam semua...

Seronok bila lihat anak hisap susu yang kita perah melalui botol dan nikmat jika dapat susukan anak secara terus (direct feeding)... JIka dipilih, saya lebih suka direct feeding berbanding bagi botol.. tetapi disebabkan saya berkerjaya, nak x nak kena ajar botol juga...

My baby, saya ajar botol, masa usianya 2 bulan ++... dia nak ke hisap??? hahaha.. mmg mencabar nak ajar baby yang sukan direct feeding isap susu botol... meraung, menangis, merayu minta ummi hentikan.. seolah2 katanya "ummi jangan la paksa Faiqah minum guna botol"... tetapi ku pujuk2 jua si Faiqah comel..

Cara nak pujuk:
Guna psikology bayi... yang pertama, peluk dan cium dia... cakap2 kan padanya kenapa kita suruh dia minum guna botol.. bagitau dirinya susu itu adalah susu ummi.. bukan susu tepung... tenunglah matanya... dalam cakapkan dalam hati ke hati bahawa ummi sangat sayangkannya... Pertama kali anda buat mmg susah, lama2 dia akan terima... Fitrah, wpun baby x boleh bercakap, tapi dia amat faham apa yg ibu dan bapanya cakapkan... 

Teknik di atas juga, perlu ada usaha2 lain iaitu menukar puting botol yang sesuai... yang pertama, saya cuba puting botol biasa iaitu jenama Fiffy, yang kedua bertukar kepada jenama Pureen... akhir sekali, saya cuba yang mahal sikit, iaitu jenama MAM... Saya mmg tekad dan guna pendekatan di atas, sbb nya mahal sy kuar modal nk beli botol susu tu.. bukan nak berkira dgn anak sndiri, tetapi sy bukannya anak org kaya dan senang, so, sesuatu yg mahal, perlu sy hargai... 

Hari pertama, sy ajar, mmg Faiqah meraung x nak minum, saya sambung keesokan harinya dengan ungkapan sayang jom minum susu ummi... tunjukkan botol padanya... dan main2 kan puting botol susu pada lidah dan mulutnya... dan dalam hati sy iringi dengan doa, Alhamdulillah dia terima, 

Mula2 ajar, ber "oz-oz" habis, terbuang di dalam singki dapur shj, namun kena redha demi anak tercinta... Sekarang bukan masalah lagi... Faiqah dah minum guna botol dan dia x keliru puting ori dan x ori... 

Nak ajar anak minum susu guna botol, mmg perlukan sabar dan cekal hati serta iringi lah dengan doa.. Doa seorg ibu pada anaknya sangat2 mustajab.... 

28 Disember 2011

Amanah & Tanggungjawab

dr pak cik gugell... :)
Mencoret pasal kerja la pula... semalam pergi meeting, dari jam 8.30 pagi hbis 2.30 ptg... lama sangat... Semalam mmg dipermudahkan Allah, aku x perlu hantar Faiqah ke pengasuh, sbb suamiku aku offday, duty di hari cuti, so, semalam ganti la balik sbb dia dh duty tu,, so, pepagi lagi aku dah g sekolah... dengan peralatan pump dan botol susu aku x bawa, sebbnya, ingat ok la kot jam 12 tgh hari dah habis.. g pun, x kan nk bengkak susu kan... sbb biasa, normal je..

So, aku relax je, pergi lenggang kangkung, bawa handbag dan buku kecik je... dan botol air.. dah itu je.. lagi pun pk ku mana sempat nk pam... jangkaanku silap, baru jam 10pg, aku dh bengkak susu, mula2 x rasa sakit... tapi masuk jam 11pg, dh mula berdenyut sakit bengkak susu, adoi.. bila nk hbis ni.. tapi wat x tau je.. meeting mmg x berapa nk fokus la.. sbb dah mula rasa x selesa.. sehabis je meeting terus balik umah, dan sambar pump spectra3... buat 2,2 belah sekali... biasa, aku wat sebelah je.. tapi dh bengkak sangat, ha, hasilnya dalam masa 20 minit dapat +- 15oz... Alhamdulillah... itulah amanahku dari Allah, iaitu menyusukan Faiqah hingga genap usiaku... dan tanggungjwabku sbg ibunya.. memberi hak yg Allah telah kurniakan...

Namun, dalam meeting smalam, beberapa, tanggungjwab dan amanah aku sbg pendidik, aku galas, antaranya, Guru Kelas Tingkatan 1, Penolong Penyelaras Kelab dan Permainan, AJK Kelab Staff dan ada 2,3 jawatan lagi akan menyusul... Aku redha je, sbb aku tahu "Allah xkan bebankan seseorg itu mengikut kemampuannya" Mesti Allah tahu aku mampu, sbb tu segala tugas tu diserahkan kepada ku... cuma ku harap dapat laksanakan tanggungjawab itu dengan sempurna. ,, insya-Allah...

Moga Allah terus permudahkan segala tugas dan amanah serta tanggungjwabku sebagai isteri kepada suami tersayang, ibu kepada anak tercinta dan pendidik kepada anak didik yang dikasihi... Segalanya adalah aset dan saham utk pelaburan akhirat jika semuanya dilakukan dengan ikhlas kerana Allah... 

26 Disember 2011

Home Made Sticker

salam semua...


Kisah pasal hobi dan kerja baru aku dan suami. Bermula sebagai suka2 je, lama2 jadi minat... mmg seronok... walaupun agak rumit. Homemade stickers... asalnya mmg kegemaran dan hobi suamiku suka sangat make-up kereta.. Kereta viva 660, dari awal2 beli skrg dh masuk 4 tahun, mcm dah yg dia solekkan... Mula2nya aku hnya menyokong dari belakang... biasa2 saja.. tapi ku tengok, minatnya dan bakat aku boleh digabungkan sebagai kerja part time, kerja dihujung minggu.. maka tertubuhlah homemade stickers.. Stickers buatan tangan seratus peratus.. xde mesin yg canggih2 mcm kat kedai sticker.. 

Aku sebagai designer, kerana mmg minatku sebagai designer, berdasarkan sedikit kepakaran dan pengalaman ku dulu yg pernah bekerja di kedai printing, ku gunakan sepenuhnya menolong suami tersayang menyokong minatnya... Kerja menggunting dan memotong, kami lakukan bersama, dan suamiku juga la yg menampalkan stickers yg telah siap dipotong.. 

Sekarang dah ada beberapa org kawan2 suamiku yg sama2 minat kereta menempah sticker buatan tangan ni... dan masih ada lagi sticker yg belum siap dan akan disiapkan dalam jangka masa, paling lama 1 minggu.. Sticker pula akan ditampal pada kereta pelanggan pada hari Sabtu atau Ahad sahaja. namapun part time job kan.. 

Harga kami x letak mahal2, sbb hanya sebagai minat dan menolong kawan.. hrga yg berpatutan sahaja mengikut design.. Design, ada yg kami corakkan sendiri dan ada yang customer bagi... Bagi yg berminat boleh je cntect terus suamiku di Facebook (Abi Firdzaus)...atau boleh tgk design2 kat sini: KLIK SINI

Antra design yg dh siap:



peralatan yg digunakan...



jempe lagi entry akan dtg...:)

24 Disember 2011

Bandar Bersejarah

Salam...

Masih berkisar pasal cutiku.. kali ni setelah bercuti di JB, masa utk pulang ke KL.. Jam 1 ptg baru gerak dr Bandar Tenggara utk pulang ke KL... Tetapi kami singgah di Melaka, memandangkan kami belum sampai kat tempat menarik di melaka... Teringin plak nak merasa Asam Pedas Melaka... Cari2 di sekitar melaka, akhirnya singgah di Melaka Sentral... di satu rstoran melayu, mmg sedap asam pedasnya.. betul2 rasa asam pedas melaka. 

Lepas makan, jalan2 tengok brg kt Melaka Sentral, then gerak terus ke destanasi seterusnya iaitu Kuala Pilah, untuk melawat sahabat karibku Nurul Salwa yg baru melahirkan seorg baby girl.. ada geng la Faiqah... hehe... Jam 6 ptg baru gerak ke Kuala Pilah. mmg jauh masuk ke dalam, dalam sejam lebih baru smpai umh Nurul Salwa yg sy panggil kak wa. Lepas mkan2 dan sembang, kami gerak pulang  ke KL, jam 12 tengah malam baru sampai umah... begitulah berakhirnya jalan2 sepanjang cuti ni... 

Jom layan pic sepnjang perjlanan bercuti di Melaka...

Nurul Syauqina : anak kak wa



Asam pedas Melaka


Majlis Pembandaran Melaka
~See u next story~

23 Disember 2011

Cuti-cuti JB (Part 2)

salam.. bersambung lagi kisah aku bercuti di JB... keesokannya, gerak ke Plentong... pergi umah kak sepupu suamiku, tetapi dia blik kg plak.. terus g umah andak belakang umah kak sepupu tu je.... lepas makan karipap panas, gerak ke umah jiran sebelah, melawat anaknya yg baru bersalin... 


Perjalanan diteruskan lagi ke umah mami di kg yg sama. Lepas, minum2 dan sembang, lebih kurg jam 4.30 ptg selepas slat gerak ke Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru, melawat ibu saudara suamiku yg dipanggil ibu. Ibu sakit diabetes... Aku tak naik melawat sbb mmg x larat, lagipun bawa Faiqah, xleh masuk ke wad bayi 12bulan ke bawah.. so, suamiku melawat seorg je.. 

Lepas melawat gerak ke Taman Universiti, amik gambr yg diprint dan hp yg direpair.. selepas tu mengisi perut yg berkeroncong... Makan di Restoran Cek Mek di Taman U, Skudai. Selepas makan dan solat maghrib baru gerak balik kg di Benut, Pontian. Sampai umah mak teh jam 9.30 mlm... Mak Atuk (nenek belah suamiku) warga emas, dh lanjut usianya tapi msih boleh berjalan menggunakan tongkat... mmg lama x jmpe mak atuk... Lepas sembang2, penat dan bermalam di umah mak teh.. 
bergambr bersama moyang faiqah




Keesokan pagi, lepas bersarapan siap2 utk melawat sedara di sekitar Benut. Mula2 g umah mak uda.. hehe, mmg kelakar sbb suami mak uda cakap jawa pekat, kalau dia ckp cepat, mmg aku ternganga.. hehe... mak uda la tukang translate.. tapi mmg seronok.. satu perkataan jawa yg aku belajar, iaitu "wedok" maksudnya isteri...suamiku mmg keturunan jawa, aku keturunan pattani, siam.

Lepas, minum dan mkn cekodok pisang, gerak umah ibu saudara suamiku yg terletak di Benut juga, yg kami pggil mama... Lepas sembang2, baru kami gerak balik ke JB semula.. 

20 Disember 2011

Cuti at JB- (Part 1)

Cuti at JB- (Part 1)

salam..


semalam x update blog n x buka internet pun,,, sbbnya pepagi lagi dah menjelajah johor.. tempat pertama kami pergi adalah Taman Universiti yg terletak di Skudai.. memang plan nk g situ sbb nk cari telefon baru sbbnya hp lamaku dh rosak. JIka x rosak mmg akn ku guna HP tu smpai skrg... memandangkan nk mudahkan cntect shabat handai dan keluarga di Kedah, kena beli juga.. cari2 yang murah shj.. akhirnya HP Sony ericson Hazel menjadi pilihan sbb nya nk cari teleffon yg de 3G... dan lepas tu nk repair HP... hp sony yg suamiku hadiahkan masa birthdayku  dulu (masa tu lum khwin)... rosak tmpt chager je... 

Lepas ke kdai p, g kedai gmbr, print gmbar khwin.. hehehe, dah ada anak baru nk wat album kahwin.., heheh, sbb gmbr khwinku semua tersimpan rapi di externel hard disk je sblum ni, so, nk la juga wat album kan.. so, print la gmbor, lepas tu, kami ke Taman Sutera Utama, tempat di tuju, kedai baby Fabulous Mom, cari pump unimom mezzo, warmer dan botol semuanya utk Faiqah... Lepas siap2 beli, g kedai baby, Q&Q Kids, kat Tman Sutera UTama juga, berdekatan dgn Fabulous Mom, tengok stroller lak.. hui harga ribu riban. tak mampu den nak beli.... harga lebih dari separuh gaji... tak beli lah... terus gerak ke Tman Universiti semula, nk amik hp yg repair tu, tapi x siap lagi.. so, x jadi, terus gerak ke Taman Kota Masai... hui, dgn hujan lebat dan jam sepanjang jalan tetapi xde lah jam mcm kt kl, kt jb ni leh thn g jam dia... jam bergerak, tetapi perlahan... 

Sampai Taman KOta Masai, rumah kawan suami ku, kawan sepermainan nya masa kecik... Lepas maghrib, g rumah kawannya yg lagi sorg lak, nama panggilan abg wahi... lepas sembang2, makan2, gerak balik dlm jam 9.15mlm... sesampai rumah penatnye.. teruatama suamiku la,sbb dia yg memandukan... lepas makan (beli bungkus je la, penat nk masak), terus terbungkang... hehehe... perjalanan akan dismbung lagi utk esoknya... 

bersambung... (nnt bru upload gmbor)

17 Disember 2011

Petua: Jaundice / Demam Kuning

Salam selamat petang...

Ramai, ibu2 diluar sana, gusar dan risau takut baby akan terkena demam kuning.. kat sini nak kongsi sikit petua moden dan tradisional tentang jaundice...

Petua 1:
Petua paling mujarab, iaitu susu ibu... susukan bayi sebaik sahaja lahir, jangan campur dgn air masak atau susu tepung. Susu ibu adalah penawar yang paling baik. Kerana, Allah kurniakan susu ibu utk bayi yang baru lahir lengkap dengan segala nutrition yang diperlukan.

Daun kucai
Petua2:
Daun kucai.. ramas daun kucai, dan mandikan bayi yang kena demam kuning dengan air ramasan daun kucai hingga demam kuningnya berkurang.

Pokok Dukung Anak
Petua3:
Daun Dukung Anak. Caranya sama juga macam daun kucai... cuma daun ni mmg susah nak dapat melainkan kat kampung2 je...

Petua 4:
Daun Sekentut. Daun ni kat kg sy ada.. tetapi skrg dh mmg susah nk dapat. daun ni antara ramuan utk wat nasi ulam. Caranya, dengan letak bawah tempat pembaringan bayi.. bawah tikar bayi tido... 

Tebu Hitam
Petua5:
Air Tebu Hitam. Caranya dgn beri minum pada bayi... tetapi bukan bgi byk, setitik dua shaja..

Petua6: 
Air Sengkuang Cina. Sama juga cara mcam air tebu hitam. bgi minum pada bayi... 

Petua7:
Susu kambing hitam. Memang susah nk dapat susu kambing hitam. Tetapi bukan byk pun bagi.. Sekadar buat ubat. 
Petua 8.
Petua ni, diamalkan semasa hamil. Yang ni mmg sy ikut apa yg mak saya cakapkan. Jangan makan kunyit. Spenjang hamil, saya masak mmg x letak kunyit. jika goreng ikan letak serbuk kari. Alhamdulillah, anak saya memang xde kuning. 

Petua 5, 6,7, dan 8 mmg x digalakkan sgt sebab susu ibu sudah mencukupi. Lagipun usus bayi tidak dapat menampung semua jenis minuman tu, kerana masih lembut dan kecil lagi.

Segala petua adalah dari turun temurun org tua. Kita hnya berusaha, dan selebihnya doa dan tawakallah pada Allah... 

Gambar kredit from google image
~See U Next Entry~ Wassalam...

Pelangi Jalanan

Salam dan selamat pagi semua...

Hari ni aku sekeluarga berada di rumah sendiri di Bandar Tenggara, Johor. Johor tempat asal kelahiran suamiku. Suamiku mula bercuti 15 Disember hingga 25 Disember 2011. Plan hari nie lepak2 kat rumah jerr... Maklumlah lama tak lepak kat rumah sendiri, rumah nie gak tempat bersejarah yang banyak meninggalkan kenangan aku dan suami ku...

Semalam gerak balik dari KL setelah selesai menandatangani borang SBPA... awal2nya memang nak balik malam 14hb lagi, tetapi disebabkan aku ada taklimat SBPA di sekolah, terpaksa tangguhkan perjalanan sebab, jika aku buat lepas bercuti di johor, rasa x enjoy, sebab dok terpikir hal sekolah je nanti... so, korbankan cuti sehari,,, balik lepas dh sign brg tu...

Gerak dari KL, jam 11 pagi... sepanjang perjalanan sempat la juga catch bebrpa kepig gmbor utk wat kenangan...
Suamiku tengah menikmati kelazatan Daily Fresh

@ RnR Ayer Keroh

Ummi je sengih lebih...

Aksi nakal Faiqah... :)

Suasana petang yg pasti x terdapat di KL

Pelangi menyambut kepulangan...

Mengejar pelangi...
Perjalanan diteruskan, berhenti rehat di RnR Seremban, pam tayar dulu utk keselamatan... beli Daily Fresh... Pastu sambung lagi, berhenti lak kat RnR Ayer Keroh... rehatkn kete.. nk mkn msih kenyang... Kemudian, jalan lagi, sampailah ke RnR Pagoh... Singgah solat, dan makan... 
Ada sikit citer pasal kisah sikap manusia yg aku jumpe smlm masa kt RnR Pagoh... kt Food Court tu mmg ramai org.. di sebabkan lapar, aku terus g beli mkanan, sepatutnya cari tempat duduk dulu.. bila dh beli sup soto dengan bihun sup... pastu baru cari tempat duduk.. aku ternmpak la seorg akak ni, berbaju kurung dan bertudung cantik, dok sorg sebab dia dah hbis mkn, aku pun pergi la kt akk tu... "Akak, ada org x?"... meja tu besar, boleh dok 4 org... tetapi dia dok sorg je, tu yg g tnya... lagi pun dh hbis mkn kn.. Jawapan akk tu "Akak la dok sini".. aku terkedu dgn jwpn tu.. dalam hati istighfar je. Sebabnya geram dgn sikap akak tu... ea lah, lau aku ni muda belia ok, ni tengah dukung si Faiqah yg berusia 3 bulan tu, mcm xde perasaan je... xpe lah, mungkin dia x khwin lagi, dia dh ada anak nnt tahu lah dia.. 

Last2, ada sorg lelaki cina, mkn sorg2, pas dia mkn terus kami g duduk. mejanya dekat juga dgn meja akk tu,, sakit tengok akk tu, bukan buat apa pun, dok termenung je.. padahal ramai lagi yg dok berdiri, tunggu nk mkn... ish3... astghfirullahal 'azim... prihatin la cikit, dh pakai tudung tu, cntik dh, kena cntik jga akhlak dan sikap, baru lagi cntik.. sebelum ni, aku dan suami penah gak disapa oleh seorg lelaki cina, nk duduk sebelah sbb xde tmpat duduk nk mkn, kami bagi je, duduk, sbb aku dok berdua ngn suami, so, lagi 2 tmpat duduk kn kosong.. apa salahnya, nk dok mkn je kan... nilah sikap manusia yg ada pada hari ni...

Lepas mkn, sambung perjlanan... tak singgah dh, terus smpai ke rumah.. smpai kat umah jam 4.35 ptg... Alhamdulillah...
Itu je lah citer cuti aku sekeluarga... ~Pen off here~ Wassalam...

16 Disember 2011

Selesai Sudah SBPA

Salam dan selamat malam semua...
Sumber: Facebook...
Sekarang ni semua org tengah kecoh pasal SBPA, kakitangan awam la yang paling kecoh.. yang keje swasta tak tahu pulak saya... kalau tengok kat facebook mcm la komen dan jadual lah, sifir lah.. saya hanya membaca dan mencari maklumat yang sahih dari laman2 web kerajaan... download pekeliling dari laman web kerajaan sndiri... Anda boleh seacrh je kat internet... Pekeliling pasal SBPA ni ada 3 kategori, awam, guru dan PDRM.. so, pilih lah yang mana2 ikut kerjaya anda... 

Siang tadi, jam 9 pagi, saya ke sekolah mendengar taklimat tentang SBPA melalui ketua jabatan saya iaitu pengetua.. kebanyakkan cikgu ada, yang sanggup balik awal pasal SBPA, isi taklimat ringkas pasal SBPA ni, isi penting yang diterangkan... Sebenarnya SBPA dan persaraan umur 60 tahun adalah 2 perkara yang berbeza dan tergolong dalam 4 kategori opsyen yang boleh di pilih oleh guru2 di Malaysia...

1) Menerima SBPA dan persaraan 60 tahun;
2) Menerima SBPA dan menolak tawaran persaraan 60 tahun;
3) Menolak SBPA dan menrima persaraan 60 tahun;
4) Menolak kedua-dua tawaran (SBPA dan persaraan 60 tahun)...

SBPA, adalah tangga gaji baru.. secara ringkas ada pengiraan ringkas pasal gaji, iaitu gaji sebaris... SBPA ni pulak, mirip sistem swasta sikit, jika kita rajin, naik la cepat, tapi jika prestasi merudum, samaada x naik pangkat/gaji atau dibuang jawatan... yang ni ramai kakitangan awam seram ni.. tapi buat apa nk takut, lau kita keje elok tak kan senang2 je org nk buang keje kan... so, keje lah dengan ikhlas, jujur dan penuh tanggungjwab...

saya mengambil pilihan yang pertama... sbbnya malas nak kecoh2... buat apa nk pening2 kepala pikirkan hal ni.. terima aja.. selagi ada rezeki saya, adalah.. hidup ni bukan utk dunia je, akhirat lebih utama... lagi pun, belum tentu jangka hayat kita sampai 60 tahun... sy hanya bekerja di dunia, utk cari rezeki membantu suami... tidak pikir hal lain.. sya buat kerja saya... dapat upah keje saya, sudah mencukupi.. malas nak pikir hal2 yang rumit.. tapi terpulanglah pada individu tu sendiri nak buat pilihan... tetapi dalam SBPA lebih fleksible... kakitangan awam boleh bergerak ke cawangan lain.. cntohnya, jika seorg guru, xnk jadi guru lagi, nak tukar jadi doktor lak, boleh je.. wat permohonan.. jika ada kekosongan boleh je jadi doktor.. x terikat lagi dengan jawatan yang sedia ada...

Jika faham betul2 mmg ada positif dan negatif nya.. tetapi fikirlah positif.. insya-Allah positif jadinya...
Lepas sign je, terus gerak balik kampung... dah lega, x yah nak pikir2 lagi... 
Anda nak pilih apa, tepuk dada, tanya selera... 

~See u next entry~

15 Disember 2011

Breast Pump Pilihan...

Breast pump??? Pam susu... sebelum kahwin, sy tak amik tahu lagsung pasal hal susu menyusu dan pam susu ni.. cuma niat nak menyusukan anak tu memang ada... Lepas kahwin, sy tengok kak ipar sy ada menggunakan pam susu, sebab dia ibu yang bekerjaya.. dia lah yang bg semangat untuk susukan anak walaupun bekerja dengan susu ibu sepenuhnya.. dan sampai sekarang dia masih menyusukan anak-anaknya... 

Semasa mengandung, barulah saya buat research pasal pam susu... Apa jenama yang popular dan terbaik.. mula2 ingat nak beli yang biasa je... Kak ipar saya guna Spectra 3... Selepas cari mencari, ikut budjet sndiri juga la.. ikut kemampuan.. walaupun yang terbaik buat masa ni adalah jenama Madela... tetapi, saya hanya mampu memiliki pap elektrik jenama Spectra 3, sama macam kak ipar saya... Selepas kakitangan kerajaan dapat bonus sebelum raya Aidilfitri, saya pergi beli, Spectra 3 secara pakej.. jimat sikit.. tetapi amik yang biasa je.. xde la pakej yang mahal.. 
Jenama pam yang sya guna hingga kini melebihi 200oz pengeluaran.. setakat sebulan perkhidmatan... (yang lain2 tu penambah je tu)hihi

Kali pertama guna pam Spectra 3 ketika usia Faiqah 3 hari sebabnya dah bengkak susu. Takut bengkak dan demam, mak saya suruh pam.. Kali pertama buat double pam, sekejap je, 5 mnit, dapat la 2oz je.. cukup lah, sbb saya memang x nak wat stock, xde tempat nak simpan, maklumlah dok kat kg... so, mmg pam buang sebab Faiqah xnak minum... 

Sekarang, sy x buat double pumping lagi, sy buat power pumping, menggunakan 1 corong pam sahaja.. lakukan secara bergilir2 kiri dan kanan selama sejam.. sbenarnya ini cara psikology diri sndiri... bila buat kiri dan kanan secara bergilir2, adalah utk dapat banyak... awal2 sy buat dapat 2-3oz sahaja.. sekarang, cara yang sama saya gunakan, saya boleh dapat 7-11oz... Alhamdulillah...

Faiqah 3 bulan, saya diserang asma dan demam... seminggu saya x pam dan hari pertama sebelum demam teruk, saya cuba perah guna tangan atau istilah "marmet".. memang menyeronokkan, pertama kali buat dapat 3oz... wah seronok dan enjoynya.. tak payah nk basuh2 bekas pam tu.. tetapi Alhamdulillah, saya pandai juga bermarmet, sbb mula2 sy belajar dari Youtube, hanya dapat 2-3 titik je... memang sedih, tetapi, saya belajar dan terus belajar...marmet ni pntg gak diwaktu2 kecemasan xde pam...

Spectra 3 saya msih saya gunakan, 3 kali sehari dia bekhidmat utk saya...pagi, petang dan malam atau pagi tengah hari dan malam... ikutlah yang mana sempat, sbb saya belum naik keje lagi, masih bercuti (cuti bersalin+cuti sekolah)... kadang marmet sambil dfkan si Faiqah... dapat 3oz, sangat2 bersyukur...

Tetapi, saya yakin, pam bukanlah faktor utama, susu jadi banyak, yang penting usaha, yakin dan doa... serta aspek psikology juga penting.. seperti yang saya katakn pada entry sy sebelum ni.. Tak kisah lah guna pam apa tapi jika tiada usaha+doa+tawakal, xde maknanya.. Pam hanya sebagai pemudah cara... Tetapi jika yang berkemampuan, pasti dia nak yang selesa, tetapi bg sy yang sederhana, Spectra 3 sudah memuaskan hati saya.. walaupun berat,tetapi telah lebih 200oz, dia memerahkan susu saya untuk stock Faiqah.. Alhamdulillah.

Naik keje tahun depan, dlam perancangan nak beli pam satu lagi.. pam manual, untuk bawa ke tempat kerja.. sbb x larat nak usung pam Spectra 3... badan dah la kecik je, takut, harapan nak naikkan berat badan tinggal harapan je nanti.. Pam nya dah disurvey, tinggal nak beli je nanti... 

Sekarang ni banyak jenama pam yang ada kat kdai2 baby di Malaysia, manual ada, elektrik ada, dan guna batery pun ada, dari yang murah hingga lah yang beribu ringgit.. antaranya, jenama Pureen, Avent, Unimom Mezzo, Unimom Allergo, Medela Swing, Madela Harmony, Spectra 3, Spectra Dew, Avent, dan macam2 lagi yang x tersebut... , untuk yang terbaik.. tepuk dada, tanya budjet anda.. hehe..
~See U next entry~..Wassalam...

Kenapa Bekalan Kurang Ni???

Cilok dr pak cik gugel... hihi
Entry berkisahkan susu lagi.... Kenapa bekalan susu kurang.. bkan susu tepung, bukan susu pekat yang kurang sbb mmg xkan kurang pun bekalan susu-susu tu... tetapi SUSU IBU boleh berkurang bekalannya kepada seorang anaknya... Disini sy nak listkan beberapa sebab kenapa susu ibu boleh berkurang atau xde langsung...

1) Kurang Persediaan
Mesti sebab psikology sy letak ditangga pertama. sebabnya, ramai ibu yang tidak berjaya, susukan anaknya kerana kurang persediaan dari segi mental dan fizikal utk menyusukan anaknya. dan dalam minda memang dah ada niat nak bagi susu tepung jika susu dah kurang productionnya... 
Minda kita ibarat CPU komputer, ada setting2 tertentu... bila kita dh set minda kita + niat + doa + tawakal.. insya-Allah, kejayaan akan menjadi milik kita... xda istilah gagal bagi orang yang berusaha dan mengamalkan prinsip di atas..

2) Pemakanan
Apa yg kita makan itulah yang kita hasilkan... makan mempengaruhi pengeluaran susu. sebab tu banyak produk nak bagi susu banyak la, nutrition ni, nutrution tu la... supplement ni, suplement tu... pil la, dan macam2 lagi.. x salah amik pun sebab usaha tu penting... Tetapi pemakanan seimbang oleh ibu patut diamalkan sejak mengandung dan sehinggalah anak tu besar... Ikutlah cara pemakanan Rasulullah s.a.w.. insya-Allah akan sihat walafiat sebagaimana Rasulullah...s.a.w.. bknnya x sakit lgsung,, mst skit juga, demam pening skit kpala tu biasa, maksudnya jika nk sihat, nutrition badan cukup, susu cukup, anak sihat, wajib amalkan pemakanna seimbang.. jangan makan makanan ringan, minuman gas, minuman sejuk dan lain2 makanan yang memudharatkan... 

3) Period
Ini selalu dengar rungutan dari ibu2 yang menysukan... bekalan kurang saat "pusingan bulanan" datang menjengah.. dari sudut sains, perubahan hormon, dari segi logik dan mantik, susu adalah dari darah sebb xde kantung susu dalam badan wanita, tapi ada kilang utk serap makanan dan nutrition dari badan ibu, bertukar menjadi susu utk dibekalkan kepada anak... bila, dah darah keluar, susu juga makin sikit, sbb lau susu dan darah sama2 keluar byk, pasti longlai lah si ibu.. penat sgt, sbb tu wpun zaman anak dara, time dtg bulan je, mmg letih sikit... anggaplah, ini lumrah.. tapi saya percaya, minda boleh setting, susuku cukup utk ankku...

4)Stress
Aha.. ni musuh no 1 bagi ibu menysu... susu sgt mls/segan/malu nk keluar jika otak dan minda kita berada dalam keadaan tertekan.. jika x percaya, cuba, kita dalam keadaan tertekan, amik pump susu, pump.. cnfirm, susu mcm segan je nk keluar... tetapi cuba, kita pump susu waktu kita tengah ktwa tengok Maharaja Lawak Mega... hui, mcm paip air syabas pecah je gayanya... sebenarnya, stress ni, bukan mengurangkan susu je, tetapi blh bawa mcm2 penyakit, penyakit pling dekat penyakit jantung... sbb tu lah ada kempen senyum, dan lagu Raja Gelek, M.Daud Kilau, senyumlah-senyumlah ahai cek mek molek.. ha, sbb nk bg hati kita bahagia, bila hati senang, otak pun lapang, jiwa lapang... hidup cnfirm bahgia, dan susu pun mencurah-curah.. insya-Allah...

Stress ni juga boleh dtg dari org sekeliling... ibu dalam pantang memang stress, mcm2 lagi tambah2 ank sulung.. mcm2 dugaan, dari suami, dari mak, dari org sekeliling... tambahan, masyarakat kita ada yg kurang kesedaran, pasti kita akan dengar cakap2 org... antara yang popular:
"eh, susu badan, bagi la susu tepung, anak ko tak kenyang tu, sbb tu dia nangis"
"eh, berat x naik, tu la x bg susu tepung,  susu badan je mana cukup"
"bagi la air masak, lepas menysu tu... mana cukup dia minum susu je"
"ajar la minum susu tepung, senang nanti nak hantar pengasuh, ko kan keje"
yang paling tragis sy rasa "ko susukan anak ko, tak takut breast ko jatuh.. t x menrik, laki ko cari lain"

Ni antara dialog2 penting dan sering kita dengar... mmg stress kan dengar dialog2 ni.. tapi anggapp itu mainan dan gurauan, masuk telinga kiri, keluar telinga kanan... jgn simpan kat "CPU" kita ea.. insya-Allah x stress.. anggap sesuatu tu dari Allah, dan berlapang dada dengan dugaan mendatang, pikir positif, insya-Allah stress takut nk dekati kita...

5) Jauh dari Allah...
Yang ni berkaitan hati dan spiritual kita. sebagai org Islam x blh kita jauh dari Pencipta kita,,, 
Dia lah kekasih utama kita.. 
dikala susah dia ada bersama,
dikala senang jangan lupakan Dia, 
dikala sedih berbicaralah dengan-NYa, 
dikala gembira kongsilah bahagia dengan Dia...
dikala lapang, bertemulah dengan-NYa, 
dikala sempit, mengadulah pada-Nya,
setiap masa yang ada, setiap saat masa berdetik, dekatkan diri pada-Nya, 
Tanpa Dia siapalah kita...
Jangan cari Dia ketika susah sahaja,
Di waktu senang, lupa pada-Nya..
Jangan sombong, jika kita ada rezeki lebih, kerana itu juga anugerah dari-Nya..
Kerana Alhamdulillah perkataan keramat lagi mulia...

Cukuplah, 5 sebab kenapa susu kurang... so, lepas ni kena tingkatkan dengan usaha, seterusnya jumpe Dia, dan tawakal lah pada-Nya... sebab susu ibu adalah rezeki dari Allah untuk anak kita, iaitu amanah Allah pinjaman semata-mata... jika niat kita murni lagi baik, insya-Allah.. Allah pasti kabulkan permintaan hamba-Nya... Kerana Allah Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang... 

~See U Next Entry~ Wassalam...

13 Disember 2011

Susu Sikit... Macam mana ni...???

Salam semua...

Apa khabar, blogger2 dan follower2 saya?? harap semua sihat dan bahagia selalu disampaing insan2 yang tersayang.. entry sy kali ni, kisah dan kerisauan yang melanda, ibu-ibu dan mungkin bakal ibu tentang sumber makanan utama bayi mereka iaitu susu ibu...

Saya bkan nak ceritakan hal, susu saya yang sikit... sebab susu saya x banyak dan x sikit sebab, sederhana, dan Alhamdulillah sehingga saat ini, masih mencukupi untuk keperluan anak saya Faiqah Mu'affah... dan saya sentiasa doakan, susu ini terus ada hingga akhir hayat saya, untuk saya susukan anak2 saya yang akan datang pula... 

Sedikit hal dan perkongsian ringkas, macam mana nak susu yang maintain banyak dan mencukupi untuk bayi kita.. walaupun saya masih baru dalam ilmu keibubapaan dan susu ibu ni, dengan ilmu dan pengalaman sahabat-sahabat serta keluarga saya, sya akan kongsikan supaya kita sama-sama belajar sesuatu yang baharu.. sebab ilmu wajib disebar-sebarkan untuk kebaikan semua... ilmu tanpa amal, ibarat phon tak berbuah.

Rahsia pertama: Persediaan & Psikology
iaitu aspek psikology, ibu dan bakal2 ibu... persediaan mental.. sejauh mana, niat dan mental kita betul2 bersedia untuk menyusukan bayi kita sendiri... Saya tekadkan hati untuk susukan anak saya sejak saya belum kahwin, masa bertunang tu, dah fikirkan hal ni.. ha.. mmg jauh lagi waktu tu kan, tapi dah bertekad dalam hati, nak susukan anak sndiri hingga cukup umurnya 2 tahun... so, bila niat + persediaan minda = mmg saya nmpak hasilnya, usia kandungan saya 4 bulan, susu dah mula mereneh... itu menambahkan lagi semangat kita untuk menyusukan bayi kita...

Rahsia kedua: 2R
2R= Rezeki+Redha... itulah.. 2 r yang sy pegang.. susu ibu adalah rezeki... sy yakin bahawa susu ibu adalah rezeki dan sy redha sebanyak mana pun rezeki tu ada... dan sy yakin rezeki Allah tu ada dan ia mencukupi untuk anak saya... 

Rahsia ketiga; Usaha
Usahalah.. itulah nama.. lau kita dah redha, tapi tetap kena usaha,,, sebab usaha tanpa doa dan tawakal adalah sombong kita kepada Pencipta.. dan doa sahaja tanpa usaha adalah bohong... memang tak akan tercapai... mana ada rezeki datang bergolek lau xde usaha... doa je nk makan nasi ayam sepinggan, tanpa usaha, pergi beli atau usaha nak masak, mmg tak kan makan la kan...

Usaha saya dalam memperbanyakkan susu, ialah minum air suam banyak2... sekerap yang mungkin... jangan risau, sbb kita tak kan rasa nk kerap terkucil, sbb mmg betul2 diserap oleh badan untuk penyusuan susu ibu oleh anak tadi... sy minum bergelen2 pun tetap rasa dahaga dan nak minum je... Lepas habis pantang, sya minum horlick, mkn coklat dan minum minuman coklat,  makan sayuran segar, sup, makan makanan yang baru di masak, bertungku  dan mandi air suam,, saya elakkan minum minuman sejuk dan masih menjaga pantang hingga sekarang... semua lakukan untuk anak tersayang dan suami tercinta.. badan wajib jaga la... tanggungjawab isteri jaga badan untuk suami.. Petua orang dulu2 nak banyakkan susu, makan ulam dan mknn yang berkhasiat.. nak pekatkan susu, makan kekacang, terutama kacang panjang... sy x mkn kcang pnjang sebb ada pnyakit angin dalam badan...

Selain itu, mengamalkan power pumping... boleh rujuk kat entry sya pasal power pumping... Klik Disini

Rahsia ketiga: Doa
"Dan Tuhanmu berfirman: "Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku[berdoa] akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina."(Surah al-Mukmin: 40;60)
Maka berdoalah.. pasti Allah perkenankan.. doa ibu kepada anaknya sangat lah mustajab... Ada beberapa doa yang boleh diamalkan bersama... antaranya Surah al-Baqarah ayat 60, dan zikir al-Matin serta Asma al-Husna... disamping zikir dan doa, mulakn selawat ke atas Nabi s.a.w dan Istighfar sebanyak mungkin.. Insya-Allah, Allah akan perkenankan...


Rahsia Keempat: Sebarkan ilmu dan bersihkan hati..
Yang ni, mmg senang dan buat, jika betul2 nak buat... Sebarkan ilmu wpun sedikit.. ilmu yang bermanfaat jika kita sebarkan, akan menambahkan ilmu da rezeki yang lain bagi kita... Bersihkan hati, caranya dengan berdoa di dalam hati ketika berwuduk... "Ya Allah, sucikan hatiku sebagaimana, air ni mensucikan anggota zahirku ketika aku berwuduk kerana -MU".. ini adalah doa yang seringkali saya amalkan... memang susah nak suci hati.. lau blh guna Vanish tu ok gak kan, tapi penyakit hati ni, x nampak, riak, sombong, takbur, bangga diri, dan dengki dengan orang lain tu pun penyakit hati.. dan x dinafikan, perempuan mmg byk penyakit hati.. wpun solat x tinggal, tapi penyakit ni perlukan ubatnya, bukan hanya dengan solat sahaja... jika seorang isteri, taatlah pada suami, itu juga salah satu, pengubat penyakit hati...

Rasanya, setakat ini dulu perkongsian saya untuk cara-cara nak banyakkan susu.. Jangan gusar jika susu anda sikit, banyak cara untuk banyakkan susu... berusaha dan terus berusaha, berdoa dan terus berdoa dan tawakal dan berserah dirilah kepada Allah... 

Maaf andai ada yang tersalah bicara... selamat beramal... wassalam...

~see u next entry~

12 Disember 2011

Aksi Mencemaskan...

Aksi Mencemaskan...

Salam semua...

Sekarang memang tengah hot pasal filem cinta "Ombak Rindu" dan drama popular "Tentang Dhia"... Ni aku nk wat kisah seram dan mencemaskan... 

Faiqah bikin aksi cemas.. memang mencemaskan jika terjadi pada seorang bayi yang berusia 3 bulan lebih...  

Kisahnya begini:
Semalam Faiqah tido awal.. lepas azan maghrib terlena sndiri.. suamiku angkat Faiqah masuk ke bilik... Lebih kurang jam 10 malam kami masuk tido, dan tertiba suamiku terjaga ditengah malam kerana mendengar suara Faiqah menangis.. Faiqah sangat susah nak menangis.. melainkan lapar atau sakit yang teramat sangat... Bila dia terjaga, dia cari mana Faiqah, sebab nampak kaki je... Lampu x buka sebab tido dalam cahaya yang samar2 je, guna lampu tido... Faiqah x leh tido dlam keadaan yang cerah.. sebb tu siang dia tido kejap2 je...

Lepas dia cari2, rupa-rupanya.... mukanya tertutup dengan selimut... keseluruhan muka sampai ke dada, tertutup dengan selimut... hadoi.. mcm mana dia blh wat mcam tu. suamiku terus angkat dan pujuk2 dia untuk berhenti nangis.. kemudian bagi padaku untuk susukan dia,, lepas aku peluk dan susukan dia, baru dia senyap.. Aku plak susukan dia dlm keadaan yang mamai... hehe...

Memang mencemaskan aksi Faiqah kali ni,, sebelum ni masa dalam pantang banyak kali gak dia wat macam.. sbb tu lah bahaya sangat nk tinggalkan dia sorang2 kalau nk wat keje umah... 

Namun, syukur sangat2 xda apa yang berlaku... Allah masih lindungi dan pelihara Faiqah...

 Ralat: Sebenarnya faiqah tak menangis pun tetapi suami ku bermimpi dia dikejutkan dan terus terjaga. Bila terjaga terus di cari faiqah, masa tu yang dilihat hanya kain selimut yang menetupi muka dan badan faiqah. Dia ingatkan faiqah pusing kepala ke bawah, rupanya dia tertutup selimutnya... Bederau darah suami ku... Terus cepat2 diangkat selimut yg menutupi faiqah terus faiqah menangis... di angkat dan dipeluk faiqah... Suami ku berkata tak pernah dia dengar faiqah menangis sampai teresak2 mcm tu... Alhamdulillah semuanya selamat...

11 Disember 2011

Akhirnya MAM Juga Diterima

Salam semua...

Terima kasih bagi follower yg sudi mengikuti blog yg x seberapa ni... Saya amat hargai shabat2 yg mengikuti saya.. 

Ok.. kisah si Faiqah... aku tengah training Faiqah minum susu EBM melalui botol sbb nya dah x sampai sebulan aku nak kena masuk keje... Memang tengah stress jika dia xnak minum guna botol... Seawal usianya 3 hari, pernah try ajar dia minum air zamzam guna botol.. memang si Faiqah tolak mentah2... Guna botol dan puting yang biasa2 dan murah je.. Tapi masa tu xpe, sbb rasa masih panjang lagi masa nak ajar dia minum botol... 

Seterusnya, usia dia menginjak 2 bulan ajar lagi.. botol dan puting yang sama tetapi diterima selepas puas dipaksa oleh Abinya... Lepas dia dah terima memang tak ajar lagi sbb fikir lama lagi dan mesti dia boleh terima.. Namun sangkaanku meleset, bila usianya dah 3 bulan, dia memang x terima lagi puting biasa... Abi Faiqah beli pula puting berbentuk leper, mcam puting NUK, tapi jenama Pureen je.. Tetap ditolak Faiqah.. Aaah.. sudah,, nak bagi puting apa pulak ni... Minta pendapat kawan2 di Kump. Ibu2 Menyusukan (KIM) di Facebook... ramai yang mencadangkan puting NUK yang berwarna kuning atau puting MAM... 

So, hari Selasa lepas, selepas selesai urusan aku di sekolah ajak suami g One Baby World.. memang niat nak beli puting MAM je.. puting ni x boleh ngam melainkan dengan botol MAM juga.. so, beli la juga botol MAM yang berharga RM33.50... 
susu yg dah dihabiskn faiqah

ni lah botol pilihan faiqah... botol MAM

Bila bawa balik, dan keesokannya, cuba lagi... Faiqah menolak lagi.. adoii. mmg tension.. mmg nk kena cuba NUK juga ni.. fikirku... memang terbuang je susu sepanjang ajar dia guna botol.. redha je... Keesokkannya cuba lagi... 3oz lagi aku cairkan.. (nasib stock awal tu mmg banyak dah aku buat)... Dengan doa, dan tawakal, bagi lagi dengan botol dan puting MAM, puas aku pujuk dan main2 puting MAM kat bibir dan lidah dia... akhirnya... Faiqah isap... Ya Allah,., suka sangat,,, Alhamdulillah... terus ku mesejkan suamiku yang ketika tu kena duty... dia tumpang gembira,,,

Dan hari ni, dia dah habiskan lebih 7oz guna botol... Alhamdulillah... syukur sangat...

10 Disember 2011

Power Pumping

Salam semua... 

Tajuk ni dh lama terpikir nak mencoret.. tapi belum juga terluah nak tulis kat blog ni... Alhamdulillah nak juga aku mencoret... Kisah tentang susu ibu...

Power pumping.. apa tuh.. dalam bahasa melayu jika dialih bahasa bermaksud kuasa mengepam.. haha.. apa yang berkuasa tu.. Bagi seorang yang mengamalkan dan menyusui susu ibu sepenuhnya pasti tahu apa maksud power pumping ni... Bagi saya baru mengenal istilah-istilah dalam dunia penyusuan moden sejak saya mula mengandungkan Faiqah melalui Kump. Ibu2 Menyusukan di Facebook.. kerana tekad untuk menyusu Faiqah genap usianya 2 tahun... jka lebih pun xpe,, cuma mmg nak Faiqah dapat khasiat susu badan hingga 2 tahun...

Saya ibu yang bekerjaya, sudah pasti perlu mengepam dan membuat stock utk Faiqah... Faiqah dan mula menyusu sebaik sahaja dia lahir dan dia amat menyukai susu ibu secara direct dan tidak suka melalui botol.. Ummi dah belikan botol susu yang mahal dan popular jenama MAM, tetap ditolak oleh Faiqah.. namun, ummi akan terus ajar Faiqah menyusu melalui botol.. walaupun dia menjerit dan meronta macam kena sakit gayanya...

Sya mula mengepam selepas habis berpantang 44 hari.. hari ke 53 sy pulang ke rumah sndiri, dan mula mengepam.. dari awl sy memang membuat power pumping.. caranya 10 minit pump dan 10 minit rehat dan ulang2 hingga cukup 1 jam.. mula2 hasil mengepam ni, memang kurang memberangsangkan. boleh dapat 3-4oz je sekali pump.. tapi saya tetap terus mengepam dan terus membuat jadual mengepam.. 
Jadual mengepam ummi
Jadual mengepam sy ikut selama 1 minggu je, pastu mula la x konsisten sbb Faiqah yg kuat menyusu secara direct.. so, kadang2 memang tergendala... Namun hasil power pumping memang memberangsangkan... dan sehingga hari ini, sya telah menghasilkan lebih 200oz stock susu untuk Faiqah... Jika sebelum ni saya risau sbb takut saya x smpat buat stock hingga naik kerja tahun depan, tapi rupa2 Allah sentiasa murahkan rezeki Faiqah hingga, sy kurangkan mengepam dan banyakkan direct feeding (DF) sbb x tahu mana nak simpan susu lagi.. dalam perancangan tahun depan, nak beli Deep Freezer pula untuk Faiqah. segala-galnya dilakukn utk memastikan Faiqah mendapat susu ibu yang secukupnya hingga genap usianya 2 tahun.. 
Stock susu untuk Faiqah

Hasil power pumping

Moga Allah mempermudahkan ummi menyusukan Faiqah dengan susu ibu sepenuhnya hingga genap usianya 2 tahun.. Ya Allah permudahkanlah...

09 Disember 2011

Pembunuh Si Kecil

Pembunuh Si Kecil

Salam semua..

Sesi petang, yang santai... terasa nak mencoret sesuatu yang berilmu untuk perkongsian bersama... Tajuknya amat menyeramkan... Tapi jangan takut, sbb boleh dicegah.. iaitu satu penyakit yang sering menyerang kanak-kanak tanpa disedari.. iaitu Radang Paru-paru.. dalam istilah perubatan "Pneumonia"...

Sakit yang berkaitan dengan paru-paru pernah menyerang saya sewaktu umur saya 6 tahun... saya juga penghidap asma, tambah dengan sakit paru-paru mmg menyeramkan kan... susahnya hdup waktu tu... Jom saya kongsikan sikit apa yang dinamakan sakit Radang paru-paru dan simptom2nya... jom baca;
 *****************************************************

Sikap kurang peka ibu bapa terhadap radang paru-paru boleh ragut nyawa anak

SABAN tahun, serangan radang paru-paru atau pneumonia membunuh kira-kira 1.4 juta penduduk dunia terutama kalangan kanak-kanak yang turut menjadi penghidap utama penyakit itu.
Angka berkenaan menunjukkan kehilangan nyawa akibat pneumonia adalah melebihi kematian yang disebabkan penyakit berbahaya lain seperti AIDS, malaria dan tuberkulosis atau tibi.
"Ada kes seorang penghidap kanak-kanak yang baru saja hampir sembuh selepas menerima rawatan, kembali kritikal dan meninggal dunia apabila ibu bapanya mengambil tindakan sambil lewa dengan menghantarnya ke tadika, walaupun dia sepatutnya diberi rehat mencukupi. - Dr Yong Junina Fadzil, Pakar Pediatrik
Di Malaysia, statistik Kementerian Kesihatan membuktikan, pneumonia berada pada kedudukan kelima penyakit pembunuh tertinggi kanak-kanak berusia bawah lima tahun.

Pneumonia adalah penyakit yang disebabkan jangkitan virus, kuman atau bakteria ke bahagian paru-paru seseorang dan biasanya, ia banyak dihidapi golongan kanak-kanak dan tua.

Awalnya, selepas dijangkiti virus, kuman atau bakteria, seseorang akan mengalami simptom-simptom pneumonia seperti batuk serta selsema sebelum ia merebak ke dalam sistem pernafasan dan menyerang paru-paru.

Pakar Perubatan Kanak-Kanak, Dr Yong Junina Fadzil, berkata penyakit itu perlu dikesan dan dirawat secepat mungkin bagi mengelaknya menjadi serius sehingga boleh meragut nyawa.
Bagaimanapun, katanya, di negara ini, kesedaran masyarakat terutama golongan ibu bapa berhubung penyakit berkenaan adalah masih terlalu rendah ekoran tiada kefahaman meluas seperti dalam konteks memahami simptom, kepentingan rawatan dan langkah pencegahan.

“Kekurangan pengetahuan ini menyebabkan mereka tidak menyedari bahaya penyakit berkenaan atau kepentingan mendapatkan rawatan awal, sekali gus meningkatkan jumlah kematian tahunan akibat masalah kesihatan itu.

“Pneumonia mempunyai banyak simptom antaranya demam panas, batuk berkahak atau tanpa kahak, sakit dada, tiada selera makan, rasa tidak sihat, sering merengek (bayi dan kanak-kanak), pernafasan laju, susah bernafas, muntah dan cirit-birit.

“Jika anda atau ahli keluarga anda mengalami satu atau lebih daripada simptom ini, ia mungkin pneumonia. Usah bertangguh, sebaliknya segeralah berjumpa doktor untuk mendapatkan pandangan dan rawatan terbaik,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi perbincangan ‘Meningkatkan Kesedaran Masyarakat Di Negara Ini Berhubung Pneumonia,’ bersempena Hari Pneumonia, baru-baru ini. Usaha itu diperkenalkan Gabungan Global menentang Pneumonia Kanak-Kanak yang dianggotai 125 badan bukan kerajaan, pertubuhan amal, institusi akademik, agensi kerajaan dan beberapa yayasan bagi menggalakkan tindakan masyarakat dunia di dalam usaha menentang, merawat serta mengelakkan jangkitan penyakit berkenaan.

Dr Yong Junina berkata, pengalamannya mengendalikan kes Pneumonia dalam kalangan kanak-kanak menunjukkan sikap ibu bapa yang menganggap simptom dialami anak mereka itu tidak berbahaya, menjadi punca pesakit tidak dapat dirawat awal sehingga menemui kematian.

“Kebanyakan ibu bapa yang membawa anak mereka ke klinik saya tidak tahu dan tidak menunjukkan kebimbangan apabila saya memberitahu anak mereka diserang pneumonia. Malah mereka menganggap ia masalah kesihatan ringan.

“Ada kes yang mana seorang penghidap kanak-kanak yang baru saja hampir sembuh selepas menerima rawatan, kembali kritikal dan meninggal dunia apabila ibu bapanya mengambil tindakan sambil lewa dengan tetap menghantarnya ke tadika, walaupun dia sepatutnya diberi rehat mencukupi terlebih dulu.

“Perlu diingatkan yang penyakit ini disebabkan banyak faktor seperti persekitaran kotor, lokasi terlalu sesak, tempat berhabuk, cuaca buruk, ketahanan sistem imunisasi tubuh rendah atau penyakit dibawa individu sekeliling, jadi pesakit perlu 'dikuarantin' dari semua keadaan ini sehingga benar-benar sembuh,” katanya.

Jelas Dr Yong Junina, dari kaedah rawatan, ada beberapa cara berkesan yang akan digunakan pegawai perubatan dalam mengatasi penyakit dihidapi.

“Bagi pneumonia yang disebabkan virus, doktor hanya akan memberikan ubat pil dan penghidap harus rehat dan minum air secukupnya kerana sistem imunisasi badan akan memainkan peranan dalam merawatnya.

“Jika penyakit dialami tidak serius dan disebabkan bakteria, doktor akan membekalkan antibiotik dan ubat tetapi sekiranya jangkitannya serius, penghidap akan diberikan ubat melalui suntikan,” katanya.

Namun, bagi kes lebih serius, penghidap akan dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan bantuan rawatan lanjut seperti bekalan oksigen dan antibiotik.

Baginya, seperti kata pepatah ‘mencegah lebih baik daripada mengubati,’ usaha untuk mengelakkan jangkitan penyakit ini adalah paling penting berbanding merawatnya.

Bagi tujuan itu, masyarakat perlu menjalani gaya hidup sihat, mengutamakan kebersihan diri, mengamalkan penyusuan susu ibu kepada bayi, tidak berada di kawasan sesak, menutup hidung ketika cuaca buruk apabila keluar rumah dan sentiasa mementingkan kesihatan sekeluarga.

“Sekiranya anda, ahli keluarga atau anak anda mengalami simptom pneumonia, segera dapatkan nasihat atau rawatan doktor bagi memastikan tahap kesihatan anda tidak menjadi semakin buruk,” katanya.

“Lebih penting, pada waktu yang diperlukan atau dinasihatkan doktor seperti jika anda ingin melancong atau pulang dari sesebuah lokasi luar negara, dapatkan vaksin seperti Pertussis (Tibi), Vaksin Measles (Demam Campak), Vaksin Influenza atau Vaksin Pneumococcal.

“Vaksin ini berupaya meningkatkan sistem imunisasi tubuh anda bagi mencegah sebarang jangkitan penyakit,” katanya.

INFO Pneumonia
Golongan berisiko:
•  Kanak-Kanak terutama pada usia lima tahun dan ke bawah
•  Dewasa terutama pada usia 65 tahun dan ke atas
•  Mempunyai tahap sistem ketahanan badan rendah seperti pembawa HIV/Aids
•  Penghidap masalah kesihatan yang kronik
•  Individu di kawasan sesak atau kotor
•  Masyarakat atau penduduk di kawasan tidak membangun atau miskin

Simptom
•  Demam panas
•  Batuk berkahak atau tanpa kahak
•  Sakit dada
•  Tiada selera makan
•  Rasa tidak sihat
•  Sering merengek (bayi dan kanak-kanak)
•  Pernafasan laju atau tercungap-cungap
•  Sukar bernafas
•  Muntah
•  Cirit-birit

Antara langkah pencegahan
•  Menjalani gaya hidup sihat
•  Mengutamakan kebersihan diri
•  Mengamalkan penyusuan susu ibu
•  Elak di kawasan sesak
•  Menutup hidung ketika cuaca buruk.

(Sumber: Faizatul Farhana Farush Khan: Rencana Berita Harian)

Lagi Faiqah Collections

Salam semua...

Di pagi Jumaat yang penuh barakah ni, rasa nak mencoret plak.. berteman kan Faiqah yang tengah 'bersenam'... Lagi kisah koleksi Faiqah.. jika sebelum ni aku kisahkan pasal gaun koleksi Faiqah.. Kini ada satu lagi barangan 'feveret' Faiqah yang pasti menjadi koleksi kami dan Faiqah juga,,, iaitu HEADBAND...

Jom tengok, koleksi headband Faiqah... :

Headband pertama dibelikan oleh Abi semasa usia Faiqah 2 minggu... mmg kecik sgt...

Headband terbaru Faiqah... beli di One Baby World

Headband 1 Hadiah Ibu Naz.. mmg ngam2 dgn Faiqah

Headband 2 dibelikan Ibu Naz... belum blh pakai sbb besar sikit...

Headband 3 dibelikan Ibu Naz.... dah pakai wpun besar sikit.. mmg cumei... 

Ni lah antara koleksi Faiqah kali ni....

See u next entry... :)

07 Disember 2011

Untukmu Faiqah

Salam semua...

Di waktu begini.. sengsorang, sambil melayan Faiqah dan melayan citer yang tenagh hot di TV3, "Tentang Dhia"... Aku bukanlah peminat fanatik citer ni, sekadar menghiburkan mata je...

Yang aku nak kisahkan ialah, segalanya untuk Faiqah... iaitu menu yang memang wajib aku ambil setiap pagi dan petang sejak aku menyusui Faiqah.. Semuanya untuk membanyakkan susu dan menstabilkan kuantiti susu untuk Faiqah.. kerana tekadku untuk menyusukan Faiqah selama 2 tahun genap atau lebih hinggalah Faiqah dapat adik lagi.. hehe.. bila tu??? tunggu la breastfeed faiqah sempurna dlu, baru tambah ahli keluarga baru...

Menu wajib setiap pagi dan petang aku.. jom tengok kat bawah ni:

Air horlick coklat susu... iaitu campuran horlick, coklat dan susu tepung everyday... memang lazat diminum panas2...

Ni pula menu kedua:

Biskut Jacob Weetameal... dicicah dgn air horlick coklat susu panas, arghh... mmg sedap... memang mengenyangkan...

Alhamdulillah, setakat ni, aku masih lagi susukan Faiqah sepenuhnya... rezeki Faiqah sentiasa ada... Faiqah kenyang dengan susu yang dianugerahkan Ilahi ni.. Semoga aku terus dapat rezeki ini utk Faiqah.... amiiin...

06 Disember 2011

Faiqah Collections

Salam semua....

Kisah si Faiqah lagi... Faiqah Collections... iaitu Gaun koleksi Faiqah... sekrang dah berusia 3 bulan Faiqah, Faiqah ada 9 helai gaun yang cantik2... antara gaun yang dibeli oleh, Ummi, Abi dan Ibu Naz... Warna-warna pilihan yang menjadi koleksi Faiqah, Oren, Kuning, Merah, Biru, Ungu, Hitam Putih dan Pink... Antar warna yang masih belum dibeli hijau, coklat dan putih... mesti beli di masa akan datang...

Jom tengok, gaun2 koleksi Faiqah:

Gaun hadiah dari jiran...

Gaun Abi Faiqah beli di Baling ketika masih berpantang di Kedah

Gaun pertama Ibu Naz belikan di Jusco Bukit Tinggi, Pilihan Abi

Gaun Abi belikan di Hari2, Baling

Gaun Ibu Naz belikan pilihan Abah Rizal

Gaun Abi belikan di Zon Ria, Baling

Gaun Ummi dan Abi belikan di Mydin USJ

Gaun pilihan Ibu Naz

Gaun pertama Ummi belikan sbelum Faiqah lahir...





ni lah lau dapat bby girl.. x dpt nk cntrol mata dr tengok gaun2 yg cntik2 setiap kali kuar shopping... koleksi ni akn bertmbh dr masa ke msa... 
~see u next entry~:)