30 November 2011

Sakit itu anugerah

Sakit itu anugerah

Salam semua...

Ini entry kedua selepas aku sakit.. Selama 3 hari aku sakit biasa lah, sekali sekala kena juga merasai sakit agar kita tahu nikmat sihat... Alhamdulillah, ari ni kesihatanku beransur pulih... Aku hnya demam biasa + asma+ batuk dan sakit tekak.. 

Aku mula sakit tekak seminggu yang lepas.. mula sikit je, tak demam lagi... Ari JUmaat malam lepas balik dari membeli barangan dapur di Mydin USJ baru terasa seram sejuk... balik2 ters tertido... esok pagi, cadang nak g umah ibu naz, nak g amik stokin Faiqah yang ibu naz belikan tergendala sbb dah x tahan... demam dan batuk melanda... bila batuk, datang la asma... makan ubat paracetamol yang ada tidak berkesan... kebetulan suami tersayang tidak bekerja, so, memang jadi supermak la dia.. semua kerja rumah dia yang buat... 

Ari sabtu aku dibawa suamiku ke klinik swasta sbb cuti kan ari ahad... so, pergi klinik Dr. Wan Kamariah di setiawangsa, klinik yang pernah aku wat scan pregnant dulu... Alhamdulillah buka pun.. so, cek-up mmg aku demam dgn suhu badan 37.5C... diberi ubat demam, ubat batuk, dan ubat sakit tekak kena la RM30.. sekarang, Alhamdulillah dgn izin Allah aku bertambah sihat...

Faiqah., alhamdulillah sihat.. walaupun dia menyusu, aku sentiasa doa, moga dia x dijangkiti demamku ni... Badanku susut sikit sbb serangan asma... Terima kasih buat suami sebab lakukan semua kerja rumah...

aku bersyukur krana sakit itu adalah anugerah dan penghapus dosa... Alhamdulillah...

29 November 2011

Petua Bayi: Hidung Tersumbat

Petua Bayi: Hidung Tersumbat

Salam semua...

Di petang yang hening.. aku sorang2 je dok belek keje2 aku sbg guru yg x hbis2 lagi ni.. nama je cuti.. tu la hakikat seorg guru.. wpun cuti tetap bekerja... tapi org yg x duduk di situasi cikgu xkn faham kerja guru malah mencemuh... ish3...

Aku bukan nk citer pasal cikgu.. tapi sedikit petua yg ku dapat tadi selepas teringat apa yg dikatakan oleh adikku dulu dan idea dari iklan Breath Right....

Tadi pagi selepas mandikan si comelku, Faiqah Mu'affah.. hidungnya tersekat dan ada lelehan kuar... laa.. selesema rupanya ankku ni.. patut la merengek wpun dah kenyang... tepuk belakang, baca selawat dan gsok batang hidung.. tapi x berkesan... ish mcam mana ni... aku tengok ada iklan Breath Right, satu alat yg letak kat batang hidung utk legakan penafasan atau hidung tersumbat... pastu teringat plak adik aku ada cakap, lau hidung tersumbat atau tersekat, cuba ambil tisu, pastu celup air dan letakkan kat btg hidung dia.. pasti lega.. Aku pun cuba la buat.. Haa... mmg berkesan dgn izin Allah.... hidung Faiqah x tersumbat lagi.. dia dh blh nafas dan 5 minit kemudian dia terus lena... 

Alat ni lah bg idea aku wat petua mudah, jimat dan cepat lagi berkesan...

Petua yang sangat simple dan jimat.. x kuar apa2 modal pun... cuma masa aku tampal tu baca selawat nabi 3x dan selawat syifa'... Alhamdulillah.. x payah nak g beli apa2 ubat...

21 November 2011

Lagu Kegemaran Faiqah

Salam semua..

Tengah-tengah malam gini.. dok sorang-sorang.. hanya bertemankan Faiqah yang telah lena dibuai mimpi indah.. terasa jari ni nak menari plak... huhu bunga nye ayat aku pagi2 buta ni... 

eh.. termelalut plak... back to ur topic... Aku nk kongsi 2 lagu kegemaran faiqah... kalau aku atau suamiku nyanyikan lagu ni, ketawa mengekeklah faiqah...

Ni lah uper dia kalau dia ketawa...

Lagu pertama:

Tepuk amai-amai;
belalang kupu-kupu;
tepuk bagi pandai;
ummi upah susu;

Susu lemak manis;
santan kelapa muda;
faiqah jangan nangis;
ummi nak wat keja;

Lagu kedua;

Satu-satu, saya sayang Allah;
Dua-dua sayang Rasulullah;
Tiga-tiga sayang ummi abi;
Satu, dua, tiga sayang semuanya:
Satu, dua, tiga sayang semuanya...

Lagu yang kedua tu, Ibu Naz selalu nyanyi kan dalam versi bahasa Arab.. ummi x pandai nak nyanyikan dalam bahasa Arab, nyanyi dalam versi bahasa Melayu je la... 

Jumpe lagi entry akan datang...

20 November 2011

Setahun Dah Berlalu

Salam semua….

Sethn dah berlalu.. itulah detik perkahwinan aku yang memakan masa setahun… Semalam genap setahun usia perkahwinan aku dan suamiku yang amat ku cintai dan dialah satu2 insan yang ku cintai.. Alhamdulillah syukur ku panjatkan ke hadrat Ilahi kerana terus member nikmat utkku dan suamiku mengecapi nikmat bersuami isteri dan berumah tangga hingga ke saat ini…

Sambutan ulang tahun yang pertama ini, tidak disambut meriah dgn candle light dinner atau hadiah yang mewah, hanya ucapan syukur… dan solat dan doa yang dipanjatkan…

Planning asalnye nk sambut sama2 kat dataran merdeka tepat jam 12, 19hb 11 2011… So sebelum tu kami singgah dulu kat Taman Tasik Permaisuri jumpe member2 yang sama minta kereta.. Say=ja utk release tension kan… Ingat lepas tu baru nak gerak ke dataran merdeka, xde apa, Cuma just smbut dengan burger cheese kesukaan ku dan suami.. tapi x jadi sbb kesiankan Faiqah.. ealah dah jauh malam bawa dia keluar.. dia pulak nak tido… so, kami balik dan smbut kat rumah je…

Keesokan pagi 19hb 11, dgn cuti rehat yang sedikit, sbb suami ku kena kerja pulak ari ahad 20hb 11… so, mmg 19hb tu plan kuar jalan2.. tempat pertama yang dituju selepas makan tengah hari di Medan Selera Danau Kota, ialah Tutti Fruiti,, teringin nak merasa mknn yang baru muncul dialaf baru ni… beli la satu, ingatkan murah, mahal upernye sbb harga mengikut gram… kena RM14.85sen secawan.. xde apa yg istimewa, hubbyku amik aiskrim coklat, buah strawberry, longan dan laici.. xpe lah dh rasakan…

Ni lah Tutti Frutti yang telah dihabiskan tu...

 Kat KL Birds Park

 At KL Butterflies Park

 Timang Tinggi-tinggi...

 Kat Taman Botani KL

Lepas makan Tutti Frutti gerak ke Taman Burung Kuala Lumpur… memang seronok dengan kicauan burung.. tenang je rasa.. Kami tak masuk pun sbb bayaran tiket yg agak mahal.. maklumlah , hujung2 bulan ni, kena la jimat2.. so, amik gmbar kat luar je… tp dr luar dpt tgk burung merak kembangkan ekor.. seronok sgt… Lepas tu gerak kat taman rama-rama yg x jauh dari situ… pun kena bayr juga, tapi x msuk amik gmbr kt luar je.. Lepas tu ajak hubby g tempat yg free of charge… iaitu Taman Tasik Perdana, atau ditukar namanya baru2 ni, Taman Botani.. memang free je.. riadah sambil tgk pokok2 hutan yang ada.. lepas snap gambar kami pun gerak pulang.. memandangkan hujan nk trun… mmg ngam2 masuk kereta, hujan turun…

 Alhamdulillah... atas nikmat-Mu Ya Allah...

Alhamdulillah… mmg indah sgt.. Aku bersyukur, wpun mcm suka dan duka, fitnah yg melanda kpd diriku dan suamiku, sedikit pun x menggoyahkan kelurga ku, malah hubungan dan kasih syang aku dan suamiku tetap uth dan bertambah sejak dahulu…

Ya Allah, Kau campakkanlah kasih sayangmu ke dalam rumah tangga kami, agar rumah tangga kami terus dilindungi dari fitnah dunia, agar kami terus diberkati dan dirahmati oleh Kasih Sayang-Mu… Ameen Ya Rabbal ‘Alamin…

17 November 2011

10 JENIS MAKANAN ANTI-KOLESTEROL

10 JENIS MAKANAN ANTI-KOLESTEROL

ku cedok dr mr.gugel... hihi


Berikut ini disenaraikan 10 jenis makanan yang boleh mengurangkan kolestrol. Lepas-lepas ni, bolehlah perbanyakkan memakan makanan yang seperti ini:

1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga dpt menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi

3. BUAH KERING
Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam teh, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dankemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan

5. IKAN TUNA
Termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung

7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh

8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.


9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda

10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai

15 November 2011

Anak Susuan

Salam semua...

Ha.. kisah anak susuan.. kisah yang berlaku siang tadi... Aku dan suamiku menghantar ibu mentuaku (ibu suamiku) ke klinik untuk check-up bulanan.. memandangkan ibuku menjaga/ mengasuh cucu (anak kakak.. 2 orang), so, kena la bawa sekali. Plan awal x nak bawa sbb aku jaga kat rumah je, suamiku pergi berdua je ngan ibu.. tapi sbb awal2 pagi si anak2 dah bangun, kena la bawa sekali, dan aku pun ikut sekali, tak kan nak dok umah plak, berdua je ngn faiqah... 
Tengah turun tngga, mak lupa plak nak amik EBM yg sedang dicairkan... hubbyku cakap x payah la, sbb aku kan ada... haha... ni lah kisahnya... 

Sesampai je kat klinik, aku terus amik si baby,namanya riyash... mula2, ikut la mak msuk kt dlm klinik, lepas dia dh x nmpak mak, aku bawa riyash keluar ke kereta.. aku susukan dia dulu sbb dia biasa minum time tu mak cakap... bila direct bf je.. mula2 dia minum, pastu tengk muka bukan mak dia, meronta dia.. 3 4 kali percubaan x menjadi.. sbb si riyash ni x macam abang si rikaz.. riyash x rapat sgt ngan aku... dr dulu lagi kurg la, tmbah2 dh lepas demam baru2 ni langsng xnak kat org lain melainkan ibu, oma dn abah dia...

Lepas x menjadi percubaan pertama, suamiku start kete, cari sarapan sbb mmg x sarap lagi, dan lapor sgt... dia nangis2 je... aduhai, so, aku pun gilir2 pujuk dia... aku pujuk utk cari keserasian dulu ngan dia,,, tapi mmg kejap2 je sbb mmg x larat nak dukung dia lama... lepas agak lama, dia mula lapar + ngantuk dh x makan pujuk dah... mula suh hubby pujuk, pastu aku plak pujuk.. akhirnya aku amik dan bg air masak dulu.. elok bg dia diam dan terus lelapkan mata... elok matanya lelap aku sumbat plak ngan susu badan aku... haha.. trick menjadi... so, aku susukan riyash sampai dia tido lena di pangkuan aku... dalam 20 minit lebih gak dia tido... 

Memang lain susukan anak org lain berbanding anak sendri... nak citer lain macam mana aku pun tak tahu, tapi mmg seronok la dapat df bby ni.. riyash bukan kecik lagi dah nak masuk 9 bulan, dah kenal org sbb tu dia menolak masa df dia... tambah2 de gigi.. haha.. mmg kena gigit la.. tapi nasib la faiqah ni selalu wat aksi ala2 gigit ni <kebam ngn lidah>.. smpai sakit tau... huhu... tapi mmg best pengalaman ni... 

T dah besor, riyash dan faiqah baca la blog catatan ummi ini...

Ni lah Riyash Qa'iyd Mutafawwiq...

Berubah Rupa

salam semua...


Blog aku berubah rupa lagi... hahaha.. nilah blog aku yang rasanya, aku tak akan ubah lagi... Seperti yang aku cakapkan dulu, blog ni adalah blog perkongsian antara aku dan suamiku.. sbb tu gunakan nama pena MYFIRDZ... blog ni adalah 'diari online' kami. tempat aku dan suamiku mencoret kisah suka duka kami, dan perjalanan hidup aku membesarkan puteri permata hati Faiqah Mu'affah...  

Blog kali ni bertemakan dark purple, iaitu warna kesukaan suamiku dan warna purple juga menjadi warna kesukaan faiqah... aku suka juga purple lembut... mnyenangkan dan mendamaikan... Tujuan pilih 3 colum utk blog template kali ni, sbb ni blog family, so, byk hal aku nk shre n conteng kt dinding blog tu.. hihi...  
Blog ni masih dalam pembikinan dan akan di touch-up dari semasa ke semasa mengikut mood dan kesempatan aku serta idea utk buat blog ni... tambah2 dh de bby mmg kesuntukan masa nk mencoret melainkan waktu2 dia beradu je dapat update n touch-up blog...

kepada semua follower, terima kasih kerana sudi mengikuti blog yang x seberapa ni.. moga anda terus ikuti blog kami serta coretan serta info yang kami kongsikan bersama... 

~see u later~

11 November 2011

Kisah Aidil Adha..

Salam semua...

Rasanya tak terlambat lagi aku nak ucapkan salam aidiladha buat sahabt blogger dan pengunjung serta pelawat setia blog aku yang x seberapa ni... Memang agak terlewat.. sebb dah ada baby ni mmg byk komitmen.. Facebook tu pun dapat jengah sekejap2 je... Namun, petang ni dapat juga update blog ni...

Raya haji tahun ni merupakan hari ni dalam sejarah kerana aku dapat raya bertiga, bersama insan2 yang ku sayangi.. beraya bersama suami dan zuriat permata hati kami, Faiqah Mu'affah... memang bahagia di hati. alhamdulillah... Raya kali ni, mmg x balik kg, ke utara mahupun ke selatan... di utara mmg sah2 la x balik sbb baru je hbis berpntang di utara, di selatan tak balk sbb my hubby cuti sekejap sgt.. cuti 2 hari.. namun alhamdulillah dapat juga beraya bersama keluarga sndiri dan keluarga mentua di KL...

Juadah hari raya, xde ketupat atau serunding yg ku buat, hanya McD sebagai sarapan pg, sbb mlm raya ku tggl berdua je ngan Faiqah sbb hubby kena duty 24hours.. so, pg raya baru dia smpai umah... siap2 terus gerak g umah kak ipar di Kinrara, Puchong... dlm perjalanan singgah kt McD beli set breakfast sbb lapar yg amat... Umah kak ipar, makan soto ayam, mak mentua buat.. kak ipar ku buat kerabu sotong... ok la tu menu yg sangat sedap di Aidil adha 2011...

lpas beraya umh kak ipar gerak pula ke umh bos lama hubby sms dia keje kt bentong dulu. umhnya kt seri kembangan... mkn nasi himpit dgn rendg daging... dah beraya, g alamanda, putrajaya.. belikan faiqah bby tight... kemudian bergmbr kt dtrn putrajaya... dh puas gmbo blik umh sbb dh mgrib.... itulh kisah aidiladha ku yg pertama setelah bertukar status jd isteri dan ibu... alhmdulillah... ^___^

 ha.. tu yg pink tu ank yg sulung... haha...



ummi, abi, faiqah

04 November 2011

Petua: Kelebihan Daun Sirih

Salam semua...

Bila mood nk mencoret datang.. aku coretkan aje... Kali ni aku nk kisahkan tentang petua daun sirih... Daun sirih ni banyak kegunaan dan kelebihan... Macam2 petua ada hanya guna daun sirih, petua dapur dan petua kecantikan... 

ni lah rupa daun sirih

Daun sirih bersifat menjalar, hidup dikawasan yang agak lembap namun mesti ada cahya matahri secara terus. Daun yang seakan-akan daun sirih ialah daun kaduk. Daun kaduk ni blh dimakan sebagai ulam, cuma bezanya, dia tumbuh melilit pada batang pokok, biasanya pokok yang tinggi-tinggi mcm pokok pinang atau pokok nyiur/kelapa.

Halau semut
Daun sirih blh guna utk halau semut. Caranya, ambil beberapa helai daun sirih, ramaskan dan letakkan dimana laluan semut berada.. dengan sendirinya semut tu akan lari dan lama2 hilanglah dia melarikan diri..
Perapat
Petua kesihatan utk wanita.. suami pasti tertambat.. hehe... daun sirih berfungsi sebagai perapat wanita... bagi yang dah berkahwin mmg wajib jaga part ni... Caranya, rebus daun sirih, dan basuh kwsn alat sulit menggunakan air rebusan daun sirih.. seeloknya, air tu masih suam2 kuku... kita akan rasa segar je... 

Pewangi
Daun sirih boleh jadi pewangi alat sulit juga.. caranya sama juga macam nk jadikan perapat tadi... Memang byk basuhan intimasi kat pasaran yg berasaskan daun sirih, tapi yang tu dah diekstrakkn je, tapi lau nk lagi berkesan, amik yang original...

Menyegar dan mencerahkan mata
Daun sirih boleh menyegarkan mata yang kurang bermaya dan di samping mencerahkan mata. Caranya, ambil air rebusan daun sirih dan cuci muka dan mata.. amalkan selalu...insya-Allah anda akan lihat hasilnya..

Penawar resdung dan sinus
Bagi yang mengalami resdung dan selalu bersin di waktu pagi, elok amalkan membasuh muka dengan air rebusan daun sirih setiap hari.. muka pun makin segar tau... :)

Menguatkan gigi
Sirih juga menguatkan gigi.. sbb tu org tua2 suka makan sirih pinang... yang susah sikit nak amlkan zaman moden ni..

Setakat ni dulu perkongsian kali ni.. Jangan lupa cuba dan amalkan petua2 di atas... 

~see u next entry~...w'salam...


Musibah Aidiladha


Salam semua...

Pagi ni, aku tak mampu nak cerita yang ceria2.. sbbnya hatiku tengah sedih... Sangat sedih hingga aku mengalirkan air mata... dari semalam aku menangis, tapi Allah kurniakan aku suami yang penyayang dan memahami.. penyejuk hatiku...Aku redha bahawa dugaan ini adalah dari Allah.. tanda kasih sayang-Nya pada aku dan suamiku... hikmahnya dugaan ni Allah bg padaku dan suamiku, hubungan kami terus erat dan sentiasa diselubungi cinta... Alhamdulillah.. itulah yang kita akan dapat bila kita redha dengan ujian Allah...

Dugaan ni xde mengena dengan kisah suami isteri... jgn nak wat spekulasi pulak.. tapi dugaan ni, berkaitan dgn... ntah.. aku xnk citerkn kat blog ni.. biarlah dia menjadi hal aku dan suami shja... cukuplah aku mencoret sekadar meluahkan rasa hati setelah bermunajat pada Ilahi... 

Hatiku dah semakin tenang... suami ku juga begitu... 
Ya Allah, Kau tabahkanlah hatiku dan hati suamiku.. kuatkan semangat kami utk hadapi dugaan hidup ini.. berikan kami kekuatan dan kesabaran utk hadapi segala ujian dan dugaan di alam yang sementara ini... dan Kau ampunkanlah dosa kami dan dosa kedua ibu bapa kami... Sesungguhnya Kau Maha Mengetahui Lagi Maha Mengasihani... ameen...

01 November 2011

2 Bulan dah saya....

Salam semua...

Mata tengah mengantuk, tapi memikirkan blog x terupdate maka merjinkan diri update blog... Semalam bawa Faiqah ke klinik untuk cek-up dua bulan.. cepatnya dah 2 bulan... Pergi klinik lambt sikit sbb tunggu hubby balik dari tempat keje dulu, sbb dia dia amik pas keluar.. 

Jam 9.45pg baru sampai ke klinik.. Sesampai je ke klinik, hui.. ramainya org.. erm.. so amik la nombor dulu, kena no.49.. huii.. masa sampai tu baru normor 17.. haha.. berjanggut kena tunggu... dah penat menunggu smpai tertido2, sampailah giliran Faiqah... yang syoknya, sy dan my hubby tertunggu, mcm mana la bunyi nurse tu sebut anak kami ni.. kat klinik Kupang sangat kelakar bunyi sebutan nama Faiqah ni... Dia sebut Fai+Qah... 

Hasil pemeriksaan:
Berat = 4.4kg, naik 800gram dari bulan lepas.. alhmdulillah naik juga walaupun tak bnyk..
Pnjg = 56cm... naik 3cm.. tapi x nmpak meninggi sbb pahanya dah berlipat2...
Ukuran kepala = 37cm, naik 2cm...
BMI = 14.. normal..

Lepas cek-up kena cucuk pulak.. Bagi hubby pgg sbb dia dh mkin kuat meronta, lagipun kalau ummi yg pgg mmg x reti diam... Faiqah x nangis tapi jerit sekejap je... Suntikan 3 serangkai, blh sbbkan demam, so, balik malamnya baru bagi makan ubat demam yg klinik bekalkan sbb balik2 dia terus tido smpai maghrib... lama betul dia tido...


Seronok bg dia mkan ubat, x meronta dan tak menangis.. cuma buat muka cnfius je... 
Next cek-up 1/12/2011...