28 Ogos 2011

Salam Aidilfitri

Di kesempatan ini, tak lupa utk saya dan suami mengucapkan Selamata hari Raya Aidilfitri....kepada semua blogger2 dan juga pelawat dan pengikut setia..serta rakan yang mengenali diriku dan suami... Maafkan atas kekhilafan yang telah kami lakukan... semoga Aidilfitri kali ini memberi erti yang bermakna utk kita semua...

Ani Sup Utara... Sedap2 Sebelum berpantang

Semalam... hari aku menghabiskan masa bersama suami tersayang. Setelah solat zohor, kami bergerak ke PJ, utk servis kereta... First, betulkan alligment... kena charge RM55... utk keselamatan, mmg kena keluarkan duit. setelah berjam menunggu akhirnya siap juga kereta tu diservis. Mula2 nak servis air-cond tapi tak jadi sbb terlebihh budjet plak... xpe lah, masih sejuk g air-cond tu sbnrnya... Lepas siap servis, terus g 'mandikan vivi' supaya nmpk comei nk balik kg... siap mandi dan vacum sekali...

Setelah siap, bersolat asar di Petronas, terus gerak ke Amcorp Mall, PJ. Nak g First Lady, utk carikan tudung utk my mum... sekejap je cari2 Alhamdulillah, jumpe warna yg dikhendaki.. cuma baju utk my dad je x jmpe.. xpe la, balik raya esok singgah kat pekan baling je la... Byk warna pilihan... Aku beli 2 helai, warna yg sama, satu utkku, satu lagi utk mak... 

Setelah selesai, membeli-belah disitu, bergerak balik, utk berbuka di Ani Sup Utara, PJ, dekat je dgn tempat cuci kereta...Nasib cepat, sbb mmg ramai yg berbuka kat situ... Antara menu yg menjadi pilihan adalah buffet Ramadhan yg ditawarkan.. Combo 2 dan 3.. 

 sempat berposing sementara menunggu waktu berbuka

Di bawah pohon ceri Malaysia, menunggu vivi dimandikan

Hubby tersengih melihat vivi berkilat je bila dimandikan.. hehehe
Senyuman sementara menunggu hidangan berbuka 
Juadah berbuka pilihan, Nasi Ayam dan Bakso...

26 Ogos 2011

Ada je nak disambar...

Balik dari majlis berbuka semalam... (sambungan kisah berbuka puasa), singgah di sebuah pasaraya di gombak berhampiran dgn rumah... Hajat dihati nak beli sampul duit raya je.... tapi pasaraya tu banyk tingkat, so, saje la ronda2 sambil berdating...

Lepas beli sampul, naik lagi ke tingkat atas pasaraya tu... ternampak pulak barangan baby... Apalagi, trus la tengok2 dan mencuci mata melihat barangan baby... Alahai, memang teruja.. Akhirnya aku sambarlah bebrapa barangan babyku... Antaranya, baju dua psang, lampin pakai buang, kasut dan set sarung tangan dan sarung kaki...


Lepas beli barang baby, terus singgah Mc D plak.. teringin nak makan GCB... so, itulah jadi menu utk bersahur pagi tadi.. 

Berbuka Puasa





 bukan main sedap lagi hubbyku menikmati udang masak lemak cili padi, siap bertambah lagi... 

 hidangan selepas menjamu nasi...

 air sirap ais ....

 ni lah geng2 dan rakan2 sepejabat hubbyku.. sumenya geng2 veteran..

 setelah selesai menjamu selera


 pandangan hadapan restoran My Chef, mmg sedap masakan kat cini...

singgah kt tepi highway.. amik gmbar pmandangan KL waktu mlm...

Semalam.. habis je waktu persekolahan, terus balik umah.. Hubby bagitau ada majlis berbuka puasa dengan rakan-rakan sepejabatnya dari Sel PKBM, Kem Sg. Besi. Yang terlibat hanya 5 orang, termasuk aku dan hubby jadi 7 orang kesemuanya.. 

Sesampai je kat rumah, terus buka internet, search google map, cari lokasi restoran My Chef, Desa Sri Damansara. Setelah puas cari, akhirnya hubbyku jumpe juga jalan... hampir jam 7.00 malam baru aku dan hubby bergerak ke lokasi yang dituju hanya menaiki motosikal sebb nk elakkan dari berbuka di pertengahan jalan. 

Elok je sampai, kat restoran, terus cedok nasi ke pinggan dan terus azan, Alhamdulillah sampai juga... jalannya tak lah susah pun.. Makanan bukan main banyak macam nak makan beratus org.. tapi ramai juga org yg berbuka puasa kat restoran tu... 
  
Ni antara menu yg sempat aku 'catch'
 nyum2... udang masak lemak cili padi, dan ketam masak masam manis... mmg sedap...

 Lala goreng... ntah apa nama resepinya, tapi mmg sedap.. hubbyku yg mula2 tak makan lala, terus cuba dan ulang2 makan lagi lala ni..

Hampir jam 8.30 mlm, kami pun bergerak pulang... Memang rezeki baby, aku dapat makan kat luar utk puasa kali ini... Alhamdulillah...


Ustazah Bidan Terjun



Semalam 25 Ogos 2011 Sekolah tempatku berkhidmat telah mengadakan satu majlis Khatam al-Quran untuk pelajar-pelajar yang telah berjaya menjalani majlis tadarus al-Quran di sepanjang bulan Ramadhan. Pelajar sesi pagi dan petang terlibat dan aku juga bertungkus-lumus mengajar dan bertadarus dalam masa yang sama berusaha untuk menghabiskan silibus sebelum aku bercuti panjang....

Aku agak terlewat sampai ke sekolah semalam.. lewat sepuluh minit je.. namun majlis telahpun bermula. Selepas thumb kedatangan, aku terus ke kantin berhampiran dgn pentas majlis berlangsung. Satu perkara yang mengejutkan aku ialah, persembahan nasyid oleh Panitia Pendidikan Islam... Ha??? Rasenye agenda ni tak da dalam tentatif sbb masa meeting minggu lepas, persembahan nasyid oleh kumpulan nasyid jemputan dari sebuah sekolah di KL juga...

Namun, setelah habis majlis khatam, aku dan rakan2 ustazah beserta 4 orang pelajar pengiring, dijemput membuat persembahan nasyid. Dengan PA system yg bermasalah, lagu iringan tak kedengaran, lagu yang dinyanyikan agak bercelaru bunyinya... hentam sahajalah.. Lagu yang telah dipilih oleh seorg ustzah yg bertanggungjawab menguruskan majlis ni, telah memilih lagu "Lebaran Ini" yang dinyanyikan oleh Raihan. 

Walaupun, macam2 mslh timbul, dgn lagu yang tenggelam timbul, akhirnya selesai juga persembahan tu.. Aku terasa geli hati juga, dengan perut yg tengah memboyot boleh lagi menyanyi di atas pentas.. (^_^)...
Setelah selesai, barulah akak ni cerita, kumpulan nasyid jemputan tak dapat hadir. Namun, mereka bagitau pun last2 minit. Akhirnya pengetua minta juga adakan persembahan.. tulah dinamakan Ustazah bidan terjun... Namun, itulah majlis terakhir aku di atas pentas pada tahun 2011, kerana cuti panjang yang akan bermula esok...

25 Ogos 2011

Dugaan Hidup...

Dugaan Hidup...

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak dan Selamat Hari Raya Aidil Fitri...

1.   Kena duty selang sehari mulai semalam... Jumpe wife pun sekejap2... Risau gak sebab dia tunggu masa je nak bersalin... huhuh...

2.   Kesian kat Along... Lepas baca blog dia rasa terharu sangat... Semoga Allah beri kekuatan pada dia dan keluarga...

3.   Masa duty semalam emak kol, kesian kat emak buka puasa berdua Aniq je... Mak kata nampak kereta viva warna merah melintasi rumah alg, dia ingatkan aku dtg rumah nak buka puasa dengan dia... Huhuh... Maafkan abg ea emak...

Itulah dugaan yang dihadapi bulan yang mulia ini, Insyaallah, aku pasti Allah janjikan sesuatu yang lebih besar maknanya dari semua dugaan yang ku hadapi... "Permudahkanlah usursan hidup keluarga ku Ya Allah..."

Tinggal 2 Hari Lagi Aku Bersekolah




Hari ni dan hari esok itulah tinggal dua hari sahaja lagi aku akan bersekolah untuk tahun ini... Kemana aku menghilang??? Cikgu nak pergi mana??? Ustazah nak pindah ke??? itulah persoalan yang timbul bila ku khabarkan kepada anak-anak didikku...

Ustazah tak pergi mana, cuma uztazah terpaksa bercuti panjang untuk 'adikmu' anak didikku...

Aku mula bercuti panjang bila bermulanya cuti pertengahan penggal persekolahan. Cuti penggal ku sambung terus dengan cuti bersalin. Walaupun jangkaan bersalin 13 September, tapi ku ambil awal seminggu memandangkan aku beraya di kampungku.. so, aku nak kurangkan kos perjalanan dan lain2 masalah yang akn mendatang, aku tinggal terus (berpantang) di kampung bila balik beraya nanti... Cuti bersalin yang pada awal hanya ingin ku ambil 60 hari, akhirnya setelah dibincang dengan suami tersayang, ku tambah lagi 30 hari, maka 90 hari cuti bersalin yang pihak kerajaan war2kan kepada kakitangan awam ku guna sepenuhnya...

Ku sedih juga sbb terpksa tinggalkan anak2 didikku ketika saat getir mereka akan menghadapi peperiksaan akhir.. Aku tak dapat bersama-sama mereka utk bagi semangat. Namun ku doakan dari kejauhan... Silibus pengajaran, ku cuba habiskan kerana memandangkan tiada guru ganti lagi utk guru bersalin... Ku harap mereka bertambah rajin kerana mereka semua bijak pandai, cuma sikap sahaja membuatkan mereka kurang cemerlang.

Ramai juga rakan-rakan guru yang terkejut dan tak percaya bila ku khabarkan Jumaat nanti adalah hari terakhirku di sekolah bagi tahun 2011. Memandangkan perutku sangat 'comel' mereka ingat lmbat lagi aku akan bersalin.. tapi hakikatnya, aku sedang menunggu hari.. ealah sape tak terkejut, jalanku, gayaku macam org tak mengandung 9 bulan... hehe.. anugerah perut kecik...

Perasaanku, sedih meninggalkan anak2 murid yang masih mencari arah.. semalam hari terakhir, aku mengajar di kelas terakhir tingkatan 1... rasa sayu sangat walaupun diorg selalu membutku rasa nak terberanak, tapi mereka bukanlah jahat... cuma tak matang membuatkan mereka sangat nakal...

Anak2 didikku, kelas 2 Bakti, ku layan mereka ibarat anak sendiri... Nakal, tapi bijak... kadang2 buat hal.. tapi tetap ustzah ni sayang juga kat korang.. harap diorg dapat berubah bila dah naik tingkatan 3 tahun dpn.

Rasa sayang pula nak tinggalkan alam persekolah dalam jangka waktu yang panjang.. tapi ku juga perlu pikirkan tentang anak kandungku... dan masalah2 yang lain.... semoga anak2 didikku cepat matang dan berubah. itulah doaku sehari2... ameen...

24 Ogos 2011

Kenapa Sakit Kepala????

Kenapa Sakit Kepala????

Tatkala ini ku berseorangan menyiapkan kerja2 terakhir ku sebagai guru sebelum bercuti panjang... Ambil masa update blog sbb penat sangat ngadap keje2 tu semua... Aku sorang je, sbb hubbyku duty lagi malam ni... 

Hubbyku kerap sangat sakit kepala... Dia mmg ada migrin, tapi semakin lama semakin teruk pula aku tgk.. kesiannya hubby, sbb dahla aku tengah sarat mengandung... suami tersayang pula sakit.. mmg betul2 dugaan.. ditambah pula di bulan yang mulia bulan Ramadhan.. mmg kami insan terpilih utk diuji oleh Allah.

Sakit kepalanya berlarutan hingga menyebabkan dia demam teruk.. menggigil2 hubbyku... Isnin lepas ku temaninya ke klinik utk buat pemeriksaan... doktor hanya bagi ubat demam, batuk dan selesema.. selpas makan ubat2 tu, kesihatannya makin pulih cuma, sakit kepalanya tak sembuh2... aku semakin runsing dan risau melihatnya selalu sakit kepala... Ku akan cuba cari ubat kampung pula bila dok kat kampungku nnt.. yang penting usaha....

Antara punca sakit kepala yang biasa terjadi ialah:
1) ketegangan otot
2) migrin
3) panas yang terlampau
4) alergi terhadap makanan tertentu
5) resdung atau sinus
6) dan mungkin penyakit dalaman yang perlukan rawatan pakar... umpama tumor dan sebagainya...

tapi antara punca yang ku senaraikan, ada beberapa sbb yg mmg selalu terjadi kepada semua org... dan setiap org tak kan terlepas dari sakit kepala... 

Moga suamiku cepat sembuh dari penyakit yang dialaminya... amen...

Menghitung hari: tinggal 2 minggu 5 hari lagi

37 weeks prenancy

from Majalah Pa&Ma

Semalam g check-up utk minggu 37 minggu kehamilan. Pergi bertemankan suami tersayang... Appointment jam 10.30 pagi... rutin biasa sesampai di klinik, check urine dan berat... hasilnya:
Urine = normal
Berat = 50.3kg... dah turun 200 gram.. mungkin sbb berpuasa... namun baby tetap aktif dan sihat. Alhamdulillah.
Tinggi rahim = 37cm... nurse cakap keciknye perut dia... ^_^
Kedudukan janin = dah masuk ke bawah... maksudnya mmg dh masuk ke saluran pggl rahim... get ready utk kuar bila2 masa je...
Degupan jantung = 147 + = kira normal la tu... dan mmg kuat... sbbnya aku dan suamiku kacau2 dia sbb sblum jumpe nurse (tunggu giliran) dia diam je.. so, kacau2 supaya dia aktif dan bangun ketika check-up..
Pemeriksaan sekejap je.. tak sampai 15 minit... nurse tnya xde tanda2 ke... aku cuma cakap rasa dia dh menekan ke bawah je nurse.. konstraksi awal... bila nurse check mmg dia dh turun... nurse cakap dia nk kuar awal ni... malam raya tak pun malam merdeka... 

Aku rujuk kat nurse tu, kenapa ada org kena paksa bersalin kerana Hb rendah. Nurse pun cakap sebb Hb membawa zat kepada bayi.. bila rendah, baby x dapat zat yg secukupnya dan ni boleh menyebabkan keguguran jika diawal kehamilan, tumpah darah dan air ketuban berkurang... barulah aku faham kenapa nurse akan bagi amaran jika Hb rendah... Hb aku alhamdulillah.. normal dan agak tinggi 12.5...

Check-up seterusnya 5/9... dan akan bersambung di klinik dekat umahku di kampung... tarikh ni aku pergi kalau aku tak bersalin lagi.. lau dah bersalin awal, nurse pulak yang kena datang umah...

Moga segalanya selamat...

21 Ogos 2011

Selesema + Batuk + Sakit Kepala. Huh...

Selesema + Batuk + Sakit Kepala. Huh...

Aduh... penatnya melayan semua penyakit nie... Dah macam2 ubat telah ditelan masa sahur, masa buka puasa, tapi sama gak tak berubah sakitnye tetap tak reda. Macam mana lagi nak buat??? Kesian isteri ku penat melayan karenah suami yang sakit tak baik2 nie... "Ya Allah Kau pulihkanlah aku seperti sediakala supaya aku dapat menjalankan rutin harian aku di muka bumi ini... Ammeeennn..."

19 Ogos 2011

Kongsi Petua: Kenali jantina bayi

Kongsi Petua: Kenali jantina bayi

Kenali jantina bayi... beberapa tips dan petua orang tua dulu2 dan beberapa orang yang berpengalaman. Zaman dahulu mana ada mesin scan utk lihat bayi apatah lagi nak tgk jantina bayi... So, ada beberapa petua atau tips yang boleh kita kongsikan bersama:

Kenali melalui jenis pergerakan:

1) Biasanya kalau lelaki pergerakannya lebih banyak di sebelah kanan, manakala pergerakannya lebih banyak di sebelah kiri... Namun pergerakan ni hanya betul2 dapat dirasai setelah kandungan berusia 28 minggu ke atas... So, perhatikan jenis pergerakan ni...

Kakak ipar saya juga berkongsi pengalamannya, kedua-dua anaknya lelaki, dan memang pergerakan bayinya semasa dalam kandungan lebih banyak di sebelah kanan...

Keadaan perut
Yang ni paling famous la.. kalau perut melebar ke tepi, berkemungkinan perempuan, dan jika perut menonjol ke hadapan, kemungkinan lelaki. Ada juga yang cakap, kalau orang lain pandangan belakang tak nampak yang kita mengandung, mungkin anak lelaki... tapi pendapat ni x berapa kuat sangat sbb kalau tubuh badan org tu kecil dan tinggi mmg la susah nak nampak, tambah2 kalau dia jenis yang pakai baju besar2 dan longgar..

Keadaan ketika awal kehamilan
Ada juga orang cakap, masa awal2 mengandung, kalau kita kuat sangat makan masam2, suka makan jeruk, mungkin perempuan. Tapi kalau langsung tak suka, walaupun ketika sebelum mengandung dulu 'hantu jeruk', berkemungkinan lelaki... 

Ada juga yang mengatakan kalau, alahan kuat sangat ketika awal hamil mungkin anak perempuan. Kalau biasa2 je alahannya, mungkin anak lelaki... Tapi yang ni pendapat yg x kuat sbb alahan ni lebih kepada keturunan. Kalau mak kita dulu masa mengandungnya mmg ada alahan, kita juga akan mengalami bnda yang sama masa mengandung..

Kesimpulannya, entahlah nak pakai pendapat yang mana... sedangkan scan pun kadang2 tak pasti lagi. ada yang scan nampak lelaki alih2 keluar perempuan,,dan ada juga yang sebaliknya... So, segalanya di tangan Ilahi... tapi ini hanya beberapa tips, jangan percaya 100% pulak ea... :)

18 Ogos 2011

Andai itu takdir Ilahi


Malam ni ku keseorangan lagi.. kerana suamiku pergi bertugas utk negara...(duty biasa bagi seorg anggota unit beruniform)... ku pasrah dan ku redha... Namun berita yang dia kirim mengusik naluri aku sbagai isteri dan bakal ibu..

Suamiku kena duty pada 27hb dan 1hb... bermakna cuti rayanya tak diluluskan... huhu.. berita ini menyebabkan hatiku bersedih...air mata mengalir laju... namun segalanya tak ku salahkan Ilahi.. mungkin ada hikmah di sebalik dugaan ini... 

Namun begitu suamiku memujuk, kami tetap beraya di kampungku.. tapi malam raya baru kami bergerak balik...kiranya akulah org terakhir balik kg... tapi jika dapat aku dah bersyukur, yang ku risaukan takut tak dapat balik... ku tak nak beraya di KL... huhu.. tiada apa di sini.. disini bukan tempatku... ini hanya tempat ku dan suamiku mencari rezeki.... 

Ku redha dan ku pasrah, jika ini yang telah Allah takdirkan... ku hamba yang lemah ku tak mampu nk mengatasi takdir-Nya.. Yang ku pohon hnya, ku diberi peluang utk beraya dgn suami tersayang... 

Ya Allah, Kau mengetahui apa yang tidak kami ketahui... permudahkanlah urusan kami Ya Rabbal 'Alamin...

17 Ogos 2011

Makanan Kegemaran Sepanjang Ramadhan


makanan kegemaran ku sepanjang ramadhan... selang sehari ku mesti cari makanan ni kt bazar ramadhan... taufu fah.. makanan berasaskan soya... tekakku mmg x jemu2 makan taufu fah...

suamiku juga x jemu melayan.. dia pun blh terima mknn ni yg pada asalnya dia x suka mkn taufu fah... dalam byk2 jenis aku suka perisa pndan. tapi susah nk dapat.. so, pilihan kedua, taufu fah putih besalut air gula melaka... ku x suka yg air gula biasa sbb x wangi... mknn2 lain ku jarang mengidam... at least mst de taufu fah.. rase puas sgt buka puasa dgn taufu fah..... bgus amal mkn taufu fah atau minum soya.. baik utk baby sbb kaya dgn protein... haha.. hrp2 babyku berkulit gebu.. hehe...


Barangan Baby:


hasil belian semalam...

Semalam... balik dari sekolah terus suamiku mengajak g beli barang baby...di One Baby World, Taman Permata, KL. Kami dah survey awal2 lagi barang2 kat situ minggu lepas.. so, mmg dah niat dapat bonus je nak shopping barang2 baby kat situ... banyak barangan baby ada kat situ... blh pilih.. semuanye yang berjenama... hajat utama nak beli ialah breastpump... sbb mmg nak full  breasfeeding walaupun bekerjaya.. sbb tu pentingnya breastpump ni.

Sampai je, terus tgk pakej breastpump yg menarik dan berpatutan... setelah diteliti aku dan suami hnya beli barang2 yg penting sahaja dulu.. ada rezeki baru akan ditambah kemudian... Selebihnya kami membeli baju, kipas, pelapik getah, barut, sarung tangan dan sarung kaki dan juga pembersih hidung baby...


Sebelum tu juga, kami dah pun beli set tilam baby, baby car seat, tab mandi kat sebuah kedai yang berdekatan dgn umah.. barang2 kat citupun banyak pilihan dan murah2... Alhamdulillah.. ada je rezeki utk baby..walaupun pada awalnya pening kepala memikirkan mana nak cari duit utk beli brg2 keperluan dia...

Menghitung hari: Check Up 36 minggu

Print screen dari: www.majalahpama.com.my

Semalam... 16 Ogos merupakan pemeriksaan rutin bagi ku yg kini telah selamat hamil 36 minggu... dh besar babynye... Hasilnya:

Tekanan darah: 98/64 = normal je...
Urine test : normal
Hb : 12.5 = sangat baik
Berat : 50.5kg. Naik 200gram je dari check up sebelum ni... tapi alhamdulillah blh naik juga bln2 puasa ni... 
Tinggi rahim: 37cm
Gerak jantung bayi: 139 + = normal

Keadaan ibu: sihat dan blh bersalin bila2 je.. tapi nurse yg check semalam... kepala baby belum turun kat betul2 pintu lagi... namun kadang2 aku terasa dia menekan juga bila byk berjalan....

Nasihat doktor: 
1) Makan pemakanan seimbang
2) Perhatikan tanda2 bersalin
3) Terus makan vitamin macam biasa
4) Petua utk mudah bersalin: minta bantuan suami (jimak) dan minum air kelapa... 

Check up seterusnya minggu depan: 23 Ogos...

15 Ogos 2011

Shopping Barang Beby...

Shopping Barang Beby...

Alhamdulillah...

Selesai sudah menyoping barang2 untuk beby... Untungnye jadi anak sulung, semua dapat baru... Anak ke dua pakai yang second2 je... Emmm... beby, umi dan abi tak sabar nak menengu kelahiran mu... Semoga dengan kelahiran zuriat ku ini menambah keceriaan dan kegembiraan dalam family ku... Insyaallah...

14 Ogos 2011

Semakin Hampir: 35 masuk 36 minggu


Lagi cerita hal pregncy aku... esok 15hb Ogos genap usia babyku selamat berada dalam rahimku 36 minggu... 36 bahagi 4 = 9 bulan la kan.... huhu.. bila2 je blh bersalin ni... tapi nurse cakap waktu yg normal bg baby keluar ialah ketika usia kandungan 38 minggu ke atas.... namun tidak melebihi 42 minggu.. lau dh terlebih tu, kena paksa dia keluar la...

Menjelang 36 minggu, kakiku dah mula kejang2 bila aku duduk lama sikit, tak sampai 5 minit kejang kaki menyengat sampai ke pinggang dan seterusnya ke belakang.... Aduh.. mmg sakit... Barulah ku tahu kenapa Allah suruh kita taat kepada ibu, sbb kesusahan ketika mengandungkan ni, orang lain tak dapat rasa melainkan ibu sahaja... belum lagi bersalin kan... 

Mulai minggu depan juga hubbyku juga akan mengambil alih tugas, mengambil dan menghantarku ke sekolah. Sebabnya, kakiku kejang dan dh tak kuat utk memandu... maklumlah kereta manual.. penat nak tekan cluth... Aku akan memandu semula selepas bersalin nanti... 

Next check-up ari selasa nanti... kita tunggu apa keputusannya... ari selasa nnt juga aku kena cucuk lagi sekali..utk elakkan kancing gigi... harap2 check-up baik2 aja...

13 Ogos 2011

Apa kesan kafein kepada kita???

Risiko akibat kafein berbeza



MUNGKIN anak anda gemar menikmati secawan kopi setiap pagi sebelum ke sekolah atau anda yang membancuhkannya setiap malam sebagai teman mengulangkaji pelajaran.

Kesan pengambilan kafein pada setiap individu berbeza, tetapi secara umumnya kanak-kanak dan dewasa memiliki kesan yang hampir sama. Walaupun tidak ada garis panduan pengambilan kafein untuk kanak-kanak di Malaysia, di Kanada, kanak-kanak tidak dibenarkan mengambil lebih daripada 45 miligram (mg) kafein sehari.

Jumlah itu bersamaan dengan kuantiti kafein yang dijumpai dalam 355 mililiter (ml) minuman soda atau empat coklat bar dengan berat 43 gram.

Kafein boleh ditemui dengan jumlah yang banyak dalam kopi (54 peratus kafein dalam kopi), tetapi ia juga boleh dijumpai dalam teh, coklat, minuman koko, sesetengah minuman ringan, yang kandungan kafeinnya tidaklah sebanyak dalam kopi.

Perlu dijelaskan, kafein memiliki risiko kesihatan terhadap sesetengah pengguna. Anak kecil misalnya lebih sensitif kepada kafein kerana mereka tidak terdedah kepada bahan itu berbanding orang dewasa.

Bagi kebanyakan doktor perubatan pula, mereka menyarankan wanita hamil dan ibu yang menyusukan bayi patut mengurangkan pengambilan kafein. Walaupun dalam jumlah sedikit atau sederhana belum dapat dibuktikan boleh mengganggu bayi, tetapi yang selalu ditegaskan dalam kebanyakan kajian, kafein boleh memburukkan masalah jantung atau saraf.

Prof Suhaila Mohamad dari Fakulti Sains dan Sains Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), berkata kafein bersifat diuretic (tindakan yang menyebabkan banyak air dikumuhkan).

“Bagi orang dewasa pula lazimnya sifat yang diuretic menyebabkan individu yang mengambil kafein akan kerap membuang air kecil,” katanya.

Prof Suhaila berkata, bagi kanak-kanak, ‘perkenalan’ dengan kopi sepatutnya dimulakan hanya pada usia mencecah lapan tahun.

Bagaimanapun, katanya bagi teh dan koko, pengambilan daripada awal tidak menjadi soal kerana kita juga perlu seimbangkan pengambilan makanan. Apatah lagi, teh dan koko mengandungi ejen anti oksidan yang baik untuk kesihatan.

“Ibu yang menyusukan bayi boleh mengambil minuman berkafein kerana kemungkinan kafein boleh membantu melancarkan lagi aliran susu kepada bayi. Kesan kafein pada bayi yang menyusu badan tidak menggugat kesihatan,” katanya.

Difahamkan meminum kopi lebih dari­pada tiga cawan boleh meningkatkan risiko barah, tetapi setakat ini tiada kajian saintifik yang menyokong kenyataan itu. Kajian hanya dijalankan kepada mereka yang gemar minum kopi dan sebaliknya, yang mana didapati orang minum kopi memiliki ingatan lebih baik.

Bagaimanapun, Prof Suhaila berkata, dalam apa juga pengambilan makanan sekali pun, sifat bersederhana adalah lebih baik kerana setiap perkara itu ada keburukan dan kebaikannya.

Kesan pengambilan kafein
Pakar Pemakanan Pusat Perubatan Pantai, Kanimolli Arasu, berkata kesan pengambilan kafein bergantung kepada kekerapan dan jumlah pengambilan bahan itu.

“Lebih tinggi kesan kepada kanak-kanak kerana saiz tubuh mereka yang kecil. Kafein cepat diserap dan mudah didistribusi kepada seluruh badan dalam masa yang singkat pada kanak-kanak berbanding orang dewasa,” katanya.

Beliau berkata, secara umum, kanak-kanak yang mengambil terlalu banyak kafein seperti minuman berkarbonat akan kurang minum susu. Ini menyebabkan pengambilan nutrien seperti kalsium berkurangan.

“Selain itu, pengambilan minuman berkarbonat yang banyak menyebabkan obesiti dan kerosakan gigi kerana minuman itu bukan saja mengandungi kafein malah mempunyai kandungan gula yang tinggi,” katanya.

Justeru, sifatnya yang diuretic, minuman berkafein memang tidak sesuai untuk kanak-kanak.

Beliau berkata, cara terbaik untuk mengurangkan kafein dalam diet kanak-kanak ialah dengan menggantikan minuman berkafein dengan air, susu, jus buah-buahan segar.

Kesan pengambilan kafein yang sedikit

= Mengganggu corak tidur.
= Meningkatkan degupan jantung.
= Meninggikan tekanan darah.
= Kerap membuang air kecil.
= Tangan terketar-ketar perlahan.
= Kurang selera makan.
= Kesan pengambilan kafein dengan jumlah yang banyak
= Resah dan gelisah.
= Sukar menumpukan perhatian.
= Sakit kepala.
= Sukar tidur.
= Keliru dan kadang-kala berhalusinasi.

Kafein dalam pemakanan

Secara umum kafein lebih banyak ditemui dalam kopi (54 peratus), teh (43 peratus), minuman kola dan ­­ubat-ubatan (3 peratus). Kafein biasanya ditambah dalam sesetengah makanan dan minuman sebagai perasa. Ia menyumbang kepada profil perasa makanan itu secara keseluruhannya.

Fakta: Kafein

Kafein adalah sejenis ‘ubat’ (drug) yang dihasilkan secara semula jadi dalam daun dan biji benih. Ia juga boleh dihasilkan secara tiruan dan ditambah ke dalam sesetengah makanan. Kafein dikategorikan dalam kumpulan ubat yang sama dan kadang kala digunakan untuk merawat lelah.

Bertindak menstimulasi sistem saraf tengah menyebab­kan peningkatan dalam degup jantung dan sifat waspada (alertness). Kebanyakan orang yang sensitif dengan kafein mengalami pertambahan dalam tenaga dan ‘elevation mood’.

Ada dalam daun teh, biji kopi, coklat, kebanyakan minuman soda dan sesetengah ubat melegakan kesakitan. Dalam bentuk semula jadinya kafein berasa pahit. Tetapi kebanyakan minuman berkafein yang kita nikmati kini sudah melalui proses untuk menyingkirkan rasa pahit itu. Majoriti remaja yang mengambil kafein menerusi minuman soda, juga mengalami pertambahan jumlah gula dan perasa tiruan.

Fakta: Jumlah kafein dalam minuman
Kopi yang disaring (250ml) 200-250mg
Kopi yang ditapis (250ml) 100-150mg
Kopi segera (250ml) 80-150mg
Kopi tanpa kafein (250ml) 4-8mg
Teh (250ml) 20-200mg
Teh ais (350ml) 12-28mg
Minuman kola (375ml) 30-75mg
Minuman untuk tenaga 375ml 150mg atau lebih
Coklat panas (250ml) 10mg
Coklat bar (200gram) 60mg


Oleh Hafizah Iszahanid (Sumber: http://www.kekalsihat.com)
Cara nak tingkatkan Hemoglobin (Hb) Darah Ketika Mengandung

Cara nak tingkatkan Hemoglobin (Hb) Darah Ketika Mengandung



Di sini aku nk kongsi sedikit pengalaman walaupun x seberapa... Cara nk tingkatkan Hemoglobin (Hb) darah ketika mengandung... Memang ramai ibu2 muda diluar sana gelisah tentang rendahnye Hb ni... Kenapa pentingnya Hb ni??? salah satu sebabnya utk mengelakkan risiko tumpah darah ketika mengandung...

Sebab tu setiap bulan hingga akhir kandungan, darah ibu akan dianalisis... dan nurse atau doktor, akan tgok tekanan darah dan Hb ni dulu... kalau bawah 11.0 diorg dh bagi warning supaya berjaga-jaga... Hb aku sepanjang aku mengandung paling rendah 10.8... masa awl2 kehamilan iaitu 3 bulan lbh usia kandungan aku (baru wat buku merah) Hb aku paling tinggi 12.5... mmg bagus sekali nurse cakap... lepas dari tu trun sikit je, dan bila check-up pada usia kndungan 6 bln Hb turun kpd 10.8.. so, dgn inisiatif yg ada aku teruskan usaha untuk naikkan semula Hb ni... berkat sokongan padu dari hubbyku, Hb ku terus naik.. dan ketika check-up 32 minggu yg lepas, Hb ku berada pada paras 11.9... 

Ada beberapa tips dan petua nak tingkatkan Hb dan nk maintainkan supaya Hb x turun lagi. Antaranya:
1) Elakkan sama sekali kopi dan teh... dua jenis minuman ni berfungsi menyerap zat besi yg kita ambil. HAsilnya, zat besi dalam badan akan berkurangan... Zat besi adalah pun utama pembentukan Hb darah.

2) Makan hati ayam, bayam merah, dan daging segar sekurang-kurang sekali seminggu...

3) Minum jus jambu batu.. sbb jambu batu kaya dgn zat besi... (ni minuman kegemaran aku masa awl2 kehamilan)

4) Makan iron tablet yg dibekalkan oleh doktor. Boleh makan bersama dgn vitamin Obimin. Makan vitamin diawal pagi ketika perut kosong... sbb memudahkan penyerapan vitamin keseluruh badan.

5) Kawal diri, supaya jgn stress... sbb stress juga blh watkan tekanan darah meningkat... kalau stress kuar jalan2 atau riadah bersama yg tersayang... lau yg dok berjauhan... kena sabar byk2... 

6) Akhir sekali, berdoa lah.. sbb segala usaha kita mesti disertakan dengan doa, dan akhirnya tawakal...
Blogku berubah lagi...

Blogku berubah lagi...

erm.. kali ni entah berapa kali ku edit blogku yg x sebrapa ni... saje je gatal tangan... tapi ku edit atas persetujuan bersama dgn hubbyku...

Dia yang suh ku edit... ealakan boring juga tgk bnda yg sama.. so, akhirnya aku buat sndri je tempalte ni... ku tak amik dari mana2 pun.. sbb yg aku try sume tak berpuas hati... so tinggal lagi sikit2 je lagi nk mengeditnya...

Lagipun hari ni mmg boring.. nk wat keje umh x larat sgt.. baru basuh pggn dh sakit pinggang... bila ngadu kat hubby cnfirm la dia x bagi buat keje umah... tapi aku gatal juga nak buat.. dh lama aku tak memasak sebenarnya.. sbb tu teringin nk msk tadi...

Ops.. dh termelalut kot lain dah... so, hopefully sape2 yg selalu tgk2 blog ni, blh la comment sikit pasal blog aku n hubby ni .... 


04 Ogos 2011

Berpantang Macam Ibuku???

Berpantang Macam Ibuku???

Aku bakal melahirkan cahayamata.. insya-Allah lepas raya nanti.. keptusan utk berpantang penuh di rumah org tua ku di Kedah... Suamiku mengizinkan sbb anak sulung.. perlukan pengalaman...

Ibuku pernah cerita cara dia berpantang... antaranya:

1) Selama 44 hari hanya amalkan makanan yg panas, elakkan sama sekali mkan2 yg sejuk... minum minuman yg boleh panaskan badan..

2) mengurut dan bertungku... itulah satu kemstian ketika berpantang..dan mandi dgn air rebusan daun2 kayu.. rumahku kwsn kg, mmg mudah nk dapatan daun2 kayu tu..

3) Mak selalu cakap, elakkan makan makanan sejuk selama mana kita menyusu anak, sbb urat saraf kita ni sensitif dgn makanan sejuk... contohnya minuman berais, sayur-sayuran sejuk.

4) Banyakkan bergerak sesudah habis berpantang... mmg la, t jadi malas...

5) jaga pemakanan, banyak mkan sayur dan ulam-ulaman...

Bagiku insya-Allah aku dapat berpantang sbb sememangnya aku mmg berpantang sbb asma... mmg menuku agak terhad.. so, xde mslh sgt nk berpantang.. lagipun dgn berpantang, bdn kita semula jadi akan jadi slim tanpa perlu diet...

Apa hasil berpntang ni??? Hasilnya, ibuku masih bertenga dan kuat melakukan segala kerja rumah, terhidar dari pelbagai penyakit yg biasa menyerang org2 lama ni... walaupun usianya melebih setengah abad... namun mmg semulajadi wajahnya awet muda... sampai sekarang ibuku masih berpantang, tidak minum ais dan byk makan ulam-ulaman...

Petua: Nasi yang Dimasak Tak Mudah Basi





Nasi yang kita masak, sama ada masak guna periuk elektrik atau masak guna dapur gas, kadang2 tak tahan lama... Kita selalu menyalahkan beras yg digunakan...hinggakan ada yg sanggup menukar beras kepada beras yg mahal utk bagi nasi tahan lama...

Ini ada beberapa petua org dulu2 elakkan nasi cepat basi..

1) Basuh beras hingga jernih airnya.. mksudnya hilang kanjinya.. kalau setakat kelabu sikit2 tu ok la..

2) Pastikan periuk yg digunakan dicuci sebersihnya...

3) Pastikan wap pada penutup periuk dilap.. jangan biarkan wap menitik kedalam nasi yg sudah msak (petua ni utk nasi yg telah hmpir sehari dimask)

Insya-Allah dgn petua2 tersebut, nasi tak mudah basi, dan nasi sejuk boleh diguna utk wat nasi goreng... jgn buang.. membazir... tapi mengikut pakar pemakanan, makanan sejuk x berapa elok utk kesihatan.

Selamat Mencuba!!!
Tips Rasa "HoneyMoon" Sentiasa

Tips Rasa "HoneyMoon" Sentiasa

Salam warga peminat blog...

Tajuk diatas tntg tips cinta.... aku nk kongsi sikit tips2 yg aku dapat dan amalkan dan juga dari pembacaan... Macam mana nak kekalkan rasa 'honeymoon" walaupun dah lama kahwin... bukan mudah sebenarnya nk dapat 'feeling' mcam ni, sbb dalam perkahwinan pelbagai dugaan dan ujian akan kita hadapi... Namun setakat ni, alhmdlillah itulah ungkapan yg patut ku ungkapkan setelah berjaya meraih rasa 'honeymoon' yg berterusan sejak hari aku disatukan... Rindu, sayang, cinta tak pernah berubah antara aku dan suami tercinta...

Ni tips yg dapatku kongsikan bersama...

1) Hari perkahwinan perlulah diniatkan bahawa, perkahwinan yg kita ingin bina hanya semata-mata ingin mencari keredhaan Allah.. hanya utk Allah, Semata-mata kerana Allah... jika ini yg kita niatkan insya-Allah segala apa yg kita buat termasuk majlis perkhwinan yg kita lakukan juga sentiasa dalam keberkatan Ilahi.

2) Sentiasa ucapkan "I LOVE U", dan "I MISS U".. tidak perlu siapa mulakan dulu, tapi antara suami isteri perlulah ada sikap berebut2 utk mengucapkan lafaz keramat ini...

3) Tekadkan dalam hati masing2 ingin jadi pasangan yg terbaik... Suami msti berusaha, berdoa utk menjadi suami yg terbaik, begitu juga isteri...

4) Sentiasa lakukan aktiviti dalam rumah atau rumah bersama-sama jika ada kelapangan. Waktu terluang pergilah berjalan-jalan atau beriadah bersama...

5) JIka terpaksa berjauhan, luahkan rasa rindu dan ingin sntiasa hidup disamping si dia...

6) Pelukan, Ciuman adalah aspek yg paling penting utk mengikat kasih antara suami isteri.. peluklah dan ciumlah suami/isteri setiap detik... pelukan membuatkan pasangan rasa dirinya dihargai dan disayangi...

7) JIka berlaku selisih faham, mudahkan dan ringankan mulut utk meminta maaf... jgn mencari salah siapa tapi mencari jalan penyelesaian masalah tersebut bersama-sama...

8) Jgn lakukan perkara atau perbuatan yg pasangan tidak suka...

9) Senda gurau aspek terpenting dalam rumah tangga.. tanpa senda gurau pasti hambar rumah tangga tersebut... Sentiasalah bergurau, namun tgklah 'mood' psangan.. jgn ketika ketika psgn baru ditimpa mslh ditempat kerja...

10) Aspek yg paling penting, DOA... teruskan berdoa kepada Allah utk memperkukuhkan ikatan hati suami isteri... selain itu, wajib cari masa utk sama-sama menunaikan solat berjemaah antara suami dan isteri... antara doa yg ku amalkan "surah al-Hasyr = 3 ayat terakhir", Surah Yusuf: ayat 4...

11) Hormat menghormati psangan... suami akan sntiasa menyayangi psangan jika kita menghormatinya sebagai suami walaupun ada perbezaan antara suami dan isteri... begitu juga sebaliknya...

itulah serba sedikit tip yg boleh ku kongsikan... selamat beramal...

03 Ogos 2011

Adakah Anda Lelaki Dayus???

Adakah Anda Lelaki Dayus???

Siapa tu lelaki dayus??? Ermm... jom tengok ciri2 lelaki dayus... (sekadar nak kongsi pengetahuan hasil dari mendengar ceramah agama):

Ciri-ciri lelaki dayus yg kita tak sedari:

1) Mempamerkan kecantikan isteri kepada org ramai
    Contohnya ketika hari perkahwinan. Mengadakan majlis persandingan... isteri dihias kemudian dipertontonkan kepada org ramai.. tak salah nak bersanding, tapi cukup sekdar utk ahli keluarga terdekat...

2) Takutkan isteri
    Terlalu ikutkan cakap isteri.. senang cakap Queen Control... Tak reti nk membantah atau memberi pendapat sndiri walaupun isteri telah melakukan perbuatan yg salah.

3) Membiarkan isteri mempamerkan kecantikan kepada umum (tidak menuntup aurat)
    Suami tidak menegur jika isteri mendedahkan aurat.. malah berbangga dgn perbuatan tersebut. JIka suami telah menegur isteri, namun isteri tidak mahu patuh, maka isteri yg berdosa, suami tidak lagi dikira dayus jika telah menegur isteri supaya menutup aurat.

Marilah kita membetulkan yg biasa, dan membiasakan yg betul...Lelaki Dayus

02 Ogos 2011

34 minggu sudah...





sudah berusia 34 minggu baby abi dan ummi... alhamdulillah... segalanya sempurna..


dh g scan pagi tadi... alhamdulillah... akhirnya doc ckp baby girl... sbb jelas kelihatan...

berhidung mancung, berpipi tembam, berdagu runcing... berbibir tebal... namun segalanya sempurna...alhmdulillah..

Pagi tadi aku pitam kat rumah sbb kena serang asma... suamiku terus bergegas hantarkan aku ke Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di wangsa maju... lepas kena sedut (gas utk pesakit asma) asma ku beransur pulih dan cuma batuk2 je x lega lagi...

Lepas kuar hospital, aku terus ke klinik utk wat rutin check up utk ibu mengandung... sumenye ok.. cume berat dh turun sikit.. normal lah tu bila aku diserang asma.. sure turunnye berat badan.. tapi nasib la tak byk 400gram je turun...

Lepas tu terus g klinik swasta utk wat scan 4D plak.. Alhamdulillah... dapt juga tgk baby...
Alhamdulillah semuanya normal, jantungnya, buah pinggangnya, tulang belakang, tulang tengkok, wajahnya.. salur uri... Alhamdulillah.. dia sntiasa dlm peliharaan Ilahi...

Dgn berat 1.9kg dlm kandungan, ternyata dia sempurna dan sihat...