06 September 2011

Anugerah Syawal....

Syawal tahun ni berbeza dgn tahun2 sebelumnya... rezekiku sgt melimpah ruah... Syukur pada-Mu Ya Allah... Walaupun kdg2 leka dan lalai mengingati-Mu.. namun nikmat yg Kau kurniakan x pernah putus...

Pada Syawal 1431 H, ku telah berdoa, agar Syawal 1432 H  moga dapat beraya sbg seorg isteri kepada krkasih hati Mohd Firdzaus bin abdul Wahab, namun nikmat-Mu mengatasi segalanya... Kau bukan shj kurniakn suami buatku tetapi zuriat tanda cinta kasih kami... Faiqah Mu'affah yg lahir pada 2 syawal 1432H.



Syawal kali ni juga ku telah berjaya mnjadi seorg yg bekerjaya... dah ada wang sndiri... dan dpt membntu suami... Alhamdulillah... dapat bergelar seorg guru... dan syawal kali ini ku juga telah disahkan berjawatan tetap..



Dengan nikmat dan rezeki kebahagiaan yg ku impikan ... Alhamdulillah telah dimakbulkan Allah pada Syawal kali ini... Bersuami dan bergelar isteri, bergelar ibu, dan berjaya disahkan jawatan tetap... nikmat yg tak dapat aku dustakan,,, kupanjatkan kesyukuran kepada Ilahi atas nikmat yg dikurniakn...

03 September 2011

Kisah Kenangan Semalam & Anak Merdeka (Part II)

Sambungan....

Dah penat menyembang, jam 1 pagi baru semua ahli keluarga masuk tido... Namun tidoku terganggu jam 4 pg..  time org sedap lena... aku terjaga sbb terasa basah je.. aik??? tak kan aku terkencing kot... Aku rasa dan bau, xde bau.. mula lah aku syak air ketuban... trusku kejutkan hubbyku.. kelam kabut di kejut mak.. mak terus suruh hntr ke hospital baling... 

dalam perjalanan aku tak berasa sakit, cuma kadang2 je.. masih sempat ku bergurau dgn hubbyku... sampai di hospital jam 4.40 pg.. terus ke dewan bersalin.. setelah diperiksa pintu rahim dh buka 2cm... jantung baby diperiksa... normal.. dan aku di masukkan ke wad biasa sbb baru 2cm...
Pagi esok saat takbir raya bergema, bergenang air mata sbb terpaksa raya di hospital je.. hubbyku balik ke rumah utk mandi, dan sementara menunggu melawat aku dari masa ke masa mesej hubby utk beritahu perkembanganku.. Jam 8 pagi... doktor yg meeriksak mengatakan aku akan dihantar ke hospital sungai petani sbb aku mengidap asma.. so, diorg tak nak tnggung risiko... hubbyku dah bersedia....

Menjelang tengahari, aku dihantar ke hospital sg. petani yg jaraknya lebih kurg hmpir 2jam perjalanan... hubbyku, mak, abg dan adikku ikut dgn kereta... sampai di hspital jam 2 ptg... setelah buat pendftaran, aku diperiksa lagi, dan bukaan baru 3cm... so, kena masuk wad dulu...

sepanjg di wad mmg bosan.. mkn n baring je... msuk jam 7 mlm... doktor sekali lg periksa pntu rhim... dh buka 4cm... trus msuk wad bersalin.. hubbyku msih dlm perjlnn ke hospitl ktika tu.. hhuhu...tepat jam 8mlm masuk wad bersalin trus dimsukkn ubt dh dipechkn ketubn...utk bg cepat bersalin...

bila ubt msuk.. skit mkin kerap terasa... terasa lmbt jam berputar... setelah puas bertarung skit.. jam 2.31pg dgn 3 kali teran.. selamat ku lhirkn seorg puteri pada tanggal 31 Ogos 2011 seberat 2.62kg... namun sdikit terkilan... suami ku tak teman sbb doktor blh pulak lupa nk pggil suamiku msuk.. suamiku msuk ketika baby dh dok atas dadaku... namun segalanya selamat... betullah org ckp... sakit bersalin hilng terus saat mendgr tangisan bayi...

info babyku:


jantina: girl
berat : 2.62kg
panjng: 51cm
tmpt lhir: hospital sultan abd halim, sg.petani, kedah.... 2.31pg tggl 31 ogos 2011...
Kisah Kenangan Semalam & Anak Merdeka (Part I)

Kisah Kenangan Semalam & Anak Merdeka (Part I)

Salam blogger..

Baru hari ni aku berkesempatan nk pegang laptop dan ade mood utk update blog ni... Kisah balik kampung sempena hari raya Aidilfitri.. 29hb Ogos jam 5 pagi selepas hubby habis duty kami terus bergerak ke balik ke kampungku yg terletak di  Baling, Kedah... 

Perjalanan Alhamdulillah lancar, dan jam 10.15 pg kami selamat tiba di baling... Alhamdulillah aku smpat sampai.. tak bersalin dalam kereta... kami tak trs balik umah.. tapi  singgah ke pekan baling, beli brg2 keperluan dan baju raya utk bapaku... dah tengh hari baru kmi blik ke rumh... sesampai di rumah, mmg dah ramai... semua adik beradikku dah balik... kami org terakhir tiba...

Malam raya mmg rmai... waktu berbuka secara beramai-ramai... mmg meriah.. dh lama tak merasa nikmat berbuka beramai-ramai... malamnye selepas isyak diadakan kenduri doa selamat yg mmg dh rutin tahunan keluargaku di malam raya... jiran2 yg berhampiran dijemput utk memeriahkan majlis...

Selesai je majlis, kami berkumpul dan bersembang adik beradik... macam2 cerita.. maklumlah dh lama tak berkumpul ramai2 macam ni... Hubbyku, malam raya bukan main lagi pujuk babyku (dlm kndungan) supaya kuar esok.. waktu nk raya... pastu aku tak nak la sbbnk raya juga... namun, malam tu aku mkn sepuas-puasnya kuih raya dan rendang.. huhu.. takut2 tak dpt rasa lagi....
<bersambung...>